Fem en fredag …

… är en utmaning som jag sett hos flera av mina bloggvänner … och så idag fick jag plötsligt för mig att jag ska vara med den här veckan.

Jodå, jag vet att det är lördag idag och att det här borde gjorts igår … men ja, så får det bli …

Det är Elisa Matilda som ger frågorna varje vecka och här är då denna veckas frågor – och svar:

1. På vilket/vilka sätt ser du tillbaka på dina minnen?

Förr skrev jag dagbok … och hade bilderna i fotoalbum, men numer finns nästan alla minnen i olika bildarkiv – på datorn och på externa hårddiskar – och ”i det s.k. molnet” ….

2. Vad är ett minne från när du var 10 år?

Mitt bästa minne är absolut ifrån när jag var på ridläger tillsammans med bästa kompisen Agneta …

Tyvärr hittar jag inte några bilder från ridlägret … men här är i alla fall jag på en av polishästarna … Kosack hette han och var en av de hästar jag skötte på den tiden. tror jag var 12 – 13 år här … för 1964, efter utställningen NU 64 försvann polishästarna  från Norrköping.

3. Vilket minne värdesätter du mest?

De minnen som sitter djupast är när mina söner föddes … och så alla härliga minnen från tiden när barnen var små … och förstås barnbarnens födelse och att jag kunnat följa dem på ganska nära håll …

4. Hur minns du din barndom?

Jag hade en bra barndom – jag växte upp hos mina farföräldrar som hade ett kondis/ bageri i barndomsstaden … Jag var ganska ”hårt hållen” med stränga regler, som jag inte förstod att uppskatta då, men som jag har haft nytta av som vuxen. Förutom alla regler så var jag mycket bortskämd … och lyckades slippa pianolektionerna, men fortsätta med ridningen – det gick åt mycket tjat och övertalning, men det gick till slut.

Här står jag tillsammans med min farmor och hennes mamma Elin , som jag kallade ”gammelmormor” – men borde väl ha varit gammelfarmor …

5. Är du glömsk av dig?

Njae … både och kan jag nog säga. Vissa saker, som att skriva upp vad jag måste handla är numer ett måste …

Hoppas nu inte det gör något att jag är sen med utmaningen … kanske hinner jag med bättre nästa vecka.

 

42 reaktioner till “Fem en fredag …

 1. Hej, jag vet ju lite grann om din uppväxt, och visst var det en strängare miljö förr, på gott och ont. Fint foto där du rider, när slutade du rida? Vet du, det gör då rakt ingenting att du är någon dag sen med svaren, min dotter svarar alltid under helgen då hon är ledig och har tid. Och det går precis lika bra. Kramen från ett slaskigt pörte

  Gillad av 1 person

  1. Ja, vi har ju lärt känna varann under åren 🙂 Jag red på ridskola i många år och sen på olika privathästar – tyvärr hade jag aldrig möjlighet till någon egen … red mer eller mindre regelbundet fram till någon gång i mitten av 80- talet … sen bara någon gång då och då, men nu är det länge, länge sen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Härligt med sådana här frågor, jag brukar kopiera dem och tänker att nån gång ska jag svara på dem, men än har det inte blivit av 😀
  Man lär känna sina bloggvänner via frågor/svar av det här slaget.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, så var det … hade ett kort uppehåll när det blev ny ridskolechef och vi inte längre fick ha kvar våra ”sköthästar” men red sen på privata hästar fram en bit in på 80-talet … 🐎🙂

   Gillad av 1 person

   1. Där är vi lite lika igen. Under min uppväxt har vi alltid haft hund. Som tonåring var det två hundar då. Dels föräldrarnas dels min. Sedan har jag fortsatt att alltid ha hund utom sedan jag sålde huset. Nu har jag bara dotterns hund till låns ibland.
    🐾🐕

    Gillad av 1 person

 3. Så himla kul att du deltar i utmaningen, som ju är riktigt, riktigt bra och annorlunda.
  Även hos dig kan jag konstatera att jag nog måste vara den enda ”tjejen” över 60 som aldrig skrivit dagbok;-)
  Gemensamt har vi att vi var hårt hållna, din slutsats övernsstämmer helt med min.
  Å tjat lönar sig, att du fick fortsätta rida. Bra gjort!
  Fina ”minnesbilder” med dig på hästen och lill-Anki framför kvinnorna. Åsså kan jag bara konstatera ännu en gång att Casper och Charlie är kopior:-)

  Gillad av 1 person

 4. Roliga minnen! Jättekul att få se lite äldre bilder på dig. Du ser ut att trivas bra både på hästryggen och mellan din mamma och mormor 🙂 Kanske uppskattar vi äldre foton mer eftersom de inte finns i samma mängd som nu.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Man har många minnen när man börjar tänka efter 🙂
   Hade glömt att skriva vilka som finns på bilden, men har nu åtgärdat det. Det är min farmor Néa och hennes mamma Elin. Visst är det lite roligt med gamla foton!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vad roligt att läsa om dina minnen och i en del känner jag igen mig. Och detta att få sin vilja igenom även om man fick tjata känns extra igen. Jag växte upp med mest min mamma och mormor och delvis pappa. Men han började jobba i Stockholm när jag var tre år och mamma och jag bodde kvar i Västergötland, i Töreboda. En ”gudsförgäten håla” enligt mamma.
  Så roligt med dit intresse för ridningen och att du fick ägna dig åt det och slapp pianospelet. Jättefin bild på en ung Anki. Och bilden på dig på hästen är så fin den också.
  Jättefina barnbarn och jag förstår att de betyder mycket.
  Kram!

  Gilla

 6. Fina bilder och minnen. Jag slapp också undan att lära mig spela och alla sa att jag skulle ångra mig när jag blev stor. Men det har jag inte gjort. Skönt att få göra det man tycker om. Kram

  Gillad av 1 person

 7. En rolig utmaning. Jag märker att jag har en del liknande minnen. Jag skrev också dagbok förr, men nu blir det mest foton. Barnen och barnbarnens födsel slår allt annat och glömsk är jag med besked. Kram

  Gilla

  1. Tänk så olika det kan vara … jag tvingades spela under några år … och avskydde det, men fortsatte för att få rida – tills sist lyckades jag slippa och då var jag lycklig! 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Det var trevligt att få läsa om dina minnen och på så sätt få lära känna dig lite bättre. Jag har ju inte ”känt” dig så länge här i Blogglandia.
  Härliga bilder, dina sönder så mysiga bilder av dom.
  Jag skrev också dagbok förr i tiden, nu skriver jag på bloggen, och lite i en 5-års dagbok, några rader varje dag bara.
  Aha, du är en ”ridtjej”. Vi hade hästar hemma och jag älskade dessa fina djur men de användes i jordbruket och jag satt bara upp någon enstaka gång, på en av dom. Tyckte alltid att jag kom så högt upp, ovan jord, på något sätt.
  Fin bild på dig där med din farmor och hennes mamma.
  Trevlig söndag.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 9. Nejdå, det är inte bara fredagar man får svara på frågorna. 🙂 Går minst lika bra ända till nästa veckas frågor. 😉
  Har sett flera skrivit att de i efterhand uppskattat de regler de haft under barndomen. Tror det är då man inser att det bara varit nyttigt för en.
  Jättefin bild på dig och Kosack.

  Gillad av 1 person

  1. Tack Elisa … då vet jag att jag inte behöver stressa 🙂
   Visst är det en fin bild … och ett fint minne från den tiden. 🙂

   Gilla

 10. Det är roligt med gamla bilder, då inser man att man har levt många liv på nåt sätt. Bilden på dig på hästryggen är jättefin, är det inte lite synd att du inte fortsatt rida? När barnen föds är det förstås väldigt stort, jag antecknade om förlossningen och om deras första år och barnen har nu fått de anteckningarna. Känner igen det där med hårt hållen.

  Gillad av 1 person

  1. Jag fortsatte rida ganska länge, men sen med två barn, jobb, en stor trädgård och ganska dålig ekonomi så funkade det inte. Min kompis som jag red hos flyttade till Skåne … jag hade helt enkelt inte råd att börja på ridskola igen. Jag har ridit islandshäst några gånger under senare år, men tyvärr har jag en skadad axel som gör det svårt att rida annat än bara ren promenadridning i lugnt tempo. Hästintresset finns dock kvar och jag är lycklig över att grannarna har många hästar som jag kan njuta av.
   Många minnen kommer upp i hjärnan när man går igenom sina gamla bilder 🙂

   Gilla

   1. Aha, då förstår jag, du red ganska länge ändå. Hästar är så vackra, men jag har nog aldrig ens suttit på en hästrygg, det ser så härligt ut.

    Vissa perioder har jag inte kunnat titta på foton, vissa minnen har gjort för ont.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.