Gems Weekly Photo Challenge # 39

Veckans ord från Sanna att tolka fritt är NYCKEL … och det finns ju olika slags nycklar, men det första jag kom att tänka på, var hur avundsjuk jag var på några av mina skolkamrater och lekkamrater som hade egna nycklar hem i ett snöre runt halsen. Jag ville också ha nyckel runt halsen … och fick det så småningom efter mycket tjat 🙂

Förutom ”vanliga” nycklar … … som behövs för att låsa upp diverse olika lås, så finns det en annan slags nycklar …

… bestämningsnycklar, som används för att man ska kunna ”nyckla” sig fram för att hitta t.ex vilken svamp man hittat – en del av en sådan nyckel ser ut så här:

Det finns annat som kan behöva en bestämningsnyckel – här är en över skinnbaggar …

Fler tolkningar på veckans ord hittar du om du klickar på hjärtat här …

48 reaktioner till “Gems Weekly Photo Challenge # 39

 1. Jag var också avundsjuk på mina kompisar som hade egna nycklar men jag hade ingen. Min mamma var hemmafru som det hette då och någon nyckel behövdes inte då. Det var i en brytningstid för nästan alla mammor hade börjat att arbeta.

  Visst finns det olika nycklar och själv tänkte jag på korsordsnycklar eftersom jag gärna ”kryssar”.

  God morgon och trevlig fredag!

  Gillad av 1 person

   1. Samma dag, som mamma kom hem från BB, med syrran fick jag egen nyckel, för nu ”var jag vuxen”, som hon sa. Jag tjatade aldrig för att få egen nyckel.
    Svante

    Gillad av 1 person

 2. O här blev det hieroglyfer, spännande! Jag har aldrig sett något liknande förut, har inte ens reflekterat över hur man artbestämmer! Men det är ju en vetenskap, och vetenskaper är exakta, alltså behövs nycklar., Fascinerande! Tänk så många barn som ville ha en nyckel om halsen, medan de som hade det helst hade sett att mamma var hemma och välkomnade från plugget med mjölk och smörgås! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Haha … hieroglyfer – ja, det kanske man kan säga 🙂
   Visst var man privilegierad so inte hade behov av egen nyckel, men det förstod man ju inte då 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Märkligt hur man ser på saker som barn. Men det sågs väl som frihet för det barn som hade en egen nyckel, att det kanske inte fanns så mycket trygghet där hemma var väl inte det man såg. Kan inte minnas att jag var avundsjuk men kanske inte så många hade egen nyckel – vi bodde ju på landet så det var kanske ingen som låste så särskilt noga 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag minns att jag kände mig vuxen när jag till sist fick en egen nyckel 🙂 Egentligen behövde jag ingen, men ville så gärna vara som de andra 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Lite grann så kände jag det också eftersom vi hade nyckeln hängande fullt synligt utanför dörren. Jag blev aldrig ett nyckelbarn i den meningen. 🙂 På den tiden, 50-talet i Mariehamn, var risken minimal att någon tog sig in utan lov. Man respekterade att dörren var låst. Senare förändrades förstås allting.
  Ha en fin helg Anki!

  Gillad av 1 person

  1. Jag behövde inte heller någon nyckel, men vill vara som lekkamraterna 🙂
   Nyckeln utanför dörren … ja, det var andra tider då …
   Ha en fin helg du också!

   Gilla

 5. Jag var ett nyckelbarn. Båda mina föräldrar jobbade men det var inget tema för oss barn. Har ingen aning vem som hade och inte hade en nyckel runt halsen.
  Jättefin bild på nyckeln som speglar sig!

  Gillad av 1 person

  1. Alla har vi egna minnen … och jag minns så väl min önskan om en egen nyckel 🙂
   Tack så mycket! Diskbänken och en skärbräda – ibland lyckas man 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Jag tänkte direkt på de nycklar vi nämnde på vår promenad, orkidéerna 🙂 Men du hade andra spännande nycklar i tankarna och nycklar kan vara lösningen till många olika saker.
  Fin bild på nyckeln som speglar sig i underlaget 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Så långt tänkte inte jag … det hade varit ett perfekt alternativ – orkidénycklar … smart!
   Tack så mycket! Det är en blå skärbräda som bakgrund – med diskbänken som underlag 🙂
   Kram

   Gilla

 7. Som vanligt här hos dig en annorlunda tolkning, ja den med bestämningsnycklarna alltså. Har nog inte hört ordet, men innan jag såg bilden trodde jag att du gett dig in i matematiska formler;-)
  En toppen och dessutom intressant tolkning:-)

  Gillad av 1 person

 8. Ja, tänk denna hemnyckel. Så åtråvärd den var. Minns det jag också. Sen dessa bestämningsnycklar. Hur mycket har jag inte kämpat med dem under årens lopp.
  Insekter, blommor, svampar, växter. Och hur det gått. Ja, inte direkt lysande. Men jag har dem kvar hemma i bokhyllan. Kan le åt mycket idag när jag som lärare skulle använda dem. Tur jag hade kollegor som var hemma i dessa. Inser att jag var bättre på annat.
  En härlig tolkning av temat.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Egen nyckel … ja, det var en dröm som det tog lite tid att tjata sig till 🙂
   Växter är svåra … insekter lite svårare och svampar svårast att nyckla – för när det gäller svampar så slutar det ofta med att man måste ha ett mikroskop för att titta på sporerna..Tack Ditte!
   Kram

   Gilla

 9. En intressant och personlig tolkning inom nyckelområdet! I min familj är vi dåliga att vakta våra dörrnycklar, den ena efter den andra försvinner eller rättare sagt tappas bort. Inte kul, ställer bara till problem.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

 10. Ja, det där med att ha en egen nyckel som barn fick jag aldrig uppleva men alldeles för många att hålla reda på som vuxen. Intressanta och lärorika nycklar det där med svamp, men skulle nog aldrig själv våga plocka utan någon kunnig med mig – är alldeles för försiktig när det gäller svamp trots att jag älskar den i munnen. Härlig tolkning av temat.

  Gillad av 1 person

  1. Tack … kul att du gillade min tolkning 🙂
   Svamp är bland det roligaste jag vet – trevlig motion när man letar efter den och god att äta 🙂

   Gilla

 11. Mycket intressant inlägg som lärt mig nya saker. Bestämmningsnycklar är ett helt nytt ord i mitt vokabulär. Jag var lyckligt lottad som hade mamma hemma när jag kom hem från skolan. Hon började jobba deltid när lillebror började skolan men hon var hemma på eftermiddagarna.

  Gillad av 1 person

  1. Jag var nog ensam om den tolkningen … den sortens nycklar ligger nära mitt intresse för naturen 🙂

   Gilla

Kommentarer är stängda.