Trevligt besök …

… och en härlig promenad blev det igår när bloggvännen Ingrid från Mjölby kom hit 🙂

Med sig hade hon detta fina höstarrangemang som nu pryder bordet på altanen.

Från början var ju tanken att vi skulle plocka svamp, men då det inte finns nästan någon svamp alls här så beslutade vi oss för att medelst bil bege oss iväg en bit. Valet föll på Glansgruvans vandringsled och Glans kalkbrott. Jag går ju där ganska ofta och det känns som att jag redan fotat allt … så därav blev det inte så många bilder tagna.

Vi passerade den stora planen med utsikt över sjön Glan, precis när de grå molnen började dra iväg …

Där vid sidan stod en del konstiga figurer och tittade på oss … ja, jag kände mig verkligen iakttagen!

I den vänstra bilden syns huvudet av någon med en konstig hatt … med hakan på en annan figur som inte tittar på oss, utan har blicken riktad neråt åt vänster … och i den högra bilden finns en figur med stora svarta ögon … ibland tror jag att jag är helknäpp som ser ansikten och konstiga figurer så här, men det visade sig att Ingrid såg ungefär detsamma 🙂

Berberisens röda bär lyste vackert i solen. … och jag fick fundera länge innan jag kom på vad det var – och de lär vara goda att göra gelé på … måste kanske prova 🙂

Här har någon/ något, en larv eller en svamp ätit upp allt på bladen utom bladnerverna som blev kvar som ett nät …  det är lite häftigt 🙂

Tittade in i grillkåtan vid Jakobslund …

… och fortsatte sen den lilla vägen tillbaka, för att ta av in mot kalkbrottet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi hittade ju inte mycket matsvamp, men såg en del andra vackra svampar i alla fall, som de här rynkhättorna – ringrostig som jag är i år tog det en stund ”innan polletten” trillade ner och jag kom på namnet. 🙂

På vägen hem stannade vi till vid en liten skog där jag gjort många roliga fynd – både matsvampar och andra roliga saker 🙂 Inte mycket svamp här heller men de här små söta hittade vi där. Jag vet inte vad de heter, men de är pyttesmå och växer på ett ruttet löv. För att se dem lite bättre klicka på bilderna!

Tiden går fort när man har roligt och snart gav sig Ingrid av hemåt igen … Tack för att du kom och tack för trevligt sällskap i skogen och tack för den fina gruppen med höstljung!

 

Hösten känns alltmer närvarande – idag ska vi plocka ur husbilen för att under någon av de närmaste dagarna köra ner den till vinteridet.

43 reaktioner till “Trevligt besök …

 1. Ser ut som ni haft en härlig dag tillsammans! Synd bara att ni inte hittade det ni var ute efter, men det kommer nya svampår 🙂
  Inga fler husbilsresor man får följa med på nu på en stund då? Det är nog hög tid att stoppa in det mesta i vinteridé nu, på gott och ont får jag nog säga. Hur mycket jag än ogillar vintern så är ändå årstiderna en del av Sveriges charm.

  Gillad av 1 person

  1. En jättetrevlig dag hade vi – och ingrid hade ju varit hos sin syster och fyllt vinterbehovet av svamp 🙂
   inget mer husbilsåkande i år … vi ser fram emot nästa år istället 🙂
   Känner som du – vintern är inget kul, men jag vill inte vara utan årstidsväxlingarna!

   Gillad av 1 person

 2. Lövet med bara bladnerverna så fint fotat och vilka minisvampar på det ruttnade bladet – vad du upptäcker =) Och jag förstår om ni kände er iakttagna – många små filurer där. Idag åket mössan på då jag tog morgonpromenaden innan klockan slagit sju, tänkte faktiskt på dig då jag gav mig ut – det är skönt att gå på morgonen. Ha en fin höstlördag. Kram

  Gillad av 1 person

 3. Haha, vi måste ha skrivit våra inlägg ungefär samtidigt 😀 Ja, det var jättekul att få komma hem till er och du märkte nog att jag var lite avundsjuk på hur ni bor 🙂 Sååå fint! Härlig förmiddag med skön promenad och sedan en massa gott att stoppa i magen 😀 Stort tack!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag kom hem nu … och har inte hunnit läsa vad du skrivit, men det ska jag göra nu 🙂 Jättekul att du kom och visst blev det en bra dag även att vi inte hittade nästan någon svamp.
   Tack för besöket och välkommen åter!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. En fin dag fick ni tillsammans i härligt väder med stentroll som sällskap.
  Lövet är speciellt och väldigt vackert . Naturens under.
  Tack för trevlig vandring tillsammans med dig och Ingrid!

  Gillad av 1 person

 5. Du verkar ha en, och annan led att gå på. Här finns det inga kvar förutom i Naturreservaten, och för att nå dem behövs bil, och det är föga miljövänligt. När jag flyttade hit till Kårböle 2006, fanns det fortfarande viltstigar att vandra på. Numera är det rishögar av all skog, som är gallrad, uppbrunnen, och i övrigt är det föryngringsytor med ris. Fina bildbevis på att du har användbar natur fick du.
  Svante

  Gillad av 1 person

  1. Just där vi var dit, måste man ta bilen, men lite stigar finns kvar här hemma – tyvärr hänger Holmens remsor både här och där … 😦
   Tack Svante!

   Gillad av 1 person

 6. Just de där löven är ett måste att hitta varje år. De är så vackra när bara bladnerverna är kvar. Nej, du är inte helknäpp eller så är jag lika knäpp. Ser överallt ansikten och figurer och troll och allt möjligt.
  Jättefina bilder och härlig natur!

  Gillad av 1 person

 7. Vilken härlig höstdag ni haft. Och inte är du knäpp som såg dessa figurer och kände dig iakttagen,du har bara en härlig fantasi och de satt ju verkligen och spanade på er där 😉. Grottan ser onekligen lockande och spännande ut.
  Håller med om att det är höst på allvar nu, på gott och ont som sagt. Och visst är årstiderna något man inte vill vara utan även om jag personligen inte har något emot om det blir en mild vinter. Jag gillar absolut inte frysgrader på något vis! Usch och fy för kyla. Säger jag som klagade högljutt på värmen hala sommaren hahaha.

  Gilla

  1. Ja vi hade en jättetrevlig dag, trots avsaknaden av svamp 🙂
   Ju mildare vinter desto bättre! Haha … jag klagade lika högljutt som du på sommarvärmen 😎

   Gilla

 8. Trevligt med sällskap på promenaden. Ljung har jag tänkt köpa i flera dagar nu och en vacker dag blir det av, påminns av den vackra ljungkorgen. Bilden på berberisbären är strålande vacker, precis sånt som man vill fota på hösten. Och lövet, underbar bild i stor storlek! Dem brukar jag försöka hitta på våren efter att maskarna har kalasat på vintern. De där minisvamparna gillar jag mycket, som jag skrev hos Trollanne, de är så dekorativa. Och kalkbrottet, vilken miljö att se sig omkring i!

  Gillad av 1 person

  1. Trevligt med sällskap av någon som liksom man själv gärna upptäcker naturens alla små överraskningar 🙂
   Tusen tack för dina snälla ord!

   Gillad av 1 person

 9. Vilken trevlig dag trots avsaknad av matsvamp! Bilden med bladnerverna är ju enastående, otroligt häftigt! Nästan som en del av en spetsklänning. Kalkbrottet är riktigt mäktigt å figurerna du såg i skogen – ja, dom såg jag också såklart;-)
  Å Berberis trodde jag var nypon – ooooops;-)

  Gillad av 1 person

 10. En promenad med en vän är alltid positiv och trevlig, fast nog hade jag unnat er en lass med svamp också. Här ser jag byfolket plocka trattisar för allt vad tygen håller! Dom nästan drunknar i dem…jag har inga behov av mer såna, har ännu kvar från tidigare år. Nu har jag kollohund några dagar och då blir det knepigt med två koppel och svampkorg. Har ni inte något regnväder på gång? Här regnar det lite då och då, senast för ett par timmar sedan.
  Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Alltid trevligt när man har en ”likasinnad” att promenera med 🙂 Trattisar är inte den godaste jag vet, men funkar som krydda i såsen … 🙂
   Vi fick några mm regn för ett par dagar sedan, men innan dess var det ett tag sen. Det skulle behövas ett par rejäla rotblötor!
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 11. Helt oavsett att det inte blev så stor svampfångst så fångade du fantastiska bilder från er vandring.Fastnade extra för bilden på lövet som var som ett spindelnät- Fascinerande hur naturen får till det. bildspelet från kalkbrottet var mäktigt. Stort tack för turen och jag förstår att ni hade en fin dag.
  Och den vackra höstgruppen har du kvar.
  kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det blev en fantastisk dag … så som det blir när man trivs tillsammans och har samma intressen 🙂
   Kul att du ville följa med 🙂

   Gilla

 12. Så mycket höst och fina svampar du har hos dit! Hos mig i Skåne är det fortfarande grönt om än vädret har blivit svalt. Du har ju tagit riktigt fina bilder på de sköra svamparna. Lövet är ju riktigt häftigt också 🙂

  Gillad av 1 person

 13. Perfekt med någon som kommer med höstblommor till en! 🙂
  Och du – jag glömmer alltid bort vad berberisen heter också. Och då har jag dem ändå på tomten….

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.