Gems Weekly Photo Challenge 2021 # 3 …

… och veckan ord är RESA.

Resa kan man gör på olika vis … i tankarna, i drömmarna eller ”på riktigt”.

En av våra drömmar var att resa med Hurtigruten … och den resan började med att vi lastade vår bil och tog oss upp till Kirkenes, där vi gick ombord på m/s Midnatsol och installerade oss i vår hytt.

Tre dagar tog bilresan upp till Kirkenesresan till Bergen tog 6 dagar.

Massor med bilder och massor med minnen finns från denna resa, som verkligen var något alldeles speciellt. Så många intryck – bl.a. första mötet med båten och det trädlösa landskapet.

En annan resa som funnits i våra tankar var att åka med husbilen upp till Kiruna.

En sommarkväll tog vi beslutet … och nästa morgon startade vår resa norrut till Kiruna – och väl där fortsatte vi vidare till Riksgränsen. Halvvägs till det slutmålet passerade vi tre mopedister som var på en riktigt lång resa. Om det var deras drömresa vet jag inte, men den fanns nog i deras tankar … och så blev den av.

När vi stannat på en P- plats en bit bort kom de igen … och två av dem stannade lägligt bakom oss, så jag gick ut för att be om en bild. Inga problem – de berättade att de var på väg till Nordkap – hade åkt från Slovakien för tre veckor sedan – häftigt!

Man kan resa ett hus också … som här när äldste sonen och Lina byggde sitt 2007.

Sen är det här med att resa sig, efter att ha lekt med barnbarnen – eller när man varit nere på gräsrotsnivå för att fota något intressant.

Nästa vecka ska vi tolka ordet LÄSA.


Fler deltagare hittar du om du klickar på hjärtat här …

76 reaktioner till “Gems Weekly Photo Challenge 2021 # 3 …

 1. Ååh, har ni åkt Hurtigruten! Det har alltid varit min dröm också. Förstår att det var en härlig upplevelse. Gillar verkligen bilden med maskrosor, spark och snöskyffel. Och du, Atlantkustvägen var inte att leka med. Får svindel bara jag tittar på bilderna. Glada mopedister som bjöd på sig själva. Och kul vinkling med att ”resa” ett hus 🙂 Och att ”resa sig” blir allt svårare med åren. Men efter mina meniskoperationer och dagligt träningspass håller jag knän och muskler igång. Måste ju kunna ut i vårbackarna och ligga raklång och fotografera blåsippor när den tiden kommer 🙂

  Ha en fin dag!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. 2009 var det, så det är länge sen, men jag skulle gärna göra om den resan 🙂
   Än så länge klarar jag det, men det är inte lika lätt som förr att ta sig upp från att ha legat på magen 🙂
   Blåsipporna … inte såå långt borta nu – och lite närmare för varje dag! 🙂
   Ha det gott!
   Kram

   Gilla

 2. Jag har faktiskt åkt en liten bit av Hurtigruten. 2004 var vi i Norge och då åkte vi med en av Hurtigrutbåtarna från Florö till Bergen.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 3. Hurtigruten är en fantastisk resa. Åkte från Bergen till Kirkenes 2011 med M/S Polarlys. Du har hitta många fina bilder på ordet resa.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  1. Visst var det en upplevelse! Vi åkte åt andra hållet, eftersom vi då fick ta med oss bilen utan kostnad 🙂
   Tack!
   Kramar till er!

   Gilla

 4. Härliga bilder från er resa med Hurtigrutten. En resa jag gärna skulle vilja göra också, än har det inte blivit av men man vet aldrig. Mina föräldrar hade husbil och de körde Atlantvägen, de tyckte det var väldigt fint.
  Och så fin bild på skogsödlan! Instämmer i det med att resa sig efter man krupit runt för att fånga motiv. Men ibland är det ju värt besväret 🙂

  Gillad av 1 person

  1. En fantastisk resa … skulle gärna åka igen 🙂
   Hade riktig tur med skogsödlan som satt och solade sig på vedtraven 🙂
   Absolut värt det besväret … och än så länge går det ju att ta sig upp, om än med lite mer besvär än förr 🙂

   Gilla

  1. Det var verkligen en upplevelse. När man åker från Kirkenes till Bergen fick bilen följa med ”på köpet”. Åt andra hållet kostade det ett par tusenlappar att ta med sig bilen – så var det då 2009 – hur det är idag vet jag inte, men kolla deras sida på nätet …

   Gillad av 1 person

 5. Det är tur att jag inte behöver leka med barnbarn, för efter lungoperationen har jag svårare att komma upp efter att ha fotograferat saker långt ner, på marken. Bara att lyfta upp en pelletssäck är besvärligt numera. Du fick en väldigt bra bild på Skogsödlan, de brukar inte ställa upp på fotografering.
  Svante

  Gillad av 1 person

   1. Jag har varit ute, och skottat bort snön, som föll i natt. Det kom 4 cm. Jag var klar med skottningen då traktorn kom förbi. Rätt bra motion. I morgon ska det kunna komma 30 cm snö.
    Svante

    Gillad av 1 person

   2. Solen har gått upp, men det är mörkt ute så man kan tro att natten kommit tillbaka. Nästa gång det blir skottning blir det betydligt mer snö, omkring 30 cm snö väntas under morgondagen.
    Svante

    Gilla

 6. Så härligt att ha åkt Hurtigruten! Kan tänka mig att det var en upplevelse. Jag har bara hört gott från personer som har gjort resan och jag skulle gärna kunna tänka mig att göra den.

  Kram och god tisdag!

  Gillad av 1 person

 7. Tack för en trevlig resa med Hurtigruten! Har aldrig åkt den trots att vi har pratat om att göra det många gånger. Du bjuder på jättefina bilder!
  Ha det gott!

  Gillad av 1 person

 8. Tänk vilka resor du gjort och sedan delat med dig på bloggen till oss betraktare. I efterhand så reser jag mig upp och applåderar och tackar för alla dina härliga inlägg genom åren.
  Det sista du nämnde känner jag också alltför väl igen. Många saker gick lättare och var enklare förr.
  Tjusig tolkning.
  Kram från Visby

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket Bosse! Många fina minnen från trevliga resor och bra att ha i arkivet så här i mörka januari 🙂
   Kram

   Gilla

 9. Man kan tro att du lekt med bilden och förvrängt vägen lite….. coolt!
  Det är långt till Kiruna…. och det är långt att åka moppe från Slovakien, man får inte ha bråttom =) Men har man semester så har man ju i regel inte någon brådska.
  Resa hus, den tolkningen blir du nog ensam om….. Snyggt tolkat =)
  Ha en bra eftermiddag!

  Gillad av 1 person

  1. Haha … ja, det kan man tro, men det har jag inte …broarna och vägen ser ut så där 🙂
   Moppesemester ser trevligt ut, synd att man aldrig gjorde nåt sånt när man var ung 🙂

   Gilla

 10. Hurtigrutten kan jag tänka mig var en härlig resa! När jag åkte Inlandsbanan till Gällivare var det några resenärer i gruppen som hade valt att dra vidare med Hurtigrutten. Jag valde att stanna ett extra dygn i Gällivare och så snabbåka tillbaka med Inlandsbanan (alltså bara en övernattning hem). Kiruna, där var Sigge och jag med husvagn.
  Fin tolkning på resa, ävensom att resa ett hus och att resa sig. Nu kom tankarna på låten ”Jag reser mig igen” med Thorsten Flinck.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Hurtigruten skulle jag gärna åka igen 🙂 Långt från Gällivare ut till norska kusten, men det låter som ett bra val 🙂
   Kirunaresan var också trevlig – och den skulle jag gärna göra om också 🙂
   Haha … jag tänkte på samma låt!
   Tack och kram!

   Gilla

 11. Härliga tolkningar på ordet och lika underbara bilder därtill. Min reslust dog när jag kom till Sverige. Då hade jag levt i mitt hemland förstås, bott i Nigeria, bott i Egypten och flyttat till Sverige.

  Gillad av 1 person

  1. Hurtigruten var en fantastisk resa som varmt rekommenderas – likaså husbilsresan till Kiruna/ Riksgränsen som blev en härlig upplevelse 🙂
   Tack!

   Gilla

 12. Ja, resa kan man göra på många olika sätt men just att resa sig från att ha hukat blir allt svårare med åren 😉 Jag drömmer också om att åka med Hurtigruten men det är så himla dyrt. Men om allt går enligt planerna kanske jag och lillsyrran kommer iväg till Nordkap i slutet av sommaren. Annars blir det året därpå. Men vi tar bilen i så fall. Fina bilder från era härliga resor. Och alla resor som går norrut brukar vara fantastiska 😉
  Kram

  Gillad av 1 person

 13. ¨Åh vad avundsjuk jag blir! Hurtigrutten är en stor dröm för mig! Jag hoppas att någon gång få möjlighet att åka den!
  Det där med att resa sig när man varit i markläge kan jag hålla med om är en utmaning som blir värre och värre med åren 😂
  Ha en fin kväll!

  Gillad av 1 person

 14. Hurtigruten verkar vara ett drömresmål för många och toppen att ni gjort den. Älskade bilderna på Atantkustvägen, vilka vägar och broar – WOW!
  Är även impad över att din son byggde sitt eget hus – fantastiskt!
  Japp, att resa sig upp från liggande till stående kräver fler ”etapper” nuförtiden;-)

  Gillad av 1 person

  1. Vi drömde om den resan med Hurigruten i många år och är glada att vi gjorde den – skulle gärna göra den igen 🙂

   Gilla

 15. Härlig tolkning! Vad roligt att ni åkte upp till Kirkenes och gick på Hurtigruten. Härliga bilder och med stort igenkännande.Atlantkustvägen och örnsafarin minns jag också. (Åkte här 2006.) Kul att ni så snabbt bestämde er för KIruna och Riksgränsen. Vi gjorde liknande och snabbt. Men med avsaknad av husbil flög vi till Kiruna och hyrde bil och bodde sedan i ”Gränsen” där jag åkte skidor i juni. Sedan blev det några dagar också på den norska sidan innan vi flög hem igen.
  Vad roligt med mötet mc förarna. Och det är ju olika möten man också har med sig vidare. Även möten med natur och svampar.
  Men så sant visst tar det emot att resa sig igen om man suttit på huk. Får snart börja med med mig en stol ut.
  Kram

  Gillad av 1 person

 16. Värst vad ni ångade på upp till Kirkenes! Då hann ni nog inte med många stopp längs vägen…Ja Hurtigrutten är fortfarande min dröm. Det finns oändligt antal olika långa resor och olika rutter och jag blir alldeles till mig när jag försöker kika på olika alternativ. Nu har jag inte planer på någon resa dit i sommar. Men får man ha någorlunda hälsa så kanske lite längre fram. Riksgränsen och överhuvudtaget uppåt norr vill jag också gärna åka. Fina minnen ni har och jättevackra bilder! Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Det var på den tiden man jobbade och då hade man inte obegränsat med tid. Hurtigruten var en fantastisk resa och den skulle jag gärna göra igen.
   Sverige är som vackrast norrut – och jag hoppas vi kan göra en resa till uppåt 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 17. Hurtigrutten ser ut som en fantastisk resa som jag aldrig gjort men till Kiruna var vi sommaren 2019 och hälsade på kompisar och turistade några dagar.

  Gillad av 1 person

 18. Vill också åka Hurtigrutten. Finns gruppresor där man åker buss till Bergen och flyger hem från Kirkenes. Hoppas att det blir en tid för resande igen.
  Så man kan ta med bilen också? Det visste jag inte.
  Resa sug upp efter att ha lekt med barnbarnen, det är bra och viktig träning. Tar sällan bilder från lägre nivå än att sitta på huk, men så får jag ju inte till sådana vackra bilder som du.
  Dagens resa, hem från barnbarnen i Värnamo, blev en resa i snö. Lite mysigt! Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Hurtigruten var en fantastisk resa och jag skulle gärna göra den igen. ja, man kan ta med sig bilen, men måste beställa platsen tidigt då det bara finns ett fåtal bilplatser. Vi valde att åka bil upp till Kirkenes för då fick man ta bilen med sig gratis – om man startade i Bergen kostade bilplatsen ett par tusenlappar …

   Gilla

 19. Tack för denna fina tripp där jag kunde drömma mig bort en stund denna regniga januarinatt. En tripp som jag också tänk åka någon gång framöver. Vi får väl se när det blir av. Det får bli några turer i Sverige innan dess misstänker jag.
  Ikväll har jag haft förmånen att gosa med ett av mina barnbarn och ännu så länge är det inga problem att kravla runt på golvet.
  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tur man kan drömma sig bort ibland 🙂
   Härligt med barnbarnsgos!
   Att kravla runt på golvet är inga problem – problemet kommer när jag ska resa mig upp igen 🙂
   Kram

   Gilla

 20. Häftigt att åka hela Hurtigrutten! Vi har åkt den vägen, men med ett annat rederi som ”bara” gjorde tre stopp. Härligt ändå 🙂 Men när ni var framme i Bergen var bilen lite långt bort, kanske? 😉
  Älskar bilderna på bron – hur cool som helst!

  Snygg tolkning!

  Gillad av 1 person

   1. Aha! Tänkte inte på det… Den skutan vi åkte med hade inga bilar ombord, bara en massa folk 🙂 Den startade i Dover och slutade i Sydney, Australien. Så det hade nog ändå varit dumt att ha med bilen 😀

    Gillad av 1 person

 21. Vilket härligt inlägg och fina tolkningar av temat! 🙂 Fantastiskt att få följa er resa med Hurtigruten. Jag visste inte att man kunde få ta bilen med sig. Det underlättar ju saker och ting. Vi får kanske skaka liv i de gamla planerna igen. Men atlantkustvägen får vara – aldrig att jag skulle våga åka på den där bron…. 😮 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack Gunilla … en resa jag kan rekommendera! Åker man bil upp till Kirkenes, så får bilen åka med gratis till Bergen … eller nu vet jag inte hur det är nu då, det här var ju 2009. Broarna var riktigt häftiga!

   Gillad av 1 person

 22. Hurtigruten är nog en resa som många drömmer om, maken till exempel. Jag som lätt blir sjösjuk är lite tveksam, men vi får se. Häftiga bilder på bron!

  Gillad av 1 person

  1. En väldigt trevlig resa var det … och vi hade bra väder och det gungade inte någon gång 🙂
   Tack! Atlantkustvägen med broarna är alldeles fantastisk!

   Gillad av 1 person

 23. Kul att ni åkt Hurtigruten, kan tro att det var en upplevelse.
  Wow, vilken kurva efter Atlantkustvägen. Det måste vara spännande att köra där.
  Härligt att ni tog husbilen upp till Kiruna. 🙂 Törs jag avslöja att jag som Norrbottning aldrig har varit till Kiruna. 😀
  Fint inlägg på temat.

  Gillad av 1 person

  1. En fantastisk resa, som jag gärna skulle göra igen 🙂 Samma med Kirunaresan … den skulle jag också gärna göra igen.
   Hm … men Norrbotten är ju stort – större än hela Götaland tillsammans … och jag har inte varit i alla städer där, så det är väl samma sak 😉
   Tack!

   Gilla

 24. Heisann! For en reise dere har tatt opp langs kysten vår! Jeg har vært tre ganger nordover, men halve turen har gått gjennom innlandet, Kysten ar vakrest!

  Gillad av 1 person

 25. Jag mår förträffligt av tolkning avdin/er resa Anki! Jag kom med på resan bildligt talat och ner på marken – vi får inte sluta med det om en det tar tid att resa sig upp 🙂 En resa om någon!
  Thank you lord of photo!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.