Hoppa på tåget / 13 / Sjunga

Tågets lokförare är som alltid Karin och Tove – hos dem kan man se vilka som redan hoppat på tåget … och här finns en introduktion till temat.

Tove för oss vidare på resan … och veckans ord att tolka är SJUNGA. Det är hennes sista ord för den här gången och nästa vecka tar Karin över igen.

Alla kan sjunga sägs det, men det tror jag inte på … jag är lika omöjlig vad gäller att sjunga som jag är om jag får en synål eller ett par strumpstickor i mina händer.

I morgon är det valborgsmässoafton och då ska vi enligt traditionen sjunga ut vintern och välkomna våren … och alldeles snart är det dags för årets studenter att fira studentexamen, som det väl inte heter längre (?) – tror det heter gymnasieexamen numer.

Då inställer sig frågan … vad är det egentligen de sjunger, där på flaken? Sjungom eller sjung om?

 Språkrådet berättar att sjungom är första person plural imperativ. Och vad betyder nu det? Jo, helt enkelt: Låt oss sjunga.

Tack för april månads kluriga ord Tove!

Nästa vecka återtar Karin befälet och inleder med ordet FLUGA.

Avsluter med två bilder från morgonpromenaden …

Gullvivorna är på gång, även i skuggigare partier … rödplister i bakgrunden
Kastanjeknopp

40 reaktioner till “Hoppa på tåget / 13 / Sjunga

 1. Alla kan sjunga om de tycker att det är roligt och övar in var de olika tonerna sitter i halsen, övning krävs, sedan kan det kännas roligt. Det är som med allt annat, övning krävs.
  Den sångboken har jag också, många fina sånger finns där.

  Gillad av 1 person

 2. Den sångboken finns här också. Jag hade den som liten och sedan fick våra barn den också. Själv kan jag icke sjunga och på den vägen är det.
  Även om det är en gymnasieexamen så säger man i alla fall här studenten fortfarande. Studentsången är fin tycker jag och den har en hoppfull text!
  Även här blommar gullvivorna men de är tyvärr väldigt ovanliga hos oss.

  Kram och god lördag!

  Gillad av 1 person

  1. Skönt att se att det finns fler än jag som inte kan 🙂
   Jo, men så är det. Här säger man också studenten och studentexamen.
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 3. Japp, den sångboken känner jag väl till. Studentsången och andra vårsånger lyssnar jag alltid på den 1 maj då studentsångarna sjunger in våren i Lund. Och då kollar jag också om magnolian blommar. Några år har jag själv varit med i en kör och sjungit in våren i Södertälje. Det kändes stort men oj som jag frös trots rejält med kläder. Att stå still på samma ställe utomhus länge, sjunga lyssna på olika tal, vänta på elden som ska tändas etc.

  Åh, har gullvivorna kommit hos dig. Kollade i min rabatt här om dagen men såg inga gullvivor. Men å andra sidan är ju min trädgård sen. Kastanjeknoppen är magnifik!
  Önskar dig och Muffin en fin lördag!

  Kram ❤ ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tror nästan alla har något minne av den här boken 🙂 Jag ville vara med och sjunga i kör i skolan, men läraren talade om för mig att man var tvungen att kunna sjunga för att vara med 🙂
   I söderläge har gullvivorna blommat någon vecka och nu börjar de synas även i skuggigare lägen. Denna ljuvligt doftande blomma … då är det sköna maj!
   Ha en fin söndag!
   Kram ❤

   Gilla

 4. I am relieved to hear other people saying they can’t sing – I can hear the tune in my head, but what comes out of my mouth is not at all the same! I do really wish I could sing but I can remember out music teacher at Flickskolan in Norrkoping asking us to sing individually (I think she was related to a famous opera singer), and being angry with me because she thought I was deliberately producing such a horrible noise = a combination of a duck quacking and a frog croaking. I have not improved over the years.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för dina ord Caroline! Jag känner precis som du! Jag hör hur det ska låta, men kan inte få fram det! Har dessutom samma erfarenheter från Flickskolan … och från andra skolor också – jag fick aldrig vara med och sjunga!
   Önskar dig en fin söndag! Solsken här, men kallt.

   Gillad av 1 person

 5. Haha, så det kan gå, mitt i allt så hade jag sänt iväg kommentaren utan att slutföra den. Nu funkar WordPress riktigt bra för min del.
  Tack Anki, för ditt Sjunga-inlägg med studentsången och funderingarna om sjungom och sjung om.
  Tack för gullvivorna, Ålands nationalblomma och för kastanjeknoppen!
  Ha en fin lördag, en fin Valborg och första maj!

  Gillad av 1 person

  1. Sånt händer mig ofta … i alla fall när jag försöker skriva kommentarer på mobilen – vips så åker de iväg 🙂
   Aha … Ålands nationalblomma 🙂 Ljuvliga gullvivor!
   Ha en fin helg ni också!

   Gilla

 6. Nämen nu fick jag lära mig nytt, visste inte att det fanns ett ord som hette sjungom….där ser man! En fin tolkning av ordet, det sägs ju faktiskt att ALLA kan sjunga, så jag kan ju inte tro dig. Å andra sidan kan jag inte hålla i en sytråd eller strumpstickor så …
  Gullvivan, den allra finaste. Om jag hade vingar skulle jag nu ta en flygtur till Fredriksberg och kolla in gullvivor, blåsippor och vitsippor…men, man vet inte vad jag hittar här vad det lider. Idag ska det snöa, så vi väntar väl ett tag, tack för försmaken! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Haha … ja, du får tro vad du vill, men jag kan inte sjunga! Inte en ton blir rätt!
   Det tar lite tid när man flyttar, men du hittar nog nya ställen för att kunna njuta av vårblommorna 🙂
   Solsken här, men kallt!
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Jodå alla kan sjunga Anki… strumpstickor i mina händer funkar inte heller trotts att min mor försökte otaliga gånger. Däremot nål & tråd vart jag en fena på. Så långt ni kommit i våren, det gläds. Fint tolkat 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Säger ogärna emot dig Åke, men så sorgligt är det! Jag kan inte!
   Våren är här, men det är fortfarande kallt!
   Tack!
   Ha en fin söndag!

   Gilla

 8. Nu ska vi sjunga, den finns även hos mig. Fast sjunga kan jag inte. Sjunger aldrig med ens vid kalas. Fick inte vara med på Lucia i skolan, sen dess sjunger jag inte offentligt. God lördag!

  Gillad av 1 person

  1. Som jag alltså, försöker inte ens längre …
   Jag ville vara med och sjunga i skolan, men läraren sa att jag inte fick vara med! Så på den vägen är det!
   Önskar dig en bra söndag!

   Gillad av 1 person

   1. Jag skulle vilja sjunga, men vågar inte. Så himla tråkigt. De gånger jag är i kyrkan önskar jag att jag vågade. Helst när det är Hosianna. Fråga mig inte varför.
    Tack detsamma!

    Gillad av 1 person

 9. Häromkring så tar gymnasieelever studenten och många har den vita mössan på.
  Valborg i studentstäder sägs vara väldans speciell.
  Att sjunga är inte min grej.
  Bra tolkning, kram

  Gillad av 1 person

  1. Det gör de här också, med vita mössan och allt, men det är ändå inte samma som ”den riktiga” studentexamen 🙂
   Ha en fin helg Åsa!
   Kram ❤

   Gilla

 10. Du och jag är ju aningen olika, men idag är vi precis lika. Kan heller inte sjunga och inte sy heller. Men vi har nog andra talanger istället;-)
  Heter det inte ”Studenten” längre???? Det visste jag inte. Å ärligt talat så har jag aldrig hört sångarna du citerar heller. Nuförtiden är det ”dunka-dunka” som gäller på lastbilsflaken. Vet inte om det var bättre förr eller inte;-)

  PS. Har hört att nationerna i Uppsala är kända för sitt firande av valborg… DS.

  Gillad av 2 personer

  1. Studentexamen heter det inte längre, men visst säger man att de tar studenten när de slutar gymnasiet. Studentsången känner du nog igen om du hör den – den sjungs fortfarande … eller gjorde för några år sedan i alla fall 🙂

   Gilla

 11. Ler lite när jag ser den orange sångboken. Har den sparad i ett skåp, Varför vet jag inte…Ja, det är mycket en inte vet eller förstår i olika sammanhang. Men jag vet att min sångbok är välanvänd. För min del minns jag den första varianten av studentsången. Jag tog studenten, ”på riktigt” 1968, 13 maj och var sista kulle som gjorde det på gammalt sätt. Minna slla Valborgsmässoaftnar i Uppsala på Nation. Tillhörde Västgöta nation. Roliga minnen. Och mycket sång och dans. Och minnen som är lätta att bära med sig.
  Så fint med bilder från din morgonpromenad. Tänk, gullvivor. En favorit.
  Tack för din fina tolkning! Önskar dig en skön helg.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Vi är många som har sångboken kvar … jag också, även om jag aldrig kunnat sjunga 🙂
   Jag är yngre än du och tog den nya ”Gymnasieexamen”, men även om det inte var studentexamen längre så ”tog vi studenten” 🙂
   Gullvivor är verkligen underbara … och snart blommar de i mängd på vissa ställen 🙂
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 12. Viken fin tolkning på Sjunga! Sjunger texterna du la ut så långt jag kan melodin och håller den. NU ska vi sjunga fanns inte mitt hem, men andra sångböcker fanns ju. Än idag finn Skolens sangbok från första klass och sångundervisningen i skolen minns jag väl – det var kul. Jag sjunger ur den boken än.
  Någon studentexamen tog jag inte, men rodde i land två gymnasieutbildningar om vardera två år – så någon examen blev det ju inom handel och vård.
  Tack för länken till stolpjakten!
  Det där med att visa samma bilder som du skrev om förra inlägget – för egen del så märker jag att det jag skriver ofta är ”det samma” om än med olika rubriken och innehåll.
  Ja, vi är som de vi är när vi bloggar i bilder och text var och en på sitt vis 🌞
  Tack för din tolkningar på mina ord i april Annki 👍
  Kram 💖

  Gillad av 1 person

  1. Tack för dina ord Tove!
   Två avslutade gymnasieutbildningar är verkligen inte illa!
   Önskar dig en fin helg med Valborg och 1:a maj!
   Kram

   Gilla

 13. Nu blev jag lite fundersam om ifall jag tog studentexamen eller gymnasieexamen. Men efter att ha pratat lite med min syster kom vi fram till att vi tog studenten men att det egentligen nog var gymnasieexamen. Studentexamen hörde nog till våra föräldrars generation då det verkligen var just en examen med kunskapsprov. Har aldrig tänkt så myckte på det förut men jag gillar ju att fundera på språk och ord så tack för den frågeställningen 😀
  Åh, vad fint med gullvivor och kastanjeknoppar. Jag hoppas jag får se lite av båda sorterna innan jag vänder norrut igen 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Inte jag heller tog studentexamen … men nog säger jag att jag tagit studenten i alla fall 🙂
   Du kommer säkert att se både ”blommor och blader” innan du åker hemåt igen!
   Kram

   Gilla

 14. Haha! All kan! Du platsar dälert i en kör. Och med lite träning kan du bodde sy och sticka.
  Om du vill…Men vissa grejer behöver man ju inte vare sej göra eller kunna. Men fotografera det kan du.Och visst har du ”övat” en hel del på det! Kram

  Gilla

  1. Hm … mina lärare var eniga – från första klass och framåt. Den flickan kan verkligen inte sjunga! Fick inte vara med när de andra sjöng! Sy och sticka kan jag inte heller som alla vet – och nu är jag så gammal att jag inte ens vill 🙂
   Att fota är något helt annat 🙂
   Ha en fin helg!
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.