Hoppa på tåget / 9 / Prenumeration

Tågets lokförare är som alltid Karin och Tove – hos dem kan man se vilka som redan hoppat på tåget … och här finns en introduktion till temat.

Ny månad och det är dags för Tove att ta lokförarplatsen igen, vilket hon gör med ordet Prenumeration …

Jag höll på att göra bort mig totalt och hade börjat fundera på nästa veckas ord, men räddades av Anna i Portugal, som rättade mig 🙂

Uppvuxen med NT (Norrköpings tidningar) sedan barnsben och den har sedan fortsatt följa mig genom livet, ända fram tills vi flyttade från Vånga till Finspång sommaren 2021. Kändes onödigt att ha en papperstidning som vi aldrig läste.

Har fortsatt prenumerera på den digitalt och det har väl funkat ganska bra, men jag irriterar mig på reklamen, så nu har jag bestämt att min drygt 50-åriga prenumeration snart är över.

Många andra tidningsprenumerationer har kommit och gått under åren, någon veckotidning, mest för korsorden, men annars sånt som speglat våra intressen … djur, natur, historia och foto för mig och motorsport i alla former för Lasse … och såklart Bamse och Kalle Anka till sönerna 🙂

Nästa vecka är ordet PRESTATION – och som det känns krävs en sådan för att skriva om det.

44 reaktioner till “Hoppa på tåget / 9 / Prenumeration

 1. Bara glad att kunna vara till hjälp 🙂 Tack för länkningen! Det var ett svårt ord idag. Jag fick helt enkelt göra det lite långsökt.. Jag tröttnar snabbt på tidningar numera, köpt lösnummer ibland men reklamen avskräcker mig från att handla igen.

  Gillad av 1 person

  1. Jag köper också väldigt sällan lösnummer numer – och det jag vill läsa hittar jag oftast på nätet. 🙂

   Gilla

 2. Ja här finns enda ortens tidning kvar (Sundsvalls Tidning) och det går knappt att inte läsa längre för rätt var det är är man inne på reklam som jag hatar. Kul att du plockar med Kalle Anka, det var min första prenumeration innan jag ens kunde läsa själv.

  Gillad av 1 person

  1. En kul utmaning … absolut! dock hinner man inte vara med på allt. Bara att acceptera 🙂
   Tack Carita … jag trivs såå bra i nya lägenheten!

   Gilla

 3. Du fick till det riktigt bra tycker jag! 🙂 Vet inte om jag har sagt redan tidigare att din header är så vacker? Den är vacker, nu har jag i alla fall sagt det ;).
  Det är så, man prenumererar digitalt idag på olika sätt, papperstidningarna försvinner. Lite synd nog, för visst är det härligt med pappersprassel också.

  Ha en fin dag Anki!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket Karin! 🙂
   Pappersprasslet och doften kan jag sakna, men det har blivit dyrt att prenumerera – och nyheterna är redan gamla 🙂

   Gilla

 4. 50 år lång tid på en prenumeration! Dit kommer jag aldrig; har flyttat för mycket 🤗 Den gamla tidningen är ju en skatt.
  Jag saknar pappersprasslet, men nu är det digitalt.
  ÅÅÅ vad jag väntar på nästa lördag – dräm till och bli småilsk du får till det -jag vet. Glöm inte att tolkningen är fri 😊
  Snygg tolkning Anki!
  Kram💖

  Gillad av 1 person

  1. Det prasslar dåligt om den digitala tidningen … och nog kan jag sakna doften av trycksvärta när man öppnade den färska morgontidningen, men det var då för länge sen. Nu luktar de nog inget längre 🙂
   Haha … njaä … ingen idé att bli upprörd – får väl göra så gott det går av det givna ordet 🙂
   Tack Tove!
   Kram ❤

   Gilla

 5. Jag har läst vår lokaltidning, Länstidningen sedan jag var tonåring. Då var det mamma som prenumererade men så fort jag flyttade hemifrån startade jag en egen prenumeration. Vi har inte speciellt mycket reklam. Har fortfarande papperstidningen som husse i huset läser medan jag läser papperstidningen digitalt. Men jag håller med … reklamen börjar ta över mer och mer överallt på andra håll.
  Önskar dig och Muffin en fin lördag!

  Kram ❤ ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tiderna och vanorna ändras … trodde inte jag skulle överge papperstidningen och sen trodde jag detsamma om den digitala. men nu lämnar jag även den … 🙂
   Ha en fin fortsättning på lördagen!
   Kram ❤

   Gilla

 6. Prenumeration är ett lätt ord kan man tycka då vi flesta lär prenumera på nånting… om inte annat då abonnemang på el 🔌
  Kalle Anka har aldrig varit en tidning jag valt att läsa om jag sluppit.
  Kram

  Gillad av 1 person

 7. Bra att du fick en påminnelse men annars hade du bara legat steget före och tänk vilken prestation 😉
  Nog har det prenumererats en hel del genom åren men vanorna har ändrats. Först kunde jag inte tänka mig att avstå papperstidningen men med nättidningarnas framfart så var ju nyheterna gammal skåpmat när papperstidningen kom. Till slut låg tidningarna här olästa och det var att slänga pengarna i sjön.

  Önskar en god lördag nu!

  Kram

  Gillad av 1 person

 8. Här envisas jag med att prenumerera på Gotlands Allehandas papperstidning, för det är absolut inte samma sak att läsa den på nätet. Det är bra att det går att göra det, men jag vill sitta vid köksbordet och prassla och lösa sudoku och kryssen med blyertspenna och suddgummi.
  Så länge Åke levde hade vi DN också, men när han gick bort slutade jag att prenumerera på den. Den är dyr och jag utnyttjade den för dåligt.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Jag saknar egentligen inte papperstidningen all … bara korsorden 🙂 Allt har sin tid. Bra att man kan välja!
   Ha en fin söndag! Solsken här idag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 9. Ja, du hade i alla fall ett ord på P i tankarna. Bra så. Ja, ibland hänger kvar vid en tidning som funnits med länge. Och just en papperstidning har jag tyckt vara trevligt att läsa. Så vi har varvat mellan Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
  Du har ju varit en trogen prenumerant men det mesta har ju ett slut. Och lite pengar finns ju att spara.
  En bra tolkning.
  Kram och trevlig helg.

  Gilla

  1. Tur att jag blev rättad … det hade varit pinsamt att skriva om fel ord 🙂
   Ja, allt har sin tid … och jag känner att jag klarar mig bra utan en dyr prenumeration 🙂
   Tack Ditte!
   Kram

   Gilla

 10. Vi har liknande erfarenheter angående tidningsprenumerationer. Jag kommer dock fortsätta med min lokaltidning, jag får nästan varje dag berätta för dottern om någon nyhet, för hon får pushnotiser men sen kan hon inte läsa resten då hon inte prenumererar. Jag brukar fuska och fota den sidan hon vill läsa, hihi
  Vilken otroligt vacker ingress till Norrköpingstidningen från förr i tiden. Tänk att den funnits så länge, jag tycker nästan det är obegripligt. Vem läste den då förutom prästen?
  Ja då får vi se vad vi lyckas prestera nästa lördag! Kram från pörtet

  Gillad av 1 person

  1. Jag hann aldrig
   läsa morgontidningen innan jag åkte till jobbet under de 25 senaste åren jag jobbade … att vi ändå hade den kvar berodde på Lasse 🙂
   Norrköping var under 1600/ 1700- talet landets näst största stad, med många stora industrier och de leddes väl av duktiga personer, som nog till viss del var läskunniga. https://sv.wikipedia.org/wiki/Norrk%C3%B6pings_historia
   Nästa veckas ord blir en pärs!
   Kram

   Gilla

 11. Har aldrig haft en prenumeration för en dagstidning. Men hade några facktidskrifter som jag och min man prenumererade på. De flesta tidskrifter finns dock inte kvar. Och den enda som jag har kvar till nästa februari är ”Digital Foto”. Det var mest min man som läste den, så…

  PS. Vilken vacker och stilig logotyp NT hade:-) DS.

  Gillad av 1 person

  1. Nyheterna får man ju numer på annat sätt och lusten att läsa dyra tidskrifter har avtagit i takt med att de blivit så dyra … och ja, allt har sin tid.
   Den gamla logotypen var det klass på 🙂

   Gilla

 12. En synonym till nästa veckas ord är ju gott arbete…..kan mycket väl tänka mig ett inlägg om svamp om du hur gjort ett mycket gott arbete att dela med av din kunskap både i form av svampkonsulent och som farmor. Du har ju verkligen inspirerat Charlie=)
  Här är det också dåligt med tidningar…..händer att det blir någon kort prenumeration av någon trädgårdstidning.
  Fin ny header.

  Gillad av 1 person

 13. Vilken tur att du blev räddad men det hade nog inte varit en katastrof om det hade blivit lite fel. Du anger ju vilket ord du skriver om så ingen hade tänkt att du hade blivit lite snurrig 😀 Men det är klart att man vill få till det rätt och så blev det ju nu.
  Jag har inte prenumererat på någon tidning sedan första året i Mjölby och det beslutet underlättades av att jag märkte att jag inte orkade fokusera på att läsa. Då blev det både lätt och billigt 😀 Men innan dess njöt jag av mina tidiga morgnar med tidningen och frukost.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det hade känts otroligt dumt att skriva om fel ord 🙂
   Jag gillade också att läsa vid frukostbordet, men när jag jobbade var det bara lördagarna som jag hann det. Hade en bit att gå efter tidningen och åkte hemifrån strax efter kl. 6.
   Nu tycker jag tidningarna blivit onödigt dyra och nyheterna hittar man på nätet.
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 14. Jag formligen älskar layout och hatar upp-poppande annonser på tidningarnas digitala sidor. Det är lättare att hoppa över annonserna i en papperstidning, tycker jag. Den dagstidning jag fortfarande prenumererar på har jag haft sen 1976, även om mycket ändrats på olika sätt. Jag kan sitta med en uppslagen tidning och bara titta på layouten – vet ibland inte alls vad artikeln handlar om. Och en klumpig layout får mig att nästan gnissla tänder… Leve tidningar och tidskrifter på papper!!

  Gillad av 1 person

  1. Angående annonserna på de digitala tidningssidorna håller jag med dig – och visst är det härligt att sitta med en papperstidning framför sig vid bordet 🙂

   Gilla

 15. Prenumererade ju på allt möjligt förr men har rensat bort mycket av det, blev allt som oftast att det bara hamnade på hög till sist.

  Tillönskar dig en fin avslutning av kvällen Anki.

  Gillad av 1 person

  1. Så blev det även här … många tidskrifter och tidningar som aldrig blev lästa.
   Tack Micke …nu redan söndag! Önskar dig en bra dag!

   Gilla

 16. Men nu går det ju riktigt bra att bli av med annonserna nästan helt, om man bara klickar i avvisa alla eller endast nödvändiga kakor eller vad det nu heter?

  Gillad av 1 person

 17. Jag håller med om att reklam är ett otyg! Ibland vet man knappt vad som är artiklar och vad som är reklam! Jag har installerat en AD blocker på min dator som stoppar all reklam och den funkar bra. Några få sidor släpper inte in mig om jag inte avaktiverar den på deras sida, men då surfar jag vidare till andra sidor för jag orkar inte med all skränig och blinkade reklam!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har också AD-blocker, men för att kunna läsa morgontidningen så måste jag avaktivera den på den sidan … och då kommer såklart reklamen också … suck.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.