Hoppa på tåget /1/ Symtom

Välkommen till detta nygamla tema med Tove och Karin som lokförare!

Den här första månaden är det Tove som bestämmer orden och det första är symtom.

Ordet kändes inte helt lätt att tolka, men satte igång tankeverksamheten. Första tanken blev Covid, för under de senaste åren har ju just ordet symtom blivit ett ord att verkligen ta i beaktande. Minsta lilla förkylningssymtom gjorde att man verkligen kände efter.

Jag kollade förstås vad som står i Wikipedia – och där stod vad jag redan visste + att det kom från grekiskans sýmptoma

Symtom … är ett kännetecken på eller en yttring av något (ofta något som tyder på en sjukdom eller funktionsbrist hos människor, djur eller växter)

Beteckningen ”symtom” kan också användas på likartat sätt i andra sammanhang, till exempel om ekonomi eller samhällstillstånd och beskrivning av något igenkännbart utvecklingsmönster som symtomatiskt.

Nästa lördag är ordet Nyfiken.

Vill du också hoppa på tåget, så kan du läsa en introduktion om temat HÄR.

41 reaktioner till “Hoppa på tåget /1/ Symtom

 1. Ja ordet var inte så enkelt att tolka och få till på skrift. Du har lyckats fint. Covid vill jag glömma så fort det bra går, nästan tre veckor fick jag fullständigt nog av denna sjukdom. Fint lokomotiv. Nyfiken låter som lite lättare.

  Gillad av 1 person

 2. Kul att du också hänger med i denna utmaningen. Insåg när jag läste ditt inlägg att jag skrivit Symptom istället för symtom. Kanske det är det engelska ordet som fastnat i min hjärna. Ändrat nu dock.. Har haft covid och även fått vidrig biverkning av vaccinet så nu hoppas jag att jag slipper fler symtom.

  Gilla

 3. Vilken bra tolkning! Och en passande bild. Här fick du till det bra. Jag tyckte det var ett ganska knepigt ord att tolka och vred och vände på det åt olika håll. Synonymerna gjorde det lite enklare och bredare. Men jag funderade ett bra tag.
  Kram och trevlig lördag

  Gilla

 4. Intressant att läsa! Det finns många utmaningar för oss bloggare att ta sig an. WP föreslår rubriker för ”Dagligt skrivande”, men ännu har jag inte hoppat på det. Vi får väl se om bloggtorkan slår till, då kan det ju vara en bra hjälp.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Just den här utmaningen med ord tycker jag är trevlig … fanns en föregångare för några år sedan som jag också var med i 🙂
   Tack Ingrid!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Trevlig läsning och en rolig utmaning. Den tänker jag hoppa på men hann inte i dag 😀 Bra tolkning och nog är vi många som tänker på Covid-19. Innan reagerade ingen på en nysning men när det var som värst fick man nästan ursäkta sig.

  Kram och god lördag!

  Gillad av 1 person

 6. Kul. Jag hänger på… ska kolla in regler och anmäla min alternativ blogg 😄 annars kan ju ingen förutom få utvalda se mitt bidrag.
  Ha en fin lördag kram

  Gillad av 2 personer

 7. Var ju min första tanke också, symtom vid förkylning och covid, man är ju så inkörd på detta sen de sista årens elände.
  Jättefin bild där Anki.

  Ha nu en fin lördag.

  Gillad av 1 person

  1. Ordet symtom har ju blivit ett så allmänt använt ord i covidens spår, så det är nog inte så konstigt att det är det första man tänker på.
   Tack Micke! Kul att du gillade mitt gamla ånglok 🙂

   Gilla

 8. Här är det inte rns symptom på förkylning. Det är en rejäl förkylning. På killarna som varit hos oss i dagarna tre. Jag har klarat mej hittills. Inga symptom på förkylning ännu. Gott så!
  Kram

  Gillad av 1 person

 9. Det är rätt roligt att det är fler som stavar symtom med ett ”p”. Det har jag gjort tills alldeles nyligen, sedan tog jag bort p:t. Men nu kan jag använda ”p” igen. Du säger att båda stavningar är vedertagna. Puuuuh!
  Efter dryga två år med Covid tror jag nog att varenda människa på jorden vet vad symptom är för nåt. Min bästis Yvonne och hennes familj som klarat sig hela tiden åkte dit förra söndagen, som tur är bara lindriga symptom.

  Gillad av 1 person

  1. Bra när det är tillåtet att stava som man är van … jag har också alltid skrivit ordet med ”p”, men nu blev det utan 🙂

   Gilla

 10. Vilket tjusigt tåg du har fotat, jag snodde en bild från min bildbyrå! Symtom på förkylning vill jag inte ha, jag hade en omgång förut som inte liknade nånting jag tidigare varit med om, låg helt däckad i två veckor! Men någon covid var det inte den gången. Ett uppsving har skett i Dalarna men tror det redan lugnat ner sig. Nu håller vi oss symtomfria, eller hur?
  Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Små ord ger många tankar – åt ena eller andra hållet. Veckans ord var lite knepigt att hitta bilder till 🙂
   Tack … kul att du gillade mitt gamla ånglok 🙂
   Kram

   Gilla

 11. Symptom, (ja, jag använder den stavningen som också är korrekt) kan man ha på allt möjligt men ordet används nog mest om olika tecken på sjukdomar. Kul att få läsa tanka om olika ord och jag tänkte att det här kunde vara en utmaning för mig. Men jag tror att jag nöjer mig med att läsa hur du och Paula tänker om olika ord och kommentera det 😀 Det är nästan roligare än att skriva själv.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag tänkte på dig när jag började skriva på veckans ord. Vet ju att du gillar ord och tänkte att det kanske skulle locka dig 🙂
   Är glad att du följer med så här lite på sidan, så tack för det Ingrid!
   Kram

   Gilla

 12. Jag har försökt att kommentera här sedan igår men då via min mobil och utan att lyckas. Nu hemma vid datorn ska det förmodligen gå bättre.
  Tack för ett jättefint inlägg om symtom! Tågfotot är superbt! Jättesnyggt.
  Allt gott!

  Gillad av 1 person

  1. Tekniken är inte alltid samarbetsvillig – jag har ibland samma problem. Bloggerinlägg kan jag inte alls kommentera via mobilen – och inte alltid WP heller, trots att jag själv har WP.
   Tack Karin!
   Ha en fin ny vecka!

   Gilla

 13. Vilket otroligt bra foto på tåget! Språk och ord är väldigt kul och intressant. Just ”språket” är ett av mina favoritprogram på P1.
  En rolig utmaning. Spännande vad som kommer nästa gång. Ha en trevlig ny vecka!

  Gillad av 1 person

 14. Mot bloggtorka hjälper utmaningar – även om jag inte precis lider av brist på skrividéer. Utmaningar ger också nya bloggar att läsa! Din header är så ljuvlig, ja gformligen sugs in i bilden…

  Gillad av 1 person

 15. Wow för den tågbilden Anki!
  Din tolkning mottages med tack, en fin infallsvinkel – och tack också för länken till introduktionen som du la in 👍
  Nyfiken på nästa lördag ….
  Kram 💖och tack!

  Gilla

 16. Wow för din tågbild Anki!
  Din infallvsinkel är tydlig om ett något komplicerat ord som du tog fint ombord på tåget!
  Du får vara utan min bloggadress just nu för jag kommer inte genom med den.
  Nyfiken på nästa lördag …
  Kram och tack för inlägg och att du länkade till Introduktion också 💖

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.