Svamputflykten …

… den blev jättebra, även om vi inte hittade jättemycket matsvamp. Några karljohan, en del bra kremlor och strävsoppar, blåmusseroner och även några kantareller och trattkantareller. Tror alla hittade lite i alla fall och alla verkade nöjda med dagen.

24 deltagare delades i två grupper … en dryg timme för plockning och sen träffades vi vid ”Trummis”, Naturskyddsföreningens torp för genomgång av svamparna – och fika.

Jag hade genomgången och berättade lite om svamparna och svarade på frågor.

Flera ville följa med, men det funkar inte att vara för många … så därför blir det ytterligare en utflykt på torsdag nästa vecka. Kul så länge det varar – svampsäsongen är oftast kort men intensiv!

Eftersom jag hade huvudansvaret för dagens begivenheter fick Muffin vara hemma … vi gick en ordentlig promenad på morgonen och en till när jag kom hem … och nu ska vi sätta oss en stund framför tv:n och se om vi kanske kan hitta en film eller nåt …

Önskar dig en trevlig lördagseftermiddag/ kväll!

30 reaktioner till “Svamputflykten …

 1. Jag saknar verkligen Karl Johan, det blir nästan bara trattisar och gula kantareller när vi går i skogen.
  Men idag har vi faktiskt ätit en svampsås på citrongul slemskivling (heter de fortfarande så?) Jag har inte plockat den på flera år för tidigare tålde jag den dåligt, fick ont i magen.
  Jag ser inte ens några kremlor.
  Kul att ni fick ihop lite sorter att examinera.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Vi har haft gott om karljohan, men nu är de flesta dåliga … har dock torkat så jag klarar mig minst ett år 🙂 Det är några år sedan vi hade ett så pass bra svampår. Citronslemskivling heter den nu … nästan samma. En av mina favoriter, men tråkiga att plocka. Ganska dåligt med kremlor här … nästan bara mandelkremlor – och inte heller så mycket riskor … behöver peppar, skägg och skogsriskor … mina saltade är nästan helt slut.
   Kram

   Gilla

  1. Det blev en väldigt lyckad utflykt!
   Låter som en trevlig lördagskväll! Hoppas det smakade! 🙂
   Ha en fin söndag
   🤗

   Gilla

 2. Så roligt att det blev så stor uppslutning så att ni får göra om utflykten. Nog är det synd att flugsvampen är giftig, den ser ju så läcker ut.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Det är alltid roligt att få visa att det finns många andra goda matsvampar än kantareller.
   Det finns ätliga flugsvampar, men inte den röda 🙂
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Det är roligt att många vill vara med! Sen att utbudet inte är så stort kan inte hjälpas. Det är ju som det är med det.
  Tror det är ett uppdrag som verkligen passar dig!
  Trevlig kväll nu!

  Gillad av 1 person

 4. Stort GRATTIS till den lyckade svamputflykten! Bättre ledare/instruktör än dig kan gruppen knappast få. Skoj med en ”favorit i repris” nästa vecka. Synd att Muffin inte fick vara ”sidekick”, men han verkar klara att vara ensam hemma i några timmar. Bra där:-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Det blev jättebra 🙂
   Muffin är med nästan på allt, men ibland måste han stanna hemma och det är aldrig några problem … han var väluppfostrad på den punkten redan innan han kom till mig 🙂

   Gilla

 5. Vad roligt att det blev en lyckad dag i svampskogen. Det är kanske inte det viktigaste att man hittar massor av svamp utan att man hittar lite av varje som man sedan lär sig mer om av dig 😀 Här har jag inte sett några fina soppar eller andra svampar på ganska länge utan det är nog fjällvärlden som gäller och då är det mest trattisar och kantareller man hittar. Men jag är nöjd med säsongen.
  Trollsmöret är en spännande svamp och jag tror att jag berättade för dig att jag såg en dokumentär där det påstods att den faktiskt har en viss intelligens. Jättefascinerande. Kul med den lilla hättan på den gamla soppen.
  Hoppas du och Muffin fick en mysig tv-kväll ❤
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Alltid roligt att visa hur många olika arter det finns … och kanske få dem att våga plocka något mer än kantareller och trattkantareller. 🙂
   Trollsmöret är spännande … vet att jag sparat några filmer på You Tube 🙂
   En ganska vanlig kväll i tv-soffan … mysigt med sällskap av Muffin.
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 6. Jag njuter stort av dina svampinlägg! I all synnerhet nu när jag inte har samma möjlighet att plocka svamp så som jag brukar göra det. Den lilla hättan på den stora svampen är en fin bild.
  Ha en fin kväll med Muffin framför tv-n.

  Gillad av 1 person

  1. Förstår att du saknar just detta att kunna gå ut och plocka svamp …
   Visst är den söt, den lilla hättan dar 🙂
   Ha en bra söndag!

   Gilla

 7. Vilken lyckad tur! Och lyckan är ju också att du är med och kan berätta om svamparna- Du kan ju så mycket. Så roligt att få gå med.
  Tack!
  Kram

  Gillad av 1 person

 8. Succé direkt! Flera svampträffar/kurser åt folket! Här skulle det vara katastrof, hittade inte en enda svamp idag…men jag vet att du haft dålig tillgång flera år i rad så är så glad för din skull, och för att du är så gullig och delar med dig…Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det är kul att visa upp svamparnas mångfald. Att låta folk titta, känna och lukta … många ”Aha” blir det alltid 🙂
   Det är värdelöst med sån höst som du har … såå deprimerande när det är svamptomt! Lider med dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 9. Så roligt att det blev så lyckat och att uppslutningen var så god. Perfekt att ni kan erbjuda ytterligare ett tillfälle.
  Jag såg att naturvårdsföreningen ska erbjuda något liknande här.

  Kram och god söndag!

  Gillad av 1 person

  1. Det blev en bra dag! Hoppas nu att det är lite svampar kvar till nästa gång också … i samma område, men en annan skog 🙂
   De flesta föreningar med natur på programmet brukar nog försöka fixa något för svampintresserade 🙂
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 10. Så kul att det kom så många. Svamp är så gott och Karl Johan är min favorit. Smörsopp och citronslemskivling tycker jag också om men de är svåra att rensa.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 11. Det lät som en trevlig dag i svampskogen och en hel del kom ju med hem också. Så Muffin fick vara hemma. Men det verkar gått bra. Ibland måste ju vovvarna vara hemma på egen hand. Och han fick ju lite extra långpromenader som plåster på såren. Hoppas ni hittade någon bra film att titta på.
  Regn till och från här idag. Anar att det är lite samma hos dig. Men vi har hunnit ut mellan regnskurarna.

  Kram och fin söndag kväll ❤

  Gillad av 1 person

  1. En jättebra förmiddag i skogen och alla verkade nöjda 🙂
   Ibland måste hunden vara hemma och jag är så glad att det inte är några bekymmer med det. Muffin ser lite besviken ut när jag säger ”kommer snart” … men inte det minsta lilla gnäll.
   Regn hela dagen – och jag hann med ett par filmer – en indisk, Plan A Plan B, en smårolig komedi och en engelsk, Enola – om Sherlock Holmes lillasyster. Ingen favorit, men OK ändå.. 🙂
   Nu ny vecka!
   Ha en bra måndag!
   Kram ❤

   Gilla

 12. Flugsvamp är faktiskt nästan den finaste svampen 🍄
  Låt att känna igen oxå.
  Men inte ens flugsvamp har jag sett speciellt mycket av.
  En bra dag och givande för alla svsmpintresserade 😃
  Skoj att uppslutningen är stor, det är ju roligare med fler många intresserade än för få.
  Duktiga Muffin ❤️
  Kram

  Gillad av 1 person

 13. Trevligt att det gick så bra och att det finns så många som vill vara med.
  Det finns självklart tillfällen där hunden inte kan följa med men en trygg hund klarar det bra och litar på att man snart kommer hem igen.

  Gillad av 1 person

  1. Det blev verkligen en bra utflykt – och en ny kommande torsdag 🙂
   Så är det … en hund bör kunna vara ensam då och då och jag är så glad att Muffin kan det. 🙂

   Gillad av 1 person

 14. Kul att det blev en uppskattad svamputflykt! Trollsmöret är dekorativt där det växer i mossan. Din svampkorg med innehåll är ett jättefint höstfoto, mustiga färger.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.