Det är mycket nu …

… och dagen börjades med en promenad för att kolla in en eventuellt lämplig skog för nästa helgs svamputflykt med Naturskyddsföreningen. Jag och S-E ansvarar för den och det är ju roligt om deltagarna får med sig lite matsvamp hem i sina korgar.

Många champinjoner blev det … hälften torkades och hälften hamnade o frysen.

Dessutom fanns det gott om smörsopp, sandsopp och citronslemskivling – och förhoppningsvis håller det i sig en vecka framöver!

__________________________________

Efter en lätt lunch begav jag mig till Industriområdet Metallens ”Öppet hus” – något som återkommer vart fjärde år och som jag aldrig bevistat tidigare, men idag blev det av.

Överallt stod dessa skyltar … och överallt gick det omkring personal, typ vakter, därför dåligt med bilder härifrån.

Mycket att titta på … Gränges, Hydro, SSAB, Tranfoten och Jernbro … och mycket folk var det. Trevligt för alla åldrar med tipspromenader och ”lek med robot”, där en robot ställde frågor till barnen och om de svarade rätt fick de en Kexchoklad. Synd bara att det inte gick att fota. 🙂

Efter att ha gått runt och försökt se åtminstone en del av allt så passade jag på att gå bort till Bruksmuseet som bara har öppet så här under speciella dagar.

Det blev en bra eftermiddag … och skönt att få sätta sig på bussen hem.

Sista avgången med gratisbussen … många ville åka med.
Närmaste granne till industrierna är Finspångs slott.

Fick en liten present … ja, alla som ville ha fick förstås …

Miniatyrdalahästar i aluminium 🙂
Från mitt köksfönster kl 18:24

39 reaktioner till “Det är mycket nu …

 1. Det verkar vara ett Karl-Johan år i år – perfekt ju! Men även andra svampar verkar det inte råda brist på. Skönt med ett svampår för dig – ja, för mig också nu när jag tänker efter;-)
  Metallens Öppet Hus hade jag älskat. Å gissa om jag trotsat fotoförbjudet. Okej då, kanske inte när vakter hade kollat in mig. Men varför är det så hemligt? Industrispionage, eller…

  Gillad av 2 personer

  1. Gott om karljohan är det, liksom av smörsopp och ytterligare några få arter, men nej annars är det inte speciellt mycket svamp.
   Tänkte faktiskt på dig när jag gick där och tänkte att du skulle gilla det. svårt att fota när man är ”övervakad” 🙂 Tror det är just rädslan för industrispionage … det är ju stora industrier …

   Gilla

 2. Men, varför är det förbjudet att fota där? Döljer sig några hemligheter där tro? Kul att det händer mer på svampfronten, det har åter regnat här idag, så kanske kan man hitta något matnyttigt i veckan som kommer.
  Och du, vilka fina dalahästar! Kram

  Gillad av 2 personer

  1. Tror de är rädda för industrispionage … stora industrier är ju ofta det.
   Hoppas regnet gör nytta och att det sätter fart på svamparna även hos dig. Här är det ju först nu under den senaste veckan som det verkligen tagit fart, men få arter (ja, enligt mig då) 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Det gäller ju verkligen att fota i smyg, finns det skyltar med förbud för fotografering så är det nästan en medborgerlig skyldighet att ta en bild eller två iallafall. 😉

  Ha nu en fin kväll Anki.

  Gillad av 2 personer

  1. Visst är de fina! Svamparna som finns nu är för gamla om en vecka. Kantareller står sig bra, men soppar och kremlor blir ofräscha och då hoppas jag på bra tillväxt av nya svampar 🙂
   🤗

   Gilla

 4. Ja, du har verkligen mycket om dig nu. Roligt! Och jag tycker det är kul att få hänga med.
  Vad trevligt med svamparna och förstår att det är bra att ”reka” en del innan. För visst vore det roligt om de som ska med på svampturen får lite med dig hem. (Jag tyckte ju det i veckan)
  Kul att också hänga med på öppet hus hod ”Metallen”. Och några fina smygbilder fick du ju till.
  Roligt med de små miniatyrhästarna i metall.
  En lyckad dag.
  Varm kram

  Gillad av 1 person

  1. Roligt, men det känns i kroppen …
   Nu är det bara att hoppas att svamptillgången håller i sig … och gärna ytterligare några trevliga arter 🙂
   Spännande att gå runt i de stora industrierna som är så viktiga för Finspång. Vågade som sagt inte fota så mycket, då övervakande ögon fanns överallt. Förstår ju att de är oroliga för industrispionage …
   De små hästarna är ljuvliga!
   Ha en fin söndag Ditte!
   Kram

   Gilla

  1. Jag gillar min utsikt … fint att kunna följa årstidernas gång.
   Härligt att kunna fylla på svampförrådet lite – och gladast är jag för karljohan 🙂
   Tack!

   Gilla

  1. Tror de, liksom andra stora industrier är rädda för industrispionage …
   Haha … ja, likheten med nygräddat bröd finns!
   Visst är de små dalahästarna underbara! 🙂
   Kram

   Gilla

 5. God morgon Anki! Härligt att du har fullt upp! Det gör mig glad.
  Vilka fina svampar du hittade, vid en snabb titt såg fatet med karljohan ut som ett fat med bullar 🙂 Bra att reka och vara förberedd inför nästa helgs svamputflykt. Och Muffin, han matchar ju den bruna flugsvampen perfekt så jag förstår att han poserade med dom.
  Kul med rundvisningen. Dom måste vara väldigt rädda för industrispionage. Dalahästarna i metall var riktigt fina. Morgon och kvällsljuset är fina den här tiden på året och ger fina bilder. Just nu ser jag att himlen är vacker även hos mig i den tidiga morgontimman.
  En riktigt fin söndag till dig och Muffin!

  Kram ❤

  Gillad av 1 person

  1. God morgon Anita! Fullt upp är kul, men just nu känner jag mig lite sliten och kroppen säger att jag ska ta en vilodag idag. Tänkte följa med på en vandring vid en av de stora mossarna, Kärnskogsmossen, men tror jag får avstå idag …
   Visst ser karljohanssvamparna ut som nygräddade bullar 😦
   Det var intressant att gå runt i industrierna och såklart måste de vara vaksamma mot spionage …
   Morgonen här är mulen och grå och kanske blir det regn 🙂
   Ha en fin söndag!
   Kram ❤

   Gilla

 6. Härliga bilder; synd om fotoförbudet, för där fanns det nog många sköna detaljer. Viss igenkänning här och var; höstutsikten från dit köksfönster är underbar! Önskar dig svamplycka tills nästa helg då och mycket nu är ett härligt tillstånd, men tar sitt.
  Kram

  Gillad av 1 person

 7. Det är många ställen man inte får fotografera på.
  Här finns ingen svamp alls, sägs det. Kul ni hittar, svårt att hålla kurser annars.
  I eftermiddag ska vi på 6-årskalas. Det fick hastigt flyttas till klubbstugan då familjens vatten tog helt slut igår kväll. Lägligt…

  Gillad av 1 person

 8. Det blev nog en hel del steg för din del under denna aktiva dag men det brukar kännas lättare när det är något trevligt man har för sig 😀 Härlig svampskörd och jag håller tummarna för att det finns massor av svamp när det blir dags för svamputflykten.
  Hahaha, vad busigt att fota i smyg 😀 Undrar vad som hade hänt om de hade sett dig. Det fanns säkert någon som märkte det men kanske är det inte så farligt. Men det var synd att du inte kunde ta fler bilder, t ex på den talande roboten. Vilka söta små dalahästar du fick. De får säkert en fin placering någonstans 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det känns i kroppen idag … men vi har förstås varit till skogen ändå 🙂 Plockade några riktigt fina rödbruna stensoppar.
   hade varit roligt att fota mera, men som sagt … jag vågade inte 🙂
   De små dalahästarna är såå fina och står nu på hyllan hos Lasse, ovanför köksbordet 🙂
   Kram

   Gilla

 9. Vilken bra dag och vilka trevliga aktiviteter. Dessutom så verkade du hitta goda svampmarker vilket bådar gott.
  Lite synd att det var fotoförbud men det fanns säkert en anledning.
  Så fina små dalahästar ni fick som gåva ❤

  Kram och god söndagskväll nu!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det blev en bra dag! Är glad för svampen och hoppas det fortfarande finns kvar till svamputflykten nästa helg.
   Minidalahästarna är såå söta 🙂
   Ha en fin kväll!
   Kram

   Gilla

 10. Då var det en väldigt aktiv dag igen. Jag håller tummarna att det finns massor med svamp när det är dags för svamputflykten.
  Dalahästarna var gulliga. Aldrig sett så små.
  Synd att du inte fick fota men man kan inte få allt. Ha en trevlig ny vecka!

  Gillad av 1 person

  1. Vissa dagar är aktivare än andra 🙂
   De små dalahästarna är verkligen fina!
   fotoförbud är tråkiga, men såklart finns de av en anledning.
   Önskar dig också en trevlig ny vecka!

   Gillad av 1 person

 11. Du verkar ha energi för sju just nu och svamp hittar du ju massor. Gillar fotot av spiraltrappan och ammunitionen. Man får var lite försiktig när det är fotoförbud, jag höll på att bli utslängd på en balett i Leningrad för länge sen, när jag fotade. Pinsamt värre. Men jag hade inte sett något förbud, kanske var min ryska för dålig, haha.

  Gillad av 1 person

  1. Hm … energi för sju vet jag inte, men när man får göra sånt man gillar, så orkar man lite mer än annars 🙂 Haha … ibland är det bra att inte förstå – och bra att ha lite tur!

   Gilla

Kommentarer är stängda.