En dag med svamplycka …

… framför allt gott om karljohan … eller är det kanske dags att använda det riktiga och rekommenderade namnet Stensopp, Boletus edulis – det är i alla fall så den heter i Artdatabanken och i Dyntaxa. Svårt det där med att lära om … för mig är det ju alltid karljohan 🙂

Casper spelade match, Lina jobbade, så Calle, Ludvig, Charlie, Muffin och jag åkte iväg längs småvägar jag inte ens visste att de fanns – och hamnade i en trevlig skog.

Naturen börjar bjuda på hösttoner …
Muffin, Ludvig och Charlie …

Massor med mjölskivlingar, smörsopp och likaså citronslemskivlingar, de två sistnämnda är jobbiga att plocka och det var det ingen som hade tålamod med – vi var alldeles ”rusiga” av svamplycka och ville bara djupare in i skogen.

Calle hade fixat fika och det smakade härligt när vi tog en paus och vilade en stund på en fallen björkstam

Hemma igen så var det bara att sätta igång att rensa …

Nu ny dag och efter ytterligare arbete så är det i alla fall klart och det sista ligger i svamptorken.

Ha en bra söndag … jag återkommer senare med Skyltsöndag.

🍄🍄

44 reaktioner till “En dag med svamplycka …

 1. Vilken skörd och vilken härlig dag ni fick tillsammans. Tänk så många olika svampar det finns som jag aldrig tidigare hört talas om men som jag nu fått lära mig genom dig 🙂 Fint med namnen på plattickan.
  Karljohan är ju en av de svampar jag lärt mig och jag vet till och med att den heter Stensopp … även om jag föredrar karljohan.

  Fin höstbild från skogen. Det brinnande på marken anar jag är ormbunkar.

  Kram och fin söndag Anki ❤

  Gillad av 1 person

 2. Svamplycka i bästa sällskapet ❤️
  Härlig dag i skogen ❤️
  Det ska vara gott att leva och Ditt blogginlägg sammanfattade detta så bra 🤗
  Ha en skön söndag kram

  Gillad av 1 person

 3. Jag visste inte att Stensopp och Karljohan var samma svamp. Milda makter med svamp ni hittade. Det måste vara rena drömmen att hitta så mycket. Så roligt att Charlie också är så svampintresserad……eller kanske mer farmorintresserad. Kram

  Gillad av 1 person

  1. De flesta vet nog det, men egentligen så ska man väl använda det riktiga namnet 🙂
   Charlie är verkligen svampintresserad och tittar alltid efter svamp – och älskar sina svampböcker 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Vilken bra och härlig dag det blev och vilken lycka att skogen levererade. Nu är ordningen återställd för ett tag i alla fall. Jättefina bilder från er dag tillsammans.

  Kram och god söndag!

  Gillad av 1 person

 5. Vad roligt att ha barnbarnen med till skogen, du lär dem så mycket, inte bara vad växter och svamparna heter utan också att njuta i skogen och det är bra.
  Ojojoj vad svamp ni hittade, härligt… men mycket jobb att rensa all svamp. Hur noga är du med små prickar till gångar i Karljohan?

  Gillad av 1 person

  1. Är så glad att åtminstone två av dem gillar naturen 🙂 Ludvig är ”Frilufsare” och är mycket ute i naturen, med kanotturer och annat kul. Charlie gillar småkryp och svamp – och frågar vad alla blommor heter och jag försöker svara efter bästa förmåga 🙂
   Mycket karljohan fick följa med hem … ännu fler blev ratade i skogen. Jag är inte jättepetig om det bara är små och inte alltför många gångar, men jättenoga beträffande karljohan som drabbats av svampsnylting! Mycket överdimensionerade fötter och/ eller små hattar, gula fläckar och mögelangrepp på porlagret – även om det bara är lite så tar jag inte den svampen, som faktiskt kan orsaka magproblem..

   Gilla

 6. Första bilden med de vackra färgerna gillas.
  Ja nu har svampen börjat komma och du fick ihop en rejäl korg. Hittade champinjoner igår och en var fin men någon hade sparkat sönder de andra. Kallar den också för Karl Johan .
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 7. Åh så härligt med så mycket KarlJohan-svamp! Vi gick runt Lunddalen idag och såg mängder av smörsopp, lite citronslemskivling och någon KarlJohan. Eftersom vi gick längs allfarvägarna fick de stå, många hundar som går där, tror jag. 😉

  Gillad av 1 person

  1. Jag var runt Lundalen också nu härom dagen … och kan bara hålla med … + ganska mycket lärksopp.
   Ska ha liten svamputställning där för PRO på torsdag … får se hur många arter det går att få ihop 🙂

   Gillad av 1 person

 8. Svamplycka av bästa sort, så glad att du äntligen fick en rik svampskörd! Inte en kalle i skogen jag gick i idag, 2 citronisar och några smörisar, suck. Jag tror inte att det blir någon större svampsäsong för mig i år, men utan svamp är jag ju ändå inte, det är ju bara så kul att vara på jakt! Kram

  Gilla

  1. inte så många arter som jag önskar, men man får vara glad för alla karljohan! 🙂 Jag har också ett lager att ta av … men det har börjat krympa efter att det har varit ganska usla år här – senast det begav sig var 2017
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.