Jag har abstinens …

… svampabstinens!

Längtar tillbaka till september 2017.

I brist på annat, så kommer här lite bilder ur arkivet … alla från en vecka just i september det året. Sedan dess har det varit ganska usla svampskördar … suck!

Korgen full med champinjoner och läckra riskor (tallblodriskor)
En liten promenad längs en skogsväg gav bra utdelning 🙂

Dessa fantastiska svampar!

Jag gillar visserligen att plocka matsvamp, men … jag är minst lika glad åt all annan svamp också … här några som inte hör till de ätliga, men visst är de väl fina ändå.

Vi är bara i början av september, så än är det inte för sent, men det krävs mer regn! Det regn som kom för två veckor sedan verkar inte varit tillräckligt för det är fortfarande torrt i skogen.

Lördag idag och inget planerat … imorgon är det dags att gå till vallokalen och lägga sin röst … är fortfarande lite osäker, men jag vet i alla fall vad jag inte ska rösta på.

🍄🍄

54 reaktioner till “Jag har abstinens …

 1. Tänkte på dig igår när jag upptäckte att det växte en massa vit stor och fin svamp runt min lavendel. Har ingen aning om vad det är så vågar inte äta. Hade ju varit fantastiskt om det är champinjoner..

  Gillad av 1 person

 2. Instämmer, jag har också lite svamp abstinens. Det har varit några magra svampår nu och det verkar inte bli bättre i år. Men än är det väl inte för sent, så hoppet finns kvar. 😀

  Gillad av 1 person

 3. Då får vi hoppas att det tar fart i svampskogen inom det snaraste. Vår yngsta med sambo hade plockat i går och hittat en del så middagen var räddad.
  Det är en bra början att veta vem man absolut inte kan tänka sig att rösta på.

  Kram och god lördag!

  Gillad av 1 person

  1. Hoppet finns kvar och normalt så brukar svampsäsongen bestå även en bra bit in i oktober 🙂
   Nu dags att gå till vallokalen!
   Kram

   Gilla

 4. Tänk så mycket svamp det finns och så okunnig jag är inom det området.
  Ja, i morgon ska vi gå och lägga vår röst och det är svårt i år, men man får väl försöka bestämma sig till slut.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 5. Alldeles fantastiska svampbilder, både ätliga och ej ätliga. Och torkan som vi har och haft i flera år visar sig framför allt på svampbristen. Jag trodde ändå du skulle hitta en del då ni fick rätt mycket regn för ett tag sedan. Men … det var tydligen inte tillräckligt. Men jag håller tummarna att du ska hitta svamp snart.
  Tänk … en panerad svamphatt som täcker hela stekpannan. Fantastiskt!

  Kram och fin lördag till dig ❤

  Gillad av 1 person

 6. Det där var ju rejäla svampar, hoppas det kommer ordentligt med det nu till hösten.
  Hoppas fuktigheten ökar nu så det blir en skjuts för svamparna.

  Ha en fin lördag Anki.

  Gillad av 1 person

 7. Förstår din svampabstinens men fint att du har många fina svampar i ditt bildarkiv. Fantastiska bilder! Och dina svampkunskaper är verkligen imponerande. Hoppas och önskar nu att det kommer mer regn så att svamparna dyker upp.
  Kram och trevlig lördag

  Gillad av 1 person

 8. Oj så mycket fina svampbilder, men snart kommer de, det tror jag.
  Ja jag vet också vad jag inte ska rösta på, men ändå finns det bara ett parti som måste få min röst så de inte åker ur riksdagen. Jag röstar med hjärtat för våra djur och vår natur, Miljöpartiet.

  Gillad av 1 person

 9. Om du tänker som jag, så blir det ju tre..ev. fyra… partier som utgår…eftersom de blivit sådana kompisar… Tror att du sätter miljön främst, du oxå. Och då finns det ju ändå fyra partier kvar… inte riktigt lätt att välja…
  Vi har en del svamp här. T.o.m lite soppar. Ganska mycket kantareller, en del blodriskor och taggsvamp. Finns säkert annat också, men det är de sorterna vi känner till och plockar. Tror att ni haft mycket torrare än vi.
  Kram till dej och Muffin!

  Gillad av 1 person

  1. Svårt val denna gång … men nu har jag bestämt mig och ska strax gå ner till vallokalen.
   Ännu är det svamptomt här, men förhoppningsvis blir det snart ändring på det 🙂
   Tack och kram!

   Gilla

 10. Trots allt regn vi har haft så är det inte direkt mycket svamp häromkring, däremot uppe i fjället är det gott om kantareller.
  Du vet Niki Sjölund… han verkar ju hitta svamp överallt 😅
  Ha en fin lördag och att Du vet vad Du inte ska rösta på är ju en klar fördel då årets val verkligen är svårt.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Kantareller finns det även här, men inte i ”mina” skogar … dessutom föredrar jag andra svampar 🙂 Niki Sjölund … han är bra och jag har hans bok om ätliga växter 🙂
   Ska strax gå ner till vallokalen – har äntligen bestämt mig 🙂
   Kram ❤

   Gilla

 11. Vilken otur du har med dina svampskogar och att de inte får tillräckligt med regn. Jag hoppas att det hinner bli bättre och om jag inte minns fel brukar du ändå hitta en del goda svampar lite senare på säsongen.
  Bra att du vet vad du inte ska rösta på och du får väl använda uteslutningsmetoden på de alternativ som finns kvar.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Förhoppningsvis kommer svamparna igång … fick lite påspädning med 10 mm regn igår 🙂
   Efter mycket funderande har jag bestämt mig och ska gå ner till vallokalen nu när de öppnar.
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 12. You are so right. In the area where I live, in the South of Italy, we had no rain this Summer or very little at least, so I have no idea what kind of season will be for mushrooms. Your pictures look beautiful 🙂 ❤

  Gillad av 1 person

 13. Svampar har egentligen mycket gemensamt med blommor. Alltså de vackraste blommorna är ofta invasiva eller rentav giftiga. Så är det med svampar också. Dina giftiga exemplar ser så inbjudande ut, medan de ätliga svamparna ser aningen ”tråkiga” ut.
  Vad gäller regn, så håller jag tummarna för dig!
  Å japp. Det blir inte lätt i år att lägga rösten på nåt av partierna. De smutskastar ju bara varandra så att man skäms. Å de ska styra över oss…

  Gilla

  1. Nu har jag ju bara en enda giftig svamp med, men jag fattar hur du menar 🙂
   Har äntligen bestämt mig och ska gå ner till vallokalen när de öppnar …

   Gilla

 14. Så vackra bilder på svamparna. Tittade efter champinjoner på mitt ställe men inte något. Det har regnat igår och idag så kanske. Jag har röstat så det är klart.
  Kramar från oss

  Gilla

  1. Tack så mycket! 🙂 Såg fina champinjoner nu på morgonen, men tyvärr växer de alldeles invid ”vovvestigen” där alla hundar rastas – inte såå aptitligt. Hoppas dina snart visar sig!
   Jag ska och rösta nu på morgonen … har äntligen bestämt mig 🙂
   Kramar tillbaka

   Gilla

 15. Frugan och jag är väl inte riktigt lika passionerade svampplockare. Vi håller oss till gula- och trattkantareller.
  Skilda världar. Frugan och jag har letat kantareller i skogarna utanför Nyköping under sommaren och lyckades hitta 31 stycken! allt som allt. Räckte till varsina två svampsmörgåsar. En jobbarkompis hittade 50 liter i skogarna runt Hävla under två lördagar.

  Gillad av 1 person

  1. Jag vet flera som plockat ganska mycket kantareller, men inte i ”mina” skogar. Däremot upp mot Närke och i trakterna av Motala. Kantareller är goda och jag gillar dem, men jag både plockar och äter mycket hellre annan svamp. Har en svamputställning inplanerad kommande vecka, men att bara visa kantareller är kanske inte så intressant 🙂

   Gillad av 1 person

 16. När vi var ute på Hemnet häromdagen hittade vi en tomt på en väg som hette Musseronvägen. Det hade varit något för dig! 🙂
  Håller tummarna för mer regn och fukt så du får din svamp. Så trist med denna torka. Inga hösthallon blev det här heller. 😦
  Och det är ju bra att veta vad man INTE ska rösta på iaf…..

  Gillad av 1 person

  1. I et bostadsområde i Norrköping finn flera gatunamn med svamp … Kantarellgatan, Smörsoppsgatan, Lärksoppsgatan, Stensoppsgatan och Murkelgatan 🙂
   Vi fick 75 mm för två veckor sedan och ytterligare 10 i lördags … mer lär vara på väg och jag fortsätter hoppas 🙂

   Gillad av 1 person

 17. Abstinens är alltid jobbigt även om det gäller svamp🍄Ljuvliga svampbilder men stekpannan tar priset. 😄
  Hoppas du kunde bestämma dig i vallokalen. Jag kan se en vallokal från min lägenhet och där strömmar folk både in och ut. Har gått smygvägar med hunden. Det finns helt enkelt för många bilar idag.

  Gilla

 18. Hej, jag går som en äggsjuk höna och väntar på det utlovade regnet på tisdag, hela 22mm utlovas, fast det blir väl som förra gången, man hotade med 50mm och det bidde knappt 10…Är man tillräckligt kunnig förstår jag att det är spännande även med andra sorter än matsvampar.
  Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller tummarna för mer regn – både hos dig och mig! Jag fick ett tips av Calle … han och Ludvig var iväg och fiskade i lördags och enligt honom så hade han sett att det fanns svamp i skogarna i trakten av Tjällmo, ca tre mil bort i västlig riktning. Vad för svamp förtäljer inte historien, men det låter lovande , så idag ska jag och kompisen ”Nettan” åka och kolla 🙂
   Ha en fin måndag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 19. Nu har du ju varit ute fler gånger och även hittat lite svamp, men det verkar vara svårt i år. Vi var ute för nästan en vecka sen och vildsvinen hade bökat upp allt. Det enda vi hittade var kantareller som svinen hade missat, till var sin macka. Jättefina svampbilder, särskilt fastnar jag för den fulla svampkorgen, så vackert! Förstår att du har svampabstinens när du bläddra bland alla dina svampbilder.

  Gillad av 1 person

  1. Inga stora skördar än, men jag längtar efter att riktigt få njuta av alla sorters svampar i höst 🙂
   Vildsvinen är inte kul … här verkar de ha minskat de senaste åren och det känns bra!

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.