Måndag på ”Ängen” …

… och kattfoten blommade så fint!

Sista måndagen i månaden och vi träffades som vanligt vid Holmsjöhultängen. Den här gången var vi 14 st som studerade hur våren strax går över till sommar.

Fikadags …

Det är mycket som blommar nu … gullvivorna är nästan utblommade, men det fanns mycket annat …

Snart kommer även en del orkidéer att blomma här, bl.a. tvåblad (Neottia ovata) och fläcknycklar (Dactylorhiza maculata) och säkert en del andra spännande arter. Återkommer nog med det …

En del fjärilar, mest citronfjärilar och även humlor flög ivrigt mellan blommorna och fågelföräldrarna gjorde täta besök med matleveranser till sina ungar i holkarna.

Den blå himlen med små vita moln speglade sig i sjön …

Holmsjön

På väg hem stannade jag vid badplatsen vid sjön Skiren och upptäckte att kärret nedanför parkeringen var fullt med vattenklöver och vit skunkkalla. Den senare anses vara invasiv och bör bekämpas.

Idag är en ny dag … himlen är grå och det regnar lite smått. Jag har inget inplanerat, men kanske går jag ner till biblioteket och får mig både lite boktips och fika …

50 reaktioner till “Måndag på ”Ängen” …

 1. Så vackert det är med alla dessa försommarblomster. Och nu fick jag lära mig namnen på några jag inte kunde. Det är en härlig tid nu i naturen, det blir djupare grönska för var dag som går. Nävorna (midsommarblomster) har blommat i en dryg vecka här.
  Grå himmel här också och morgonpromenaden blev en regnig historia.
  Hoppas du får en fin dag trots grå himmel. Boktips och fika på biblioteket låter inte fel.

  Kram till dig ❤

  Gilla

  1. Visst är det en härlig tid just nu – och tänk så många olika blommor det finns! Har sett blommande midsommarblomster även här … och tiden går fort … snart är vi där.
   Önskar dig en fin onsdag!
   Kram ♥

   Gilla

 2. ”kattfot och blå viol…” Gissa om jag blev glad när jag hittade den igår, stod bland liljekonvaljerna jag skulle plocka. Vattenklöver fanns i Fberg liksom den stackars skunkkallan som ju faktiskt är rätt fin ändå. Kanske delar du med dig av boktips om du väljer att gå o lyssna? Kram

  Gillad av 1 person

  1. Skunkkallan är fin, men som sagt icke önskvärd här.
   Skippade bibblan på grund av för många kaffesugna pensionärer 🙂
   Önskar dig en fin onsdag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Många fina blommor där. Jag sitter med B8 och väntar på hans mamma som är på kontroll. Blev springa hit för henne när vi väl hittade parkering. Med lite gungande sover han.

  Gilla

 4. Underbara blomsterbilder =)
  Gå du till bibblan och ta en fika låter som en bra plan denna regniga tisdag. Själv ska jag strax åka till jobbet. Ha det gott!

  Gilla

 5. Kattfoten blommar i trädgården och den är så fin. Vilken härlig utflykt du fick och trevligt sällskap.
  Hoppas du hittar något bra att läsa.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  1. En trevlig dag och alltid trevligt att träffa mina nya vänner i naturen 🙂
   Kattfoten är verkligen härlig! Synd att den försvunnit på så många platser bara.
   Kramar tillbaka

   Gilla

 6. Tack Anki!
  Om du visste så mycket jag tycker om dina vårliga inlägg om växter just nu när jag inte har tillgång till den nordiska våren. Den är så fin och jag kan känna hur allt doftar och känns.
  Kattfot hade vi hemma på vårt ställe lite här och där. Ljuva minnen att gömma i det innersta.
  Ha en fin dag!

  Gilla

  1. Tack för dina ord Karin! Förstår att just våren/ försommaren kan saknas. Då är det tur man har vissa minnen fastnaglade i sitt hjärta.
   Ha det fint!

   Gilla

  1. Visst är det fint just nu med alla dessa blommor! Synd den här tiden passerar så fort! Skiren verkar vara ett vanligt sjönamn. 🙂
   Samma väder här under tisdagen – idag mulet men uppehåll.

   Gillad av 1 person

 7. Det är så vackert med ängsblommor, många sorter du fann där. Teveronikan är så söt, den kallar jag för ”mormors glasögon”. Den har kanske fler namn också. Det är härligt med alla blommor nu. 🙂

  Gilla

  1. Visst är de helt underbara alla dessa försommarblommor på ängen! Teveronikan är också en av mina favoriter. Mormors glasögon har jag hört också, men om den har fler namn vet jag inte. 🙂

   Gilla

 8. Även här växer ibland, vissa år, vild orkidé- Jungfru Marias nycklar.
  Så fina blomstrande bilder och det låter som måndagen var en bra dag.
  Jag hittade igår blommande styvmorsviol ”min” blomma då jag är den elaka styvmodern.
  På vissa ställen blommar häggen, dock inte hos oss än, men det kommer.
  Har Du fått hem vovven?
  Ha det så världsbäst 🤗
  Kram

  Gilla

  1. Nu tror jag inte alls du är den elaka styvmodern, snarare tvärtom! Här blommar det mesta just nu, men häggen är överblommad sen ett tag.
   Ha det bra du med Åsa!
   Kram ♥

   Gilla

 9. Kattmat, detcfinns inte kvar i våra trakter. Fanns på vissa ställen förr.
  De andra vackra växterna har delvis slagit ut även hos oss. Men lite senare är vi med det mesta.
  Vackra bilder! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Skrattar lite åt hur din telefon ändrat kattfot till kattmat, men fattar förstås vad som menas 🙂
   Det går fort nu och snart är ni ifatt!
   Ha en fin onsdag!
   Tack och kram!

   Gilla

 10. Slutar aldrig förvåna mig över dina kunskaper. Har sagt det förut… Hur kan du kunna alla blommors namn? Helt fantastiskt. Är faktiskt riktigt glad att du lägger upp försommarblommorna, så att även jag lär mig namnen. Sedan tycker jag att skunkkalla inte bara har ”fel” namn utan att den är så vacker. Så typiskt att den är invasiv då och bör bekämpas.
  Här har det regnat hela dagen. Vädret hos dig har varit mycket finare än här. Å bilden med molnen som speglar sig i vattnet är såååå fin:-)

  PS. Hoppas du hade en toppen dag på bibblan. Hos ditt bibliotek händer ju så otroligt mycket, vilket man inte kan påstå att det gör här. DS.

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP! Vad gäller vädret så regnade det här också under tisdagen, men i måndags var det fint 🙂
   Du kan så mycket annat – vi har ju lite olika intressen 🙂
   Jag var inte till biblioteket … för många kaffesugna pensionärer 🙂

   Gilla

 11. Åååå där är de ju några av mina favoriter – röd kattfot har jag inte sett på flera år. Hade ett ställe med vita kattfötter i Skellefteå. Humleblomsten är nog min främsta favorit, vacker i färgerna och böjer sig så ödmjukt även om den är stark och ståtlig också. Gökärten får så gärna vara med i buketten.
  Nu blir det spännande för jag har skaffat en ny mailadress i hopp om att kunna kommentera hos dig min vän 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Härliga tider ute i naturen nu – och vad gäller humleblomster så kan jag bara hålla med! Läser kommentarerna baklänges, men visst funkar det!
   Kram ♥

   Gilla

 12. Vad glad jag blev när såg humleblomster också. En av mina favoriter men dit kan jag inte gå. Allt är avspärrat. Vilken tur med vädret ni hade. Väldigt vackra foton och en bra kurs om ”vad heter växten” 😀

  Gillad av 1 person

  1. Humleblomster är en av mina favoriter också … kom på att jag har väldigt många favoriter 🙂
   En härlig dag och just nu är det som finast där på ängen.
   Tack Kristallina! 🙂

   Gillad av 1 person

 13. Vilken trevlig, vacker och ”grön dag” det blev och du förmedlar så fint det du sett. Väldigt vackra bilder. Känner igen några namn på blommorna du såg men det var också flera som jag nu noterade för första gången- Kanske har jag sett dem men som vanligt inte kunnat namnet. Du besitter en otrolig kunskap och jag är så glad att du generöst delar med dig av dem-
  Ska plugga på namnen.
  Hoppas det blev en bra tisdag och kanske också en tur till biblioteket.
  Vram kram

  Gilla

  1. Dess månadsträffar är alltid trevliga – och just nu är det som vackrast på ängen 🙂
   Det blev en bra tisdag, men utan biblioteksbesök 🙂
   Kram

   Gilla

 14. Så många fina blommor du fick med från din dag. Kattfot var längesedan jag såg. Blev lite fundersam nu när jag tänker efter vad den tagit vägen. Jag får helt enkel kolla upp detta. Så trevligt att träffa vänner med intresse för det som växer. Delad glädje, dubbel glädje.
  Nu är det sommar och jag väntar på värmen så att jag kan ta av vinterjackan. Jag behöver nog inte skriva att de skrattar åt mig 🙂

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det en ljuvlig tid just nu 🙂
   Vi är ett gäng som samlas här en gång i månaden och det är trevligt 🙂
   Vinterjackan var det ett tag sen jag hängde upp på vinden, men än kan man inte gå i bara t-shirt. 🙂 Förhoppningsvis blir det mer sommarlika temperaturer för den som så önskar snart, men jag gillar ju inte sol och värme, så jag är ganska nöjd 🙂
   Kram

   Gilla

 15. Ängsbräsma har jag aldrig sett men annars så finns dom andra blommorna men inte på länge än. Inte ens liljekonvalj har börjat blomma ännu men häggen har precis slagit ut. Trevligt att gå tillsammans med flera och titta på blommor

  Gilla

 16. Vilken härlig dag du verkar ha haft! Och så UNDERBART vackra foton. Tack för att du delar dem! Jag har för all del blommor här också, men den känsla dina foton förmedlar är en helt annan än att speja på en gullviva i rabatten hemma.
  Och så förgyller de min arbetsvardag framför datorn. 🙂

  Gilla

 17. Jag tycker nog att naturen är som vackrast i maj när allt blommar. Synd bara att det går så snabbt, även om tiden så klart alltid håller samma tempo.
  Dina bilder är verkligen vackra och vilken härlig dag det blev!

  Önskar en fin onsdagskväll nu!

  Kram

  Gilla

 18. Vilken härlig bukett med försommarblomster! Ängsbräsma är ny för mig och kattfot har jag inte sett på flera årtionden, jag tror det var vid svärföräldratorpet utanför Mariefred jag såg den senast. Igår stod jag konfunderad vid ett blomsterfält och förstod inte vad jag såg, en massa blad och små röda bönskidor. Till slut såg fick jag syn på några små blommor och då trillade namnet ner: gökärt! Humleblomstret och teveronikan ska jag umgås med när vi far till torpet i helgen efter äldsta livsnjutarens studentfirande. Tack för att du visar fina bilder och inspirerar!

  Gillad av 1 person

 19. Många vackra blommor och fina bilder på dem. Just kattfot är en liten favorit för mig eftersom det påmnner mycket om barndomen i Optand 😀 Kul att ni är ett gäng som träffas och hittar allt fint tillsammans.
  Kram

  Gillad av 1 person

 20. Vackra bilder oå vackra blommor! Men orkideer alltså? Nu måste vi ju dit! (Så roligt att träffas live, för övrigt! 😊)

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.