Tågresan hem …

… blev lite speciell för mig som inte är någon van tågresenär.

Redan innan jag gick på tåget i Karlstad fick jag ett sms från SJ om att något var fel och att mitt tåg skulle gå från ett annat spår vid tågbytet i Södertälje. Efter en stund kom ett nytt meddelande med en rättelse. Här kände jag ett stort behov av lite kaffe, så jag gick till nästa vagn …

Försökte få veta lite mer genom biljettkontrollanten, men han hade verkade inte ens hört talats om att det var några ändringar! Så småningom sa han att jag skulle ta rulltrapporna två våningar ner till väntsalen och gå till höger till Pendeltågsstationen. Lätt som en plätt, tänkte jag, men nix så enkelt var det förstås inte! För att komma till rätt spår skulle jag ännu en lång rulltrappa ner … jag hatar dessa oändliga rulltrappor och såklart var det en som inte fungerade!

Fortsättning följer, men här måste jag först berätta om mötet med en ung man.

 Strax innan Södertälje reste jag mig och gick jag ut för en bensträckare där mellan vagnarna. Strax efter mig kom en kille, som frågade om vi var i Södertälje snart – och jodå det var vi ju, men ännu skulle det ta en liten stund.

Vi började prata lite med varandra, eller egentligen var det han som började. Det blev ett fint samtal där han bl.a. berättade att han var 23 år gammal och att Karlstad är staden i hans hjärta. Fyra dagar i veckan pendlar han till sitt arbete i Stockholm, men vill absolut inte flytta dit. Han berättade att han bor med sin mamma och sina två yngre syskon och att han varje vecka pratar i telefon med sin farmor som bor i Toronto.

När vi klev av tåget erbjöd han sig genast att bära min väska ner till vänthallen, trots att han skulle åt andra hållet. En kompis till honom kom och mötte honom och han följde också med och där i väntsalen skildes vi åt som om vi var gamla vänner – och jag har ett fint minne av en fantastiskt trevlig ung man – svart som natten och med en hy som såg ut som svart siden 🙂

När jag sen efter en del besvär hittade till spår 4, kom en kvinna fram och undrade om hon kommit rätt – hon skulle också till Norrköping. Jag sa som det var, att jag var säker på att vi var vid rätt spår, men osäker på vilket tåg vi skulle med. Informationstavlorna var otydliga och det var en ganska rörig situation med flera tågförseningar. Nåja, tåget kom och jag klev på, fortfarande lite osäker på om det var rätt tåg.

Det var trångt och jag hittade inte min plats, utan fortsatte framåt … och satt mig på sidan vid en av dörrarna – och då kom kvinnan från perrongen från andra hållet och satt sig på andra sidan vid dörren åt andra hållet.

Vi satt där under hela resan och samtalade om allt möjligt – och det slutade med att vi bytte telefonnummer och ska höras av igen nästa gång hon kommer till döttrarna i Finspång. Connie, som hon heter jobbar inom psykvården, men går i pension i september. Hon kom till Sverige från Filipinerna 1979 och har flyttat runt lite – bor nu i Alingsås, men har bl.a. bott i Finspång och jobbat inom hemtjänsten. Två av hennes döttrar bor kvar här i Finspång och hon har en son i Stockholm och en son i USA.

En resa … två fina möten!

Hm … och jag överraskade mig själv igen 🙂

Nu en ny dag … och så här såg det ut hos mig tidigare på morgonen …

Utsikt från mitt köksfönster … nu grönskar det!

Nu har solen försvunnit, men jag gläder mig åt att snart bege mig till barnbarnsfamiljen – och tanken är att hänga med och titta på Caspers hemmamatch i eftermiddag.

51 reaktioner till “Tågresan hem …

 1. Vilken resa! Skrattar när jag tänker Maken i den situationen. Han hade aldrig fixat det😅
  Fina möten, helst den unge mannen. Vilken tur att du inte bara dömde ut honom. Det skulle flertalet gjort idag. De flesta drar alltid fel slutsats om människor som inte ser ut som dem själv. Det stör mig och därför är jag glad att läsa din berättelse.
  Hoppas det blir en bra match!

  Gillad av 2 personer

 2. Nu kommer jag att kommentera från fel håll … börjar med ditt senaste inlägg 🙂 Vilka trevliga och härliga möten du fick. Visst blir man glad när sådant händer. Och så typiskt att rulltrappan vid Södertälje Syd inte fungerade … de gånger jag har åkt tåg därifrån har den inte heller fungerat så jag undrar om det är permanent 😉 Och så bläddrar du fram den 14 maj och orden … ja dom är ju som gjorda för att illustrera det som hände på din resa.
  Nu ska jag titta in på ditt förra inlägg och läsa om ditt besök i Karlstad …

  Kram och en riktigt fin dag till dig med barnbarnsfamiljen ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tack Anita! Spännande möten gjorde mig glad! Efter en vilodag var det trevligt att träffa barnbarsfamiljen igen – och matchen slutade med seger 🙂
   Kram ❤

   Gilla

 3. Vilka härliga möten du fick på din spännande tågresa. Och vilken tur att du är öppenhjärtad och vågar prata både med en färgad man och en kvinna från Filipinerna.
  Ha en riktigt fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 4. Det blev verkligen en innehållsrik tågresa med möten av intressanta människor dessutom.
  Svenskarna kända som inbundna, men jag tror fler skulle behöva våga sig på okända kontakter.
  Nu åter till vardagen och barnbarnen.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag är en ganska inbunden person, så jag förvånade mig själv. Glad över trevliga möten är jag i alla fall 🙂
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 5. Vissa möten stannar kvar i ens minne, som värdefulla gåvor och nu har du många såna att plocka fram och kanske en ny vän i kvinnan på tåget. Den unga killen saknade kanske sin farmor och i många kulturer är också respekten för äldre stor så att bära din väska var kanske naturligt för honom, sånt har vi tyvärr alldeles för lite av annars. Förstår att du blev glad av dessa fina möten och samtal med helt okända människor.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, så är det … trevliga möten känns bra och värmer. Kan leva länge på minnet från denna resa 🙂

   Gilla

  1. Att resa med tåg var för mig en trevlig upplevelse, trots krånglet vid tågbytet i Södertälje. Fina möten och trevliga minnen 🙂

   Gilla

 6. I love your expression ”latt som en platt” (sorry I don’t have the ” to put on the a) – we say ”easy as pie”. I do not know where that expression originated. I love your account of your journey home – it could almost be the beginning of a book. How many people there are in the world that we really can get on with if only we can get out and meet them! Hope your grandson gets a good football match this afternoon. Caroline

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Caroline! Det är trevligt att möta människor … och dessa jag träffade värmde mitt hjärta 🙂
   Casper och hans lag vann efter en spännande och jämn match med 2-1 – och farmor är ju förstås glad 🙂
   Önskar dig en fin söndag! Här skiner solen!

   Gilla

 7. Spännande möten där, kul sådant tycker jag som dock aldrig varit med om det förutom på semesterresor kanske.
  Människor har alltid intresserat mig, kan vara lite av anledningen till att jag läser bloggar.

  Ha det bäst Anki.

  Gillad av 1 person

  1. Att möta okända människor och att få fina samtal med dem känns lite som en bonus i livet 🙂
   Ha en fin söndag Micke!

   Gilla

 8. Bara att läsa om dina fina möten gör mig glad. Då blev resan trots all osäkerhet ändå ett fint minne. Hoppas kvinnan på tåget kan bli en trevlig bekantskap eller t.o.m vän. Tänker direkt på en skolkompis fru som också kom från Filipinerna.
  Önskar Casper lycka till och håller tummarna!

  Gillad av 1 person

  1. Det var en resa med fina möten som jag kommer att minnas med glädje och värme 🙂
   Caspers match blev spännande och jämn, men de vann med 2-1 🙂

   Gillad av 1 person

 9. Vilka fina möten. Och nog kan det vara så att människor som har sitt ursprung från sydligare länder, har lättare att ta kontakt, än vad vi nordbor har.

  Bra gjort att hålla koll på rätt rulltrappa. Känner mig nästan vilsen på mindre stationer, med bara tre-fyra spår.

  En intressant berättelse. Tack för ditt fina inlägg! Kran

  Gillad av 1 person

 10. Så fint och ömsint beskrivet. Jag kan riktigt känna hur du upplevde det, har på sätt och vis också varit med om liknande tidigare i mitt liv. Fina möten fick du också. Sånt värmer. De röda bänkarna är oerhört läckra, soffor är kanske bästa ordet.
  Tack för ett fint inlägg!

  Gillad av 1 person

 11. Wow! Vilket äventyr! Och vad roligt med dina nya bekantskaper. Så roligt med unga människor som är så trevliga och hjälpsamma!
  Önskar dig en fortsatt fin helg!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, en trevlig resa blev det, trots bekymren vid tågbytet – och möten med trevliga människor blev ett fint minne 🙂
   Ha en fin söndag!

   Gillad av 1 person

 12. Senast jag åkte tåg var väl i slutet av 1980-talet. Så jag är troligen ännu mera oerfaren än du. Men tänk att ”missöden” kan ha så roliga konsekvenser. Å vilken kille som inte bara ”underhöll dig, utan hjälpte dig med väskan. Har jag fördomar nu eller vad tror du? En svensk 23-åring hade troligen varken pratat med dig och än mindre hjälpt dig med väskan.
  Så skoj att du fick ytterligare ett fint möte med Connie. Hoppas hon hör av sig nästa gång hon ä i Finspång. Visst är världen liten…

  Gillad av 1 person

  1. En fin resa, trots bekymren vid tågbytet och dessa möten gömmer jag i mitt hjärta 🙂
   Jag har nog samma fördomar som du … en svensk kille i samma ålder hade nog aldrig inlett ett samtal eller burit mina väskor …
   Ska bli spännande och se om Connie och jag möts igen 🙂

   Gilla

 13. Möten med okända brukar bli bra. Den unge mannen känns verkligen trevlig och kvinnan kanske blir en ny vän.
  Utsikten ser sommrig ut med allt grönt.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  1. Trevliga möten är aldrig fel – och det ska bli spännande att se om Connie och jag ses igen 🙂
   Grönt och fint nu … bara att njuta 🙂
   Kramar tillbaka

   Gilla

  1. Matchen blev spännande med Casper och hans lag vann till slut med 2-1 🙂
   Att åka i egen bil är vad jag nästan alltid gjort, men ska man åka en bit ensam så är det nog i alla fall billigare att åka tåg numer. Dessutom riktigt trevligt 🙂
   Ha en fin söndag!

   Gilla

 14. Men oj, vad mycket strul det blev men du verkar ha kommit hem i alla fall. Jag sitter här och ler åt dina fina möten med de två trevliga personerna. Om man vågar öppna upp lite grann så kan man få vara med om mycket trevligt. Jag hade flera väldigt intressanta och trevliga samtal med alla taxichaufförer som skjutsade mig under en period men jag är inte lika öppen för samtal med någon jag råkar hamna bredvid på ett tåg. Det kan bli jobbigt om resan är lång. Men att träffas som du och dina medresenärer gjorde skulla jag också gärna göra. Vad kul det skulle vara om Connie hör av sig 😀
  Det är verkligen grönt och fint hos dig nu. Här ligger vi lite efter men snart så…
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Lite bekymmersamt där vid tågbytet, men det gick ju bra i alla fall. Trevliga möten och fina samtal är ju aldrig fel 🙂 Ska bli spännande och se om Connie hör av sig framöver 🙂
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 15. Jag åker ju buss och tåg ganska ofta nuförtiden och ler igenkännande. Tyvärr är det ofta strul med SJ-tågen och då blir det tillfälle att prata med medpassagerarna.
  Jag har aldrig delat telefonnummer med någon på senare tid, men när jag var 17 år och åkte tåg i Tyskland så fick jag fin kontakt med en tjej från Trollhättan som satt i samma kupé och det ledde till att jag flyttade till Trollhättan.
  Det är spännande att åka tåg.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har inte åkt tåg på väldigt många år före den här resan, men den gav mersmak 🙂 Att möta människor och få fina samtal med dem är verkligen trevligt 🙂
   Önskar dig en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 16. Jobbigt när det strular sådär, men inget ont som inte har nåt gott med sig heter det. Strulet utmynnade ju i ett par underbart härliga möten trots allt 🙂

  Ha det gott!

  Gillad av 1 person

 17. Så glad jag blir att Din struliga tågresa ändå var så positiv och trevlig, en ny bekantskap och så den väluppfostrade killen 👍🤩 underbart att läsa ❤️
  Nu säger jag go natt sov så gott kram

  Gillad av 1 person

 18. Varför ska det vara så knepigt att åka tåg, det borde ju vara enkelt och smidigt. Jag vet inte hur många gånger det varit något strul när jag åkt. Allt från att hänvisas till fel vagn till att sitta fast i flera timmar. Men vilka trevliga möten, sådant gillar jag. Alltid kul med nya bekantskaper. Fotot från tåget är mycket bra.
  Så grönt och fint du har det nu när du kikar ut från ditt fönster. Härlig tid nu. Den får 10 av tio möjliga.
  Hoppas det gick bra på matchen?
  Trevlig söndag önskar jag dig!

  Kram

  Gilla

 19. Du är en modig kvinn du. Jag skulle inte våga åka med tåg numera för man vet aldrig när man kommer fram och om man kommer fram.

  Gilla

 20. Härligt med överraskande spontana möten, och att ålder inte spelar nån roll, att en ung börjar prata med en lite äldre och finner en gemensam melodi.
  Att åka tåg är nåt jag längtar efter nu – då coronan gjort att jag haft paus med det mesta.
  Och Herregud-kalendern, den är ju bara bäst!

  Gilla

 21. Hoppas de vann fotbollsmatchen.
  Intressant att läsa om dina två möten och tågresan. När tidtabellen funkar är det mestadels trevligt att åka. Om det finns sittplatser. Det är när jag åkt ensam som tillfällena dykt upp. Minns det som mysigt att byta ”lappar”. Nu brukar det ju gå till på andra sätt. Hoppas ni träffas igen.
  Gotlandskramar

  Gillad av 1 person

  1. En jämn match som Casper och hans lag vann med 2-1 och därmed upp i ledning i sin grupp, pojkar födda 09 🙂
   Tågresan blev oväntat trevlig, trots krånglet med tågbytet 🙂
   Kram

   Gilla

 22. Så himla trevligt med dina möten med medmänniskor, jag sitter här och bara ler! Det var väldigt längesedan jag åkte tåg, ser fram emot det! Men nog är jag en ovan tågresenär jag också, skulle nog känna lite panik om jag inte var säker på perrong och tågvagn! O det kan ju ta lite tid om man förirrar sig till fel spår…
  Läser vidare

  Gilla

Kommentarer är stängda.