En bra dag …

… var det igår. Startade med att åka till matbutiken för inhandling av nödvändiga varor … hem igen med dessa och när jag ändå hade bilen, så åkte jag därefter direkt iväg till Bönnernskogen, ett trevligt område nästan i centrala Finspång.

Vädret var ganska behagligt, men under min promenad var det mest mulet …

Till min förvåning hittade jag några svampar och då menar jag inte typiska senhöstsvampar, utan svampar som brukar dyka upp i september, eller ännu tidigare …

Promenaden blev lite för lång – och kändes av i min rygg och höft … till den kom sen promenaden ner till centrum, fram och tillbaka framåt kvällen, då jag var på en intressant föreläsning på biblioteket. Sammanlagt blev det nästan en mil … så idag tar jag det lugnt. 🙂

Föreläsningen hölls av Lena Bondestad, född och uppvuxen i Finspång och ett välbekant ansikte för många. Numer bosatt i Boden och arbetar som naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Luleå.

Lena Bondestad, laddar upp strax innan föreläsningen.

En lärorik, intressant och trevlig föreläsning blev det. Dels om de djur och växter som redan finns här, men som inte bör få sprida sig och en hel del om såna som nästan står vid gränsen och är på väg in i vårt land och som absolut behöver stoppas.

En liten film om att inte sprida invasiva arter:

Ha en bra fredag!

52 reaktioner till “En bra dag …

 1. Vilken bra dag! Tänk att det finns sådan fina områden nästan centralt hos dig. Och visst är det en fågelfot! Septembersvampar i november, ja bättre sent än aldrig heter det ju. Och filmen har jag tittat på. Håller koll och undviker invasiva växter.

  Kram och fin fredag kväll ❤

  Gillad av 2 personer

 2. Vilken härlig promenad! Gillade fågelfoten och smörsoppen såg ut som ett ansikte av en ekorre eller nåt. Hmm… Jag ser visst ekorrar överallt nu 😀

  Ha en fin afton och kväll – och var rädd om dig och din rygg!

  Gillad av 2 personer

  1. Du har nog fått pippi på ekorrar – jag ser också ett ansikte, men jag ser en pirat med svart lapp över ena ögat 🙂
   Ha en bra lördag!

   Gilla

 3. Jag ser också en fågelfot. Gillar ju dessa associationer. Många får kämpa med att gå x antal km varje dag och du får nog begränsa antal km per dag för att inte får ont. Kanske en varningssignal i mobilen 😀
  Kan tänka mig att den föreläsningen var intressant. Ha en trevlig kväll!

  Gillad av 3 personer

  1. Jag gillar att promenera, men som sagt det blir ibland onödigt långt 🙂
   Mycket intressant – och en del skrämmande angående vad som kan ske om vi inte har koll.
   Ha en fin helg!

   Gillad av 1 person

 4. Så mycket det anordnas i Finspång och du är en mästare på att leta upp där det händer! Kul att du fick se lite svamp, även om allt inte kunde följa med hem. Ha en bra kväll! Kram

  Gillad av 2 personer

  1. Ja, det finns en del att göra om man vill – och just föreläsningar tycker jag är trevligt. Bra när det är gångavstånd också 🙂
   Önskar dig en fin lördag!
   Kram

   Gilla

 5. Invasiva arter sprids som frön med vinden 😜 när jag var barn då var mårdhunden ett återkommande samtalsämne, djuret kom från Finland och förutom att det hör hemma i Ryssland så sprids diverse smitta 🦠
  Numera är det mest växter som lupiner och det känns ju mindre klokt, jag kan förstå att de tar överhand och andra inhemska växter försvinner men samtidigt så är lupin en fin växt. Svår balansgång.
  Du bor bra till när det gäller både närhet till skog och svamp 🍄 och till intressanta föreläsningar och roligheter.
  Så roligt att höra att Du har bra dagar ❤️
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Visst är lupinerna vackra blommor … just när de blommar, men … de dödar inhemska växter och låter många pollenberoende insekter svälta! Om man gillar dem såå mycket, så kan man ha dem i sin egen trädgård, med kontroll!
   Jag försöker göra mina dagar bra – tyvärr överskattar jag just nu min förmåga till långpromenader …
   Kram ❤

   Gilla

 6. Det första jag ser i dina bilder är hur torra och fina vägar och stigar du har att gå på. Här har det varit lerigt och blött länge innan snön och isen tog över. Skönt att kunna gå i den härliga skogen och att dessutom hitta svamp. Bara det gjorde nog din dag extra lyckad. När det är så skönt att promenera blir det lätt lite för långt men jag hoppas att din rygg och din höft återhämtade sig efter en stund. Föreläsningen låter spännande och kanske fick du lära dig något nytt.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Skogspromenader är ju det jag gillar mest – tyvärr överskattar jag ibland min förmåga 🙂
   En mycket intressant föreläsning, mycket lärorik … och även skrämmande!
   Ha en fin lördag!
   Kram

   Gilla

 7. Hur var det nu med att ta det lugnt?????? Jag sa ju det förut, du har väldigt svårt för det. Bra med en återhämtningsdag idag som förhoppningsvis var lika solig hos dig som hos mig.
  Konstigt med svamparna – har de ”känt av” klimatförändringarna kanske…
  Nu har vi ju ingen trädgård men jag måste medge att jag har importerat olika kaktusar från såväl Cypern som Menorca – oooooops! Nu levde dom lyckliga i över fem år på vår balkong respektive på fönsterbrädet innan de dog. Hade glömt ta in dom den första frostnatten – ooooops.
  Filmen var intressant och sköldpaddan var ju sååååå söt:-)

  Gillad av 1 person

  1. Suck … jag vet att jag ska ta det lugnt och har ju gjort det ett par veckor, men så blev det lite fel …
   Du behöver inte ha dåligt samvete för kaktusarna, ja utom att du glömde dem ute då – de trivs inte i vårt klimat och blir nog inte invasiva på länge. Uppmaningen gäller trädgårdsentusiaster som planterar arter som trivs för bra och smiter ut – eller kastas ut från trädgårdarna.
   Sköldpaddorna överlever svenskt klimat och just runt Stockholm finns de ganska utbrett.

   Gilla

 8. Du har haft en skön dag med promenad och intressant föreläsning. Förstår att du behöver röra på dej men kanske lite kortare promenader.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 9. En omväxlande dag! Verkligen! Och en vacker promenad blev det med fina bilder. Roligt att du också hittade svamp. Tänk att de hållit sig kvar.
  Men väl mycket gående när du ska ta det lite lugnt. Kanske kan du göra det retroaktivt. Ta det lugnt alltså.
  Intressant med föreläsningen och jag såg nu filmen om att sprida invasiva arter. Visste inte så mycket om detta. Men nu vet jag mer. Tack för den kunskapen.
  kram

  Gillad av 1 person

  1. En bra dag som sagt … men jag känner att jag gick lite för mycket … tar det fortsatt lugn även idag.
   En intressant och lärorik föreläsning var det 🙂
   Kram

   Gilla

 10. Fågelfot, javisst är det det! Här hos oss verkar trattkantarellerna kommit igång riktigt först nu! Plockade i söndags så mycket så jag kunde frysa in lite. Trodde inte jag skulle få någon svamp i frysen i år. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag ska bege mig tillbaka till några svampskogar någon av de närmaste dagarna och hoppas det kommit igång lite på svampfronten även här i mina trakter 🙂

   Gilla

 11. Det trädet såg verkligen ut som en fågelfot 😀
  En rejäl sträcka blev det verkligen i går. Kanske lite i längsta laget men samtidigt så är det skönt at vara ute och röra på sig och att vara i farten.

  Kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

 12. Jättebalsaminen har vi ett enormt bestånd av vid en skogsväg på torpet och lite längre fram finns parksliden på två ställen. Måste vara sånt som någon bara har dumpat och i skogen hör de ju inte hemma.

  Många fina promenadvägar och utflyktsmål har du i din omgivning, fina skogsbilder och rolig fågelfot! Promenader blir gärna för långa, man ska ju inte bara bort utan också hem. Du kanske kommer på snart hur mycket du tål. Ta det lugnt i helgen!

  Gillad av 1 person

  1. Anmäl bestånden av de invasiva växterna till din kommun – de är skyldiga att bekämpa dem om de finns ute i naturen!
   Här finns väldigt många fina promenadvägar … till glädje för mig, men jag önskar jag vore klok nog att ta det lite lugnare. Ska försöka begränsa mig mer 🙂
   Ha en fin helg!

   Gilla

   1. Jag har tänkt att bönderna själva skulle ta itu med dem, men det är väl någon av dem som har dumpat dem. Jättebalsaminen kanske man får bukt med, men parksliden kanske man inte ens ska röra för att inte sätta igång den.

    Gillad av 1 person

   2. Bönderna bryr sig nog inte, om de inte blir tvingade – i övrig håller jag med dig. Parkslidet är ett elände! Enligt föreläsaren, så är det viktigaste visst att kapa allt parkslide utmed backen täcka med ett par lager av tjock markväv och lägga på ett rejält lager med jord – och hålla koll på ev. utbrytare/ rymmare som direkt måste klippas ner … ungefär så gjorde vi vid vår stuga och efter 20 år var den så gott som försvunnen …

    Gillad av 1 person

 13. Det lät som en spännande föreläsning även om jag tror att du redan visst en hel del i ämnet. Och en trevlig promenad, dock på tok för lång när du inte är helt överens med kroppen. Men ge den ett par dagars vila så blir ni säkert vänner igen! Och grattis till Kalle!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. En del visste jag, men en del var nytt – speciellt om läskiga framtidsutsikter om vi inte är observanta …
   En glad överraskning med fin kalle 🙂 Måste nog ta en skogstur idag … kroppen är inte riktigt samarbetsvillig, men får finna sig.
   Kram

   Gilla

 14. Härligt med långpromenader i skog och mark. Får hoppas att det hjälper att vila lite så att du snart kan ge dig ut på nya äventyr. Det är lika trevligt att se varje gång du varit ute på vift. Vilken intressant föreläsning. Den ska jag sätta mig in i lite mer kommande natt på jobbet. Några känner jag ju till men det finns säkert mera att lära.
  Önskar dig en skön söndag!
  Jag ska sova bort min i regnrusket 🙂

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. ja, jag älskar ju mina långpromenader i skogen … tyvärr är inte mina leder lika glada åt dem.
   Mycket intressant och lärorik föreläsning om invasiva arter …
   Hoppas du sovit gott när du läser detta 🙂
   Kram

   Gilla

 15. En nog så intressant föreläsning och viktig dessutom.
  Jag kan inte något om vad som ska finnas eller inte i skog och mark, men visst, kommer det en enhörning så skulle jag nog reagera 😉
  Men som sagt, viktigt att stoppa det som inte ska vara där, absolut.

  Trädet där såg faktiskt ut som foten på en fågel, helt enig med dig.
  Svampar kan jag ingenting om men förlitar mig på att ICA vet vad de har i sina hyllor 😉

  Ha en fin kväll nu.

  Gillad av 1 person

 16. Men så trevligt att få se en Bodensare här hos dig! 🙂 Intressant med föreläsningen, ska se videon.
  Det ser ut som att någon har tagit en tugga på flugsvampen. 😉

  Gillad av 1 person

 17. Helt klart en fågelfot! 😀 Härligt med en sån naturpärla så nära.
  Intressant – och viktigt! – föredrag! Håller efter mina invasiva inflyttare bäst jag kan, här och på landet. En evig kamp. Slide, häckspiréa, lupiner och vresrosor leder ligan…

  Gilla

 18. Jag säger som Kristallina! Många, mig inräknat, får kämpa för att få ihop stegen! Och du får kämpa för att begränsa dem för att slippa att få ont! Visst är det märkligt!
  Men vi får se många fina bilder från dina promenader och det är vi glada för! Men ta inte ut dig utan lyssna på kroppen så du mår bra av dina promenader och inte får mer ont!

  Gillad av 1 person

  1. Jag försöker att ta det lugnt, men ibland blir det lite fel. Glömmer att det är lika långt tillbaka , men då måste jag ju gå ändå 🙂
   Tack för dina ord och din omtanke!

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.