Ena dagen en skogsvandring …

… och nästa dag ett kalas.

Onsdagen var ämnad till att lära sig lite mer om mossor och lavar … men som bekant så blir det ju inte alltid som man tänkt sig …

Vår ”lärare” blev sjuk och kunde inte komma, men då vi ändå var där i skogen så blev det en trevlig vandring i alla fall.

Platsen var vid Ormlången – och här har jag varit förut ett par gånger, men inte gått den markerade leden … men nu har jag gjort det.

Det finns ju alltid en del att titta på i naturen, så det blev en bra dag ändå 🙂

I torsdags var alla intresserade medlemmar välkomna till Trumslagartorpet, som till vardags kallas ”Trummis”. Torpet ligger på en kulle mitt ute på golfbanan och har hyrts sedan 70- eller 80-talet. Det används för möten och studiecirklar och den här dagen var det dags för en invigning av torpets nyrenoverade framsida, som med den äran fixats av några händiga medlemmar.

För att komma dit passerar man färisten vid den vita grinden – en bild jag visat förut, men som jag då inte visste vart vägen bar, annat än till golfbanan.

Därefter får man gå en bit över golfbanan för att sen …

vandra den sista biten bort till torpet.

Vi möttes av en flammande eld som skänkte värme denna den soliga, men ganska kyliga dag.

Huset är ett gammalt soldattorp, eller rättare sagt ett trumslagartorp, byggt runt 1700, men renoverat och ombyggt vid något senare tillfälle.

Mannen längst t.v. Arne Bard – berättade om Trumslagartorpets historia … intressant.

Några bilder på huset – ute och inne …

Bonaden med de broderade tavlorna där på bilden ovanför är en gåva, men tyvärr missade jag skylten med namnen på vem som gjort den … men så här ser den ut i helhet.

Efter husesynen var det dags för lite grillat!

Bakom huset finns igenväxta rabatter med många olika växter – ja, inte några som blommade nu förstås, men som säkert blommar fantastisk under sommaren. Trädgården var en gång startad som fjärilsrestaurang, men numer får den sköta sig själv. Kanske en plats där jag kan pyssla lite under vår och sommar, när längtan efter min egen trädgård blir för stor …

Den trevliga förmiddagen avslutades med några ord från Sven-Erik, som är vice ordförande i Finspångskretsen av SNF …

… han berättade om kommande aktiviteter – de som kvarstår i höst och de som är planerad till våren … och det finns mycket att se fram emot 🙂

Det blev en trevlig förmiddag och alla verkade nöjda och jag avslutar med en bild inifrån dasset 🙂

57 reaktioner till “Ena dagen en skogsvandring …

 1. Vilken härlig dag du haft! Och gamla hus och dess historia kan man aldrig få för mycket av! Tack för att vi får följa med på alla dina härliga utflykter!
  Ha en fortsatt fin helg och var rädd om dig!

  Gillad av 2 personer

 2. Men du, så trevligt allt såg ut! Och många var ni som tog tillfället i akt, ialla fall andra dagen
  Bonaden såg ut som ett riktigt lapptäcke, blandat bandat och mycket charmigt. Hur långt hemifrån är era utflykter? Åker du ensam i bilen eller träffas ni någonstans och kompisåker? Så gjorde vi från PRO i Fberg, istället för att åka en o en i bilarna.Tur med vädret hade ni även om det var kyligt, i torsdags stod regnet som spön i backen när vi var till veterinären. Det var långt att gå från bussen så vi blev rejält blöta.
  Och tänk om du kan gå där i trädgården och fixa och dona i vår, vilken fantastiskt bra idé!
  Lördagskram

  Gillad av 2 personer

  1. Utflykterna är runt hela kommunen och normalt brukar det samåkas, men under pandemin har många åkt i sina egna bilar. När vi åkte till Ormlången samåkte vi – och det här vid golfbanan är inte så långt – om man inte är så lat, så kan man ta bussen en bit och sen gå ca 2 km …
   Det ska bli roligt att se hur trädgården ser ut i vår 🙂
   Hoppas det gick bra hos veterinären!
   Här blev det inte som tänkt – jag fick kalla fötter och tackade nej till den fina lilla hunden …
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Så många det var som nappat på den trevliga utflykten.
  Mycket att se på även inne i stugan, bl.a. alla uppstoppade fåglar.
  Du har tydligen en hel del att se fram emot.
  Och vilken avslutning med grillat vildsvin. Dom gör sig betydligt bättre på tallrik än i skogen.
  Kram/Kicki!

  Gillad av 2 personer

  1. Det var två mycket bra dagar, var och en på sitt sätt 🙂
   Kan bara hålla med angående vildsvinen – de gör sig definitiv bättre på en tallrik, än i skogen!
   Kram

   Gilla

 4. Ser riktigt härligt ut i det fina vädret. Det finns ju alltid saker att göra, om man vill och orkar.
  Och att du kanske kan få pyssla i trädgården där, när lusten faller på är väl jättetrevligt. Något att se fram emot när våren kommer.
  Bonaden är jättefin och kul med svampbilderna på dasset 🙂
  Skön lördagkväll önskar jag dig.

  Gillad av 1 person

  1. Båda dagarna var riktigt trevliga … skogen är ju mitt andra hem och jag får ett lugn i själen när jag går där – men helst ska man gå ensam förstås 🙂
   Förmiddagen vid torpet blev riktigt trevlig – och jag väntar nu på våren för att upptäcka vilka växter som finns 🙂
   Ha en fin söndag!

   Gillad av 1 person

 5. Härligt med ett dass med en mängd fina svampbilder på väggarna.
  Trevligt att få följa med på en sådan mysig utflykt. Det är så intressant att höra om gamla byggnader och liknande.
  Vilken fin färist.
  Vackra naturbilder. Fint att kunna gå ute i naturen och andas frisk härlig luft.
  Trevlig helg.
  Kram!

  Gillad av 2 personer

  1. Verkligen njutbart att kunna vistas i naturen – helst ensam, men trevligt att gå tillsammans med likasinnade ibland.
   Gamla hus – och dess historia är något jag gillar – så spännande när någon berättar 🙂
   Tack för din fina kommentar Wiolettan!
   Kram

   Gilla

 6. Vilka trevliga dagar och fint med så mycket som ordnas. Och visst ger det god energi att både vara ute i skog och mark och träffa andra med liknande intressen. Så fint Trumslagartorpet är och sin egna historia har det ju.
  Stort tack för rundan och de fina bilderna.
  Önskar dig en skön kväll.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Två trevliga dagar … och torpet är verkligen en liten pärla. Misstänker att jag kommer att tillbringa en del tid där 🙂
   Tack för sällskapet!
   Önskar dig en fin söndag!
   Kram ♥

   Gilla

 7. Ser ut som en mycket tilltalande torpersättning, tror inte någon har nåt emot att du gräver där till våren. Eller varför inte slänga ner lite tulpanlökar redan nu som överraskning. Annars kan du väl bara njuta av utedassets inredning…..

  Gillad av 1 person

  1. Ska bli spännande att se vad som finns för växtlighet där vid torpet när våren kommer. Tanken med lite vårlökar slog mig när jag gick där … så så får det nog bli. Dassets tavlor fick mig onekligen på bra humör 🙂

   Gilla

 8. Sådana intressanta platser du hittar!
  Tror nog att du skulle kunna ersätta läraren vad det gäller mossor och lavar.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Väldigt trevligt – både på skogsutflykten och vid torpet 🙂
   Jag kan bara de vanligaste arterna av mossor och lavar – och hoppades få lära mig några nya. Det blir ett nytt tillfälle i vår så det blir nog bra 🙂
   Kram

   Gilla

 9. Ja men … det blev ju en helt ljuvlig utflykt! Jag har som vanligt hängt med och jag har förstorat alla bilder för att insupa allt i detalj.Mycket i Finspång kretsar kring golfbanan känns det som. Det som jag blev mest förälskad i var bonaden. Oj, så vacker. Vildsvin hör däremot inte till favoriterna och orsaken är en middag på restaurang när jag var på jobb i Polen och bjöds vildsvin som inte smakade bra. Blev magsjuk på natten och dagen efter på kontoret blev jobbig. Om det var vildsvinet eller något annat som orsakade det vet jag inte men i min hjärna var det vildsvinet och nu avstår jag om det finns på menyn. Så kan det bli.
  En annan favorit blev din skarpa och fina bild av kardvädden! Ska nog titta en gång till på den 🙂

  Kram och fin helg till dig Anki ❤

  Gillad av 1 person

  1. Det var två bra dagar – och det var väldigt trevligt där vid torpet. Ska bli spännande att se hur det ser ut där när våren kommer – och jag är nyfiken på vad som kommer att blomma 🙂
   Jag har ätit vildsvin flera gånger – och varje gång har det smakat utsökt … men jag förstår dig – känslan att en gång blivit sjuk är svår att få bort.
   Tack för dina snälla ord Anita … en del bilder är i lite för låg upplösning för att klara förstoring, måste ju spara på utrymmet i bloggens arkiv.
   Önskar dig en fin söndag!
   Kram ♥

   Gilla

 10. Den utflykten var väl helt i din smak, för att inte glömma svampbilderna på toan. Någon måste ha haft dig i åtanke;-)
  Grillad vildsvin – å herreguuuuu så gott. Det vattnar i munnen på mig.
  Det är så kul att Finspång är en så aktiv kommun med ”högkvalitativa” utflykter. Sådan finns inte i en storstad, inte ens i förorterna. Inte mig vetande i alla fall.
  Kul att det är fler aktiviteter på G under hösten. De lär ju bli mörkare från och med 31 oktober, så det behövs många ljusglimtar att hålla humöret uppe.

  PS. Helt underbara bilder. Älskar den med kardvädden, nåt jag inte ens visste att det fanns. Det vet inte Google heller, då det blir rödkrull under ordet;-) DS.

  Gillad av 1 person

  1. Det blev en väldigt fin dag där vid torpet och köttet var fantastiskt gott!
   Ala de här utflykterna anordnas via Naturskyddsföreningens lokala krets – och är inget som kommunen ska få äran av!
   Konstigt med att ”din” Google inte känner till kardvädd – det gör ”min” 🙂 Rödkrull bara här i kommentarrutan, men inte när jag söker på ordet …

   Gilla

 11. Du har fullt upp och det är nog bra att det är så. Vilka härliga utflykter båda dagarna. Det blev ju bra även om det var synd att läraren inte kunde komma på onsdagen. Ni var säkert nöjda med dagen i alla fall och nu kanske ni får komma ut dit ännu en gång när läraren är frisk. En fantastiskt fin fikaplats kom ni till och där såg ni ut att ha det bra 😀
  Det finns många eldsjälar i vårt land och det är helt klart värt att fira att några av dem har gjort ett bra arbete med en renovering som många har glädje av. Många fina bilder både inifrån och ute. Vad fint det vore om du kunde få komma dit och göra lite trädgårdsarbete när du får lust. Det är säkert välkommet också 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det känns verkligen helt OK att ha möjlighet att följa med på dessa utflykter tillsammans med likasinnade – bra också att hitta en del nya trevliga utflyktsmål att åka till på egen hand.
   Det ska bli spännande att se hur det ser ut där vid torpet när våren kommer 🙂
   Tack och kram!

   Gilla

 12. Tackade nej till den lilla hunden? Yes jag fastnade i en av kommentarerna och undrar vad har jag missat, tänkte Du bli med hund?
  Dina utflykter 🥰 jag hade gärna hängt med Dig 😃
  Härligt med social samvaro med likasinnade som gör att Du faktiskt kommer ut och går uppleva och vara med om diverse olika kuligheter 👍
  Jag tror Du skulle må rätt dåligt om Du satt hemma ensam.
  Här har vi snö ❄️
  Nu säger jag go natt 🤗
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tanken var så … utförligare svar finns i kommentaren på din blogg.
   Det är en slags räddning att ha SNF:s utflykter att delta i och att se fram emot. Jag går ju egentligen helst ensam i skogen – eller ännu hellre med en hund som sällskap … men det är ett bra sätt att komma i kontakt med människor som har samma typ av intresse – naturen alltså 🙂
   snö … inte kul!
   Nu söndagsmorgon – ha en så bra dag som möjligt!
   Kram ❤🤗

   Gilla

 13. Du kunde säkert ha varit vikarie och lärt dem ett och annat om både mossa , lav och svampar. Maten ser mycket god ut och vilket arbete med det stora broderiet. Trevligt med svamptavlorna.

  Gillad av 1 person

  1. De som följer med på den här typen av vandringar är såna som har intresset och därmed även en del kunskaper när det gäller just lavar och mossor, men vad gäller svampar kan jag nog lära de flesta en del 🙂
   Det grillade köttet var fantastiskt mört och gott! 🙂

   Gilla

 14. Jag tycker du kunde hoppat in som vikarie med dina gedigna kunskaper om naturen.
  Härlig ”spegelfika”.
  Ett soldattorp med finess.
  Hoppas människor börjar älska vildsvinskött. För det finns mycket att hämta ur naturen på den fronten.
  Fotot av vinterståndaren av kardvädd blev min favorit.
  Jag skulle inte som supernödig vilja stå bakom dig i dasskön. 😉
  Söndagskram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Bosse! Människor som följer med på såna här utflykter är ofta ganska kunniga och vill bara förkovra sig, så jag tror de kan de arter av mossor och lavar som jag kan 🙂
   Vildsvinskött är fantastiskt gott, men det finns nästan inte att få tag på för vanliga dödliga om man inte har kontakter …
   Haha … nu har jag ju redan tittat på svamparna på väggen där – med dörren öppen, så den som står i kön bakom mig i framtiden ska inte behöva vänta alltför länge 🙂
   Kram

   Gilla

 15. Vilken härlig promenad och samvaro! Lite synd bara att läraren blev sjuk, men ni fick ju se väldigt många fina saker (utan att kanske lära er något 😉 ).

  Ha en skön söndag!

  Gillad av 1 person

 16. Tack för svar och förklaring när det gäller den lilla hunden, nu tror jag att Du fixat det galant, men det ska ju kännas rätt.
  Såg/läste Aftonbladet på nätet att Finspång satsar på vindkraftpark, är det något som ”drabbar” även Dina närområden?
  Nu söndag mitt på dan… skyltsöndag med BP så klart 😃
  Ha en skön söndag 🤗
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Vindkraften gäller tv områden i Finspångs kommuns yttre delar ett par, tre mil från centralorten … så det drabbar ju inte mig direkt, men jag förstår dem som drabbas att de inte vill ha dessa vindkraftverk inpå knuten.
   Japp … nu är det dags att ta tag i skyltarna! 🙂
   Ha en fin söndag du också!
   Kram

   Gilla

 17. Synd att läraren blev sjuk men det jag verkligen gillar är att inte alla satte sig i sina bilar och åkte därifrån. Jag gillar skarpt att ni gick en ordentlig promenad på egen hand.
  Ett sånt litet torp kunde jag tänka mig att bo i. Ibland drömmer jag om eget hus igen….
  Jag vet varför de ansvariga dagen innan du kom fram satte upp svamptavlor på dassets väggar 😂
  Härliga utflykter och jättefina och intressanta bilder! Ha en lika trevlig ny vecka!

  Gillad av 1 person

  1. Det blev en både trevlig och intressant skogsvandring, även utan läraren – vi tittade på det vi kunde artbestämma utan lärare och njöt av att vara där i skogen.
   Torpet är jättefint och jag skulle gärna bo där, men vet ju att det inte kan bli annat än en dröm. 🙂
   Jag är en helt ny medlem där, så Svamptavlorna är det nog någon annan som inspirerat till 🙂
   Tack för dina ord Kristallina! Ha en bra start på den nya veckan!

   Gillad av 1 person

 18. Jag känner hur den grillade maten kittlar mina näsborrar, jag är alltid så grymt sugen på mat så här dags på morgonen när jag jobbat. Härliga bilder och jag förstår att du trivs. Hoppas hösten bjuder på många flera sådana trevliga tillfällen för umgänge.

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det smakade alldeles förträffligt! Ja, en trevlig förmiddag där vid torpet blev det – och nu längtar jag till våren för att se vad som kommer att blomma 🙂
   Kram

   Gilla

 19. Så härligt med alla eldsjälar som håller torp och informationsvandringar igång. Jag ser fram emot att få bli pensionär och få mer tid att följa med på sånt. 🙂 Tack för fina bilder och info!

  Gillad av 1 person

 20. Du har verkligen mycket trevligheter för dig, skönt att komma ut en sväng och prata med folk och se något nytt. De ensamma skogspromenaderna har du ju också. Det låter som en toppenidé att du ska pyssla lite i trädgården då och då. Läste att det inte blev något av med hunden. Åter ett trevlig utflyktsinlägg med fina bilder!

  Gillad av 1 person

  1. Dagarna blir ju till vad jag gör dem – och jag är glad för Naturskyddsföreningens olika aktiviteter 🙂
   Jag vill verkligen väldigt gärna ha en hund, men … jag vill inte vara såå egoistisk så jag skaffar en och sen om bara några år kanske inte orkar med livet som hundägare … dåligt hjärta och skraltiga leder är inte så bra …
   Tack för dina ord!
   Ha en fin dag!

   Gilla

Kommentarer är stängda.