En ny skog …

… eller skogen är väl inte ny, men nyupptäckt av mig. – och förresten så gick jag nu inte så mycket i skogen, men den fanns där, bitvis på bägge sidor om vägen. Gjorde några små avstickare in i skogen, men var samtidigt nyfiken vart vägen skulle ta mig.

Jag följde den här skylten från Golfbanan i Finspång …

Passerade ett …

På samma plats fanns ett av kommunens Evighetsträd – en ståtlig tall.

Gick sen förbi Brukshundklubben …

… eller inte slut, men blev till en stig …

Där i backen vid den gamla f.d. källaren hittade jag både bär och svamp …

Fortsatte så en liten bit till – och här vid grusvägen tog stigen slut …

Här, efter nästan 2,5 km var det dags att vända – måste ju orka gå tillbaka också.

Bredvid stigen ser jag något som fångar mitt intresse, delvis gömt i gräset …

… ett par ex. av Ängsvaxskivling, Cuphophyllus pratensis 

Där det finns en, brukar det finnas fler!

Så här såg det ut … antagligen en gammal betesmark, men inte nyttjad på länge.

Lite skeptisk, men nyfiken beslutade jag mig för att ta en närmare titt – och minsann där fanns många fler! Jag hade inte svampkorgen med mig, utan fick ta bort kapuschongen på jackan att plocka i – och i korgen hamnade de först när jag kom tillbaka till bilen … tyvärr lite klämda och delvis mosade av den omilda behandlingen – ännu en anledning till att inte plocka i påse, utan i korg 🙂

Ängsvaxskivlingar, goda matsvampar som kommer så här på hösten

På samma lokal hittade jag till min stora glädje dessa skönheter …

Papegojvaxskivling, Gliophorus psittacinus

Ingen matsvamp, men bland de vackraste jag vet.

Om det inte blir regn ska jag idag ta mig till ”min” vaxskivlingshage i Vånga … och hoppas där hitta fler vaxskivlingar och kanske även en del andra vackra svampar.

🍄🍄🍄

54 reaktioner till “En ny skog …

 1. Vilken fin runda! Antar att du kommer gå där fler gånger. Tur ändå du kunde använda huvan till svampkorg. Även om det inte var jättebra. Lycka till idag med plockning på dina kända platser!

  Gillad av 1 person

 2. Vilken härlig promenad Anki! Och förbi golfbanan … jag antar att det var på den som Lotta Neumann spelade och förmodligen är hon fortfarande medlem.
  Hjärtat klappade när jag läste om evighetsträdet. Jag älskar ju träd, jag älskar att studera barken, att stryka med handen över barken, att se färgskiftningarna. Jag hoppas, som det stod i texten, att den får stå där många år ytterligare.
  Och så svampen, så roligt att du hittade en god matsvamp. Smart att komma på att du kunde använda huvan, även om det inte var optimalt. Och papegojvaxskivllingen, den har verkligen samma gröna färg som vissa papegojor.
  Och idag spås en solig dag så du kan nog ta dig till din vaxskivlingshage. Hoppas du hittar riktigt mycket svamp!

  Kram och fin dag ❤

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var en fin väg att vandra … och jodå, det var eller är Lotta Neumanns hemmabana.
   Det här med gamla träd har vi verkligen gemensamt .- jag liksom du älskar gamla träd! Känner en stor vördnad inför gamla bjässar och faller ofta i egna funderingar och undrar vad det hunnit se under sin levnad 🙂
   Visst är den vacker, den lilla papegojvaxskivlingen!
   Tyvärr hade jag inte så stor lycka idag, mer om det kommer nog i bloggen i morgon 🙂
   Tack för din, som alltid trevliga kommentar!
   Kram! ♥

   Gilla

  1. Visst är de fina! Jag ska gå dit igen och hoppas på bättre bilder … kanske i morgon eller fredag om vädret är hyfsat – alltså helst molnigt, men uppehåll och med bra ljus 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Vilken härlig runda du fick där. Och oj, vilken fin svamp, papegojvaxskivling! Den har jag aldrig sett! Kul att du hittade så många ängsvaxskivlingar och att du fick med dig dom hem, utan korg.
  Jag har också varit med om att oväntat hitta svamp och inte haft något att plocka i. Då får jackorna bli korgar 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det blev en bra runda … och nöden har ingen lag – för såklart ville jag inte lämna de goda svamparna där! 🙂
   Papegojvaxskivlingen är verkligen en skönhet!

   Gilla

  1. Ja, det blev en lyckad promenad! Dit kommer jag säkert att återvända 🙂
   Den vackra papegojvaxskivlingen är inte giftig i alla fall … 🙂
   Ha en fin lillördag du och Anders också! 🙂

   Gilla

 4. Vackert gammalt träd och svampar. Känner igen det där med kapuschongen. Man måste ju bara ta med sig svampen… Hoppas du hittar ängsvaxskivlingar idag och att du har korgen med dig.

  Gillad av 1 person

  1. Jag är svag för gamla träd! Tänk om de kunde berätta …
   Haha … ja, det är liksom en reservplan det där att kunna ta till kapuschongen 🙂
   Tyvärr en besvikelsen dag idag … mer om det i morgon 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Haha, man får bli påhittig när svampen anmäler sig till plockning helt oväntat. I somras var det vinterflickans tröja som fick göra tjänst till de första kantarellerna, jag ´tror att hon var ganska stolt. Vilken underbara färg den där papegojvaxskivlingen har, min absoluta favoritfärg, jag har alltid något i den färgen. Så vackra svampar och fina bilder! Sen gillar jag underifrånperspektivet, rakt upp mot kronan i evighetstallen, så effektfullt. En så skön promenad med gott resultat du fick, jag ska snart ge mig iväg på en, igår hann himlen mulna för mycket.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, men så är det … nöden är uppfinningen moders heter det ju 🙂
   Visst är den en skönhet, den gröna vaxskivlingen!
   Jag fotar ofta och gärna träd ur underifrånperspektiv … kommer nog såna bilder i morgon igen 🙂
   Hoppas vädret håller sig OK för dig idag om du ger dig ut!

   Gilla

  1. Så är det … många skogar i närområdet. Bara tre mil från där vi bodde förut, men betydligt mer skogar som klarat sig både mot avverkning och granbarkborrar 🙂 Ja, det är trevligt att utforska nya marker!
   Kram

   Gilla

 6. Vilken fin väg du fann. Blev nästan orolig att du skulle komma bort dej. Men du är nog för skogsvan för det. Tycker iaf att du är modig, som vågar dej ut på okända stigar.
  Ha det gott! Kram!

  Gillad av 1 person

  1. En trevlig väg att gå – och där vore svårt att gå bort sig. 🙂 Det har jag gjort några gånger och det är inte kul!
   Hm … så modig känner jag mig inte … mest bara nyfiken! 🙂
   Ha det gott du också!
   Kram

   Gilla

 7. Tack för att jag fick följa med till din nya skog.
  Det är så kul med alla olika svampsorter du visar. Den där gröningen var ju verkligen speciell och väldigt fin.
  Ha en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 8. Vilken fin promenadväg och de gröna svamparna var ju ur läckra – har aldrig sett dem tidigare. Hoppas att du hittade rikligt med svamp idag då för vädret är ju strålande även om det inte är någon direkt värme. Jag ska jobba en stund till….
  Du har ju en balkong att hiva ut dammsugaren på och i värsta fall får du väl skicka den över räcket. Men jag har aldrig varit med om att en dammsugare gjort så tidigare. Njut av höstdagen =)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var ännu en fin promenadrunda 🙂
   Visst är den fin den lilla gröna!
   Verkligen strålande väder! Tyvärr ingen större framgång idag, mer om det i bloggen i morgon.
   Haha … jodå, såklart tänkte jag att balkongen skulle duga, För att hiva den över räcket är nog förenat med livsfara för förbipasserande 🙂
   Ha en fin fortsättning på denna dag!

   Gilla

 9. Härliga promenader du kan göra och få upptäcka nya ställen. Fina svampar och jag ser att löven är kvar på träden. Här har alla fallit av nu och jag skulle ha räfsat men känner mig lat idag.

  Gilla

 10. Vilken fin och vacker promenadväg. Grattis till svamplyckan men jag förstår att en korg hade varit att föredra. Nu vet jag i alla fall varför man inte plockar i plastpåse.

  Kram och god onsdagskväll!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, det är en fin promenadväg att gå och dit kommer jag säkert att återvända. En korg är förstås det bästa. 🙂
   Ha en fin torsdag!
   Kram

   Gilla

 11. Tur ändå att du hade en jacka med kapuschong! Min tygkasse har ett förstärkt bottenplan som gör att svampen håller sig lite bättre utan att mosas. Jag hade inte känt igen den svampen, kanske finns den inte ens, o har dåligt med tydliga kännetecken tycker jag. Papegojvaxskivling hade jag inte ens hört talas om! Och visst var den vacker, och ser rätt giftig ut om du frågar mig. Lycka till i Vånga!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, en dylik tygkasse funkar ju också, men jag gillar korg bättre. 🙂
   Ängsvaxskivlingen finns nog i dina trakter också, liksom de små ”papegojorna”, men de kommer sent på säsongen och växer i ängs/ hagmarker.
   Tyvärr ingen vidare lycka igår … mer kommer i bloggen. 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 12. Så kul att läsa att du trivs i dina nya ”jaktmarker” Svampskörden var ju fantastisk. Det är alltid så intressant att följa en svampexpert (läs: dig) på dina rundor. Du hittar alltid nåt ätbart eller vackert. Den gröna papegojvaxskivlingen är verkligen vacker. Har faktiskt aldrig sett en grön svamp förut. Kul att du plockade den och visade upp rariteten.

  Gillad av 1 person

 13. Kul att få hänga med dig på ännu en upptäcktsfärd i, för dig, okänd miljö. Vilken skön dag det verkar ha varit och då blir ju promenaden också skön. Grattis till det fina svampfyndet och även till de fina, gröna och slemmiga exemplaren. Jag hoppas att du har tur och hittar många fler fina svampar på kommande promenader 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Ingrid! En bra dag och en fin promenad. Alltid trevligt med nya ”jaktmarker” … den här gången med fina fynd och det ger förstås mersmak 🙂
   Kram

   Gilla

  1. Hösten är min favoritårstid … skönt att bege sig ut i naturen – och att göra trevliga svampfynd gör inte saken sämre. 🙂 Svampögon brukar komma med övning, så du får bege dig ut ändå – gärna tillsammans med någon som brukar plocka svamp och kan visa dig 🙂

   Gilla

 14. Vad många märkliga svampar det finns. 🙂
  Har nog sett ängsvaxskivling men jag är så okunnig på skivlingar (utom kantareller och kremlor) så jag har inte vågat plocka. Tack för tips! 🙂

  Gillad av 1 person

 15. Det var en fin promenad. Man får nog vara lite nyfiken. Dessutom fick jag en ny svamplektion igen 😀 Trädet var ändå (för mig) det bästa av allt. Hoppas verkligen att den får stå kvar där i 100 år till.

  Gillad av 1 person

 16. Tack för promenaden! Den var riktigt skön och välbehövlig nu när det är lugnt en stund på jobbet. De där svamparna ska jag lägga på minnet. Jag behöver fylla på mitt förråd av god matsvamp. Troligtvis så finns det åtta andra sorter som är lik den så jag lär inte ha rätt med mig hem ändå. Men jag har en förhoppning att jag ska lära mig lite andra svampar än de vanliga jag brukar plocka.

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ängsvaxskivlingarna kan nog bara förväxlas med lundvaxskivlingar, men de växer i ekbackar, har lite småfjällig hattmitt, är mindre vanlig – men är en lika bra matsvamp. 🙂
   Önskar dig en trevlig söndag!
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.