En alldeles fantastisk höstdag …

… ja det var det igår med solsken och en temperatur på uppemot +15 grader.

Jag passade på att ta en promenad ner till slottsparken …

Långa skuggor …
Auroras tempel

När jag närmar mig känner jag den angenäma doften av trätjära …

… och när jag kom närmare såg jag att de äntligen börjat med den välbehövliga renoveringen. Nytjärat tak och pågående uppfräschning i övrigt.
Utsikt mot slottet.

Här följer lite bilder vidare genom parken …

Parken avgränsas mot Slottsvägen med en lång fin mur …

För att visa hur lång den är så visar jag en bild åt vardera hållet …

Jag valde att gå tillbaka in i parken …

Innan jag lämnade slottet fick jag se den dramatiska himlen och de fina träden.

Många, många fler bilder blev det, men jag väljer att avsluta med en höstplantering i centrum … med bl.a. blommande penséer …

… och våren känns inte alls såå långt borta 🙂

60 reaktioner till “En alldeles fantastisk höstdag …

 1. Vet du Anki, jag tänkte på dig igår när vi var ute på lunchpromenaden med Lucy och det var alldeles ljummen luft och dessutom vindstilla. Jag hoppades att du skulle ha lika bra väder hos dig vilket du ju hade och dessutom sol. Vilken alldeles ljuvlig promenad. Jag kan bara säga att jag skulle älska att promenera där. Och du har fångat hösten när den är som finast, jag njuter av varje bild. Visst blir man lycklig när byggnader renoveras. Bilden du kallat ”fin promenadväg” är så vacker. Och himlen ovanför höstträden … Och så avslutar du med en plantering som verkligen ger en föraning om det som faktiskt kommer att komma. Tack för en härlig slottspromenad.

  Kram ❤

  Gilla

  1. Tack så mycket Anita! Det var verkligen en ljuvlig dag igår och jag gick runt där i solskenet i ett par timmar 🙂
   Visst känns det bra att få en föraning om våren redan nu. 🙂
   Trevligt att du var med- och jag är säker på att du skulle gilla att gå där med din kamera också!
   Kram! ♥

   Gilla

 2. Så underbart att ha den vackra parken att promenera i. Instämmer i Anitas lovord över över bilderna. Träden med den dramatiska himlen är så fin. Visste inte att det finns penséer på hösten. Snyggt färgkoordinerat.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket Eva!
   Att penséer kan blomma på hösten har jag sett när det gäller såna som fröat av sig, men aldrig tidigare så här i en plantering. Jag fick i alla fall en skön känsla av att se dem blomma nu 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Vilken alldeles underbar promenad i dina fina omgivningar. Jag sitter här och tänker att jag gärna vill göra ett nytt försök att få se hur fint det är där du bor nu. Jag lär ju komma söderut fler gånger. Jag hade gärna hängt med på den här promenaden och jag hade njutit minst lika mycket som du 😀 Vilken tur att jag faktiskt fick hänga med och njuta via bloggen 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Du är alltid välkommen hit när du åker söderut. 🙂
   Slottsparken är fin året runt, men så här en solig höstdag är den extra fin!
   Kram

   Gilla

  1. Tack så mycket! Det var en perfekt dag för att fota där i parken 🙂 Den är vacker året runt, men såhär en strålande höstdag så är den extra fin.

   Gillad av 1 person

 4. Åh så fantastiska bilder var och en på sitt vis och vilken vacker miljö att promenera i. Jag har aldrig tänkt mig penséer som höstblommor men man lever så länge man lär.

  Kram och god tisdagskväll!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! En härlig höstdag och en fantastisk miljö … en njutbar dag 🙂 Blommande penséer var lite otippat, men de gav en fin känsla.
   Kram

   Gilla

 5. Wow! Vilka färger och vilken härlig stämning i bilderna! Så vacker park! Där hade jag också trivts. Jag förstår verkligen att du njöt i fulla drag. Just nu är ju hösten som finast också innan allt bara är brunt och sen helt kalt.
  Tack för fina bilder och att vi fick följa med på din promenad!
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

 6. En härlig höstpromenad! Våren är runt hörnet…..bara lite vinter först. Såg att en primula i landet blommade för fullt och en ny stängel med riddarsporre står i knopp. Annars börjar det mesta vara nerklippt här. Några timmar till i landen så kan jag släppa det för vintern. Nu kom regnet. Ha en bra kväll.

  Gillad av 1 person

  1. Precis så är det … tiden går fort – och våren kändes lite närmare för en stund 🙂
   Önskar dig en fin onsdag!
   Kram

   Gilla

 7. Så enormt vackra höstbilden! Och det där orangeriet är ju helt enormt. Kul med blommande penséer den här årstiden.
  Trevlig tisdagskväll!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket Ingrid! Det var en underbar dag! Orangeriet är vackert, men bara halva används som orangeri för övervintring av bl.a. pelargoner – och så den fantastiska vinstocken, som lär vara Nordens äldsta, planterad 1832.
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Så vackra om givningar du har runt dig! Och jag tycker det är så roligt att följa med dig runt i en stad där jag i stort sett bara passerat. Verkligt njutbara miljöer.
  Slottet här, orangeriet och parken påminner lite om Ulriksdals slott .
  Du har verkligen gjort en väldigt fin dokumentation av den vackra rundan med fantastiskt vackra höstbilder. Och du har även i bilderna fångat känslan av hösten men också med hopp om våren. Vad roligt att du här i parken nu följa årstidernas växlingar-
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Slottsparken är fantastisk att vandra runt i – och det känns bra att kunna följa årstidernas växlingar där. Du får följa med fler gånger 🙂
   Tack för dina ord Ditte!
   Kram

   Gilla

  1. Tack så mycket Kicki! Ja, orangeriet är fantastiskt, men bara halva används – och det är stängt för allmänheten. Därinne finns en fantastisk vinstock, som lär vara Nordens äldsta, planterad 1832 – och här övervintras också en del växter, främst pelargoner.
   Kram

   Gilla

 9. Härliga bilder på en höst när den är som bäst. Ju, jag är lite avis i min blåsiga, regniga och alldeles grådaskiga värld. Den parken har verkligen allt man kan önska sig. Underbart!
  Ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Det var verkligen en fantastisk dag! Nu är det helt annorlunda – och ser ut som det väder du verkar ha haft hela hösten … regn och blåst.
   Ha en fin onsdag!

   Gillad av 1 person

 10. Härliga bilder från en färgglad höstpromenad. Unnar dig verkligen det fina vädret, även om jag är aningen avis måste jag medge.
  Är alltid så impad över att just småstäder också kan erbjuda så många sevärdheter. Dags för oss nollåttor att bli lite mera ödmjuk kanske. Den där muren är ett fantastiskt byggnadsverk:-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP! Det är nog svårt för oss lantisar att mäta oss med huvudstadens sevärdheter, men en gång i tiden, var Finspång en betydande ort, därav både slott och mur 🙂

   Gilla

 11. En sådan fantastisk dag du fick och jag ser i dina bilder hur dina sinnen anammar allt vackert här ock nu 😀 ❤
  Den vackra dagen för min del kom idag. Tacksam för det.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. En alldeles fantastisk dag!
   Tack!
   Louis de Geer ville väl bo lite flott och då lät han bygga sig ett slott 🙂
   Kram!

   Gilla

 12. Jag bara älskar ”din” slottspark! Jag hoppas du fortsätter strosa där med kameran alla årstider o i alla väder. En vild skog är en vild skog men visst kan vi människor också skapa vackra miljöer!
  Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Tack Stefan! Finspångs slott, Sonstorps bruk och så Hävla bruk – det blir en lagom dagstur för dig och din fru nästa år 🙂

   Gilla

 13. Så härligt höstväder med så varm temperatur och sol. Även om inte vi haft lika varmt här så blommar både pelargon och hortensia fortfarande i trädgården. Himla trevligt 🙂

  Gillad av 1 person

 14. Så fantastiskt vackert! Om det är så här vackert på bild så måste det vara något alldeles underbart att få se det i verkligheten. Tack för att du tog oss med på denna vackra höstpromenad.
  Jag har haft regn i två dagar, men idag har solen tittat fram men då satt jag på möte.
  Önskar dig en lika fin och solig torsdag!

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket Lotta! Det var en alldeles fantastisk dag!
   Även här ett par regniga dagar nu … och det ser väldigt grått ut nu på morgonen också.
   Kram!

   Gilla

 15. Hösten är en andra vår. Det är länge sedan jag var i parken, fast jag bara bor på andra sidan stan. Färgerna i naturen och i trädgården ändrar sig för var dag.

  Gillad av 1 person

 16. Så fina bilder. Tänk att det finns något sååå otroligt vackert. Man blir ju tårögd.
  Penséer brukar höstplanteras i tex. Frankrike. Bra val efter som de tål lite kyla.
  Har frågat efter Penséer hos handlarna. Men fått svaret ”det är ingen som vill ha/köper Penséer på hösten”.
  Men hur vet man det när de inte finns att köpa i butiker.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Det var en alldeles fantastisk dag! Roligt att du tittade in 🙂
   Penséer är ju vackra både höst och vår, så visst är det konstigt att det inte finns att köpa för oss konsumenter.

   Gilla

 17. Ett underbart vackert inlägg från en fantastiskt vacker plats! En sååå vacker höstdag, som gjord för ett besök där. Förstår att du njöt och att kameran gick varm!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.