Gårdagens guidade tur …

… blev en blöt historia, men var väldigt intressant. Roligt med sånt som ökar kunskapen om orten där man bor. En del visste jag sen gammalt, men en del nytt lärde jag mig också.

Vi startade vid Kulturhuset i centrum … 15 deltagare och en kunnig guide.

Den första gatan är den lilla ”stumpen” in till vårt nya Vårdcentrum …

Brinells väg …

Johan August Brinell,1849- 1893 … mest känd för sin forskning kring stålets egenskaper och arbetade under några år som ingenjör vid Finspångs bruk.

Därifrån kom vi till De Wijks väg …

Holländaren Wellam De Wijk arrenderade verksamheten mellan 1587 och 1599

Från de Wijks väg tog vi oss uppför backen vid De Beschvägen …

Willem de Besche, född 1573 i Belgien och död 1629 i Finspång.  Tillsammans med Louis De Geer arrenderade han järnbruken Finspång, Österbybruk, Lövstabruk, samt Gimo bruk av kronan. Vid Finspång anlade han tillsammans med de Geer ett kanongjuteri, som blev Sveriges ledande.

Nästa stopp blev här …

 Jonas Wenströms uppfinningar inom elektroniken lade grunden för det blivande storföretaget ASEA framgångar. jag vet inte om han var i Finspång någon gång, men om du vill läsa mer om honom så kan du gör det HÄR

Louis de Geer är en annan kändis i Finspång – och han har en liten gata uppkallad efter sig, men den ligger långt från centrum. På Vallonvägen finns i alla fall Hotell De Geer … eller fanns, för det är sålt och framtiden oviss …

Hotell De Geer

Louis de Geer, 1587- 1652, gjorde Finspång till centrum för den svenska vapenindustrin. Det innehades av hans ättlingar De Geer af Finspång fram till 1856, då godset såldes till dess förvaltare, Carl Ekman, sedermera brukspatron nästan ända fram till sin död 1903.

Från Vallonvägen begav vi oss till Mattias Kaggs väg … en väg som borde heta Matts Kaggs väg, då det fortfarande var Matts som ägde marken när den såldes. Tror vår guide sa när detta var, men det har jag glömt … men Mattias var hans son och hade aldrig något med marken att göra. Ingen bild härifrån … glömde nog att fota just här 🙂

Så fortsatte vi ner till Finnvedsvägen …

En rask promenad, fortfarande i ihållande duggregn tog oss via Bruksgatan …

Här fick vi veta att Lina Gauffin inte var någon kvinna, som de flesta av oss trott, utan en ölbryggare från Belgien och inkallades till Finspång av Louis de Geer som inte gillade det svenska ölet. Lina blev sen befordrad till brukskassör vid Finspångs bruk 1650. Ingen bild från denna gata heller, men det berodde på att vi aldrig gick dit – regnet tilltog och likaså mörkret och vi hade fler namn till på listan …

Nästa gata, Ottilia Myhrmans gata hann vi inte heller gå till, men Ottilias historia var spännande. Dotter till en smed … driftig och duktig – och hon emigrerade tidigt till Amerika, där hon så småningom bosatte sig i Chicago.

På väg tillbaka till Kulturhuset gör vi det sista stoppet i korsningen Hyttvägen och

Per Hörbergs väg

Han är nog mest känd för sina altartavlor – 87 st blev de – dessutom var det han som målade freskomålningarna på Orangeriet vid Finspångs slott.

Här får vi som avslutning även höra en hel del om Brukspatron Carl Edvard Ekman som är den som övertar Finspångs bruk av släkten De Geer.

Han var en av de sista stora brukspatronerna. Liksom sina föregångare i släkten De Geer ordnade han sociala inrättningar för sina anställda och han donerade pengar till en skola, som uppkallades efter honom. Han såg även till att det inrättades sjukhus och ett ålderdomshem. Även han har förstås en gata, Ekmans gata, men den ligger också utanför kartan.

Här en karta över Finspångs … namnen på gatorna finns med – och de som saknas är de som ligger utanför centrum …

De blev långt det här … hoppas några av orkade följa med hela vägen runt.

🌻🌻

53 reaktioner till “Gårdagens guidade tur …

 1. Stort tack! Vad mycket ni fick se och veta. Nu har jag tagit rundan ett par gånger via ditt jätteproffsiga inlägg och din fina guidning. Jätteroligt att följa med och få veta mer om Finspång och dess historia. Och kul att ni var så många som gav er ut med guiden och trotsade regnet.
  En del kände jag till men mycket var också nytt för mig. Intressant hur gatorna fått sina namn och många personligheter har ju varit med här och gett dem sina namn.
  Vad gäller vädret kan man ju inte påverka det men jag tycker du var bra på att dokumentera trots regnet.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Det var en väldigt intressant vandring och vår guide, som är historiker i grunden gjort ett väldigt bra jobb – och som sagt vädret rår man inte över …
   Roligt att du var med och tack för dina fina ord!
   Kram

   Gilla

 2. Ett mycket matnyttigt och intressant inlägg med många fakta om Finspång. Om Finspång kunde jag nästan ingenting. Stort tack för det idoga arbetet.
  Varje utflykt ger ju dig själv så mycket också.
  Trevlig kväll och kram!

  Gillad av 1 person

  1. Det var trots vädret en lärorik rundvandring – och en duktig guide. Kul att du var med och att du tyckte det var intressant 🙂
   Tack Gerd!
   Önskar dig en bra torsdag!
   Kram

   Gilla

 3. En sådan mängd spännande och kreativa personer som funnits i Finspång. Och dessutom alla inom gångavstånd!
  Louis de Geer är känd, men alla sndra är nya bekantskaper. Tack för en trevlig tur! Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Finspång är egentligen mer intressant än man tror … gammal bruksort med mycket historia – och det var spännande att få veta mer om personerna bakom gatunamnen 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Härligt med en sammanfattning! Jag blev förstås nyfiken och letade fram vad du skulle på för äventyr, men är mycket imponerad över att 15 tappra plus guide gav sig ut u det ovädret! Det här blev ju mycket smidigare för mig! 😉

  Gillad av 1 person

  1. Trots regnet så var det en väldigt intressant tur som kan rekommenderas, om du inte redan gjort den 🙂 Det var roligt att få veta lite mer om människorna bakom gatunamnen.

   Gillad av 1 person

 5. Jadå, jag följde med heeela vägen 😀 Håller med Anna-Lena. Det var väldigt många intressanta personer som levde där. Synd att det regnade men det blev fina ”guide*”bilder ändå och ett väldigt trevligt och intressant inlägg. Ha det så bra det går!

  Gillad av 1 person

  1. Det känns bra att alla verkar tycka det var ett intressant inlägg – var lite tveksam om det blev för långrandigt 🙂
   Det var kul att få veta lite mer om personerna som gett gatorna dess namn.
   Tack för dina ord och jag önskar dig detsamma! 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Japp jag är kvar…. och jag har även googlat runt på konstnären….. det finns målningar av P. Hörberg i Nydala klosterkyrka som jag besökte i årskurs tre tror jag, för det ringde en klocka långt bak i huvudet. Men ser även att han målat i kyrkan här bortanför mig. Tack för den trevliga rundvandringen och så synd att vädret inte var på er sida. (Inget vidare väder idag heller…..bara att invänta att kunna göra klart ute.)

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du kände igen namnet och googlade … Det var en intressant vandring och roligt att få veta mer om personerna bakom gatunamnen.

   Gilla

 7. Inga problem att följa din sightseeingtur. Jag menar jag sitter ju torrt och varmt här inne i lägenheten.
  Måste säga att jag än en gång är mäkta impad. Googlade och såg att Finspång har cirka 22 000 invånare. Täby har 70 000 invånare och här har jag då aldrig sett en stadsvandring… Å intressant läsning var det också.
  Louis De Geer – är inte Konsert & Kongresscentrum i Norrköping döpt efter honom? Han verkar ha varit mera känt i Norrköping än i Finspång.
  Stort tack för den fina vandringen som var väldigt väl besökt trots vädret. bra där!

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du var med BP! det var en intressant vandring … trots vädret!
   Finspång är ju en gammal bruksort med mycket historia … och det finns mycket att berätta. De Geer är nog lika känd i Finspång som i Norrköping – det var ju han som lät bygga det vackra slottet – och fick riktig fart på bruket 🙂
   Tack för din kommentar!

   Gilla

  1. Oj … jag satt dig visst i arbete! Tur vi har Google!
   Mulet idag också … men inget regn än och termometern på +14
   Önskar dig en bra torsdag!

   Gilla

 8. Tack för en trevlig rundtur och självklart orkade jag hänga med hela varvet. Vilken intressant promenad och så roligt att få veta mer om stadens historia!

  Kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var, trots regnet, en väldigt intressant vandring och roligt att få veta mer om dem som gett gatorna sina namn 🙂
   Kul att du var med!
   Kram

   Gilla

 9. Vilken trevlig promenad i Finspång. Men sicken otur med vädret. Här kom inte en droppe regn på hela dagen, det låg tydligen ett högtryck och motade bort lågtrycket. Men trots regn så ser jag att det var många deltagare. Det är så trevligt med sådana här vandringar och visst är det trevligt att få lära sig nya saker om sin hemstad. Och det är ju intressant för oss också för du berättar så bra i ord och bild. Det är som at vara med, det var till och med jobbigt att gå uppför den långa trappan 😉

  Kram och en fin dag till dig ❤

  Gilla

  1. Vädret var trist, men guidningen var väldigt intressant! Jag hyser ett stort historieintresse och tycker det är roligt att se vilka personerna var som gett namn åt gatorna.
   Kul att du hängde med! 🙂
   Önskar dig en fin torsdag!
   Kram ♥

   Gilla

 10. Absolut, än hänger jag med. Tack för fina bilder och givande och intressanta inblickar i vad ni fick se på rundturen. Jag tycker om att lära mig saker om olika städer i Sverige, det finns så mycket i vårt land som jag inte har en aning om.
  Synd att ni hade regn på er promenad, det dämpar det hela ju en aning. Om det inte blåser går det ju an förstås.
  Finspång har jag inte besökt, men blev nu nyfiken.
  Trevlig dag.
  Kram!

  Gilla

  1. Det blev en väldigt trevlig vandring med intressanta inblickar i vilka personerna var som gett namn åt gatorna 🙂
   Regnet var trist, men med regnrock och vattentäta skor gick det bra 🙂
   Roligt att du följde med! Ni får ta en tur till Finspång nästa sommar 🙂
   Ha en fin torsdag!
   Kram ♥

   Gilla

  1. Trevligt att du var med 🙂
   Regnig dag idag också … men jag trotsade vädret och tog en promenad ändå … kommer kanske på bloggen i morgon 🙂

   Gilla

 11. Imponerande o omfattande guidningstur! Lite surt med vädret även om det förmodligen inte var så kallt. Jag har läst från början till slut, sett bekanta och obekanta namn vimla förbi, men att något av det skulle fastna är att hoppas på för mycket. Namn och årtal fastnade inte ens på historielektionerna i plugget…Därmed inte sagt att det inte var intressant för det var det. Och de Geer finns ju några som fortfarande bär namnet…
  Väldigt många berömda personer på en såpass lite ort kan tyckas…,
  Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Tur man slipper lägga sånt på minnet numer … historia var ett av favoritämnena i skolan, men årtal har jag alltid haft svårt för.
   Finspång var en gång en ganska framstående ort – och slottet har haft många stora fester med dåtidens kändisar 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 12. Tack för ett intressant inlägg med mycket kul historia om vägnamnen och de som gett dem namnen. Det var en ordentlig promenad ni gjorde trots vädret och kul att få följa med er i efterhand!

  Gillad av 1 person

 13. Förstår att det var en givande vandring med guide genom stan. Maken har anor i vallonerna, det är nog därifrån det mörka håret kommer. Skymtar höstfärger lite här och var i bilderna och fotot med klockstapeln är underbar. Även fotot i trappan med folk med paraplyer är toppen! Nu dyker migränauran upp igen, dags att lägga sig ner.

  Gillad av 1 person

  1. Det var det … intressant och lärorikt – trots vädret.
   Tack för din kommentar! 🙂
   Trist med migrän … hoppas den ger med sig … krya på dig!

   Gilla

   1. Tack! Har petat in medicin och vill det sig väl så håller den sig borta. Men jag är bekymrad, förra veckan förstördes många dagar.

    Gilla

Kommentarer är stängda.