Sonstorp …

… strax norr om Finspång – ja det var dit utflykten med Naturskyddsföreningen gick igår.

Precis när jag åkte hemifrån kom regnet … men det var ju väntat, så jag var förberedd, med både regnjacka, paraply och vattentäta skor + gummistövlar ifall att …

Vi samlades vid Sonstorps herrgård, där vi fick både en historielektion och en rundvandring i trädgården.

Sedan fick vi ta en titt i det gamla stallet …

Ett par km från herrgården ligger Sonstorps bruk och dit fortsatte vi med våra bilar. Här var vi lovade kaffe med bulle inne i den gamla kvarnen …

Efter att vi fått oss ytterligare en intressant historielektion om bruket och om allt som hör till så fick vi gå runt på egen hand, vilket var väldigt trevligt.

Efter en återsamling i kvarnen med frågestund – och några av deltagarnas egna små berättelser om platser som hör till Sonstorps egendomar, så var det dags för hemfärd.

En riktigt trevlig dag blev det … och vädret störde oss inte speciellt mycket, då vi hade tur att ha tak över huvudet då det regnade som mest.

Naturskyddsföreningens Finspångskrets är en aktiv förening med både kulturvandringar och naturutflykter. De verkar ha många aktiva medlemmar – och det bådar gott för mig som nu varit med för första, men definitivt inte för sista gången 🙂

52 reaktioner till “Sonstorp …

 1. Vilken trevlig dag du fick! Är man bara rätt klädd så klarar man de flesta väder, det vet ju jag som hundägare. Och apropå hund, på bild nummer två såg jag ett litet sött hundhuvud som påminde om Lucy, lite större hund kanske men ändå, lik henne.
  Alléer är jag ju extra förtjust i vare sig det regnar eller ej. En av favoritbilderna blev dörren med vildvinet … så, så vacker. En annan bild jag blev extra förtjust i var den näst sista, med fönstret. Det blir alltid så vackert att skymta naturen genom ett fönster, lite akvarellkänsla. Och så var flaskorna fina.
  Tack för att vi fick följa med på utflykten till Sonstorp. Roligt att det verkar vara en så aktiv förening, då kan du nog förvänta dig många fler trevliga utflykter.

  Kram och fin fredag till dig ❤

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var en riktigt trevlig utflykt … och lärorik 🙂
   Hunden som var med var ganska liten … en liten blandrastik med namnet Molly och matte hade henne i famnen mest hela tiden.
   Tack för dina ord Anita!
   Önskar dig en fin kväll!
   Kram ♥

   Gillad av 1 person

   1. Men då var den kanske ändå i samma storlek som Lucy som ju också är en liten blandrastik. Ett lustigt sammanträffande är att Lucy har en ”look-alike” här i stan och den hunden heter också Molly och är en blandrastik.

    Kram igen ❤

    Gillad av 1 person

 2. Så roligt att föreningslivet är igång. Är också med i naturskyddsföreningen, Tranemo, men det var ett antal år sedan som jag var med p något. Brukade vara med på exkursioner på ”Blommornas dag” ( juni? juli? ) under några år. Under senare år så har jag glömt bort dagen..
  Trevligt att visa på något annat än bara ren natur. Lite historia, det är alltid intressant. Det blir fina bilder då det är mulet. Gillar bilden på den hemliga dörren storligen. Liksom ”titta ut genom fönstret”-bilden och den på Spiksmedjan.
  Ha en fin fredag! Kram!

  Gilla

  1. Det blev en riktigt bra dag! En kombination
   med historia och natur är väldigt trevligt 🙂 blommornas dag var jag med på några gånger före pandemin – hoppas kunna vara med igen … såå intressant och lärorikt 🙂
   Tack för dina ord!
   Ha en fin fredagskväll!
   Kram!

   Gilla

 3. Vilken intressant och trevlig utflykt det blev. En väldigt intressant och spännande miljö och ett utflyktsmål i min smak. Väldigt härliga bilder dessutom. Själv fastnade jag direkt för bilden med flaskorna och det finns en förklaring till det. Min mammas mormor och morfar startade företaget Zonen och drev det i många år. Rena nostalgin för mig att se den flaskan. Därför undrar jag om jag får lov att kopiera och spara ner din bild eller om du vill maila den till mig. Enbart för privat syfte för det skulle vara roligt att ha den.

  Kram och god fredagskväll!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var en trevlig utflykt … och lärorik. Jag gillar ju både natur och historia, så det här kändes helt OK!
   Spännande med flaskan! Klart du ska ha bilden – har skickat den via mail. 🙂
   Kram!

   Gilla

 4. Vilken härlig miljö att strosa runt i, mycket att titta på. Och dörren med vildvinet, wow, så vackert! Och vilket härligt fotomotiv, där skulle min kamera gått varm 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Vilken upplyftande utflykt trots regnvädret. Och det är ju så att har man tillräckligt intressant för sig så struntar man i om det kommer ner nåt från himlen. Dessutom var det säkert extra skönt med fikat efter rundturen. Självklart ska du haka på flera gånger! Kramen

  Gillad av 1 person

 6. Vilken fin dag och så många vackra ting och härliga bilder. God uppslutning, ser jag också, att det var. Det gäller att finna sinn nisch när man blivit ensam och ska söka sig ut.
  Jag har också blivit föreslagen Naturskyddsföreningen, men nappade inte då, utan för mig blev det mera körsång.
  Trevlig fredag, kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tack Gerd! En riktigt trevlig dag! Jag är medlem i SNF sedan minst 30 år, men är ny här i Finspång. Det blir säkert fler utflykter 🙂
   Kram! ♥

   Gilla

 7. Just sådana utflykter är idealiska när vädret inte är bra. För när det är soligt och 25 grader är det ju inte så kul att befinna sig i dunkla utrymmen inomhus.
  Skoj att du hittar på så mycket själv. Ännu roligare är att du verkligen gillar aktiviteterna. Är oerhört stolt över dig och din styrka:-) KRAM!

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillar ju både historia och natur, så det här blev en bra utflykt 🙂 Klart jag bara följer med på sånt jag gillar 🙂
   Tack bästa BP!
   Kram!

   Gilla

 8. Tack för en trevlig rundtur! Ni verkar ha haft en väldigt intressant och rolig dag trots vädret. Det var väl tur att det bara var en övning med alla polisbilar och inget mer ”spännande” ändå!
  Ha en jättefin helg!

  Gillad av 1 person

 9. Det lät trevligt och väldigt intressant. Du fick ändå många och jättefina bilder trots att det måste ha funnits mycket folk vid sidan om hela tiden. Kul att få se vad du har sett,
  Det regnar förstås här också. Ha en trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Mycket intressant – och det var svårt att inte få med folk på en del bilder – försökte gå lite för mig själv 🙂
   Tack Kristallina!
   Solsken här både igår och idag 🙂
   Ha en fin helg du också!

   Gillad av 1 person

 10. Vilken bra kombination med både natur och historia. Helt i min smak. Stort tack för de fina bilderna och för turen. Helt ”nya” trakter för min del . Fastnade extra vid fönsterbilderna.
  Fint också med lite guidning under vägs så det finns mer” att hänga upp” det man ser på . Det hela blir ju mer levande då och även när andra i gruppen berättade.
  Kan tänka mig att du följer med på fler ”njutflykter.
  Kram

  Gillad av 1 person

 11. Det verkar vara ett sällskap med många trevliga gemensamma utflykter och jag förstår att du blev lockad att följa med fler gånger. Vad roligt att dagen blev så spännande, intressant och kul trots regnet.
  Kram

  Gilla

 12. Sonstorp. Ännu en plats jag inte hört talas om. Verkar så intressant att en tripp dit kan stå på schemat kommande vår. Precis sådana anläggningar jag älskar. Tack för tipset.
  Mörner? Ägarna till ett av slotten utanför Nyköping heter också Mörner, Björksunds slott.

  Gillad av 1 person

  1. Det blev ett trevligt besök där – mycket intressant! Jag vet inte hur mycket som är öppet för allmänheten – vi fick ju lite extra förevisning genom att SNF bokat visning …
   Mörnersläktet finns nog lite här och där – förmodligen släkt på ett eller annat vis.

   Gilla

 13. Det där var en utflykt som jag gärna hängt med på. Dina läckra foton gör den ännu mer rättvisa. En visare. Tiderna förändras. Nu mäts vissa resultat i tusendelar. Jag var lite orolig för att du gjort något dumt och poliserna ville ta ett snack med dig. 😉
  Måndagskram, Bosse

  Gillad av 1 person

  1. En riktigt trevlig utflykt – helt i min smak också! Jag gillar ju både natur och historia, så det är kul att just Naturskyddsföreningen ordnar såna här utflykter. Haha … jag blev lite orolig själv ett tag 🙂
   Tack för dina ord Bosse!
   Kram

   Gilla

 14. Spännande att få ta del av! Tack! 🙂 Kruthus har jag hört talas om men inte spikbod. Ett passande epitet på vårt ärvda förråd på landet – där finns mycket gammalt skräp i skruv- och spikväg som maken svär över.
  Tack för fina bilder!

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du var med! En intressant och lärorik utflykt 🙂
   Haha … en ärvd spikbod är inte att förakta – rätt var det är så behövs en spik eller skruv och då kanske den redan finns där – frågan kanske är var 🙂

   Gillad av 1 person

 15. Vilken härlig utflykt och fotomiljö, gamla bruk är alltid intressanta. Idealet är just att först få info och sen få tid att strosa runt lite själv för de där fotona som man ville ta utan folk. Regn hindrar sällan om man har ett skyddande paraply över kameran. Detaljbilderna från stallet är så läckra och främst fotot på det underbara handtaget. Fönsterfotona och det av alla gillade fotot på vildvinsdörren är andra fina jag fastnade för och blandningen av exteriör- och interiörbilder gör det hela intressant. Synd att det var trängsel i smedjan, du får återvända dit någon gång! Tack för visningen!

  Gillad av 1 person

  1. En mycket trevlig utflykt – synd bara att det var så mycket folk! Helst går jag ensam i såna här miljöer, men hit tror jag bara man är välkommen på bokade besök – i alla fall i smedjan …
   Hade jag varit ensam hade jag nog kunnat gått där i timmar, nu var det begränsat till 45 minuter!
   Tack! 🙂

   Gilla

 16. Så mycket spännande du fick se. Dörren med vildvinet är underbar. Tycker om gamla miljöer med historia.
  Följde med på en liknande tur till Huseby bruk och dess historia.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.