Livet …

… är som ett åk i en bergochdalbana. Upp, ner och svängar hit och dit … glädje, rädsla – så landar man och känner en viss lättnad.

Det som hänt är att Lasse blev akut sjuk för en vecka sen … ambulans till lasarettet … inlagd på kirurgavdelning – massor med undersökningar och behandlingar.

I fredags e.m. när jag var på hemväg från lägenheten i Finspång, ringde telefonen – jag befann mig ensam på en smal grusväg, men hittade en skogsväg där jag kunde stanna. En kvinnlig läkare berättade att Lasse var mycket dålig … och att allt tyder på att han har en tumör … någonstans, oklart var, men bukväggen och även levern verkar drabbade och hon talade om spridd cancer … och prognosen var nog inte så bra.

Jag vet inte hur jag tog mig hem … och det var omöjligt för mig att ta till mig det hon sagt. När jag kom hem ringde jag till Calle och berättade … och han fick i sin tur ringa sin bror … jag kände att jag inte orkade ett sånt samtal till.

I tisdags flyttades han till Finspång, där han skulle ”mellanlanda” innan hemgång. Det blev en snabb mellanlandning, för igår kom han hem. Trött förstås, men tyckte det var skönt att vara hemma.

Idag väntar ett första besök av vårdteamet från LAH. Det är de som kommer att ha koll på Lasses vårdbehov och som kommer att se till att han kommer att må så bra som det går …

Angående flytten så går flyttbestyren framåt. Veckan när jag varit ensam har jag packat, packat … och packat … kändes bra att ha något att fokusera på. Nu är i stort sätt alla skåp och lådor tomma och tjugo stora kartonger står klara … några, glas, några tallrikar, lite bestick och några kastruller finns kvar, tillräckligt för att vi ska klara oss de här sista två veckorna … men ingen stekspade, vilket blev tydligt när jag skulle steka pannkakor igår – och jag inte kan vända dem sådär elegant med ett kast – men det funkar att vända dem med en osthyvel om de är små 🙂

Jag har varit i lägenheten nästan varje dag med lite småsaker, bl.a. lite blommor och en matta, ett bord och en piedestal till balkongen …

Jag har beställt en ny soffa, då den gamla verkligen inte är någon att ta med, nersutten och ful. Har även beställt en fåtölj åt Lasse … en fåtölj som hjälper till när man behöver hjälp att komma upp … ett knapptryck bara!

Inte världens snyggaste kanske och kanske lite tråkig färg, men man kan inte få allt – och bara den fungerar så är det bra.

Varmt tack till er alla som hört av er på olika satt och som gett mig så mycket stöd … nu känns det bättre och jag vet att ni förstår varför jag inte orkat vare sig blogga eller varit hos er och kommenterat. Så småningom kommer orken och motivationen tillbaka – och jag kommer också tillbaka till rutinerna.

91 reaktioner till “Livet …

 1. Åh nej! Inte detta, så otroligt sorgligt att din Lasse blivit så sjuk. Hur gammal är han?
  Att skingra tankarna med flyttförberedelser är nog bra, men flytten blir väl extra jobbig för din man.
  Jag hoppas att allt löser sig till det bästa. Ta hand om dig själv, extra viktigt just nu.
  Kram/Kicki

  Gillad av 1 person

 2. Blir verkligen berörd och rörd av dina ord och förstår er tuffa tid. Det viktigaste är att ta hand om varandra och livet. Bloggvärlden finns kvar den dag du känner att du orkar.
  Stor varm kram till dig och dina nära ❤

  Gillad av 2 personer

 3. Så ledsen jag blir😞jag har anat att något inte stod rätt till, eftersom det varit så tyst från dig. Ta hand om Lasse och om dig själv. Du har mig på messenger om du vill skriva något. Jag tänker på er och hoppas Lasse får all hjälp som finns att få så ni kan fokusera på er själv❤️

  Gillad av 2 personer

 4. Så tråkigt att höra att din man är svårt sjuk. Jag håller tummarna för en lycklig utgång och att ni får den allra bästa hjälp som går att få.
  Kämpigt för dig med förestående flytt med allt vad den innebär. Hoppas att det funkar bra trots allt.
  Vi är många som håller tummarna för dig och din familj och väljer din blogg när du orkar och vill skriva.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är lite motigt just nu – flytten tar på mina krafter och det ska bli en lättnad när den är gjord.
   Tack för dina ord och hållna tummar!

   Gilla

 5. Men fy så hemskt! Håller tummarna för att Lasse får den allra bästa tänkbara vård som finns att tillgå. Lider med er båda…
  Bra inköp av fåtöljen där. Funktionalitet går före allt, men jag tycker faktiskt att den är snygg också.
  Stor KRAM!

  Gillad av 1 person

 6. Tankarna tumlar runt när jag läser. Orden fattas mig men ändå har jag ju varit beredd sen jag läste ditt svar till mig. Så oändligt sorgligt. Mitt i allt har du flytten som kräver din koncentration
  och handlingskraft och håller dig igång. Och där tog orden slut igen. Mina allra varmaste tankar och kramar sänder jag dig.

  Bloggar gör man när man orkar. Men jag anar att bloggandet även blir ett stöd och en struktur när tillvaron skakar. Bilden idag är så talande och vacker, ibland sjunger gräset (Lessing) och ibland gråter det med oss.
  Kramar

  Gillad av 2 personer

  1. Tack så mycket! LAH kommer att vara ett bra stöd för oss båda … och vi är lyckliga att ha våra omtänksamma söner.
   Kram

   Gilla

 7. Kära vän, skönt ändå att höra ifrån dig. Jag har en god vän vars sambo under en längre tid fick hjälp av LAH eller vad det kallas i olika distrikt vet jag inte. Hur som helst så var deras hjälp guld värd, både fysiskt och psykiskt. Jag är övertygad om att ni får samma fina hjälp till Lasse och att de ser till hans vårdbehov på bästa sätt.
  Kanske tur i oturen med flytten mitt i allt ledsamt, visst skingrar det tankarna en del. Fåtöljen var superbra, har sett dessa i annonser.
  Låt sönerna vara med och hjälpa till så mycket de hinner och kan, bra för hela familjen.
  Önskar allt vore annorlunda, hälsa Lasse och styrkekramar till er båda.

  Gillad av 2 personer

  1. Här kallas det ”Lasarettsansluten hemsjukvård”, men har säkert andra namn i andra delar av vårt avlånga land, men deras arbete är nog ungefär detsamma.
   Bästa Paula – såklart är sönerna med så mycket som de kan – alltid omtänksamma och hjälpsamma!
   Önskar också allt vore annorlunda!
   Kram ♥

   Gillad av 1 person

 8. Jag gråter också när jag läser vad du skriver och jag hoppas innerligt att Lasse får den läkarvård han behöver. Nu får det väl räcka med allt, det kanske är bra att du har flytten att fokusera på och fåtöljen blir ju jättebra för Lasse. Jag tänker på er och sänder styrkekramar. Det är tur du har dina söner.
  Kram 💖💖

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Annemor! ja, sönerna är ett stort stöd … och bara flytten är över så kommer en del av bördan att lätta. Lasse får och kommer att få den vård som behövs.
   Kram

   Gilla

 9. Så sorgligt Anki! Mitt i all jobb med flytt. Jag hoppas att det inte är så illa som det låter, för det skulle vara för hemskt. Jag fick Åke med mig hit till Odvalds, men han fick inte njuta så länge av friheten från eldning och snöskottning. Hoppas du får behålla din Lasse länge till!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 2 personer

 10. Så tråkigt! Jag förstår precis hur du känner dig. Vi har det lite samma hemma hos oss och får också hjälp av ett vårdteam. Det hjälper när man har lite annat att pyssla med. Du har din flytt och jag håller på att sortera och kasta så det blir enkelt när vi flyttar. Det kommer att bli nödvändigt inser jag, men oj vad vi samlat på oss under de här 48 åren i huset. Varma kramar.

  Gillad av 2 personer

  1. tack Gunnel! En jobbig period i våra liv … men det måste på något vis klaras av … och även om flytten är jobbig så är den bra för att skingra tankarna. Ja, tänk så mycket saker man har!
   Kramar tillbaka!

   Gilla

 11. Att få ett sådant besked per telefon är än mer smärtsamt. Och att få det utan att ha någon med sig gör ju att marken under en försvinner än mer.
  Men så fint att Lasse nu är hemma och får hjälp av hemsjukvården.
  Fint att du ändå kunna ta tag i det praktiska runt om och i alla fall tidvis där kunnat skingra tankarna.
  Varm kram och många tankar till dig.

  Gillad av 2 personer

 12. Åh Anki vad ledsen jag blir!!! Det finns inga ord som räcker till! Jag kan bara önska att allt löser sig och att han blir bättre igen! Och skicka massor av kramar till både dig och Lasse! 💕

  Gillad av 2 personer

 13. Så ledsen jag blir 😢 tårarna rinner och jag vet inte vad jag ska skriva… Du vet att jag på ett vis förstår vad Du går igenom samtidigt som det för Dig är något helt annat. Jag önskar jag kunde sträcka ut en hand… ge Dig en kram 🤗
  Nu hoppas jag på det bästa för Lasse och att Ni får en lugn tid utan fler oroligheter och överraskningar ❤️
  Skönt Du har Dina söner, de finns och ger stöd.
  Kram 🤗

  Gillad av 2 personer

 14. Håller med Ditte. Att få ett sådant hemskt besked ensam sittandes i bilen är nästan människoplågeri. Men jag vet ju att du är stark och gör det så bra för Lasse som det bara går. LAH vet jag inte riktigt vad det är, men enligt kommentarerna är de bra att ha till hands.
  Helt rätt att du skingrat tankarna genom att börja möblera i den nya lägenheten samt ”klicka hem” en soffa och så fin fåtölj till Lasse.
  Konstigt nog hjälper det att jobba fysiskt när man psykiskt är nere.
  Många varma styrkekramar till dig.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack bästa BP! LAH betyder Lasarettsansluten Hemsjukvård, men det finns nog olika benämningar på det i olika landsdelar. Deras arbete är detsamma – att vårda svårt sjuka i hemmet … fantastiska människor!
   Tack för dina ord och styrkekramar!

   Gilla

 15. Att trycka gilla här känns inte rätt, men jag brukar göra så då någon delar med sig av sånt som är svårt i livet. Hur konstigt det än kan kännas, kan din sorg och dina svårigheter ge styrka till andra – de känner att de inte är ensamma de heller… kanske också vågar öppna sig. Och för dig tror jag att det lättar att skriva av sig.
  Många tänker på er nu ❤
  Styrkekram!

  Gillad av 1 person

 16. Jag gråter inombords och du vet redan att jag har er i tankarna en stor del av tiden. Jag blir ändå lite glad för att Lasse får komma hem. Att ha mycket att fixa med hjälper lite och distraherar tankarna en stund så flyttbestyren kanske var bra att ta till.
  En varm kram till er båda <:

  Gilla

 17. Usch så tråkigt att höra med din Lasse,ni har ju nog med flytten nu och sen
  detta med din kära Lasse,ja livet kan då vara tufft och hårt!
  Vi skickar varma styrkekramar till er…..

  Gilla

 18. Jag blir verkligen ledsen av att läsa detta och jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga för ord känns så futtiga och små i vissa sammanhang. Min första tanke var i alla fall att kanske blir den här flytten väldigt rätt även om det varit många dubbla känslor. Ni får ett bekvämare boende och nära till bra vård för Lasse. Gott att höra att du/ni har stöd av barnen i denna situation. Att få ett sådant besked när man sitter ensam i bilen är snudd på omänskligt. Fastän vi inte känner varandra IRL så tänker jag mycket på er.
  Många kramar ❤

  Gillad av 1 person

 19. Jag har varit dålig med att följa bloggen, men jag vet ju att du haft det kämpigt. I går läste Lennart ditt inlägg, som jag hade svårt ta in. Kändes så nyligen, då vi träffades.
  Nu har jag läst inläggen. Jag förstår att du åkt hiss i dina känslor. Det kommer du säkert fortsätta göra. Det är tillåtet visa både glädje och sorg. Skönt att du kan få lite avlastning av hemsjukvården!
  Sista dygnet har du funnits i mina tankar och där kommer du fortsätta finnas. Jag vill ge dig allt tänkbart stöd. Skickar virtuella kramar. Vill du prata, så har jag alltid mobilen, med även om vi är ute med Ellen. Massor med kramar från Elisabeth o Lennart

  Gillad av 1 person

  1. Varmt tack Elisabeth … ja tack till Lennart också förstås! Just nu är livet omtumlande och jag längtar efter att få vila … snart är i alla fall flytten avklarad, och sen blir det en ny fas i våra liv.
   Tack för ert stöd!
   Kramar! ♥

   Gilla

 20. Men elände. Så ONÖDIGT. Fantastiskt hur du ändå accepterar och går vidare och gör det bästa av situationen. Tänker på er. Och saker och ting ordnar sig alltid. På något sätt. Kram!

  Gillad av 1 person

 21. Så fin text och bilder om det svåra Anki!
  Gott att vården är på plats som följe åt Lasse och dig. Gott med sönernas närvaro. Flytten rullar också på.
  Följe i tankarna! ❤
  Stor kram

  Gillad av 1 person

 22. Så hemskt ledsamt, livet är verkligen precis så som du beskriver… Hoppas behandlingen kan komma igång så snart som möjligt och att ni båda får all hjälp ni behöver. Att distrahera sig med fysiskt arbete som en flytt hjälper förhoppningsvis för att inte känna oro varje sekund. Och att skriva om det som hänt är nog ett klokt sätt att lätta åtminstone litet på tyngden istället för att hålla allt inom dig. Du hjälper samtidigt oss andra när du skriver om livets svåraste händelser som allvarliga sjukdomar. Det känns mindre ensamt de gånger man själv drabbas när man vet att andra också har perioder i livet då de kämpar. Kramar ❤️

  Gillad av 1 person

  1. Tack Anette!
   Just nu känns det lite tröstlöst … förmodligen kommer det ej att sättas in någon behandling, men svar får vi först om någon vecka …
   Kram! ♥

   Gilla

 23. Satt här igår kväll och läste ditt inlägg och alla kommentarer, då jag precis kommit hem från Dalsland. Orden fattades mig, så ledsamt..
  Jag trodde inte man gav sådana här svåra besked per telefon, arma dig, en chock!
  De där ”Livets labyrinter” är krokiga. Så fint att du delar med dig och flytten passar in, det kommer att bli lättare att bo centralt.
  Många varma kramar ❤

  Gillad av 1 person

 24. Men kära vän. Inte nog med flytten som naturligtvis tar på krafterna utan så mannens sjukdom också. Det är ingen måtta. Det är tur att du är en stark och modig kvinna som klarar av det mesta. Jag tänker på dig och hoppas att du får ha styrkan att klara av allt. Kram

  Gillad av 1 person

 25. Har kikat in här flera gånger nu för att skriva något men tappar orden var gång. Tänker på dig flera gånger om dagen och hoppas innerligt av hela mitt hjärta att det ska går bra för Lasse och dig.
  Kramar

  Gillad av 1 person

 26. Oj, så tråkigt att höra om din Lasse. Vi känner ju inte varandra men man kan ändå känna med varandra. Flytten som skulle bli så bra för er båda. Du har ett tufft jobb att packa, slänga och köpa nytt. Fint att höra att grannarna var trevliga och miljön runtomkring är fin.

  Gillad av 1 person

  1. Tack Betty! Ja så är det – även om man bara känner varandra via bloggen, så har man ändå empati för sina bloggvänner.
   Det har varit en tuff tid, men snart är flytten avklarad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.