”Fjäriln vingad syns på Haga …”

… sjöng visst Carl Bellman – men den syns inte bara där, utan även i en gränd i kvarteret Knäppingsborg i Norrköping.

Visst blir man lite glad av dem! 🙂

Jag hade ett par ärenden i stan och passade på att ta en snabb promenad med kameran. Hade bestämt mig för att gå ner till Knäppingsborg … och på vägen dit passerade jag Hörsalsparken.

Fortsatte sen ner till Dalsgatan …

… och vände lite på huvudet och tittade upp mot min gamla skola, Högre Allmänna Läroverket. Backen kallas ”Lärkabacken” och den är brantare i verkligheten än på bilden. Här fick man öva ”start i backe” då man skulle ta körkort 🙂

Fortsatte gatan bort förbi De Geer konsert & Kongress …

Fina speglingar i den stilla dammen ovanför Hästskofallet.
Hästskodammen kallas dammen här – t.v. en bit av laxtrappan

Här gick jag över Järnbrogatan och var framme i Knäppingsborg – och de bilderna har ni ju redan sett.

På vägen tillbaka till p-huset passerade jag denna spännande fönsterglugg …

Jag gick Skolgatan upp till Drottninggatan …

En lite läskig korsning när man ska över Drottninggatan med bil … spårvagnarna kommer snabbt – bra med spegeln då!

Idag en annan dag … och idag ska jag bara ta det lugnt – bara baka lite matbröd … och lata mig till resten …

60 reaktioner till “”Fjäriln vingad syns på Haga …”

 1. God förmiddag Anki! Tack för att du tar oss med på promenader i Norrköping. Knäppingsborg var ju ett lustigt namn … lite knäppt skulle man ju skämtsamt kunna säga. Men så fint det var med de bevingade fjärilarna. Undrar om kejsarkronorna blommar ovanligt mycket i år. Har sett massor i olika trädgårdar och jag tycker dom är ovanligt kraftfulla. Högre Allmänna Läroverket … jodå, ett sådant fanns här också. Nu heter det något annat men är fortfarande lärosäte. Anar att backen var perfekt för start i backe. Är fascinerad över vattnet som går nästan ända intill husen. Lite Venedigkänsla. Fönstergluggen tilltalade mig, spännande! Och bra med spegel så man blir varnad för spårvagnarna.
  Att baka lite matbröd och sedan lata sig … det låter som en lagom sysselsättning. Här regnar det för fullt och blåser en hård vind och jag anar att det är liknande väder hos dig.

  Kram och en fin avkopplande dag till dig!

  Gillad av 1 person

  1. Norrköping är numer en riktigt trevlig stad … namnet Knäppingsborg går tillbaka till medeltiden då det ska ha funnits en borg här.
   En lugn dag idag – känns som jag behövde en sån dag idag 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Visst blir man glad av fjärilarna =) Man blir glad av alla dina bilder, alltid så fint fångat. Perfekt väder för att baka och sedan dra en filt om sig och bara vara….Idag känns det mer som november än maj…. ända tills man ser det ljuvliga ljusgröna träden och färgsprakade tulpanerna. Ha det gott!

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker de var jättefina … och visst blir man på bra humör av dem 🙂
   Regn idag … välbehövligt är det i alla fall!
   Ha en fin kväll!

   Gilla

 3. Så fint! Du ser mycket i din egen stad, det är bra. Man blir ju annars lätt hemmablind! Fjärilarna var ett roligt inslag i stadsbilden!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Visst är de fina fjärilarna! Inte så ofta jag tar mig in till stan – handlar oftast i utkanten av stan … men ibland så 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Mysig stad och representativa bilder! Så trevligt att få följa med på promenad.
  Läser att fotografen har varit hos er… förstår att det känns skönt att bocka av det från listan! Förstår också att du varken har tid eller ork att ”titta in hos alla!” Så är det för oss alla då och då!
  Ha en trevlig fortsättning på veckan!
  Onsdagskram Nilla

  Gillad av 1 person

  1. Norrköping är betydligt finare nu, än när jag växte upp – och visst är det mysigt med fjärilarna!
   Ja, en sak klar i alla fall … 🙂
   Ha en fin fortsättning på veckan du också!
   Kram

   Gilla

 5. Oooh, vem har kommit på att ordna sommar i gränden!? Så himmelskt, de gula husen och den blå himlen på dina foton lyfter fram de vackra fjärilarna, underbara bilder att bli toppenglad av!
  För övrigt också en fin fotoserie, bilden på det annorlunda rostfönstret faller jag förstås för och så måste jag kolla mina kejsarkronor, jag undrar om de har lagt av, de blommade inte förra våren.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket! Visst är de fina fjärilarna!
   Mina kejsarkronor har inte blommat heller … undrar vart de tagit vägen …

   Gillad av 1 person

 6. Vackra bilder allihopa. Fjärilarna är värst, och vackraste fotona.
  Svante

  Gilla

 7. Men vilken rolig blomma du visar, kejsarkronan har jag aldrig tidigare sett! Den ser ju ut som en ståtlig högsommarblomma.! Hur sjutton har den hunnit växa till sig så fort?
  Det finns mycket sevärt i Norrköping. Fjärilarna är läckra, jag har sett dem även någon annanstans, möjligen i Stockholm men är inte säker.
  Idag blir det korta promenader, genomvädrad blir man på bara fem minuter
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Kejsarkronan är pampig och har fördelen att löken håller sorkar borta från rabatten 🙂
   Visst är de fina fjärilarna!
   Regn här idag … välbehövligt!
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Tack för en väldigt trevlig promenad i din stad. Så fint och färgglatt med fjärilarna och verkligen en gata att bli glad av. Jag kan tänka mig att det var en utmaning att starta i den backen för det syns på de parkerade bilarna att den är brant. Skolan ligger i alla fall väldigt fint.

  Kram

  Gillad av 1 person

 9. Tack för promenaden i vackra Norrköping! På något kort kände jag igen mig…
  Fjärilarna piggade verkligen upp, häftigt! Blå himmel med vackra vita molntussar.
  Idag är inte himlen nådig så jag har en vilodag.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Trevligt att du var med 🙂
   Gårdagens väder – och dagens är inte lika fint, men regnet behövs också – och nästa vecka ser ut att bjuda på finare dagar,
   Kram

   Gilla

 10. Fjärilarna är mycket fina! Paraplydekorationer hag jag ju sett i Stockholm och Lidköping (Gerd), men fjärilarna är snäppet vassare tycker jag.
  Åsså tack så mycket för sightseeingturen i fina Norrköping. Den uppskattades extra mycket då vi haft en plusgrad och snöblandat regn hela dagen…

  Gillad av 1 person

  1. Visst är fjärilarna läckra! Paraplyer fanns för något år sen här också – och jag hade bilder på dem, som jag tyvärr slarvat bort.

   Gilla

 11. Så mycket vackert. Fjärilarna är jätteläckra. Jag längtar till att besöka Norrköping ingen. Så snart jag kan ta tåget igen så blir det ett besök.

  Gillad av 1 person

 12. Vilken fin och solig promenad. Man kan bli avundsjuk för mindre. Blommar den underbara kejsarkronan redan….. Jag tror jag lever på en annan planet 😀
  Helt underbara fjärilar. Mera sånt till folket! Till sist föll jag för rostfönstret. Vilken tur att se något sånt. Ha en lugn och fin kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Tack Kristallina!
   En solig och fin dag var det, men med kalla vindar. De senaste dagarna har bjudit på välbehövligt regn, men nästa vecka kommer visst lite bättre väder, om SMHI har rätt 🙂
   Kejsarkronorna blommar i varma lägen … men mina vill inte visa sig i år heller.
   Ha en bra torsdag!

   Gillad av 1 person

 13. Vad fint med alla fjärilar. Verkligen något att bli glad av men kanske är det lite farligt att gå och spana uppåt när man går bland folk 😉 Trevligt att få följa med på en promenad genom Norrköping. Mycket är fint men den lilla fönstergluggen är inte bara spännande utan är nog lite skrämmande också. Kanske en fd fängelsehåla.
  Hoppas att dagen blev så skön som du tänkte 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Ingrid … visst är det ett spännande fönster. Jag tror inte det är en gammal fängelsehåla, utan en gammal lagerbyggnad, men säker är jag inte 🙂
   Vilodagen kände välbehövlig – och jag tror denna dag kommer att gå i samma lugna takt 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 14. Stort tack för den fina promenaden här Norrköping. Vackra bilder och det fina vädret gör ju sitt till. Och extra glatt med fjärilarna I Knäppingsborg som i alla fall var lite av en favorit hos mig på den tiden det blev många resor till Norrköping. (Döttrarnas farmor bodde på Enebygatan efter hon flyttade från Åby)
  Fönstergluggen var spännande. Gav mersmak att få veta mer.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tänkte nog att du skulle känna igen dig 🙂 Visst är fjärilarna läckra!
   Fönstergluggen är nog inte så spännande som den ser ut … jag tror det är en gammal lagerbyggnad 🙂
   Önskar dig en fin torsdag!
   Kram

   Gilla

 15. Jättefina foton från Norrköping, och visst känner jag igen mej, tror att det var just i De Geer kongress hall som jag var på en konferens med jobbet en gång, och så bodde vi på ett hotell alldeles i närheten.
  Må så gott!
  Kram

  Gillad av 1 person

 16. Otroligt läckra fjärilar!
  Jag tog faktiskt körkort i Norrköping, läskigt med alla rondeller och spårvagnar (såna hade vi inte i Skellefteå, varken det ena eller det andra). Jag slapp i alla fall den där backen utan övade i nån annan backe nånstans. Eftersom jag var nyinflyttad så hittade jag inte i stan. Då sa min körskolelärare att jag kunde bli ombedd att ”köra fritt” istället för till ett bestämt ställe dit jag ändå inte hittade. Så vi övade på det. Jag tog, höger, höger, höger och slog sen till på vänster där det såg lätt ut. När vi kom tillbaks till biblioteket för tredje gången orkade inte läraren med den fria åkningen längre 😀

  Ha det gott och tack för dom fina bilderna!

  Gillad av 1 person

  1. Roligt att läsa om dina minnen – men körkortet fixade du i alla fall 🙂
   Kul att du var med på promenaden!
   Ha en fin dag!

   Gilla

 17. Trevlig promenad i okänd omgivning då jag bara varit till Norrköping en gång i mitt liv och då i samband med besök på Kolmården 🦒
  Ser väldans fint ut mycket grönska och spårvagn 🚋 har jag aldrig åkt.
  Idag snöar det ❄️
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Åsa! Roligt att du var med på promenaden!
   Ingen snö här och regnet som kom igår har dragit bort.
   Kram

   Gilla

 18. Trevligt att få följa med dig på en promenad i Norrköping. Visserligen har jag varit där men känner inte igen mig på alla bilderna.
  Fjärilarna, så häftigt, det känner jag inte igen. Förstår, tillfälligt, men vackert är det och man blir glad över att titta på dom.
  Fina vyer i stan och fallet, så bra bild du fick till av den och laxtrappan.
  Blommorna också, så vackert och vårlikt.
  Tack så mycket.
  Varm kram och trevlig kväll.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Visst är fjärilarna fina och somriga. Norrköping är en fin stad att gå i – finare nu än när jag växte upp 🙂
   Ha en fin kväll!
   Kram

   Gilla

 19. Tack för fina bilder! Hörsalsparken får vi gå nästa gång vi är i stan. Och tack för förklaringen till Knäppingsborgsnamnet! 🙂 Har alltid undrat.

  Gillad av 1 person

  1. Vackert väder den dagen – och vackert väder idag! Kul att du var med – tack för din kommentar!
   Kram

   Gilla

 20. Så fint med fjärilarna. Här drar dom in på allt inte en stjärnor på gatorna har man satt upp iår men det är klart. Vi bor i norrland och här finns det inte pengar till utsmyckningar inte ens till vägar. Snö kommer det för fullt i alla fall. Det är vitt igen precis när jag börjat kratta och städa ute. Fy sjutton säger jag.

  Gilla

  1. Jag tror inte det är kommunen, utan de som har företag i kvarteret som bekostar fjärilarna …
   Hyfsat väder här idag, men fortfarande kallt.

   Gilla

 21. Så fint det var med fjärilar längs gatan.
  Jag har faktiskt aldrig varit i Norrköping, trots att det är hundutställning där varje år.
  Tack för den stadsvisningen!

  Gillad av 1 person

  1. Fjärilarna ingav lite hopp om en kommande sommar i alla fall.
   Om du hade ställt ut i Norrköping, så hade du nog inte sett stan ändå – Himmelstalund ligger en bit från centrum och knappast något man har tid med som utställare 🙂 Jag är ju partisk, men Norrköping är numer en trevlig stad, speciellt det gamla industriområdet utmed Motala ström 🙂

   Gilla

Kommentarer är stängda.