Blev berörd …

… av denna film – och vill att fler ska se den …

Naturfotografen Roger Wikström gav mig tillåtelse att visa sin film här på min blogg.

Så många gånger som tårarna kommit när ännu en vacker gammal skog har försvunnit.

I dag var jag till kärret, som gränsar till kalhygget på andra sidan ”långa gärdet” … en fin bit äldre skog, som nog står näst i tur att avverkas …

Lite tunn is efter natten …

Så … en gång till – är det så vi vill ha det – så som i Rogers film?

63 reaktioner till “Blev berörd …

 1. Blir ledsen och får ont i magen 😞
  Ogillar verkligen skogsskövling och kalytor som i princip bara består av sly och sönderkörd mark.
  Skogen behövs.
  Jag är nog en trädkramare 🌲 🤗
  Kram

  Gillad av 1 person

 2. Det är hemskt med kalhyggen, det är bara pengar som styr allt. Jag blir både arg och ledsen. Varför kan människan göra vad den vill med vår natur. Ingen borde äga skogar, de hör till vår natur, tillhör alla både djur och människor.

  Gilla

 3. Så ser det ut i det som en gång var skogar kring Kårböle. Det är inte skogsbränderna, som är skulden till alla kalavverkningar, skogsmaskiner kämpar tappert för att komma ikapp. Man måste ju avverka för att Vindkraftverken ska stå några år innan de är slut.
  Svante

  Gilla

   1. Jag undrar hur den här Vindkraften kan vara miljövänlig, när den skövlar allt i sin närhet, medan den producerar ström. Sedan producerar den avfall.
    Svante

    Gilla

 4. Finns det något härligare än att gå i en riktig gammelskog, känna skogsdoften och höra suset i granarna och träden, den vackra mossan på marken…. det är sorgligt när skog försvinner.

  Gilla

  1. Riktig gammal skog – inte mycket som slår känslan att gå där … tyvärr finns det snart inte några naturskogar kvar längre, men desto fler trädplantager … såå tråkigt!

   Gilla

 5. Nä, så vill vi verkligen inte ha det. Jag blir så ledsen varje höst som vi åker till skogen för att plocka svamp på kända marker och upptäcker att ytterligare ett eller flera kalhyggen tillkommit sen året innan.
  Ha de bra!

  Gilla

 6. Nä, det är verkligen inte så vi vill ha det. Inte lustigt om det blåser som aldrig förr när inga skogar stoppar vindens framfart. Jag önskar att få gå i storskogen även i framtiden.

  Gilla

 7. Visst är det så. Har aldrig avverkats så mycket skog som nu. Tycker att det finns kalhyggen ( eller som det kallas föryngringsområden) överallt. Alltid något nytt hygge när man åker på en väg som man inte åkt på någon månad.
  Skogsbruksplanerna regerar. De är ju ”lag”.
  Sen avsätts det en hel del naturvårdsområden – och de är ok, för dr vårdas naturen. ,medan naturreservaten blir alldeles förvildade och det är inte heller bra. En fin och omskött skog, det är vad jag vill ha, Kram!

  Gilla

 8. Skog måste gallras, avverkas, tyvärr många gånger för tidigt, på grund av barkborren, annars står den och förstörs totalt. Jag tittar först och främst efter om det återplanteras, om inte detta sker blir jag också ledsen i ögat. Jag tycker att våra skogar sköts bra idag. Vi måste ha byggnadsvirke också.

  Gilla

  1. Jag är inte emot att skogen sköts och gallras – jag är emot kalavverkningar som förstör för så många andra arter. Att det återplanteras är bra, men att kalhyggen blir till trädplantage är väldigt dåligt för mångfalden av arter.
   Jag vet att vi har olika uppfattning här … men kalhyggen är en förskräcklig rovdrift av skogens resurser.

   Gilla

   1. Precis så är det … mångfalden förstörs – och alla skogens innevånare, stora och små, växter, djur och svampar – allt berörs på ett negativt sätt.

    Gillad av 1 person

 9. Ja, det är fruktansvärt. Ser alltid ut som ett stort sår i naturen. Apropå barkborren. I Tyskland har man utsett ett område där barkborren härjade och låt de härja. De förstörda förstås ett stort område men….. efter 5 år bara började skogen växer upp igen och nya arter buskar och träd och även insekter och djur etablerade sig igen. Läste en bok om träd och hur de interagerar med både växter (svamp t.ex.) och djur som var en sann ögonöppnare för mig.

  Gillad av 2 personer

  1. Så ledsamt med dessa sår i naturen! Det är en av orsakerna att man vill låta bli att ta bort drabbade träd i naturreservaten – man vill att skogen på egen hand ska återhämta sig … bra tycker jag, men det är många som har andra åsikter om det …
   Så är det i naturen – allt har ett sammanhang, ett samband!

   Gillad av 2 personer

 10. Som du vet är jag ingen ”skogsmulle”, men jag blir lika bedrövad som du när jag ser alla kalhyggen och all skövlande av skog. Så vill vi definitivt inte ha det. Som fotografen skriver på sin hemsida så är det uppenbarligen att man inte vill ha ”naturlig” urskog kvar utan satsar på väl ordnade rader av tall eller gran, nåt som jag uppmärksammat på en reklamaffisch, där ett skogsbolag till och med gör reklam för ”trädraderna”.
  Jag blir bara ledsen och hoppas innerst inne att Moder Natur tar en gruvlig revansch, ungefär som hon gjorde för ett antal år sedan i Brasilien, där man skövlade träd i närheten av Amazonas…

  Gilla

  1. Tack för dina ord BP! Känns bra att så många önskar att man ska värna våra skogar.
   Naturen kommer att ta revansch … det gör den ju redan. Tyvärr är det så otroligt många oskyldiga som drabbas runt om i världen …

   Gilla

 11. Det är när ”ens egen” skog, där man känner alla vrår och älskar att vandra, skövlas som man känner hur det knyter sig i magen av något som bara kan liknas vid sorg. Visst behöver vi ett skogsbruk och många små skogsägare vårdar sina skogar för att kunna avverka på ett naturvänligt sätt när de behöver tillskott vid pensioneringen. Men den storskaliga skogsdriften lämnar sår i våra hjärtan. Det finns massor av regler för hur skogsbruk ska drivas och hur avverkning får ske men för oss, som älskar våra skogar, blir det fula sår som skaver i oss.
  Kram

  Gilla

  1. Kanske är det så för många, men för mig och många andra naturälskare så gäller det inte bara den ”egna” skogen, utan alla gamla naturskogar. Lyckligtvis finns det många fantastiska skogsägare som verkligen vårdar sin skog och avverkar på ett klokt sätt – och det är inte dem jag upprörs av! Bovarna är de stora skogsbolagen, inte minst statsägda Sveaskog – och många privata, vinstdrivande aktiebolag, där det enda som räknas är pengar. Det finns massor med regler och det är bra, men tyvärr efterlevs de inte alltid. Det som skaver i mig är rovdriften på gamla naturskogar, som utarmar mångfalden av arter … kanske för alltid.
   Kram

   Gillad av 1 person

 12. Jag vill ha skogen kvar, jag hatar alla skogsmaskiner! Träden, det är de som lever, det är dem vi kan krama när vi är i sorg.
  Skrämmande framtid, jag blundar, jag orkar inte ta in mer. Så känner jag.
  Varm kram!

  Gilla

  1. Jag avskyr också skogsmaskiner … men jag är såklart medveten om att skogar måste skötas och att skogsägarna måste få använda sina skogar, men denna rovdrift, denna skövling är förskräcklig! Tack Gerd!
   Kram ♥

   Gilla

 13. Jag blir också väldigt sorgsen när jag ser filmen. Varför ska skogarna förstöras? Och det är så mycket mer än träden som försvinner. Mycket som aldrig kan ersättas.
  Tack för att du visade filmen . Så tänkvärd.
  Varm kram

  Gillad av 1 person

  1. Det sorgliga är att det bara är pengar som räknas – i alla fall hos de största skogsbolagen, inklusive statsägda Sveaskog. Den fantastiska mångfalden av växter, djur och svampar drabbas så hårt – många arter försvinner för alltid!
   Tack för dina ord Ditte!
   Kram

   Gilla

 14. Visst är det tråkigt när mycket skog försvinner på fina marker allt mer o mer!
  Som du vet är jag gammal skogs-huggare med min bror när man var yngre.
  Men vi körde sällan slutavverkning,mer gallring så lite skog kvar då.
  Nu styrs ju det mesta i pengar som stora bolag bara tänker på,hemskt!
  Sen går vi ju mycket i skogen o tränar så visst är det tråkigt med skövling.

  Ha en fin dag….Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jo, men visst var det väl bättre förr. Jag vet att skog måste skötas, men jag blir upprörd när alltmer skogar slutavverkas utan tanke på vad det får för konsekvenser – nu är det bara pengar som gäller.
   Ha en fin dag ni också!
   Kram

   Gilla

 15. Jag blev också berörd, både av filmen och ditt inlägg. Det är sååå himla trist att se skövlad skog! Tacka vet jag gamla tidens skogsbruk med gallring och hästar som forslade timret fram till vägarna.

  Gillad av 1 person

 16. Så tänkvärt. ”Lite skog men mycket träd” – visst är det skillnad. Vi ser det tydligt uppe vid stugan, med rätlinjiga tallskogar planterade för avverkning jämte tidigare kalhyggen.
  Tack för ett vackert inlägg.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det obegripligt hur man kan skövla gamla skogar. Bra att man återplanterar, men då är det som sagt inte skogar längre, utan plantager med bara en sorts träd där alla dessutom är lika gamla.
   Numer är det bara pengarna som styr … såå sorgligt!

   Gillad av 1 person

 17. Ja du vet ju vad jag tycker och hur jag lider av dessa avverkningar. Här lämnar man som en dimridå vid vägkanten, en rad av träd, om du tittar in mellan stammarna så tar de strax slut. Vi har mage att kritisera andra länder där man skövlar skog för att befolkningen ska kunna ha jordbruk och djur för att överleva och vi har absolut inte ens såna trängande anledningar annat än pengahunger…Usch o tvi….här i Säfsen har vi inga gammelskogar alls kvar, de som fanns i Kölaråsen där vi bodde innan togs ner redan före sekelskiftet. Hur kortsiktigt tänker vi?

  Gillad av 1 person

 18. Skog är mycket mer än träd! Därför är det så galet när man pratar om skogsplantering när det bara handlar om trädplantering. Det blir monokultur, precis som i jordbruket.

  I en monokultur kan de flesta insekter, fåglar och andra djur inte leva. Men de som kan det hamnar i rena himmelriket, frossar och förökar sig som aldrig någon annan stans när maten finns i överflöd. Då åstadkommer de stor skada, inte bara för att de är så många utan också för att deras fiender kanske inte kan leva bara av dem.
  Och vad gör människan åt problemet? Jo, fram med giftpåsarna och sprid, sprid, sprid! Hur hälsosam mat får vi då i oss?

  Jag har de senaste decennierna sett hur både fåglar och insekter har blivit mer sällsynta med åren. Särskilt påtagligt blir det när man går omkring med kameran för att plåta dem. En och annan sparv kan det bli, annars är det mest måsar och duvor. Men i Botaniska såg jag gott om fjärilar. Fast alla var av samma art!

  /Skvitt

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar Skvitt! Precis så är det! Man blir så ledsen och arg på hur naturen förstörs genom dåliga beslut – Jakten efter pengar går före allt – och det är inte många som verkligen förstår hur viktigt samspelet i naturen är! Försvinner en art så drabbar det andra – och motsatt – får en art för mycket plats så är det inte heller bra – och det för att människan varit klåfingrig.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.