Gems Weekly Photo Challenge 2021 # 4

… och veckans ord är Läsa

… och det har jag gjort ända sen jag var barn – jag var en riktig bokslukare ända fram till dess jag blev långtidssjukskriven och arbetslös, då försvann läslusten.

Nu har den sen 10-15 är kommit tillbaka, men inte som förr …
Barnbarnet Ludvig läser helst faktaböcker.
Ibland måste man ta fram förstoringsglaset.

I mitt bokskåp finns naturböcker och floror i allmänhet – och svampböcker i synnerhet.

Nu läser jag ju annat än svampböcker också …

… som t.ex. sånt här, lite blandat. Jag läser det mesta, helst historiska romaner, men nästan aldrig deckare …

”Lång vår” av Gunnar Brusewitz, som gavs ut 1977 – ett år då våren var ovanligt sen. Det här året gjorde han en resa för att följa … och på sitt vis dokumentera vårens ankomst.

Nästa vecka är ordet vi ska tolka verbet SKÅLA.

Fler deltagare hittar du om du klickar på hjärtat!

72 reaktioner till “Gems Weekly Photo Challenge 2021 # 4

 1. Underbart som i L för läsa och som i S för se bilderna!
  Förstoringsglaset gör ordboksletet lätt som en plätt 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 2. Svensk-engelsk ordlista, bra! Man kan bli tokig på Google ibland. En massa intressanta svampböcker i din hylla, vad heter den om tickor? Kanske går att hitta begagnad. Enig om att deckare nästan är en slit-och-släng-vara som man inte behöver öppna, tillför inget till mänskligheten.

  Gillad av 1 person

  1. Tickboken är skriven av Klas Jaederfeldt – hör med honom … du hittar honom säkert på Eniro … och han bor i Vingåker.

   Gilla

 3. Läslusten lämnade mig för en hemsk massa år sedan, det var med den som det var med TV tittande, jag somnade, och vaknade med ont i ryggen. Nu äger jag ingen TV, och böckerna får stå ostörda.
  Svante

  Gillad av 1 person

 4. Läslusten kommer och går. Helst läser jag på sommaren, i solstolen… helst på en strand. Låter underbart i dessa vintertider. Börjar jag i en bok, så har jag svårt att lägga i från mig den innan den är utläst. Om den inte är så tråkig så att jag slutar efter 20-30 sidor. Mycket deckare blir det, romantiska verklighetsflyktsböcker. ( Just nu de poplära Bridgeston-böckerna).
  Kräftorna sjunger måste jag bara läsa, liksom Binas bok. Läste 1793. Den var tung, men bra. 84-an får bli sommarläsning….
  Kram på dej!

  Gillad av 1 person

  1. Många böcker blir det som sagt … ibland en läspaus, men sen börjar man om.
   Bridgeston- böckerna … hm – nu måste jag nog googla.
   Ha en bra dag!
   Kram

   Gilla

 5. Det där med att läsa går verkligen i vågor för mig, december var jag ju helt uppslukad av deckare, läste 12 böcker under december…. hade ju ständigt en bok i handen varje ledig stund och nätterna var långa…… Har icke öppnat en bok i år =) Ja jag lusten kommer tillbaka bara man hittar något som fängslar en. Förstår att du har mååååånga svampböcker – Charlie har mycket läsning framför sig =)
  Ha en bra eftermiddag!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, läslusten kan variera … får se vad du hittar för spännande som fängslar dig nästa gång 🙂
   Ja, ska han läsa alla svampböckerna så har han en del att göra 🙂
   Ha en bra torsdag! Snöig morgon … suck!

   Gilla

 6. Det finns inget som slår böcker, det går inte att jämföra med att läsa något på datorn. En bok kan man ha med sig överallt och så mycket roligare att bläddra i. Själv har jag många växtböcker men också flera svampböcker, fast de skulle nog behöva uppdateras nu, i alla fall en del av dem 🙂 Flora och fågelböcker har jag också och en del trädgårdsböcker.

  Gillad av 1 person

 7. Det känns som att vi har något gemensamt där! Jag var också en bokslukare av rang när jag var yngre! Hade alltid en bok på gång, men av någon anledning så blev det mindre och mindre läsning med åren. Men nu har jag tagit upp läsandet igen, men precis som du så är det betydligt mindre än förr!
  Önskar dig en fin kväll, kanske med en bra bok som sällskap!

  Gillad av 1 person

 8. Att hitta en bok som man fastnar i är bland det bästa som finns. Jag har fortfarande läslust men inte koncentrationsförmågan och jag längtar och hoppas på att den ska återvända. Vad roligt att din läslust kom tillbaka till dig 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Efter flera år, så plötsligt kom läslusten tillbaka, men som sagt, inte så som förr, när jag kunde läsa flera böcker i veckan, men ändå 🙂 Hoppas du kan få tillbaka din koncentrationsförmåga och återuppta läsandet också.
   Kram

   Gillad av 1 person

 9. Vilken härlig tolkning av ordet läsa! Själv har jag alltid en bok på gång och älskar verkligen att läsa. Tyvärr är det dock inte lika lätt att inspirera dagens barn oh ungdomar till läsning för den nya tekniken lockar mer vilket är så synd.

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, tyvärr verkar det som det inte är lika roligt med böcker för dagens unga – det känns som att de missar något.
   Kram

   Gilla

 10. Just i dessa tider är jag oerhört glad över att ha tillgång till olika böcker och kunna läsa mest varje dag!
  Ha det gott!

  Gillad av 1 person

 11. Då har jag lärt mig nåt nytt igen. Den här gången om dig. Visste inte att du varit långtidssjukskriven och arbetslös… Men konstigt att läslusten försvann samtidigt. Men skulle ju tro att det varit precis tvärtom. För är man sjukskriven och sedan arbetslös har man ju mera tid att läsa än om man jobbar heltid. Men så var det inte för dig alltså.

  Vad gäller våra bokhyllor så har de inte så värst mycket gemensamt. Du läser sällan deckare och jag slukar dom. Försökte mig ju på 1793, men gav upp efter 50 sidor. Å den där ”kräftboken” har snart alla läst, utom jag. Grupptrycket stiger;-)

  Mina/våra gamla ordböcker i pappersformat har vi också kvar, trots att vi inte använt dom på minst 20 år. Lite kult där;-)

  Gillad av 1 person

  1. Så är det i alla fall – och hur livet ändras utom ens egen kontroll kan orsaka mycket konstigt i hjärnan …
   Smaken är som baken – och du måste ingenting!

   Gilla

 12. Ja, alltså Anki, nu kunde jag skriva en roman 😀
  Jag har också läst sedan jag kan läsa. Trots mitt diskbråck i halsryggen har jag inte slutat. Började då läsa när jag hade lagt mig. Då kunde jag avlasta boken medan jag läste. Det gör jag fortfarande men jag började också att lyssna på böcker. Har Storytel så länge det har funnits. Läser alltså lika mycket som förr om än på olika sätt.
  Där kräftorna sjunger har jag också läst och tyckt mycket om, precis som 1793 och 1794. Tredje delen ska komma till hösten. De är så vedervärdigt att man inte kan sluta, ha…ha..ha..
  På MeWe skriver jag också recensioner om böckerna jag har läst/lyssnat.

  Gillad av 1 person

  1. Jag var som sagt en bokslukare, men numer blir det nog bara en i veckan. Jag har testat att lyssna, men saknar då ljudet och doften av en riktig bok. Jag såg att 1795 är på gång … längtar efter den. Visst är det konstigt hur man kan fastna i en bokserie. 🙂
   Jag vet att du är med på MeWe … säkert en OK plats att hänga på, men jag tror inte den ger mig mer än FB – alltså ingenting. Kanske har det bildats en del intressanta grupper även där – det är bara p.g.a. såna jag fortfarande finns på FB.

   Gillad av 1 person

   1. Fb är ingenting för mig. Blev övertalad att skaffa det igen efter 10 år frånvaro. Går bara in, gillar mig igenom folk jag verkligen känner och ut igen. MeWe är intressant. Många nationaliteter, tyskar i utlandet, tyskar i Sverige, få svenskar men intressanta människor från alla världens hörn i de olika grupperna. Liknar mer ett bloggsamhälle och du missar aldrig något. De visar alla uppdateringar av alla dina kontakter (som det heter där). Ingen reklam heller, inga förslag till sidor eller grupper. Lämnar du MeWe försvinner precis allt du någonsin har skrivit. Även alla kommentarer hos andra. Jag gillar stället.

    Gillad av 1 person

 13. Vilken fin tolkning!
  Ja, läslust har jag haft under de allra flesta åren, men visst har det gått i vågor. Jag är nog också lite av en allätare, kanske mer ”all läsare”. Gunnar Brusewitzs böcker tycker jag väldigt mycket om och har några kvar i min ägo. Har med stor förtjusning läst naturböcker om Stockholms yttre skärgård. Ja, en hel del annat också.
  En av böckerna du har med ”Där kräftorna sjunger” fångade mig under hösten och på så många sätt. Språket, handlingen, miljöerna, person och naturbeskrivningarna . Jag tyckte att här var med här – mitt i boken. Boken 1794 har också läst. Tack för de andra boktipsen. Jag läser också gärna historiska böcker och kan läsa om Fogelströms böcker om Stockholm. ”Binas bok” har jag på läslistan.
  Bra här med förstoringsglaset. Har ett jag också använder när det kommer till att slå i lexikon och ordböcker.
  Kram och trevlig kväll.

  Gillad av 1 person

  1. Det är nog så för de flesta att läslusten går i vågor …
   Ja, ”Där kräftorna sjunger” gillade jag mycket – och jag minns Fogelströms böcker med glädje. De var en stor läsupplevelse för mig 🙂
   Tack för dina ord Ditte!
   Ha en bra torsdag!
   Kram

   Gilla

 14. Har alltid läst och det är min räddning i dessa tider. Inte roligt med långtids sjukskrivning. Numera läser jag nästan bara svenska författare och deckare eller feel Good.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är svårt att vara utan böckerna! Det finns många bra svenska författare – både gamla och nutida 🙂
   Ha en fin torsdag! Här snöar det … suck!
   Kramar till er!

   Gilla

 15. Vilka spännande böcker i din trave: Där kräftorna sjunger är grymt bra, så då kan jag tipsa om ”den sista migrationen” av Carlotte Mcconaghy som jag just avslutat. Mycket bra! Läser inte så mycket just nu men jag lyssnar på ljudbok hela tiden, perfekt när man sitter i bilen på väg till ön och även ibland under mina långrundor med Eddie. Det finns ju så mycket bra böcker att välja på.

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack för tipset … noterat på läslistan! Jag har provat att lyssna, men trivs inte med det – jag vill ha en riktig bok. Många bra böcker finns det!
   Kram

   Gilla

 16. Det är ett fint ”bibliotek” du har ❤ När jag var liten så bodde jag rakt under bibblan och jag tror att det var där mitt läsintresse började, sen var min farmor duktig på att ge mig böcker i julklapp och present, vilket var oerhört tacksamt. Men precis som för dig, så avtog läsintresset när jag blev sjukskriven för samma som du. Jag kunde helt enkelt inte ta till mig orden, visst är det märkligt??? Det vore ju annars ett perfekt tillfälle att läsa mer….
  Jag såg genast en bok där på en av bilderna som jag ska se om jag får tag på, det är Signe Rolfs svampbok eller har du nåt annat förslag?? Det är recept jag söker i första hand…. 😀
  Kram på're

  Gillad av 1 person

  1. ”Soppar och annan matsvamp” av Kaarina Kaurinkoski och Signe Rolfs ”Mat med svamp” är nog mina favoriter … ganska gamla men bra. Bägge finns begagnade till bra pris på Bokbörsen just nu 🙂
   Kram

   Gilla

 17. Jag försöker läsa så mycket som möjligt, i synnerhet på vintern. Ser att du har Niklas Natt och Dags 1794. Maken fick förra julen 1793 i julklapp av mig och säger den är bra men samtidigt otäck, det var ju hårda tider i slutet av 1700-talet … Har inte vågat mig på den ännu. Brusewitz tycker jag om. Satt faktiskt för några veckor sedan och läste några kapitel i boken ”Stockholm – staden på landet”. Lång vår verkar vara fin med många fina naturmålningar.

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillar att läsa … och läser det mesta, utom renodlade deckare. jag har läst både 1793 och 1794 – och väntar nu med spänning på 1795! Otäcka, men välskrivna och intressanta på samma gång.
   Brusewitz är en favorit! 😉
   Ha det gott! Här snöar det idag … ogillas!
   Kram

   Gillad av 1 person

 18. Jag åkte gärna till Abbekås när vi bodde i Ystad. Det var en av mina favoritplatser på nära håll.
  Jag gissade på att du hade en och annan svampbok i hyllorna.
  Då är du och S lika. Hon läser väldigt sällan deckare. Hennes man bättrar på statistiken en del. 😉
  Min tolkning av ordet som börjar på L. Undra hur många tusen böcker jag har läst.
  Snöiga kramar från ön

  Gillad av 1 person

  1. Haha … ja, några svampböcker finns det i hyllorna 🙂
   Jag har läst många böcker, men jag tror du läst många fler … deckare är klart överskattade enligt mig 🙂
   Ha det gott
   Kramar tillbaka från ett snöigt Östergyllen.

   Gilla

 19. Jag läser mest sommartid då jag älskar att sitta ute och njuta av en god bok, men visst blir det en och annan nu på vintern också. Jag är allätare och läser vad jag kommer över. 1794 har jag läst och 1793 också.
  Ha en skön torsdag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 20. Jag var en riktig bokslukerska förr, men det har blivit annorlunda, men inget jag kan göra något åt.
  Tycker att det är lite för ansträngande. Men, min man läser för mig, ofta på kvällarna i sängen. Härligt.
  Kram och ha en finfin dag.

  Gilla

 21. Jag har alltid gillat att läsa och läser lite av varje och precis som du gillar jag historiska romaner och inte deckare så mycket. Är med i en bokklubb men nu träffas vi inte pga coronan. Jag känner mig naken utan en bok att läsa och just nu är det så för jag är bokutta och gamla böcker har jag men jag har i alla fall Mandelmans sista bok och så lite tidningar. Nu är det bara snöröjning som gäller och slötittande framför tvn

  Gillad av 1 person

  1. Jag brukar köpa billiga begagnade böcker på Bokbörsen och efter några dagar ligger de i min brevlåda 🙂
   Bra att du har Mandelmans att glädja dig åt i alla fall.
   Snön är inte kul!

   Gilla

 22. Vi har samma smak vad gäller böcker. Dock gillar jag bättre att läsa skildringar om hur vanligt folk hade de förr än att läsa om hur livet var i hovet och på slotten med alla kungar och adeln och intriger o sånt. Deckare läser jag sällan, men det händer.Precis som du hade jag ett glapp i läslusten under åren efter mina utmattningsperioder. Så glad att läslusten är tillbaka. Du får gärna dela med dig av lästipis,. Ser att du läser Släkten, den är en favorit, helt otroligt att alla dela har olika författare och ändå är de så bra! Kräftorna sjunger är en stor favorit, o Binas historia gillade jag också. Är det andra Natt och Dag du har där, jag pallade bara första. Började på den andra, men orkade inte…
  Fint tolkat tema! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillar också mest böcker om ”vanligt” folk och deras hårda liv förr. Natt och Dags böcker gillar jag mycket … väntar på den tredje boken i serien nu 🙂
   Tack och kram!

   Gilla

   1. oj, ja dom är ju jättebra skrivna, men så otroligt grymma. ska låta det gå en tid så ger jag mig i kast med tvåan igen,…skam den som ger sig. Man måste liksom vänja sig vid allt det grymma, sen flyter det på, haha Jag har jätteproblem, min telefon pajade igår, tvärdog, nu är världen upp o ner då jag inte kan ringa eller komma in på bank-id för att föra över pengar. har bara mobilt bank-id. suck, hatar strul, min hjärna orkar inte med! Kram

    Gillad av 1 person

 23. Läslusten kommer och går och jag var också en bokslukare i yngre år men tappade den en period. Fast det har alltid legat en bok på nattygsbordet även om det tagit ett år eller två att läsa ut den. Mest berodde bristen på läslust brist på tid och ork. När Storytel kom blev den en nytändning, att kunna lyssna på böcker och samtidig göra något annat är perfekt för mig.

  Gillad av 1 person

 24. Bra att läslusten kom tillbaka och så undrar jag om du har läst boken du vann? 🙂
  I så fall vad tyckte du om den?
  Lång vår, var en fin bok och som ser ut att vara intressant.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, nu är det kul att läsa igen 🙂
   Javisst har jag läst den … och jag tyckte den var bra … en fin kärlekssaga 🙂
   Lång vår är en trevlig bok med berättelser och teckningar från hela landet … jag älskar den 🙂

   Gilla

 25. Böcker är magiska, och när läslusten finns kan man försvinna i timmar, min ork att läsa försvann också en hel del i och med jag ”gick in i väggen” från att sluka böcker och kunna läsa känns det inte alls på samma sätt tar lång tid och orken finns inte mer en för kanske en bok i månaden, men jag tackar för storytell som verkligen har fått mig att börja ”läsa” lyssna på böcker igen fullkomligt älskar det
  Tack för att du är med
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Faktaböcker läser man ju ofta av intresse – eller om man studerar och måste. Jag gillar också fakta om historia – ja och så svamp då.

   Gilla

Kommentarer är stängda.