Efter lång väntan …

… kom äntligen almanackan jag beställde före jul …

Nu hänger den på plats i köket och här är några bilder ur den …

Mat måste man ha … och det mesta lagas så här under vintern på vår lilla järnspis.

Det dagliga brödet måste också bakas, eller jag måste förstås inte … men just nu känns det ganska OK. Min bagargen från farfar verkar ha vaknat och jag får säga att jag är ganska stolt över mig själv.

Den dagliga gästen vid fågelrestaurangen …

Årets besök av slamsugen … alltid i januari.

Det var det jag hunnit med, förutom att hämta ved … och varit till affären en gång.

Ha en bra fortsättning på denna onsdag!

68 reaktioner till “Efter lång väntan …

  1. Vilken fin almanacka! Är det en du själv gjort? Det gör vi också, varje år. Så mysigt att ha årstidsbilder, med barnen främst. Och oj, vad hungrig man blev när man såg matbilderna…Jobbar med mitt manus nu, men tur att det är lunch vid tolv;) Kram!

    Gillad av 2 personer

  2. Du har massor med bilder att visa mig. Du lyckas till och med få Rådjuret att ligga hemma hos dig. Slamsugen är rätt snabbt tömd, när de kommer med en hyfsad sugbil.
    Svante

    Gillad av 2 personer

  3. Så trevligt med en egen kalender. Blir hungrig när jag ser dina matbilder men snart dags för lunch och det blir lax idag. Rådjuret har nog flyttat in till dej och bilderna är så fina
    Kram från oss

    Gillad av 2 personer

  4. Tur du hinner njuta av almanackan en vecka i januari iaf. Fick en julklapp, det brukar jag få.
    Att baka är faktiskt ganska roligt, när man väl börjar på det!

    Gillad av 2 personer

    1. Jag har gjort almanackor tidigare, men det är många år sen … nu var det lite roligt igen 🙂
      Just nu är det ganska kul att baka … men hur länge det är så är svårt att säga 🙂

      Gillad av 2 personer

  5. Jag väntar ju ännu på min almanacka från Lena. Det tar sin tid med postgången minsann.
    Så flitig du var som bakat så mycket. Här har jag inte bakat matbröd sedan jag blev ensam. Jag äter en skiva bröd om dagen, så det känns inte som någon större idé. Pågens lingongrova duger bra åt mig.
    Så fint rådjuret är!
    Och vi hade också alltid slamsugning i januari.
    Ha det så gott!
    Kram, Ingrid

    Gillad av 2 personer

    1. Javisst ja … du vann ju en! Den kommer nog 🙂 Pågens lingongrova är det inget fel på! 🙂
      Lite roligt med rådjuret … hon bryr sig inte om att vi rör oss i ljuset innanför köksfönstret, trots att det bara är några meter bort … 🙂
      Ha det gott du också!
      Kram

      Gillad av 2 personer

  6. Roligt med fotoalmanacka, äldsta dottern gör åt mig med alla barnbarnen i farten. Förstår att du tog med den vackra allébilden som ingång till nya året. Fina bilder allihop. Borde kanske börja baka igen, men då är det nog mors rågbröd som jag får ge mig på. Smart att använda vedugnen som ger värme samtidigt. Minnet av min mormor: böjd framför vedspisen med ett vedträ i handen tidigt på morgonen.

    Gillad av 2 personer

    1. Tack så mycket! Nu är det några år sen jag gjorde någon, men det är lite kul att ha en egen almanacka med egna bilder – och äntligen blev det av 🙂
      När det ändå brinner i spisen så är det ju dumt att inte utnyttja den till matlagning också 🙂

      Gillad av 2 personer

  7. Almanacka med dina egna fantastiska bilder? Kan inte vara lätt att välja bland dem.
    Järnspis! Så gott och varmt ni får det i köket med en sådan.
    Ser väldigt gott ut med maten och brödet. Kommer speciellt ihåg min mormors kakor, bakade i järnspis. Godare kakor har då aldrig funnits. Kram!

    Gillad av 2 personer

    1. Tack Anna-Lena! Många bilder har jag att välja på – en del bättre, men inte såå många fantastiska 🙂
      Det bästa vi har i huset så är det vår lilla järnspis 🙂
      Kram

      Gillad av 1 person

  8. Vilket otroligt trivsamt inlägg Anki. Först den fina almanackan. Inte blev det av för mig att fixa en i år heller. Och så all mat på järnspisen. Svampsoppa, trots att jag ätit lunch för en stund sedan så vattnas det i munnen. Syltade granskott har jag hört ska vara en delikatess men aldrig ätit. Bröd bakar jag också så att det alltid finns hembakat matbröd. Och rådjur har vi också på besök, ibland ligger dom och vilar här också men oftast ser jag dom vila uppe i skogsbacken där dom kan ligga i timmar. Slamsugare har vi dock aldrig besök av 🙂 Trevligt att få titta in till dig så här en gråmulen onsdag när vi passerat halva januari!

    Kram

    Gillad av 2 personer

    1. Tack så mycket Anita!
      Många år sen jag gjorde en almanacka, men det var faktiskt riktig roligt 🙂
      Maten var god och brödet överraskande bra det också 🙂 Kul när man lyckas 🙂
      Blir alltid så glad av dina uppmuntrande kommentarer!
      Kram

      Gillad av 1 person

  9. En almanacka med egna bilder =) Så fina!
    Fina bröd du bakat och salladen är så god! Fast just nu alternerar jag den med en rödkålssallad. Tunt skuren rödkål blandat med rivet äpple som sedan får sällskap av en vinegrett på lite starksenap, en skvätt vit balsamicovinäger, lite olivolja, salt och peppar – tja allt på en höft med så gott!
    Idag passar ju extra bra att eld….ena stunden ösregn och nu singlar stor snöflingor ner….skönt att ha parkerat för dagen, hoppas på hyfsat väglag imorgon bitti.
    Rådjuret har ju hittat bästa restaurangen, lika bra att stanna där =)

    Gillad av 2 personer

  10. Det blev en fin almanacka med dina bilder. 🙂
    Så mycket gott du har både lagat och bakat. Visst syns bagargenen från farfar.
    Ett sånt trevligt dagligt besök av rådjuret.
    Mindre trevligt med slamtömningen men ett viktigt besök! 😉

    Gillad av 2 personer

    1. Tack! Jag är nöjd med bagargenen så här långt – den har ju varit borta väldigt länge 🙂
      Trevligt med rådjur, men jag är nog inte lika glad när de ätit upp alla tulpanknoppar i vår 🙂

      Gilla

    1. Jag är nöjd med den … och det gör mig inte så mycket att jag fick vänta på den … att kunna ha den 11½ månad är inte så illa det heller 🙂

      Gillad av 1 person

  11. Så roligt med en personlig kalender! Den gillar jag mycket. Bakperioder har jag också. Bröd har jag bakat sedan jag kom till Sverige. Hederligt tyskt surdegsbröd, ha…ha… men idag finns det så mycket annat gott bröd man vill testa och ja tycker det är så kul som helst. Både ditt bakverk och dina maträtter ser jättegoda ut.
    Härligt att du har en stamgäst nuförtiden. Ha det så bra det går!

    Gillad av 3 personer

    1. Många år sen jag gjorde någon kalender – äntligen kom jag till skott 🙂
      Bakade mycket mer förr, men sen har min bagargen sen 3 generationer vilat länge – nu var det plötsligt lätt igen 🙂
      Tack för din kommentar – och ha det gott du också!

      Gillad av 2 personer

  12. Jättefin almanacka 😀 Det är kul att ha sina egna bilder och jag har också gjort egna almanackor några gånger. Men numera nöjer jag mig med en av alla gratisalmanackor jag får varje år. Spännande maträtter och vad roligt att du använder järnspisen så mycket. Det är ju perfekt när den ändå är varm för uppvärmning. Vilken fin matgäst ni har och hon verkar känna sig trygg hos er. Annars skulle hon nog inte lägga sig ner och ta det lugnt medan hon idisslar. Vad duktig du är som bakar så mycket. Allt ser väldigt gott ut och hembakt är oftast godast 😀
    Kram

    Gillad av 2 personer

    1. Tack så mycket! Just de där gratisalmanackorna har gjort att det inte blivit någon egenskapad almanacka på många år, men nu så, nu blev det av 🙂
      Bra att kombinera eldandet till både värme och matlagning … är så glad för vår lilla järnspis 🙂
      Ja, rådjuret verkar ganska orädd, i alla fall om vi håller oss inomhus 🙂
      Ha det gott!
      Kram

      Gillad av 2 personer

  13. Känner igen bilden av allén på din väggalmanacka. Tur att den kom fram till slut då.
    Är mäkta impad över dina kok- och baktalanger som jag faktiskt inte visste att du hade. Du kan verkligen vara stolt över dig själv. Å syltade granskott – det har jag aldrig hört talas om – coolt!

    Gillad av 2 personer

    1. Haha … det är mycket du inte vet om mig BP – roligt att kunna överraska! Förr kunde jag både laga mat och baka … sen har jag varit skaplig på matlagning och usel på att baka – men plötsligt händer det 🙂
      Syltade granskott är riktigt gott, men troligen för sött för dig.

      Gillad av 1 person

  14. Jag blir så tagen av rådjuret, att lägga sig och vila och idissla fullt synlig i din trädgård visar på ett otroligt förtroende hon visar er…
    Och maten, oj så mycket gott, du lagade väl inte allt detta på en och samma dag? Så häftiga granskruttar, dom sticks inte i munnen? jag vet att jag har plockat granskott men minns inte längre vad jag gjorde med dem…
    Att ha en järnspis att tillaga maten i ökar ju både mysfaktorn och värmen i huset, härligt
    Kram

    Gillad av 2 personer

    1. Haha … såna matvrak är vi inte … en maträtt per dag räcker 🙂 Granskotten blir mjuka när man kokar dem … och receptet för att sylta dem är ungefär samma som för syltad svamp och syltade nypon – vatten, ättika, socker, kryddnejlikor + några pepparkorn.
      Vår lilla järnspis är guld värd!
      Kram

      Gillad av 2 personer

  15. Glömde ju almanackan för all den goda maten, haha. Jättefin, fick familjen också var sitt exemplar? Det gör ju inget att den blev lite försenad, året är långt…

    Gillad av 2 personer

    1. Tack! Gjorde bara en. Barnbarnsfamiljen har en specialalmanacka med plats för varje familjemedlems aktiviteter … och Basse och Linda bryr sig nog inte så mycket om mina svampbilder – vilket var de övervägande motiven 🙂

      Gillad av 1 person

  16. Vad roligt att almanackan nu är på sin rätta plats hos dig. Väldigt fina bilder! Och en järnspis är bra till mycket.Inte minst att även ge go värme- Själv har jag inte lyckats så bra med baket i den men jag vet att mamma var en fena på det. Vad gäller rådjuren är det ju ok nu men inte lika roligt på våren då de kan äta det mesta i rabatterna.
    I alla fall har jag den erfarenheten av dem….
    kram!

    Gillad av 2 personer

    1. Tack Ditte! Jag är nöjd med almanackan … och som sagt, nu är den på plats 🙂
      Vår järnspis är liten, men ger bra värme – det finns två plattor för matlagning och en väldigt liten ugn som funkar bra för mindre formar med mat, men inte så bra för bakning. Pajer och sockerkaka går bra men det saknas en plåt och jag skulle få grädda en hålkaka åt gången 🙂

      Gillad av 1 person

  17. Vilken fin almanacka med dina foton, wow! Och så mycket god mat du kan göra i din järnspis! Vi hade vedspis i mitt hem , tills vi flyttade till en mer modern lägenhet 1968. Minns att mamma också tvättade kläder på denna vedspis, vilket jobb!
    Ha det gott!
    Kram

    Gillad av 2 personer

    1. Tack! Bra med järnspis som ger både värme och möjlighet att laga mat 🙂 Det är en liten järnspis, så när jag bakar gör jag det i den vanliga ugnen … men när barnen var små, då hade vi en stor rejäl järnspis där vi lagade all mat och bakade i den ugnen på vintern …
      Kram

      Gillad av 1 person

  18. Så fint med almanackan. Hade för några år sedan en tanke på att göra en med ett foto på sonen varje månad: en bild från hans första år i januari, andra året i februari osv, och ge till far- och morföräldrar. Men det blev inte av. Har så mycket idéer som fastnar i skallen, dumt nog.

    Syltad svamp, mmmm så gott! Granskott lät intressant.

    Gillad av 2 personer

    1. Tack! Jag blev nöjd med almanackan och glad att jag äntligen kom mig för att göra en. Riktigt kul bara man väl kommer igång 🙂 Syltad svamp och syltade granskott är riktigt gott som tillbehör till ”söndagssteken” … 🙂

      Gillad av 1 person

  19. Fint med egen almanacka. Jag har aldrig gjort någon, men väl fått någon personlig, jätteroligt.
    Bakning ger tillfredsställelse. Behöver inte vara så märkvärdigt. Likaså att laga god mat. Jag köper nästan aldrig färdigt eller äter ute, jag fixar det jag tycker om hemma, för då vet jag vad det är i.
    Kvällskram!

    Gillad av 2 personer

    1. Roligt med egna bilder … de blir ju oftast liggande i datorn, men gör man en almanacka så har man ju i alla fall de bilderna framme – och påminns om dagen de togs 🙂
      Här lagas all mat från grunden också – vill veta vad vi äter, så några halvfabrikat är inte aktuellt. Jag bakade mycket förr, men har inte lyckats så bra under senare år, men nu verkar det gå bra igen … och hembakat är ju godast. 🙂
      Kram

      Gillad av 1 person

  20. Vilken härligt personlig almanacka! Det var ju ändå tur att den kom fram i år, även om den dröjde lite 🙂
    Tur också att den där salladen funkar utan morötter 😉 En himla massa god mat och bakverken ser superfina ut – duktiga du!

    Ha en finfin dag 🙂

    Gillad av 2 personer

  21. Vilken härlig almanacka du gjort! Roligt med egna bilder, det blir ju mer personligt då. Tror jag ska prova att göra en egen till nästa år. Om man nu kan säga att det har varit något bra med pandemin, så är det att jag börjat laga mycket mer mat från grunden. Det blir såå mycket godare! Man har ju haft tid till det nu. Och jag tänker fortsätta med det.
    Ditt bröd ser jättegott ut och det behöver ju inte vara något avancerat för att det ska bli gott.

    Gillad av 2 personer

  22. Så jag avundas dig din järnspis. I mitt nästa hus vill jag ha en. Den i sommarstugan ska vi försöka byta i vår/sommar vilket lär bli ett ”skoj” projekt…. 😣 den är i för dåligt skick tyvärr. Men underbart med vedeldning.
    En sån där fralla säger jag inte nej till! 🙂

    Gillad av 2 personer

  23. Så duktig du är och en sådan almanacka är ju bra att ha med lite tips om vad man ska laga för mat. Jag har tappat lusten för allting. En hel vecka med runt 30 grader kallt tar knäcken på en och jag fryser och fryser. Hämtar ved och eldar. Så idag blev det bara 15 grader men snöar och snöar. 40 cm ska det bli innan imorgon. Sotarn kommer idag så jag kan inte elda. Undrar hur han ska ta sig upp på taket. Fan vilken skitmånad

    Gillad av 2 personer

  24. Fin almanacka – känner igen bilden, du är väl fotografen! 🙂 Fint med rådjursbesök, verkar trivas hos dig med god mat!
    Ja, god mat lagar du och bakar! Ja, det bakas mycket i våra hem nu, vilket inte är så konstigt med tanke på tiden som råder.
    Kram Nilla

    Gillad av 2 personer

  25. Jisses gjorde du allt det där igår???? Där ligger man verkligen i lä 😀 Här känner vi oss insnöade så jag borde baka men lusten är puts väck, halv snöstorm nu, andra gången på två veckor…. men strömmen kommer och går så det kanske är lika bra att inte göra nåt som kräver el!
    Fantastiskt vackert är det hos dig i alla fall och vad roligt att rådjuret kommer ❤ ❤
    Ha det så gott Anki, kram på're

    Gillad av 2 personer

    1. Nej, nej … en maträtt per dag bara! 😱🙂
      Här är det töväder och regn och tycker det är rätt skönt 🙂
      Visst är det mysigt med rådjuret, men jag är nog inte lika positiv när hon äter upp mina tulpaner i vår.
      Ha det gott du också!
      Kram

      Gillad av 1 person

  26. Vad fin kalender du gjort! Det är roligare med egna bilder. Jag brukar också göra det varje år.
    Åh vad sugen man blir av dina matbilder! Laxen i citronsås och de härliga frallorna får magen att kurra nu hahaha!
    Och din lilla matgäst blir jag riktigt avundsjuk på! Även om de kan ställa till med en hel del skada så är de ju så söta och att ha en ”egen” måste vara kul!
    Önskar dig en fin kväll!

    Gillad av 2 personer

    1. Tack så mycket! Äntligen får jag väl säga, för det är många år sedan jag senast gjorde någon 🙂
      Maten smakade helt OK och frallorna blev bättre än väntat.
      Trevligt med rådjur … men jag vet att jag kommer att svära över dem när de ätit upp tulpanerna i vår 🙂
      Ha en fin dag … sov gott till att börja med! 🙂

      Gillad av 2 personer

  27. Så mycket roligt du tittar på ja förutom slamtömningen då. Spisen är ju hur praktisk som helst. Vi behöver inte gå många år tillbaka i tiden så fanns det bara en vedeldat spis för husmor. Tänk vad duktig dom måste ha varit för att baka bara. Jag satt in en när jag byggde och har haft mycket användning för den. Har komplicerat med en termometer som är bra vis sockerkaka. Jag är beredd på strömavbrott tex. nu när snön tynger ledningarna. Det är mycket mer nedgrävt numer, men det finns lite kvar i luften. Men så gulligt med rådjuret, hon har funnit en trygg plats. Egen kalender vad trevligt.

    Gillad av 2 personer

    1. En järnspis är guld värd! Då har man alltid tillgång till värme och matlagningsmöjligheter.
      Uppe i dina trakter måste det vara extra viktigt när kung Bore slår till på allvar.
      Rådjur är trevliga, men tyvärr riktiga marodörer i trädgården på våren – trist när de käkar upp tulpanerna.

      Gillad av 1 person

  28. Jag vill ju gärna applådera och utbrista i glädjen när jag ser något fint och smakligt! Så det gör jag ju såklart nu 🙂 Störst av allt är bilden med falukorven i ugnen – järnspisen – som står där på en röd ugnssäker sak! Järnspisminnen har jag, tog lite tid att lära sig hur många vedträn som passade till koken – men så roligt! För att tala om att elda upp på morgonen.
    Kalenderlycka!
    God fredag med kram!

    Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.