Svampåret 2020 …

… blev inte det sämsta ”i mannaminne” – men inte världens bästa heller. Mycket beroende på att vi hade en ganska torr sommar och detta för tredje året i rad. Lite mer regn i år än de två tidigare, men skogarna häromkring verkar inte ha återhämtat sig sen den förskräckligt torra sommaren 2018.

De äldsta, de vackraste och de artrikaste skogarna har skoningslöst avverkats under de två, tre senaste åren – och ”som grädde på moset” blev det flera stora avverkningar p.g.a. granbarkborrarnas framfart, vilket knappast gjort saken bättre. Skogarna här verkar ha gått in i något slags chocktillstånd och svamparna hukade förskräckt djupt nere under markytan.

De första matsvamparna brukar dyka upp runt midsommar … men i år fanns i stort sätt ingenting förrän i början av augusti …

De första att dyka upp i granskogen var citronslemskivlingarna, vilka är riktigt goda matsvampar!

Någon vecka senare kom de här …

Sen tog det slut på svampfronten igen … torrt, torrt … och torrt!

September började bra med massor med stolta fjällskivlingar! Sedan även en del puckelfjällskivlingar, en och annan karljohan, enstaka kantareller, ett fåtal kremlor och några strävsoppar.

Sen kom flugsvamparna! I massor!

Nästan inte några kantareller … alla ”mina” ställen är borta … tur de inte tillhör favoriterna och tur att jag kan en del andra …

November … och äntligen kom trattkantarellerna! Egentligen brukar jag inte plocka dem, men i brist på kantareller så har jag gjort det i år – de är goda till soppa i alla fall – och är perfekta att torka för att använda som svampkrydda.

Sist ut på matsvampsfronten var som oftast vaxskivlingarna som man hittar i naturbetesmarker …

Casper är inte så intresserad, men Ludvig och Charlie följer gärna med ut och plockar svamp …

Övervägande matsvampar, förutom galleriet med flugsvampar … kanske kommer det lite andra vid ett annat tillfälle.

Ha en fin lördag!

61 reaktioner till “Svampåret 2020 …

  1. Tack så mycket Hans!
   Jag har varit bortskämd med att ha bra skogar nära … inte roligt att behöva ta bilen för att hitta nya, men så får det väl bli.

   Gilla

 1. Ja det är ju tur att du kan en del andra svampar. Var inte så blyg!! Du är ju alla följares stora svampexpert!! Jag har svårt att tro att det finns de som vet mer om svamp än du. Himla kul att barnbarnen är intresserade ett fint och viktigt arv att förvalta. Nu är solen påväg upp bäst att passa på att njuta, man får väl blunda för att fönsterna inte är så rena…..men det är ingen ide att lägga energi på dem så länge det ska regna var och varannan dag mer eller mindre på tvären. Tror jag ska ta med mig kaffet ut och sätta mig i växthuset. Du ha en fin lördag!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det roligt att de är intresserade och jag är glad så länge de vill hänga med 🙂
   Solen visar sig lite här också och ska ta mig ut en stund.
   Ha en fin lördag du också!

   Gilla

 2. Jisses så många svampar! Det är så roligt att killarna följer med dig och delar ditt intresse. Tänk hur de har nytta av det senare i livet och de kommer alltid att minnas farmor och era svamputflykter med glädje! Vilket arv att ge barnbarnen. ❤️

  Gillad av 1 person

 3. Fin sammanställning! Tänker att du fått så många fina stunder i svampskogen och ibland med bästa sällskap. Det är minst lika viktig som det som hamnar i korgen.

  Gillad av 1 person

   1. Här i Kårböle tror jag det är bäst att inte äta produkter här ifrån, det finns massor med gifter från Tjernobyl. Det är också rätt mycket biltrafik som sprider gifter kring sig.
    Svante

    Gillad av 1 person

 4. Vilken härlig årskrönika över svampåret! Många är väldigt vackra och jag höll länge mest på den tuggade röda flugsvampen, men sen kom dom där vaxskivlingarna (eller vad dom hette) och intog direkt första platsen på min vackrast-lista. Att dom är goda matsvampar gör ju inte saken sämre 🙂

  Ha en fortsatt fin helg!

  Gillad av 1 person

 5. Jag har sagt det innan men säger det igen, vilken gedigen svampkunskap du har! Imponerande 😀 Så roligt att några av barnbarnen tycker det är spännande och gärna följer med till skogen.

  Kram och god lördag!

  Gillad av 1 person

 6. Underbart inlägg, så kul att se en tillbakablick på din svampsäsong. Jag kanske ska ta en repa i skogen idag, det är 6,7 grader utanför min dörr! Helt galet….Jag tog mig aldrig till någon trattisskog, men har torkad och precis som du så kryddar jag grytor genom att bara smula ner en näve. Lördagskram från pörtet

  Gillad av 1 person

 7. En så vacker tillbakablick på svampåret. Jag njöt fullt ut av dina fina bilder. Här var svampåret ungefär som hos dig, t.om. lite sämre men likväl så fick vi lite svamp att njuta av nu under vinterhalvåret. Vi får hoppas på bättring men det tar säkert många år innan skogarna har hämtat sig igen.
  Ha en fin lördag!

  Gillad av 1 person

 8. Vilken härlig svampårskrönika. Jag är ju så imponerad av din kunskap och dina vackra svampbilder. Det har varit så trevligt och mysigt att följa med dig ut i svampskogen. Jag har lärt mig om svampar som jag aldrig ens i min vildaste fantasi trodde fanns. Och så härligt med barnbarn som ärvt intresset.

  Ha en fin helg!
  Kram Amanita … förlåt Anita 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack Anita! Det gläder mig att du gillar mina svampinlägg! 🙂 Ja, det är såå roligt att barnbarnen vill hänga med … hoppas det håller i sig!
   Haha … Amanita – passande! Ha en fin helg du också!
   Kram!

   Gilla

 9. Oj, så mycket olika svampar du plockat! Om jag nån gång ska ge mig ut i skoagn och plocka svamp så får jag nog be dig åka hit först, för jag är helt värdelös på att känna igen svampar. Att det över huvud taget går att hitta så många som du gjort är helt otroligt. Så lyckliga dina barnbarn kan vara över att ha en farmor som svampexpert. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Gunnel! Jag kommer så gärna – synd att du bor så långt bort bara 🙂 Jag kan inte sy, så vi kan lite olika 🙂
   Det är roligt att barnbarnen är intresserade – ja, så länge det varar 🙂
   Kram

   Gilla

 10. Vilket härligt svampinlägg och en fin svampkrönika. Och så jättefina svampbilder, som blir härliga färgklickar att se på nu.
  För några dagar sedan hittade vi 4 trattkantareller 🙂 Hoppas på ett fint svampår 2021!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Roligt att du gillar 🙂 Jag såg några trattkantareller i veckan också, men de fick stå kvar …
   Ja, nu får vi se framåt och hoppas på att nästa år blir bättre.

   Gilla

  1. Tack Anki! Roligt att du gillar! Ja, det är roligt att de vill vara med … hoppas det fortsätter så 🙂
   Kramar till er båda ♥

   Gilla

 11. Häromkring har det knappt funnits svamp, inte ens flugsvamp 😉 en å annan ”röksvamp” har vi trampat på efter vår väg ner till skogen/elljusspåret.
  Ha en fin lördag och kram

  Gillad av 1 person

 12. Ojojoj så mycket svamp! För mig som okunnig i alla fall! Trist dock med all avverkning av skogar!
  Men tur att du har någon som hjälper till vid spisen när all svamp ska tas om hand!
  Ha en fin kväll Anki!

  Gillad av 1 person

 13. Vilken helt underbar svamppromenad med fantastiskt fina bilder. Å om jag tittar på alla olika svampar du har hittat och som dessutom går att äta så tycker jag nog att du borde ge 2020 godkänt. Det där med kantareller är lite konstigt. För i år fanns det mängder i norra Sverige har jag sett på Instagram. Märkligt.

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP! Jag har svamp så jag klarar mig, men några mängder är det inte 🙂
   Sverige är ett avlångt land och det ser man på svamptillgången också. I väster och i norr verkar de fått mer kantareller än här – nästa år kan det vara tvärtom 🙂

   Gilla

 14. Tråkigt med de avverkade skogarna. även hos oss på torpet försvinner den ena skogen efter den andra. Ditt svampår var kanske ett sådärår, men massor med olika fina och goda har vi sett här på din blogg. En del är extra vackra, som vaxskivlingarna. Jättekul med grabbarna som är intresserade och jättefin bildserie på dem!

  Gillad av 1 person

  1. Såå sorgligt med skogarna! Jodå, visst har jag hittat en del svamp – och jag har både torkad och frusen så jag klarar mig ett par år, men många arter visade sig inte alls.
   Ja, det är såå roligt att barnbarnen är intresserade – två av tre i alla fall 🙂
   Tack så mycket – kul att du gillar!

   Gillad av 1 person

 15. Kul med en svampåterblick och det blev ju trots allt en hel del. Men det är synd att de bästa skogarna försvinner och att torkan har ställt till det. Jag vet inte om dina skogar kan återhämta sig helt eller hur klimatet påverkar framöver men jag hoppas att det blir en supersvamphöst nästa höst hos dig. För min egen del funderar jag på om det inte vore läge för en höstresa neråt och kanske fråga min storasyster om hon vill ta med mig ut i hennes fantastiska svampskogar 😀 Bara det blir lite regn så är det där de finns.
  Kram

  Gillad av 1 person

 16. Vad roligt, spännande och intressant att få följa dig under svampåret. Och det är imponerande med all din svampkunskap som du generöst delar med dig av. Fantastiska bilder!
  Väldigt roligt också att Charlie och Ludvig gärna följer med på svampturer- En kunskap här får de för livet.
  Stort tack! Och jättetrevligt att gå med.
  Kram

  Gillad av 1 person

 17. Vilken härlig årskrönika över svamp! Jag har inte tänkt på att följa dem genom säsongen. Tänk vad mycket det finns och hur de avlöser varandra. Jätteintressant! 🙂

  Gilla

 18. Kan det bli bättre inlägg än så här?? Underbara svampbilder och dessutom informativt, tack Anki! Tack också för det fina julkortet, jag blev så glad och varm i hjärtat! Kram och en önskan om en riktigt GOD JUL till dig och de dina ❤

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.