Följ med till …

Finspångs slott, byggt av Louis de Geer d.y. under åren 1668-1685.

Finspång anses som en trist brukshåla … och så är det kanske, men här finns ett intressant besöksmål och det är det vackra slottet och den tillhörande parken.

Jag gick dit en stund en gråmulen dag i förra veckan – och såklart hade jag kameran med mig.

Slottet är numer kontorsbyggnad för turbinindustrin – och i flyglarna finns konferenslokaler, hotell och restaurang. För tillfället, nu under pandemin tror jag det mesta är stängt, men HÄR kan du läsa mer om du vill.

Det vackra orangeriet uppfördes 1831 … i den högra delen finns fortfarande växthuset kvar med övervintrande pelargoner och Sveriges äldsta vinstock. I den vänstra delen finns Finspångs Turbinmuseum.

Slottet ligger på en ö och i vattnet runt finna alltid gott om änder. tyvärr var de flesta för långt bort, men det här paret kom fram i hopp om en godbit …

Om ni har vägarna förbi Finspång, så kör inte bara förbi, utan stanna gärna till och ta en promenad i parken.

Ha en fin tisdag!

Finspångs slott, ca år 1700, från Wikipedia

61 reaktioner till “Följ med till …

 1. Så fint där är! Det är bra att slott och andra stora byggnader kan fungera som kontor och sådant. Där är ju gott om utrymme!
  En slottspark är sällan fel att ströva i…
  ha en fin tisdag!

  Gillad av 1 person

   1. Kaffe skulle jag ha råd att bjuda på i Kårböle, men nu hindrar ju coronaviruset all kontakt med människor man inte bor ihop med.
    Svante

    Gillad av 1 person

 2. Tack för tips! Har bara varit i Finspång en gång för att titta på turbintillverkning. Visste inte att det fanns ett turbinmuseum och det måste jag ju besöka. Och slottet, förstås.

  Gillad av 1 person

 3. Vilken vacker arbetsplats/kontorsbyggnad. Det är inte allom förunnat att få jobba i ett slott med så fina omgivningar. Tack för att jag fick följa med dit!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 4. Vilka fina bilder från ett vackert slott med en vacker slottspark. Oj, oj, oj att ha en sådan arbetsplats. Och allén, jag älskar alléer men det vet du säkert 🙂 Annars har jag hört talas om Finspång på ett helt annat sätt. När vi åkte till USA sommaren 1988 så gick dom ut i högtalarna och talade om att Liselotte Neumann hade vunnit US Open i Golf. Hon kommer från Finspång. Tänk sickna minnen som poppar upp bara man hör ett speciellt ortsnamn. Tack så mycket för promenaden!

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  1. Tack Anita! Ja det är fint där 🙂
   Bengt Baron och Per Arvidsson var två berömda tävlingssimmare från Finspång – och Per Unckel, f.d. landshövding i Stockholm var också född i Finspång.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilken ambassadör för Finspång du är! Så fint där är. Det slottet hade jag då aldrig förknippat med just Finspång. Det var en mycket trevlig överraskning:-)

  Gillad av 1 person

 6. Ja, där har jag helt klart missat något. Så vackert och rofyllt att vandra i de fina omgivningarna. Imponerande att vinstocken fortfarande mår så bra. Jag vet i och för sig inte mycket om vinstockar men det känns som om det är imponerande 😀 Finspång borde jag verkligen inte åka förbi nästa gång jag kommer neråt…
  Kram

  Gillad av 1 person

 7. Ett härligt utflyktsmål! Så fina bilder därifrån. Skulle jag gillat 😀
  Jag har bara 2 mil till Läckö slott, men kommer inte dit pga dåliga förbindelser (buss går bara på sommarlovet). Där ser man, hur det påverkar att inte ha bil.
  Trevlig kväll, kram!

  Gillad av 1 person

 8. Åh.. vad jag gillar baksidan av slottet. Varför kan vi inte bygga så idag? Tror inte att jag kommer förbi där av en slump men tack för den fina bildpromenaden. Vackra foton trots väder (eller kanske p.g.a. det).

  Gillad av 1 person

 9. Stort tack, Anki för turen hit till Finnspång slott. Har passerat Finnspång men inte varit här på slottet. Men nu så har jag via dig fått veta och se mer. Jättefina bilder. Och jag har följt länken och läst på. Du vet, historia hakar jag gärna på. Kanske kan det bli en tur i vår eller sommar.
  kram!

  Gillad av 1 person

 10. Ni har så många oerhört fina ställen i Sverige att visa upp. Slott och herresäten och liknande . Men så har ni varit ett kungarike länge länge. Tack för titten på Finspång, så ståtligt och vackert.
  Ha det decemberbra!

  Gillad av 1 person

  1. Tack Karin … inget kungligt slott, så namnet är ju egentligen helt fel – men visst är det fint 🙂
   Önskar dig detsamma!

   Gilla

 11. Snacka om ett snyggt kontor i superfina omgivningar! Vi hade klasskompisar som bodde i Finspång som vi hälsade på hos då och då. Men slottet kollade vi aldrig in. Det var kanske inte byggt då? Haha!

  Ha en härlig liten lördag 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Prima arbetsmiljö där …
   Vilken miss att ni missade slottet? Det finaste Finspång har att erbjuda, förutom naturen runtomkring!
   Redan torsdag! Ha en fin dag! 🙂

   Gilla

 12. Tack, det var en trevlig utflykt, det gillar jag.
  Härliga och vackra bilder. Roligt också att få information om slotten och omgivningarna.
  Bilden av änderna får av mig första pris. Så otroligt vackert och rogivande.
  Ha en finfin dag.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 13. Ojojoj vilket vackert slott med dess omgivningar!
  Brukar varje år besöka Sandvik gård över en helg för skön träning, god mat och spa, det ligger inte långt från Norrköpin goch Finspång tror jag?
  Ha det gott!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ett fint gammalt slott, tyvärr är man inte välkommen att gå husesyn 🙂
   Sandvik ligger vackert och lär vara en fin upplevelse 🙂
   Ha en fin torsdag!
   Kram

   Gilla

 14. Jag är väldigt svag för slotts- och herrgårdsmiljöer, både ut- och insidor, stort tack för en fin promenad. Gillade bro-fotona skarpt, så fint fångade och blev så bra i rådande väderlek! Något jag verkligen skulle vilja göra är att besöka flera slott och herrgårdar under kommande år. När jag åkt runt på semestrar har min partner alltid suckat och ojat sig över alla eventuella besök så det har maximalt blivit en promenad i någon slottsträdgård genom åren-.–Här i Dalarna har vi inte mycket till varken slott eller större herrgårdar. Tusen tack för vederkvickande inlägg i grådasket
  Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Varsågod då Paula! Kul att du gillar!
   Tyvärr är inte slottet öppet för allmänheten … men de som jobbar där har i alla fall en fin arbetsplats 🙂
   Jag är också förtjust i slott … och slottsparker 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 15. Så vackert så vackert. Där skulle jag kunna tänka mig att både vandra omkring i parken och bo. De vore redigt pampigt att bo så där, säkert fick man sällskap av lite spöken också. TAck för du visar o skulle jag fara förbi ska jag helt klart stanna.
  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är en fin miljö och jag gillar att gå här då och då 🙂 Aldrig hört om några spöken, men såklart måste det finnas ett sånt 🙂
   Kram

   Gilla

 16. Vilken miljö, underbart vacker i dina bilder! Så snyggt fotat i ”gråmysigt” väder, det blir trolskt och lite mystiskt på avstånd och färgerna blir vackra lite närmare. Tack för fin guidning!

  Gillad av 1 person

 17. Tack för tipset! Nu är det uppskrivet i mina anteckningar över platser jag vill besöka när jag förhoppningsvis kommer iväg på min lilla tripp nästa år. Mycket vackert och dina foton speglar allt det fina. Tänk vad de kunde bygga förr. Där måste vara väldigt vackert på våren.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Varsågod – roligt att du gillar – och jag tycker det är fint där alla årstider 🙂
   Det verkar som du planerar för en trevlig resa 🙂
   Kram

   Gilla

  1. Jag åker till Finspång ungefär en gång per vecka och ibland tar jag en promenad här i slottsparken – alltid så fint att gå runt där 🙂
   Kram ♥

   Gilla

 18. Vilket härligt ställe. Där skulle jag kunna gå en hel dag. Speciellt gillar jag allén . Jag gillar alleér men här finns bara en så vitt jag vet. Slott och slottsparker finns inte heller här uppe. Det finns is på sjön i alla fall och har kommit en gnutta snö som gör marken vit men nog är det snyggare med gröna gräsmattor.

  Gillad av 1 person

  1. Här finns en del slott och herresäten, men eftersom Finspång är dit jag oftast åker för att handla och då finns slottet och parken precis i centrum 🙂 Jag gillar också gröna gräsmattor – och hoppas den milda vintern fortsätter.

   Gilla

 19. Tack så mycket Anki för fin tur till Finspång med dig! Så roligt! Det är ofta fel det här med liten brukshåla, se bare på denna 🙂 Härliga bilder! Åldern och historien gör sitt till tycker jag. Tänk att osv osv de som levde då …. hur det var .. och är nu idag.
  Kram

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.