Bild

Höstkänsla.

Nu börjar det märkas alltmer att hösten kommit på allvar. Björkarna är gula, lönnlöven ligger som en tjock matta på gräset och dammen förbereder sig för vintervila.

I söndags hade vi en svampexkursion med både gamla och nya deltagare – en trevlig dag och skörden blev runt 60 olika arter, men inte så många matsvampar.

Jag har varit huslig också … jag har bakat och det blev riktigt bra!

Jag plockade in höstens sista blommor också.

Idag hade jag planerat att åka till min bästa kompis, men med tanke på SMHI:s prognos om ev snö och halka så skjuter jag det till nästa vecka … så idag ska jag göra … ingenting!

51 reaktioner till “Höstkänsla.

 1. Så många svampar! Tur din kamera hittades så du kunde visa dina fynd. Ja, nu märks det att det är höst. Efter senaste frostnatten har det trillat många löv! Men snö har vi sluppit…

  Gillad av 1 person

 2. Vad trevligt både med besök av Charlie och en svampexkursion. Var med i ord och vackra bilder på svampturen men inser at jag inte är den bästa eleven här bland läsarna. Men jag jobbar på.
  De praktiska momenten är tyvärr för min del väldigt få.
  Tack för receptet på långpannebröd. Ska absolut testas.
  Önskar dig en skön dag.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja det blev en bra söndag! Du är i alla fall en väldigt intresserad elev – gott så!
   Brödet är både lättbakat och gott! 🙂
   Kram

   Gilla

  1. Inte så många som det brukar vara, men kul ändå 🙂
   Nu fick jag dåligt samvete – vår flaggstång behöver också tvättas 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Då har du varit riktigt busy, då du har gjort dig förtjänt av en vilodag denna tisdag.
  Du är verkligen en expert inte bara på svampar utan även på WP. Bildsekvensen med ”prickarna” var ju hur fin som helst. Gissar att Anita kommer älska den och kanske frågar dig hur man gör;-)
  Sextio olika svampsorter är egentligen helt otroligt många på en så liten yta, men det hade nog varit roligare med lite mera matsvamp, eller hur!?

  Gillad av 1 person

  1. Haha … visst är jag värd en vilodag!
   Bildspelet gör sig självt … så det tror jag alla med WP fixar utan min hjälp 🙂
   Jag är nog knäpp, men matsvampen är inte så viktig vid såna här träffar … viktigast är att fånga intresset för svamparnas mångfald 🙂

   Gilla

 4. Mycket svamp blev det 🙂 och visst är hösten fin… färggrann och lite mysig, om man nu slipper regn å rusk 😉
  Långpannebröd eller all bakning med långpanna är tacksamt, blir mycket och kräver minimal ansträngning 🙂
  kram

  Gillad av 1 person

 5. Det var imponerande många svampar och ni vet dessutom vad alla heter!
  Så gott med hembakad matbröd. Det var länge sedan det begav sig här tyvärr…

  Kram och god tisdag!

  Gillad av 1 person

 6. Kort sagt fina höstdagar där du fick mycket gott med dig av livets väsentligheter som svamp, tänka sig 60 arter, jaa. Brödföda och Charlie! Och så vilan inte minst 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 7. Oj, så många olika sorters svampar! Jag har inte sett ens hälften i verkligheten under hela mitt liv, men jag har nog inga svampögon. Brödreceptet låter jättegott och inte så jobbigt att göra heller. Så härligt med ett Charliebesök. Kram

  Gillad av 1 person

 8. Brödet ser så gott ut! Jag har också något recept på långpannebröd med havregryn i och torkade kryddor som är supergott till soppa! Får nog ta och köpa hem jäst.
  Blött idag så du gjorde nog helt rätt i att byta dag. Ha en bra kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Jag som har ont i mina axlar gillar långpannebröd – skönt att inte behöva jobba med degen 🙂 Jag använder nästan alltid torrjäst …
   Ha en fin kväll du också!

   Gilla

 9. Det var en väldig massa svampar. Trots att man inte äter dem, så är det ju kul att känna till namnet på dem.
  Gillar verkligen bilderna på Charlie, ser ju supermysig ut!
  Blommorna är inplockade, ja utom höstastern då. Den blommar än, men blir snabbt ful i vas inomhus, nu när frosten varit och nupit i den. Kram och fortsatt fin vecka!

  Gillad av 1 person

  1. En väldig massa är väl att ta i – och de flesta var oätliga 🙂 Roligt ändå att träffas och prata svamp med både redan ”frälsta” och andra intresserade.
   Ja, visst är han mysig min finaste Charlie!
   Önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

 10. Så kul att vistas i skogen med likasinnade, och förmodligen lika duktiga kamrater. Och kanonväder! Och Charliepojken som bonus, vilken trevlig helg

  Gillad av 1 person

  1. Vi är några som har ganska bra koll på svamparna, men de flesta är ”vanliga” människor, som tycker det är kul att hänga med och gärna vill lära sig mera🍄 🙂
   Finaste Charlie … visst är han en bonus på en lördag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 11. Vilken höstkänsla du bjuder på med både färger och matväg. Härligt att itt och luffa i skogen och plocka svamp. Jag har bara koll på ett fåtal svampsorter.
  Ha det gott
  Kram ❤

  Gillad av 1 person

 12. Vilka härliga höst- och blombilder! Hann solrosen bli fyra meter, eller? 😉
  Klokt att stanna hemma, att göra ingenting tycker jag många gånger är en väldigt underskattad syssla 😀

  Ha en fin dag!

  Gillad av 1 person

 13. En riktigt fin höstkänsla och härliga promenader. Ni hittade massor med spännande svampar men det är synd att så många inte går att äta. Men det är klart, då vore det inte lika kul att gå ut och leta upp de finaste matsvamparna 😀 Blommorna är fortfarande jättefina men det är nog bra att du tar in dem nu. De ska ju bli fina nästa sommar också. Långpannebrödet ser väldigt gott ut. Har du någon gång bakat svampbröd? Jag vet att jag har något recept på det någonstans men har aldrig provat.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, hösten när den är som bäst 🙂 Alltid roligt detta att samla alla arter man hittar under en timme och gå igenom dem tillsammans – lärorikt för både gamla och nya svampentusiaster 🙂
   Jag har faktiskt bakat bröd med svampmjöl i, men det är nog i det förra århundradet – länge sen alltså! Både matbröd och småkakor! Tyckte inte det blev något speciellt, så det har inte blivit av igen. Har även gjort kantarellsnaps! Gott sa en del, men då jag inte gillar snaps över huvud taget så nix – det var inte gott!
   Kram

   Gillad av 1 person

 14. Det blev en hel del svamp där! Och härliga höstbilder! Och lille Charlie blir bara sötare och sötare för var gång man ser honom här!
  Brödet ser gott ut så det måste jag prova. Själv har jag kokat lingonsylt och äppelmarmelad med kanel och vanilj. Jättegott!
  Ha en fin kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det blev lite att studera … och vi hade tur med vädret 🙂
   Charlie är en liten goding – söt och rolig … och pratar hela tiden 🙂
   brödet var lätt att göra och höll sig saftigt och gott, Du har varit riktigt flitig ser jag! Äppelmarmelad med kanel låter gott.
   Ha en fin dag!

   Gillad av 1 person

 15. Oj, så många olika svampar. Det är säkert kul att diskuterar dem sedan. Du var verkligen sysselsatt med svampplock, barnbarn, brödbak och de sista blommorna. Har också börjat städa balkongen. Jättefina bilder på alla aktiviteter. Hoppas att snö och halka håller sig borta ett litet tag till.

  Gillad av 1 person

  1. Haha … ja är man svampnörd, så är man – svamp är livet det! Ja, barnbarn också förstås! Snö och annat elände får gärna dröja till veckan före jul!
   Tack Kristallina! 🙂

   Gillad av 1 person

 16. Det var ena läskiga svampar, du! Även om de varit ätliga hade jag nog inte kunnat förmå mig…. får inte ens i mig citrongul slemskivling, den ser för skum ut. 🙂
  Tack för vackra höstiga bilder. Och för en påminnelse om att man faktiskt får göra ingenting alls ibland. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. I ett blindtest när min kompis lät sina två tonåringar testa flera olika svampar, bl. a. citronslemskivling, trattkantareller och karljohan, så vann citronslemskivlingen! Faktiskt en väldigt god svamp! 😃🍄

   Gilla

 17. Underbart inlägg med fina foton!
  Det känns som om du har varit i min trädgård och fotat, jag har också dom blommorna 🙂
  Tack för recept på långpannebrödet, det ska jag prova 😉

  Gillad av 1 person

 18. Sorgligt efter som vanligt är jag med kommenterandet. Höstjobben på torpet tar musten ur mig. Svamputflykten måste ha varit riktigt härlig och en ansenlig mängd olika svampar, en del med roliga namn fick ni ihop. Kollaget med de sena blommorna är så vackert, jag har inget sånt, utom höstanemonen och nu har den gett upp. Ska nog testa ditt brödrecept, har förlagt mitt. Den fina bilden på pusselCharlie påminner mig om att jag ska beställa pussel med dem själv på till de små. Måste hitta passande bilder bara.

  Gillad av 1 person

  1. Så är det, man kan inte hinna allt!
   Jag brukar också göra pussel till barnbarnen – dags att börja tänka på det nu – snart jul!
   Brödet var lätt att göra och saftigt och gott! 🙂

   Gilla

Kommentarsfältet är stängt.