Svampskola … igen.

Del 3

Svampsäsongen började, men kom av sig här hos mig – nu har den då liksom börjat om igen och då tänkte jag att någon kanske vill lära sig mera.

Så här kommer lite om våra strävsoppar, som är riktigt bra matsvampar och som inte har några giftiga förväxlingssvampar.

Lär man sig vad som karaktäriserar en strävsopp så kan man absolut plocka dem. De har en mild smak och passar bäst som blandsvamp, tycker jag, men visst kan man äta dem även utan att blanda med annan svamp!

För att ta det från början. Soppar har inte skivor på undersidan av hatten och inte taggar heller. De har ett porlager bestående av täta, tunna rör, nästan som skumgummi.

Det finns många olika soppar, men strävsoppsgruppen känns främst igen på sin fot som oftast är vit, eller ljust brun till färgen, men sträva ”tofsar” i olika färger och oftast orange eller brun färg på hatten. Viktigt för artbestämningen är vilket träd den växer vid!

När jag började med svamp i början av 80-talet, så var det de som finns på bilderna här ovanför som man fick lära sig. Med åren som gått så har de delats upp till 15-20 olika arter! Ska man inte rapportera dem till Artportalen, utan är ute efter matsvamp så är det överkurs och inget man behöver kunna!

Aspsopp, Leccinum aurantiacum. Växer med asp.

Det här är också en aspsopp – Brun aspsopp, Leccinum duriusculum, ganska ovanlig och jag har bara hittat den en enda gång. Hittas också med asp.

När jag plockar dem, väljer jag bara unga exemplar och innan jag ens tar upp dem ur marken känner jag på dem – de ska vara hårda! Jag skär av den jordiga fotbasen och delar svampen mitt itu. Ser den fin ut hamnar den i korgen – där den oftast snabbt börjar skifta i färg, vilket är helt naturligt. De kan bli rosa, blå eller grå för att så småningom mörkna till svart. Ingen fara alltså – inget fel på svampen, utan en helt normal reaktion! Det finns några som inte ändrar färg och det är också OK. Enligt min egen erfarenhet är det de orangefärgade strävsopparna som är bäst som matsvamp, men det är som sagt min helt personliga åsikt.

44 reaktioner till “Svampskola … igen.

  1. Tack! Kul att du gillar! Ganska dåligt med svamp nu, men om det inte blir frost så går det säkert att hitta en del i alla fall en månad framåt 🙂
   Kramar till er!

   Gilla

 1. Vilka helt fantastiska bilder från skogen skafferi och så mycket kunskap du delar med dig av. Gissar att dina lektioner uppskattas av många nu när det är svamptid därhemma. När vi bodde i Stockholm var vi ofta ute i skogarna runt om och letade svamp. Höstkantareller och vanliga kantareller var nog det enda vi valde att plocka. Min käre make kunde skilja på ätbart eller inte betydligt bättre än mig. Idag skulle jag haft stor glädje och nytta av att få ta del av ditt vetande och jag läser med intresse. Att gå i skogen och leta svamp är något jag kan sakna ibland, här finns som du vet inga skogar med svamp.
  Önskar dig en fin fortsatt onsdag! Fanny och valparna mår bra❣️

  Gillad av 1 person

 2. Hej, så fina bilder, speciellt det sista fotomontaget! Visst plockar jag gärna strävsoppar, en del torkar jag också om skörden är stor. Lugnt på svampfronten här, men är inte så sugen på att trampa omkring i skogen just nu heller. är rätt nöjd ändå med säsongen, ett tag plockade jag något om än inte så m ycket dagligen.
  Tack för denna lektion , svampfröken! Kramen

  Gillad av 1 person

 3. Jag har massor med smörsopp på min gräsmatta men igår plockade vi röd-gul trumpetsvamp och trattkantareller. Det var bara hälften så många som vanligt men lite grann i alla fall.

  Gilla

 4. Oj så många svampar du kan. Tycker om att gå i skog och mark och plockar massor med kantareller – gula och höstisar. en favorit är svart trumpetsvamp som är så god att torka. Men efter älgäventyret dröjer det ett tag innan jag går ut i djupa skogen.

  Gillad av 1 person

 5. Stort tack Anki för din fina svampskola. Nu vet jag i alla fall hur jag kan se att det är en sopp. Tror jag i alla fall. Att jag sedan inte skulle plocka några på egen hand är en annan sak. Men jag kan rent teoretiskt ta till mig det du förmedlar. Och du gör det så bra. Klart och tydligt och med så fina bilder därtill-
  Jättetrevligt att gå med. Kanske du ett annat år, över dagen kan ordna en svamptur. Jag tror vi är många bloggläsare som gärna skulle komma.
  Tankar och en stor kram

  Gillad av 1 person

 6. När du skriver och förklarar verkar allt så tydligt och enkelt men jag undrar om jag hade tyckt det ute i svampskogen! Fast det känns ändå som om jag skulle känna igen en sopp. Nästan promenad ska jag hålla utkik efter sådana men skulle jag hitta några får de nog stå kvar!

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Kul att du läser mina svampinlägg! Man lär sig mer för varje gång man tar sig tid och tittar på svamparna – och just i den här gruppen finns som sagt inga giftiga dubbelgångare 🙂
   Kram

   Gilla

 7. Tack för en väldigt bra repetitions- och nykunskapskurs 😀 Jag brukar göra det enkelt för mig och smaka på soppar för att inte av misstag få med en gallsopp. Men själva sopputseendet känner jag igen. Det är det där med att skilja på dem som jag är sämre på. Men jag lär mig lite mer varje gång jag får det repeterat 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du läser och gillar! Gallsoppen är ingen strävsopp – den enda du kan förväxla den med är nog karljohan. Ung gallsopp och ung karljohan kan vara lite snarlika om man inte är noga när man artbestömmer dem …
   Kram

   Gilla

 8. Vilka fantastiska och tydliga bilder på svamparna som verkligen visar vad du beskriver. Så egentligen är Karljohan också en sopp. Jag tänkte på ”underredet” av hatten alltså. Tycker din svampskola är helt suverän. För dig är det ju vardagsmat, men för en asfaltbonde som mig är det fascinerande läsning. Undrar om jag skulle våga plocka en svamp som ”liknar” dom du visar…

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack för dina ord BP! Ja, karljohan är också en sopp – helt rätt, men ingen strävsopp, utan en ädelsopp! Om du ser en sopp som ser ut som de jag beskrivit här – så kan du i alla fall vara säker på att det inte är någon giftig svamp 🙂 Du har nog upptäckt det redan – jag har svarat på ditt inlägg!

   Gilla

 9. Oj vad du kan om svampar. Tror minsann att det var en sopp som jag hittade förra året som du upplyste mej om, eller om det var Paula? Jag trodde jag hittat en Karl-Johan, haha! Tack för all info!
  Kram

  Gillad av 1 person

 10. Soppar är fina svampar, många är goda. Förra året provade jag blodsopp för första gången, den var riktigt god, fast och fin. Innan var jag lite osäker på blodsoppen, men så läste jag på om hur man skiljer den från eldsoppen, som väl inte är så god, men giftig är den väl inte. Nu i sept har jag hittat några fina Karl-Johan och några fina smörsoppar 🙂 Hoppas på en bra svamptid framöver nu.

  Gillad av 1 person

 11. Åh tack för påminnelsen om tegelsopp, den plockade jag mycket förr. Sen blev det mer aspsopp, och sen typ inga soppar alls för jag var alltid försent ute…. 🙂 Vackra och goda svampar när man lärt sig att det blånade inte är farligt. Tack för lärorikt inlägg!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.