Flugsvampar!

Det finns många flugsvampar – och den röda känner nog alla igen … i är verkar den ha ett bra år, i alla fall här i mina trakter.

Många verkade lite överraskade att det finns fler flugsvampar än den röda och den vita, så jag kollade vad jag hade i mina arkiv. En bråkdel bara av vilka arter som finns, men här är några i alla fall – och först kommer de röda.

Den bruna flugsvampen är också vanlig – sågs förr som en egen art, men anses numer av många som en färgvariant av den röda.

De två giftigaste är dessa – lömsk och vit flugsvamp! Den lömska finns bara i landets södra del, men den vita finns en bit upp utmed ostkusten. Bägge dödligt giftiga!

Här ett par andra fina arter, som jag hade i arkivet.

Ringlös flugsvamp, sa man förr, kamskivling säger man idag. Det finns några olika, men jag har bara bild på denna, den bruna kamskivlingen, som är ätlig och god, men ingen nybörjarsvamp.

Till sist en flugsvampsblandning …

Det var vad jag hittade – jag vet att jag ska ha fler flugsvampar någonstans … frågan är bara var …

44 reaktioner till “Flugsvampar!

 1. Intressant! Ser nu att den bruna den lärde man sig som röd i skolan. Att den röda kunde variera i färg. Tack för dina tips, jag måste göra nåt åt datorn, det finns fler alternativ där känns det som. Men jag väljer alltid stor på bilder, sen du sa att medium var så smått…. konstigt det inte är samma storlek i gamla och nya då. Senaste började jag i nya redigeraren och när den inte ville lägga till fler växlade jag till gamla. På nåt vis fick bilderna då olika storlekar. Trots att jag gick in på var och en igen och valde stor och centrerad… Jaja, det är ju en världslig sak. Ha en fin tisdag!

  Gillad av 1 person

 2. Oj, det var imponerande minst sagt! Jag inser att mina svampkunskaper är ännu mindre än vad jag trodde. Visst känner jag igen en del namn men det stannar vid det.

  Kram och god tisdag!

  Gillad av 1 person

 3. Men så intressant Anki. Tycker du har väldigt mycket i ditt arkiv och jag bara njuter, av dina fina bilder och din svampkunskap. Jag har sett ovanligt många flugsvampar i år. Och då menar jag den röda med vita prickar då jag är total novis om dom andra. Visste faktiskt inte att det fanns så många. Vit har jag ju hört talas om och hört hur den förväxlats med champinjon. Annars känner jag mig lite besläktad med dom. Dom har ju nästan samma namn som jag … Amanita … 🙂

  Kram ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tack Anita! Amanita är ett vackert namn tycker jag! 🤗🍄- ja Anita är också fint!
   Jag är ju lite svamptokig – och har tusentals svampbilder i mina arkiv 🙂 Svamparna är trevliga fotomodeller som står stilla och låter sig fotas ur alla vinklar 🙂
   Ha en fin dag – här regnar det 🙂
   Kram ♥

   Gilla

 4. Godmorgon i stugan. Jag konstaterade igår att hoppsan så rött och vackert det lyser på marken, flugsvamparna har fullkomligt exploderat på några dagar. Och så vackra är de ju, de vanliga röda, med eller utan prickar. De övriga varianterna är jag inte så bekant med, Alla får stå kvar i skogen när jag bestämmer…Lycka till idag/Kram

  Gillad av 1 person

  1. Go´ förmiddag kompis!
   De är lite roliga svamparna – plötsligt står de där bara! Jag plockar kamskivlingarna, men de andra får stå kvar i skogen 🙂 Upptäckte en fjällskivling under fågelbordet i morse – igår fanns den inte där!
   Röntgen gick problemfritt, svar om ca två veckor.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. En trevlig lektion, som vanligt Anki, med bra foton. Kul när arter får namn som blir igenkännande som t.ex. kamskivlingen. Jag får spana lite extra efter brun flugsvamp, såg intressant ut studera på nära håll.

  Gillad av 1 person

  1. Tack Hans1 Kul att du gillar mina svampinlägg 🙂 Jag är ju lite nördig och gillar verkligen dessa organismer, som Linné ogillade (om det är sant) 🙂

   Gilla

 6. Röda flugsvamparna finns det gott om i år. Första bilden är så vacker. Intressant information om de olika sorterna. Gick en promenad i skogen igår men det fanns inte mycket svamp. Skall försöka göra ett inlägg senare.
  Kramar från Minton och mej

  Gillad av 1 person

 7. Så mycket du kan om svampar och jag visste inte hälften. Trodde inte att det fanns så många olika flugsvampar. Att den vita är giftig, det hade jag koll på. Jag är ingen svamp plockare.
  Många vackra bilder av många olika svampar. Tack för det.
  Trevlig dag.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillar svamp som du vet … och de är snälla fotomodeller som står stilla 🙂
   Det finns många fler flugsvampar än vad jag visar 🙂
   Tack och tack detsamma!
   Kram

   Gilla

 8. Ja dina svampkunskaper är mycket bättre än mina. Jag kör det säkra före de osäkra. Det blir oftast kantareller av alla former. Vilka fina färger på de giftigaste brukar det vara både inom fauna och flora. Tack för dina bilder!!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det finns många fler … men tyvärr har jag slarvat bort en del. Ja, en del ätliga finns det, men de har besvärliga ”dubbelgångare” … så det är lika bra att skippa dem 🙂

   Gillad av 1 person

 9. Mycket kunskap Du besitter, det märks att Du är påläst och kunnig då det gäller allehanda växter och speciellt då svamp.
  kram

  PS Idag har jag faktiskt bloggat… tänkte bara så Du vet, jag är ju hyfsat ojämn numera.

  Gillad av 1 person

 10. Kul att få se alla olika flugsvampar. De flesta verkar ha prickar och det är så jag känner igen flugsvampar. Vita svampar har jag hållt mig borta från tills du lärde mig hur en snöbollschampinjon ser ut. Då vågade jag plocka sådana och tydligen gick det bra för jag lever fortfarande 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

 11. Jag hade bara hört talas om röd flugsvamp och vit. Visste att det fanns fler min inte alls att de var så många. Jättefina bilder! Och du har utökat min allmänbildning betänkligt. Ska plugga in några till-.
  Kram

  Gillad av 1 person

 12. Svampfamiljen i första bilden här helt underbar:-) Svampbarnet gapar ju till och med stort;-) Som lekman skulle jag aldrig trott att det fanns så många olika arter av flugsvamp. Trodde att det är röda. Nej, uppenbarligen inte. Så kul att se de olika arterna. Men det verkar inte vara farligt att plocka dom. Det är alltså först när man stoppar dom i munnen som döden inträffar, eller?

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP! 🙂
   Du kan inte bli förgiftad bara av att ta i dem! Det bara två av våra svenska flugsvampsarter som är dödligt giftiga. De andra orsakar svåra diarréer och en del andra symptom och kräver sjukhusvård, men man överlever utan men.

   Gilla

 13. Väldigt intressant! Det hade jag ingen aning om. Tur att jag inte plockar svamp 😀 Fast då kanske jag hade vetat det.
  Vi hade 17 fina röda flugsvampar på våran gräsmatta tills åkgräsklipparen kom. Då var det bara 8 kvar.

  Gillad av 1 person

 14. Jättefina bilder på flugsvamparna och informativt! De är ju väldigt vackra svampar. Den rodnande flugsvampen växte i vår gamla trädgård, för många år sedan. Jag vågade aldrig smaka på den, för den ska väl vara ätlig? Men jag undviker alla flugsvampar, se, men inte röra 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack Ulla! Flugsvamparna är trevliga fotoobjekt! 🙂 Den rodnande är god, men man måste förstås vara säker på den – och den bör tillagas länge. Svampklubben hade en träff för några år sedan, där några tyska turister anslöt sig – de slogs nästan om den rodnande! 🙂

   Gillad av 1 person

 15. Tänk vilken variationsrikedom det finns i svampvärlden! Roligt att lära sig mer, tack för alla fina svampbilder och för att du försöker lära oss som inte kan så mycket!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, visst är det en enorm variation – även i bara en grupp – och det är bara roligt att få visa det. Tack för dina ord!

   Gilla

Kommentarer är stängda.