Glad Måndag …

… önskar jag dig som tittar in just idag!

En bra söndagseftermiddag med trevligt besök blev det igår – och då både Ludvig och Charlie gillar att leta efter svamp och jag hade sparat en stolt fjällskivling och lite föränderliga tofsskivlingar, så gick vi genast på lite svampjakt. Jag ledde dem lite åt rätt håll, men de fick själva göra upptäckterna.

Vi fortsatte en bit och borta vid granplanteringen gjorde de en ny upptäckt! Flera stubbar, fulla med svamp!

Efter lite fika gick Charlie och jag ut igen och genast började han plocka fram lite attiraljer för sin egna matlagning. Det här är det absolut roligaste han vet när han är hos oss.

Kottsoppa och stenplättar står visst på menyn och i pottan finns olika kryddor och blommor 🙂

Inspiratör till detta trevliga tema är bloggvännen Carita – ett tema för att sprida lite måndagsglädje – och alla som vill kan vara med!

67 reaktioner till “Glad Måndag …

 1. Vilket härligt besök ni fick och vilken god och duktig hjälp i svampskogen. Så mysiga bilder och visst är det viktigt att inte slarva med maten ❤

  Kram och glad måndag!

  Gillad av 1 person

 2. Vilken lycka att själv hitta svamp! De har ju världens bästa lärare så de kommer med all säkerhet att bli svampexperter. En kock med härlig fantasi i bästa Kajsa Varg-stil…..man tager vad man haver. Kram

  Gillad av 1 person

 3. Såna svampar har jag ju sett lite överallt men inte vetat vad det var. Bara älgjakten är slut ska vi ut och plocka svamp DansBritt och jag. Det har kommit upp lite smörsopp i gräsmattan nu men annars är det dåligt med svamp

  Gillad av 1 person

 4. Helt underbart att få se hur du väcker intresset för det som finns utanför husets fyra väggar, uppmuntrar och för vidare ”matnyttiga” kunskaper. Upptäckarglädje skall man ta vara på och vara rädd om. Dina foton förmedlar den genuina nyfikenheten hos barn. De passar också för en bredare ”publik”.

  Gillad av 1 person

 5. Vilken härlig svampjakt! Fast lite tufft av dig att ”spara” så fina svampar, tänk om nån annan hade snott dom? 🙂

  Duktig matlagare också även om det verkar en anings hårdsmält det som finns på menyn… 😀

  Ha en fin och glad start på veckan!

  Gillad av 1 person

 6. Så roligt att få hjälp av gossarna och så härligt för dem att ha en mormor (eller var det farmor?) som kan lära dem så mycket om naturen och svampkunskap.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 7. Vilken lycka för pojkarna att de har en farmor som lär dem om svamp och på ett så fiffigt sätt. Heja Anki, det där gör du jättebra. Hoppeligen så har du sått goda frön för framtiden i dina två små killar.
  Förstår också att du fick äta dig mätt på kottsoppa och stenplättar efteråt. Ett ljuvligt inlägg, lycka i min smak!
  Glad måndag till dig också!

  Gillad av 1 person

  1. Stor lycka för mig att få lära dem lite och det gör jag så gärna. De är nyfikna på det mesta – och det är så roligt att gå med dem i naturen 🙂
   Tack, Karin!

   Gillad av 1 person

  1. De är nyfikna och jag försöker lära dem så gott jag kan 🙂 Det kommer i regel några år då intresset är mindre, men sen brukar det komma tillbaka – och ofta minns de då det de lärt sig – i alla fall har det varit så med sönerna 🙂

   Gillad av 1 person

 8. En sån fin svampkunnig farmor att ha till nytta, nöje och mycket kärlek! Kottsoppor o annat går åt som smör i denna lekfulla tiden! Lycka i glädje!
  Kram

  Gillad av 1 person

 9. Underbara barnbarn du har och sista bilden är ju precis så som man ska ha det då man är liten. Den bilden gör mig så lycklig och får mig att minnas soliga dagar då jag själv var liten och kokade mat. Ha en härlig måndags eftermiddag =)

  Gillad av 1 person

 10. Underbara bilder på pojkarna när dom letat svamp. Hoppas du blev mätt på kottsoppa och stenplättar. Det är så roligt att barn har fantasi och kan leka med enkla saker.
  Glad Måndag önskar Anki o Minton

  Gillad av 1 person

 11. Äkta glad måndags bilder! Tycker det är underbart att pojkarna liksom ärver både din kärlek till och kunskapen om svampar. Det var tur att svamparna fanns kvar som du har sett tidigare.
  Hoppas att stenplättarna inte ligger för tungt i magen 😀 men de kanske mjukas upp av kottsoppan. Fortsatt glad måndag!

  Gillad av 2 personer

  1. Det är så roligt att de är intresserade – och så nyfikna på allt vi ser i skogen. Ingen risk att spara de svamparna – ingen annan än jag som brukar gå där 🙂
   Lite hårdsmält mat, men vi hade kul när vi lagade den 🙂

   Gillad av 1 person

 12. Så fina bilder på barnen som med glädje och stor nyfikenhet letar efter svamp. Kul med matlagning efteråt. De lär sig mycket som de säkerligen kommer att uppskatta och minnas när de blir äldre.
  Önskar dig en fortsatt Glad måndag Anki, av det som nu är kvar.

  Gillad av 1 person

 13. Det är alltid lika roligt att se hur glädjen lyser om dem när de får vara med dig i svampskogen 😀 Jag hoppas att intresset håller i sig så att ni får många fina skogspromenader tillsammans. Det verkar finnas lika rolig sysselsättning hemma hos er på tomten. Barns fantasi och förmåga att hitta på lekar är fascinerande.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker det är lika roligt som de små och njuter av de tillfällena vi kan göra något tillsammans. Förhoppningsvis kommer de att minnas de här dagarna länge 🙂
   Tack och kram!

   Gilla

 14. Åh, vad jag gillar Charlie! Han verkar vara så supermysig. Vilka fina kokkärl han har till sin mat!
  Den där stubbsvampen har vi kanske också. Vi har iallafall något liknande. Men jag skulle aldrig våga plocka. Håller mig till kantareller av olika slag, trumpetsvamp och soppar. Och köpta champinjoner! Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Alla tre killarna är mysiga, men bara Ludvig och Charlie gilla r att gå i skogen, så då är det bäst att passa på 🙂
   Svampen på stubben är mycket vanlig i södra halvan av vårt land och växer oftast på stubbar av lövträd, men sällsynt även på granstubbar. Viktigt att lära sig artkaraktärerna då det finns en giftig förväxlingssvamp – därav Ludvigs upprepning – ”ring och fjällig fot”
   Kram

   Gilla

 15. Det ska böjas i tid, och det har du verkligen lyckats med. Så otroligt roligt att både Ludvig och Charlie följer i dina fotspår. De lär nog bli lika duktiga svampexperter som du. En bättre läromästare kan de ju knappt få. Å om ni plockade alla dessa föränderliga tofsskivlingar (vilket namn!!!) är ju höstskörden i hamn.
  Sista bilden med Charlies ”kök” är härlig:-)

  Gillad av 1 person

  1. Det är bäst att smida medan järnet är varmt, sägs det – och när de nu visar intresse så får jag passa på att lära dem lite 🙂 Föränderlig på grund av att de ser olika ut vid olika väderlek – en god svamp, men ingen nybörjarsvamp egentligen.
   Tack BP!

   Gilla

 16. Vilken lycka att killarna gillar att följa med på svampäventyr. Och de har ju en fantastiskt duktig mormor som ”lärare”.
  Härliga bilder! Stort tack för denna svamprunda.
  Kram

  Gillad av 1 person

 17. Den grabben går nog en kock-karriär till mötes. Vänta bara, en blivande Mästerkock på TV4!
  Jag borde också lära mig den ramsan….går förbi alla gyttrade svampar på stubbar…inget bra sätt att lära sig
  Kramen

  Gillad av 1 person

  1. Haha … ja, man vet aldrig – det väger lite mellan kock och lastbilschaufför 🙂
   Den föränderliga är god, men man måste vara säker på den, då det finns en giftig (gifthätting) förväxlingssvamp – men den har ingen fjällig fot – och är oftast mindre.
   Kram

   Gillad av 1 person

   1. ujuj, jag avstår den, finns mycket annat jag inte kan bli förgiftad av, ”ler”, ska ut i någon skog en sväng idag, hoppas vi hittar något, gärna taggisar, som jag saknar. Tisdagskram

    Gillad av 1 person

  1. Haha … förmodligen – att laga mat är bland det roligaste han vet 🙂
   Tack för besöket och tack för kommentaren! Hälsar på hos dig om ett tag 🙂

   Gilla

 18. Måste vara lyckostunder tillsammans med dem i skogen, deras iver och deras frågor och lycka över hittad svamp. Känner igen matlagningen, det blir en hel del geggor inburna i lekstugan, haha. Härlig fotoserie!

  Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.