Trees on Tuesdays # 59

Det får bli en kombo med träd och lite annat den här veckan också …

Granbarkborrarna har gjort att vi nu, för första gången på de drygt 20 år vi bott här, ser bort till närmaste grannarna. Inte från huset, men från baksidan av växthuset och från vedbacken …

Lite svampglädje har det blivit de två senaste dagarna!

Många promenader blir det, men skogen är sig inte lik … massor med träd är borta, mina väl upptrampade stigar är försvunna … hoppas alla granbarkborrar försvinner också!

Jag har visat plattickorna förut, inte just de här, men ändå … någon kanske minns.

Vänder man på den stora platta svampen kan man skriva på den – och jag kunde inte låta bli 🙂

Det blev visst mer svamp än träd … men så blir det lätt när man är svampnörd …

Det är bloggvännen Susan, som är skapare av denna utmaning – och alla som vill är välkomna att vara med!

Det här är hennes teman:

Trees on Tuesdays
Black and White on Wednesdays
Flowers on Fridays

58 reaktioner till “Trees on Tuesdays # 59

 1. Visst är det sorgligt med angreppen av granbarkborren. Hela landskapet förändras, stigar försvinner. Och att som du följa en gran från början som sedan blir angripen känns ju nästan som att förlora en kär vän. Vi var så glada för att vi hittade ett så vackert naturreservat, likt en sagoskog, som vi nu ofta promenerar i. Men naturligtvis angripet och igår var det ett inslag på lokalnyheterna på tv att dom har fått tillstånd att ta bort träd. Dom ska försöka att bevara ”intrycket av skog” men visst kommer det att bli skillnad.
  Svamparna ser väldigt läckra ut och jag är väldigt imponerad av din svampkunskap. Och signeringen var snygg 🙂

  Kram och fin dag till dig!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, precis så är det – som att förlora en vän.
   Lite extra påtagligt blev det här, då skogen gallrades för bara två år sedan och det som var kvar skulle få växa i fred många år framåt. Så blev det nu inte. Sorgligt för alla, men också ett ekonomisk bakslag för skogsägaren …
   Flera av ”mina” nära reservat som jag brukar vandra i är hårt drabbade … en del träd är borttagna, men det mesta av den fällda skogen får ligga kvar och det är nästan omöjligt att följa utstakade leder. Inte roligt alls.
   Svampen … ja se det är mitt liv det! Knäpp svampnörd sen början av 80-talet 🙂
   Tack Anita!
   Kram

   Gilla

 2. Fy vad trist med dom dödade granarna… Speciellt den du följt den den var bebis!
  Glädjande med svampen i alla fall, fast du vet väl att det är fult att klottra… 😉

  Ha en fin dag!

  Gillad av 1 person

 3. Trist med skogen och granbarkborren. Landskapet blir ju helt förändrat, oftast till det sämre, när skog försvinner. Du får glädja dig åt svampen i stället. Vi gick en runda i skogen igår men inte en svamp i sikte. 😦
  Jo, en brun flugsvamp var det enda vi såg. Hoppas på lite svamp om några veckor, efter regnet som kommit, så att man får något i alla fall 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Så fina bilder både på träd och svamp. Det förändras minsann i naturen. Jag ser bara hemma på Stenstugu sedan korna försvann. Alla fina öppna stigar i skogen är igenvuxna och man känner inte alls igen sig längre. För att inte tala om alla hyggen här och där. Inte är det vackert precis!
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 5. Undrar om de planterar Gran igen, eller om det blir, som det blir i Kårböletrakten, bara Tall över allt. Monokulturer är inte bra för naturens djur.
  Svante

  Gillad av 1 person

   1. Här uppe planteras bara Tall i långa rader i plöjd mark där stora stenar ligger bara. Det är ingen idé att tro på promenad skog, varken för djur eller människor. Opponerar man sig, får man bara höra, att sån´t här förstår inte du. Jag undrar vem det är, som inte förstår.
    Svante

    Gillad av 1 person

   2. De som sköter skogen gör det på ett sådant sätt att vanligt folk aldrig klarar av att vandra i den. Kanske har en en baktanke med den skötseln, att ingen ska se hur eländigt det ser ut.
    Svante

    Gillad av 1 person

 6. Sorgligt med angreppen på träden.
  Så mycket du kan om svampar! Jag hade aldrig vetat att en stor fot tydde på svampsnylting. Visste inte ens att en sådan fanns…

  Kram och god tisdag!

  Gillad av 1 person

 7. Granbarkborren verkar precis som covid19 sprida sig hejvilt överallt i landets skogar, så himla tråkigt på alla vis… kalhyggen är vedervärdiga.
  kram

  Gillad av 1 person

  1. Nej så r det …
   Om man skär i foten ser man gula fläckar … det är parasitsvampen – och den kan orsaka magproblem med diarré …
   Kram
   Kram

   Gilla

 8. Tragiskt med ett hygge som granne, lärdomen att granåkrar inte håller i längden tycks aldrig riktigt sjunka in. Trots alla forskningsrapporter som påvisar att blandskog ger minst skador tillsammans med ett hyggesfritt brukande av skogen. Lider med dig faktiskt!

  Gillad av 1 person

  1. Tyvärr är det många granplanteringar runt omkring, men jag slipper lyckligtvis att ha ett hygge som närmaste granne. De ligger en bit bort, men ändå nära. De flesta av granarna som togs ner nu var gamla, stora granar i ”riktig” skog, alltså inte i någon plantering. Även i några av de naturreservat jag brukar besöka är skadorna av granbarkborrarna enormt stora. Det är såå sorgligt. Hoppas skogsägarna ändrar sig och väljer mer blandskog i sina planteringar i framtiden.

   Gilla

 9. Håller helt med Hans Wikström. Man vet att det inte är bra och ändå fortsätter dem precis överallt. Hemskt tråkigt för både människor och djur. Som plåster på såret fick du lite svamp. Alltid något och trots allt blev det fina bilder också. Ha en trevlig kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Sorgligt men sant … det varnades för följderna för många, många år sen, men skogsägarna har bara brytt sig om att skogen ska växa fort. Monokulturer i form av trädplantager är aldrig bra!
   Lite svamp blev det 🙂
   Tack Kristallina

   Gillad av 1 person

 10. Usch vad trist att höra detta! Jag förstår att du sörjer träden och speciellt ”ditt eget” träd som du följt sen det var en liten planta! Jag är rädd för att vår fina gran, som Johannes kom hem med när det bra var en liten kvist och som nu är flera meter hög , är drabbat av barkborren. Det har börjat bli bruna barr på en del av grenarna! Blir verkligen ledsen om den inte klarar sig!
  Tur att du fick med dig lite svamp som plåster på gransåren i alla fall!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är såå sorgligt, men nu är de döda granarna borta – de har ju inga barkborrar kvar, men de är ju inte vackra.
   Håller tummarna att er gran klarar sig! Ja, lite svamp blev det … förhoppningsvis blir det mer nu när det äntligen verkar ha kommit i gång 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Visst är det trist med angreppen på granarna, men det är som det är med den saken. Haha nog visste jag om grannarna – vi delar vägg för våra brevlådor, men det blev en ny vy från en del platser på tomten 🙂
   Svampsnylting är en svamp det också – en parasitsvamp som angriper bl.a. karljohansvampar.
   Kram

   Gilla

 11. Då det var en trist historia om de angripna träden så föredrar jag absolut dina svampbilder. Gissar att du håller med.
  Så trist med alla döda träd! Det gör ont faktiskt. Å den ”gravida” Karljohan gjorde också en aningen ond.

  Gillad av 1 person

 12. Har idag både läst om och på radion hört om granbarkborren och hur den angripit många träd runt om på en hel del platser i landet. Och hos dig verkar ju borrarna trivas. Men så trist att bil av med träden. Hoppas barkborren snarast försvinner.
  Trevligt med en svamptur men jag förstår att det känns märkligt när skogen inte är sig lik.
  En del fick då ändå plockat.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det är väldigt tråkigt med hur dessa angrepp spridit sig – lite får skogsägarna skylla sig själva, då de envist planterar dessa monokulturer med bara ett träslag i långa rader … nu blir det ekonomiskt bakslag för dem, men kanske har de lärt sig något. Tyvärr drabbas ju även andra markägare, de som inte har granplanteringar, utan råkar ha det på grannmarken – och insekterna angriper då även den skogen … så är det i min närmaste skog … såå sorgligt.
   Kram

   Gilla

 13. Vad gör det att det blev mer svamp än träd? Det är ju bara kul att få hänga med bland dina svampar 😀 Jag vet inte om granbarkborrar har någon viktig del i näringskedjan men förmodligen behövs ett lagom antal av dem. Men jag tycker som du att de kan få bli så få som möjligt. När jag hälsade på min syster i Motala åkte vi till ett område där granbarkborrarna fick härja helt fritt. Lite spöklikt med alla döda träd och märkligt att de får spridas så fritt. Men jag har för mig att det fanns en skylt med en förklaring.
  Så tråkigt det är att den gamla granen inte klarade sig och jag tror att du kanske hellre hade haft kvar skogen än att du fick utsikt ända till grannen.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Granbarkborrarna har säkert en plats även de, men inte hur många som helst.
   Tråkigt att se alla döda granar, men just de träden gör inte någon skada längre, för i dem finns inga skadegörare kvar, De träden har gjort sitt och kan egentligen vara kvar till gagn för andra i skogen – mossor, lavar svampar, spindlar och insekter – och därmed som skafferi till olika fåglar.
   Nu är det som det är och man måste acceptera det – och vi har ju inte grannarna jättenära i alla fall. 🙂
   Tack Ingrid! Roligt att du gillar mina svampar – det lär komma fler!
   Kram

   Gillad av 2 personer

 14. Nog ser det allt trist ut där träden huggits ner, men ibland är det helt nödvändigt. Tyvärr tar det sin tid innan ny skog och växtlighet visar sig. Tickorna, är de så där röda? Vi såg kluster av tunna bruna svampar som min väninna pekade på när vi senast var ute, växte vid vägkanten. Ska googla lite…
  Snylt-kallar är det tristaste som finns! Vissa år drabbas väldigt många, jag har bara stött på ett par stycken ännu i år.
  Kram

  Gillad av 1 person

 15. Så tråkigt med granen som du följt och förstås all annan avverkning som pågår just nu. När vi åker mellan torpet och stan ser vi fler och fler kalhyggen och det ser kusligt ut på vissa sträckor. Även bönderna i byn har avverkat och det är som du skriver: Var är stigen? Man känner inte igen sig och vissa sträckor på skogspromenaderna blev i sommar som att vandra i ett ökenlandskap i hettan, inget som gav skugga.

  Här gillar jag bilden på din blandade svampskörd, förstår att du gläds!

  Gillad av 1 person

  1. Verkligen trist när skogarna försvinner … och med det invanda stigar som plötsligt inte finns mer.
   Glad över skörden och hoppas på mer 🙂
   Tack för dina ord!

   Gillad av 1 person

 16. Tråd och svamp i skogen står
  men det kommer en borre som dille får
  Träden, stigar och miljön förgås
  men svampen ja, de mås
  Platta tickan som du på baksidan kan skriva
  ditt namn och årtal införliva
  Kram

  Gillad av 1 person

 17. När jag bodde i Sverige intill en fin skog så höggs granarna ner så det blev rena kalhygge. Så trist med andra ord. Vilken härlig vy med alla dessa svampar. Jag plockade ofta kantareller när det var höst. Ha det gott ❤
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Inte alls roligt med skogar som hela tiden krymper … alla fina gamla svampskogar ä numer borta!
   Tack!
   Ha det gott du också!
   Kram

   Gilla

 18. Det är för trist med granbarkborrarna. De ger sig på träden här hemmavid också. Däremot visste jag inte att de döda träden inte är farliga (annat än att de kan orsaka skada när de välter, då) ur barkborrsynpunkt. Tack för det, då har jag lärt mig en sak.
  Grattis till svampskörden! 🙂 Och härligt att se att du ändå har nära till och skog kvar.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.