Glad måndag …

… önskar jag dig som tittar in – och eftersom det äntligen börjar hända lite i naturen nu vad gäller svamp, så känner jag mig jätteglad!

Lite blandat, som synes … inte så mycket matsvampar, men dessa kremlor och röksvampar går att äta. Den sammetsfotade pluggskivlingen är inte ätlig, men går att färga med och den första, den pyttelilla hättan är inte heller något att lägga i stekpannan.

Inspiratör till detta trevliga tema är bloggvännen Carita – ett tema för att sprida lite måndagsglädje – och alla som vill kan vara med!

60 reaktioner till “Glad måndag …

 1. Glad måndag på dig 🙂 Svampar har också fina namn,för en ordnörd är det som musi.k Umbraröken gillas, som en färg på paletten det ju. Mycena, den är stilig och sammetsfotade får mig tänka på den röda sammetsklänning som farmor sydde till oss systrar till jul ett år. I smyg så vi visste inget, förens vi kunde klä oss i stassen.
  Bästa svamplyckan till dig för hela veckan, så glädjen blir påfyllt som svampar ut jorden!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Tove! Tänk att svampnamnen lockade fram så fina minnen hos dig 🙂
   Ja, nu längtar jag efter svampexplosion … hoppas på att det blir så nu efter flera dåliga år 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Här finns det minsann inga svampar. Kanske har det varit för torrt. Det brukar växa massor med smörsopp på gräsmattan men jag har bara sett en enda. Inte ens en flugsvamp har jag sett.

  Gillad av 1 person

  1. Precis som här Anita … det här var de enda jag såg under en tre km lång promenad genom skogen – och i hemmaskogen finn ingenting!

   Gilla

 3. Har varit bortrest i två veckor så nu väntar svampskogen. Längtar dit. men så många olika sorter blir det inte här. Hoppas på kantareller och trumpetsvamp.

  Gillad av 1 person

  1. Här är jättedåligt med svamp – i hemmaskogen finns inget och de här var allt jag hittade efter 3 km i skogen …
   Hoppas det ser bättre ut hos dig!

   Gilla

 4. Kul att det har kommit igång! Grattis! 🙂
  På landet, som brukar vara svampsäkert, har allt torkat bort och sen blev det för kallt…. 😦 Vi får se om det finns något att skörda nästa gång vi kommer upp!

  Gillad av 1 person

  1. Hm … efter 3 km i skogen, så borde jag ha sett flera svampar … men nu kan det väl bara bli till det bättre – hösten blir förhoppningsvis både lång och mild 🙂

   Gilla

 5. Kan förstå att du som svampexpert blir glad av det! Jag är ju usel på svampar så jag får fokusera på andra glädjeämnen. Som vanligt så är dina bilder verkligen fina!

  Kram och glad måndag!

  Gillad av 1 person

 6. Tänk att svampar kan se så olika ut! De är verkligen vackra att bara titta på. Det gör inget att inte alla är ätliga, men det kan vara lömskt förstås. Trevlig svampvecka. Här är vackert strålande klart.

  Gillad av 2 personer

 7. Borde skicka dej den lilla svampquizen jag fick av svägerskan, av 10 rätt fick jag 5 rätt! Det var inte lätt, du hade fått 10 rätt direkt!
  HA en fortsatt glad måndag!
  Kram

  Gillad av 1 person

 8. Håller med Eva. Det är så underbart att naturen hittar på så många olika variationer. Kul att du hittade några svampar men på 3 km är det inte så värst många. Man får vara glad för det lilla…. o.s.v. 😀

  Gillad av 2 personer

 9. Mycenan är ju ett perfekt skapat naturligt konstverk. Läckert! Än en gång beundrar jag dina kunskaper. Att man kan färga med svamp visste jag (såklart) inte.
  Plockar du kremlorna och röksvamparna, eller får de vara kvar? Hoppas att du har några glada svampveckor framför dig:-)

  PS. Två surströmmingsfiléer – det var bra jobbat för en som inte ens gillar denna delikatess. Eloge! DS.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det en vacker liten svamp! 🙂 De här svamparna fick stå kvar i skogen, men annars plockar jag ofta kremlor. Röksvampar också ibland … går att göra chips av dem 🙂
   två filéer var ganska OK … i pyttesmå bitar med mycket lök 🙂 Tack!

   Gilla

 10. Glad Tisdag hälsar jag då, eftersom Måndagen redan är förbi…
  Svampar e söta att titta på, och goda, de som är ätbara, men jag har inget hum alls om dessa. Jo flugsvampen känner jag till och bläcksvampen, men där stannar konsten.

  Gillad av 1 person

  1. Dagarna passerar snabbt … och snart kommer en ny måndag 🙂
   Jag är ju lite svampgalen … och gillar alla svampar, inte bara de som är ätliga 🙂

   Gilla

 11. Jag blir så imponerad varje gång d visar foton på svampar jag inte ens visste att de fanns. Jag kanske borde börja läsa på om den slags svampar man kan använda att färga garn med. Det måste var riskfritt. Kram

  Gillad av 1 person

 12. Äääntligen!!!! Nu kommer dom godingarna 😀 Hoppas du hittar mer av matsvampar också…fast bilderna är underbara ❤
  Kram på're

  Gillad av 1 person

 13. Fina svampbilder! Jag var i skogen för några dagar sedan, men det var helt tomt på svampar, inte en enda såg jag. Gillar bilden på den eleganta lilla och röksvampar är också så vackra.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.