Och vad tyckte jag då?

Ja, om surströmmingen alltså.

Vi hade lunchgäster igår och de gillar surströmming båda två, liksom Lasse, så det var bara jag som var tveksam.

Luktade illa, ja det gjorde det …

… dock inte lika illa som jag mindes, men riktigt obehagligt ändå. Här lite bilder från lunchen med goda vännerna Christina och Ove från Finspång …

Det mulna morgonvädret slog om till en fantastisk solskensdag – och vi kunde sitta ute … och med tanke på lukten så var det helt klart ett plus 🙂

Tack för presenten och stort tack för att ni kom och gjorde vår eftermiddag till ett trevligt minne!

69 reaktioner till “Och vad tyckte jag då?

 1. Jag åt, och tyckte väldigt mycket om Surströmming, ända tills mitt sista besök på Gålö 2008. Vattnet runt Gålö hade samma färg, som spadet i en Surströmmingsburk, och Strömmingen simmar i det vattnet. Nu avstår jag Surströmming.
  Svante

  Gillad av 1 person

 2. Modigt av dig, sympatiskt gjort. Testade på vår altan för ett antal år sedan. Med tunnbröd, potatis och allt som skulle höra till. Katterna fanns med på altanen. När maken öppnade burken rusade katterna iväg, långt in i skogen. Maken försvann inomhus och stängde dörrarna. Och fönstren. Svägerska och jag blev kvar på altanen. Lyckades få i oss var sin klämma. Därefter grävdes burk med innehåll ner, djupt ner i jorden. Aldrig mer!

  Gillad av 1 person

  1. Haha … varken modigt eller direkt sympatiskt, utan mest av nyfikenhet. Det var ju ändå 45 år sen jag testade. Smaken var inte otäck, men lukten och alla flugorna som dök upp var inget kul 🙂
   Man ska aldrig säga aldrig … eller jo, kanske 🙂
   Kram

   Gilla

  1. Samma som jag för 45 år sedan då … men såå illa var det inte, om det inte vore för lukten 🙂
   Ha en fin lördag!
   Kram

   Gilla

 3. Haha, grattis, du spydde iaf inte! Kanske spelar trevligt sällskap också in? Som av en händelse åt vi också surströmming igår, återkommer senare med den upplevelsen i bloggen! Lördagskram!

  Gillad av 1 person

  1. Nix … spydde gjorde jag inte – och så illa smakade det inte. Värst var lukten … och alla flugorna som kom från ingenstans 🙂
   Ha en fin fortsättning på dagen!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Det är många år sedan jag åt surströmming. Minns att smaken som sådan var rätt ok men lukten fick mig att rygga tillbaka lite. Attiraljerna runt det hela, brödet och andra tillbehör gjorde att det gick att äta, och så förstås sällskapet. Men frivilligt köper jag nog inte en burk surströmming, är mera lagd åt det färska slaget.
  Ha en fin lördag !

  Gillad av 1 person

  1. Smaken var inte så tokig, men lukten var inte alls trevlig! Om jag ska välja så väljer även jag färsk fisk 🙂
   Tack detsamma Karin!

   Gilla

 5. Jag sitter här och nästan dreglar bara av att se bilder på en av de godaste delikatesser jag har ätit. Bra gjort att våga testa igen när minnet av förra gången inte är särskilt positivt. Nu för tiden avstår jag men det beror absolut inte på lukten eller smaken. Som surströmmingsälskare blir lukten så småningom en efterlängtad doft och det luktar mindre och mindre för varje år 😉
  Kram

  Gillad av 1 person

 6. Bilderna du delar med dig av är jättefina, snyggt presenterat från en till synes trevliga lunch. Tur att ni kunde sitta ute!!!!! Vet inte om jag vågat smaka, kanske lite, men annars hade jag nog valt att äta av det övriga och njutit av en trivsam stund med goda vänner. Osten ser god ut och tunnbröd har jag inte ätit sen jag vet inte när. Skulle nog inte gå hugrig från bordet även om jag bara smakade en pyttebit av surströmmingen. 🙂
  Önskar dig en fin fortsatt helg Anki!!

  Gillad av 1 person

 7. Skönt Ni kunde sitta ute så Ni slapp värsta lukten inomhus, surströmming är inte min grej… men jag tror nog att rätt sällskap kan göra att även den icke surströmmingsälskaren kan sitta med och ha trevligt 🙂 det fanns ju annat att äta.
  kram

  Gillad av 1 person

 8. Yes! Gott var det Anki !
  Dessutom.! Väldigt trevligt att se er igen. Tur var väl ändå att vi slapp ‘ äta’ flugor.
  Ha ha, int visst jag att ni hade så mycket flugor 😕
  Varmt tack för att ni fixade en fin lunch.
  Ha en fin afton ,kram till er båda från Ove och mig🤓🤗

  Gillad av 1 person

 9. Hahaha! Efter 45 år! Ger dig en klapp på axen här. Håller med dig om lukten. Å det går inte att äta surströmming inomhus, då det stinker flera dagar efteråt. Så hur många filéer åt du? Som jag skrev förut var det riktigt smart av dig att köpa filéer den här gången, då de smakar mindre än hela surströmmingar. Men nästa år så kanske;-)
  Klart jag kände igen servetterna! Jättekul att du har dom kvar. Å jag gissar att du hellre ätit en svampomelett;-)

  Gillad av 1 person

  1. Såå illa var det nu inte, utan jag vågor säkert prova igen 🙂 Lukten var hemsk … och flugorna också.
   Haha … ja, en svampomelett hade nog smakat ännu bättre 🙂

   Gilla

 10. För min del är denna tiden över. Åtskilliga surströmmingsmiddagar åtnjöt Sigge och jag ute på balkongen. Han öppnade burken i köket under vatten, då pyste inte lukten ut så farligt. Jodå, det var väl gott med alla tillbehör.
  Men jag tror jag är nöjd idag utan. Äter hellre annan fisk. Gärna olika rökta firrar.
  Sällskapet betyder allt också. Inte sätter man sig själv med en surströmming, en grill, eller en kräfta. Vissa saker är bara så sociala.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Jag väljer absolut rökt fisk långt före surströmming, men nu har jag testat och såå illa var det inte 🙂
   Ja, du har helt rätt … vissa saker kräver sällskap!
   Kram

   Gilla

 11. Så bra du smakat igen, strongt! Jag lärde mig surisnjutet med tillbehör bl. annat tomater tillsammans med goda vänner där uppe i norr. Jag är stormförtjust! Och jag vill ha en snaps HP.Andersson till 🙂 Och jag längtar till jag kan besöka vännerna så det blir surisfest!
  Kram och fortsatt fin helg!

  Gillad av 1 person

 12. Kul att du testade. Och en hel klämma. Jag testade förra året på jobbresan till Höga kusten. Och det blev två cm. tjocka bitar av en klämma. Men de kändes hela dagen.
  Kanske kan man vänja sig.
  Härligt att solen tittade fram och perfekt att sitta utomhus. Av många skäl-
  Trevligt förstår jag att ni hade.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, nu är det gjort … och inte så otäckt alls. Fisken smakade ganska bra, men lukten var otäck och flugorna besvärande 🙂 En trevlig lunch med vännerna blev det och solen sken på oss.
   Kram

   Gilla

 13. Så fint att ni kunde sitta ute, för den lukten är inte angenäm. Jag vet.
  Jag är för feg, skulle aldrig smaka på detta, och känner ingen längtan efter det heller. Min förra man älskade surströmming, men han fick äta själv och njuta.
  Kram och trevlig söndag.

  Gillad av 1 person

 14. Har aldrig testat och kommer nog aldrig göra heller. Känner inte en kotte som äter sånt där 🙂 inte så vanligt här i söder.
  Här käkar vi kroppkakor och stekt sill )
  Men er sammankomst såg trevlig och glad ut. Träffa goda vänner är allt kul
  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. Haha … ja, kroppkakor är godare och stekt strömming/ sill också 🙂
   Men vi hade trevligt i alla fall – och så otäckt var det inte. 🙂
   Kram

   Gilla

 15. I med det att min svärmor är norrländska så har det blivit ett par gånger surströmmingsfirande i mitt liv. Lukten är inte nådig men med allt därtill som serveras är det OK. Ni verkar ha ett trevligt sällskap med er=)
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Absolut nödvändigt att inta denna rätt utomhus … och nu blev jag överraskad, trodde inte du gillade surströmming! 🙂
   Kram

   Gilla

 16. Men ändå roligt att du inte blev helt avskräckt 😀 Jag tror att det är en träningssak det där med att äta suringar….
  Lycka till nästa gång, kram på dig Anki!

  Gillad av 1 person

  1. Inte såå modigt, men jag var nyfiken på hur det smakade så här många år efteråt 🙂 Och det var inte alls såå illa – bara man slapp lukten och flugorna!

   Gillad av 1 person

 17. Mums med surströmming! Får aldrig nog! Men godast är faktiskt att äta de hela strömmingarna, då man får rensa själv, de färdigrensade fileerna är så tjocka, och smakar inte lika bra inbillar jag mej, men det kanske bara är inbillning?
  Kram!

  Gilla

 18. Jepp, vet att många tycker detta är en delikatess och jag HAR smakat, till och med två somrar årad…
  Men, nån höjdare var det inte. Det skulle vara lite fisk och mycket smör, lite potatis, ganska mycket lök… 🙂 hahaa!

  Gillad av 1 person

 19. Jag har ätit surströmming en enda gång i mitt liv. Äckligt var det inte. Jag tog t.o.m. en extra portion. Snaps hörde till. Dock ej i riklig mängd. Fylla var det inte tal om. Trevligt ändå. Eller kanske just därför.

  Jag och flickvännen hade blivit bjudna till Billdal söder om Göteborg. Senare tog vi taxi hem till Eklandagatan. Vi satt i baksätet. Chauffören körde som en galning! Han ville bli av med oss så fort han bara kunde. Vi luktade väl som om vi satt och fes hela tiden – andedräkten!

  Någon timme efter hemkomsten spydde jag. Och det var helt klart p.g.a. av surströmmingen! Alkohol spyr jag inte av.

  Konklusion: rutten fisk är inte människoföda!

  Må gôtt!
  /Skvitt

  Gillad av 1 person

 20. Tänka sig att du faktiskt gillade surströmmingen litegrann. Det bådar gott. Som du kanske vet så älskar jag surströmming. Också doften! Jag öppnar burken några minuter innan strömmingen ska ätas så att doften hinner sprida sig och kittla smaklökarna.
  ( Lite märkligt är det att så många av de som kommenterar säger att de aldrig ens skulle prova…. Jag är ganska säker på att de äter insektsliknande maträtter, typ kräftor och räkor, och ostron och musslor, men inte ens vill testa fisken).
  Det var en reflektion bara….

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var ätbart … och jag tror nog jag vågar prova igen, men lukten var hm … vidrig!
   Haha, ja tänk så mycket konstigt vi äter egentligen 🙂

   Gilla

 21. Nejdu! Den delikatessen avstår jag ifrån, trots att jag en gång var norrlänning. Som ung plågades jag av doften på mitt rum som inackordering hos fästmannens mormor som hade surströmmingkalas, en ruskig upplevelse. Men jag tror dem som säger att det smakar gott.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.