Svampskolan …

… del 2, för er som vill 🙂

Med risk för att ni redan tröttnat, så kommer här några pekpinnar för HUR man plockar svamp:

Plocka INTE i plastpåse – det blir varmt och fuktigt och bakterierna frodas! Dessutom blir det väldigt svårt att rensa när man kommer hem. En luftig korg är det bästa, men en papperskasse går också – det beror lite på vad man tänker plocka.

Om man bara plockar kantareller, trattkantareller och trumpetsvampar funkar det bra, men ska man plocka den jag lär er idag så är en rymlig korg det bästa.

Ha med en liten kniv, gärna med en borste och grovrensa i skogen – onödigt att ta hem sånt som ändå måste rensas bort.

Nu till dagens svamp, som är en av mina favoriter – och det är Stolt fjällskivling, Macrolepiota procera. Den finns tyvärr bara i södra delen av vårt land … och en bit utefter kusten, nordligaste fynden i närheten av Umeå.

Trivs i öppen löv- och barrskog, hittas ofta i skogsbryn, men även i hagmark … och föredrar lite sandig mark.

En vacker och högrest svamp som är lätt att lära sig, men som kräver att man lär sig de viktiga karaktärerna, för det finns förväxlingssvampar, t.ex. Rodnande fjällskivling, ett komplex med tre arter varav en är giftig, men alla tre saknar den vattrade foten och de rodnar vid skrapning!

En god matsvamp, vita skivor och vitt hattkött – kan tillagas på olika sätt, stekt i bitar, med lite salt och peppar eller i en god sås eller svampstuvning … eller kanske allra bäst panerad och stekt som en schnitzel … smakar perfekt med stekt potatis och en god sallad.

Foten är trådig, hård och duger bara till att torka för att malas till svampmjöl.

En stor hatt delad i fyra bitar, panerade och klara för stekpannan. Stek gärna i smör och krydda med salt och peppar.

Slut på lektion 2!

58 reaktioner till “Svampskolan …

 1. Vilken fin idé med en svampskola. Nu skall jag leta efter lektion 1.Stolt fjällskivling är ju en trevlig och god svamp. Fyller svampkorgen så fort också.

  Gillad av 1 person

 2. Åååh, mums! Jag har fortfarande ganska mycket torkad stolt fjällskivling kvar och jag är ganska sparsam med den. Även om jag känner väl till den är det kul att få vara med i din svampskola 😀 Ännu roligare blir det för att jag vet hur kul du tycker att det är och i det här fallet stämmer det att delad glädje är dubbel glädje 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Den som spar han har 🙂 Jag har en del torkat kvar också … måste ju spara på det i fall det inte blir några nya 🙂
   Tack! Kul att du är med på svampskolan 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Vi har nästan alltid plockat i plastpåse. Enkelt att ha i fickan utifall man skulle hitta svamp på promenaden. Kanske också handlar om hur länge svampen förvaras i plast. Den blir ju alltid upphälld i en skål eller rensad direkt då man kommer hem. Tack för lektionen!

  Gillad av 1 person

  1. Var och en gör naturligtvis som man vill … och så beror det på vad man plockar för svamp – om det bara är kantareller t.ex. så funkar det förstås. Trevligt att du är med!

   Gilla

 4. Det var ingen dålig lektion minsann. Det där med korg fick jag lära mig av min mamma, som plockade mycket svamp. Jag vansläktas verkligen! Och nu skummade jag igenom ditt inlägg så fort att jag nästan skäms. 😉
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

   1. Nej, så är det nog. Vi har alla olika svagheter och jag är en dålig plockare. Jag har förvånat både mig själv och andra med att ha plockat blåbär flera gånger i år. Så vem vet, snubblar jag över någon svamp kanske den också får följa med hem. Kram

    Gillad av 1 person

 5. Den har jag plockat och tycker den är god. Har en svamp korg i tyg med 4 fack som är bra. Den används inte så ofta numera.
  Gillar dina svamp lektioner.
  Idag är det 31 grader och Minton tycker inte om det.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 6. Korg eller papperspåse är ju det bästa, men det händer någon gång att det blir plastpåse också. Speciellt om man inte tänkt plocka svamp men ändå hittar och inte kan gå förbi dem, vilket man ju inte kan 🙂 Min man har alltid en plastpåse i fickan.
  Väldigt bra lektion, har bara hittat stolt fjällskivling någon gång. De är inte så vanliga här heller men en härlig svamp.

  Gillad av 1 person

  1. Så är det … en påse är bra att ha, i fall att 🙂
   Nu är jag osäker på var du bor, men såklart varierar det vilka svampar som finns i olika delar av vårt land 🙂
   Kul att du var med i alla fall! 🙂
   Tack Ulla!

   Gilla

   1. I Göteborg håller jag till 🙂 Vi plockar svamp i en radie av ungefär 5 – 6 mil runt Göteborg och vi har hittat stolt fjällskivling någon gång, så de finns här. Det gäller nog bara att hitta dem 🙂 Men en svamp som vi aldrig hittat däremot är svart trumpetsvamp, det ska ju vara en läckerhet, sägs det.
    Den skulle jag gärna vilja hitta, får se om vi lyckas någon gång 🙂

    Gillad av 1 person

 7. En svamp jag sett många gånger men aldrig plockat eller ätit. Det är just det där med förväxlingar, fast nu när du beskriver så tydligt kanske jag vågar nästa gång jag ser dem. Ha en bra söndagskväll =)

  Gillad av 1 person

 8. Oj vad jag blev sugen på svampstuvning 😀
  Tänker på Dig nästan dagligen numera ❤
  Var gång jag går min skogspromenad så kollar jag efter svamp 🙂
  kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag har aldrig någon bok ned mig, utan lägger okänd svamp för sig själv och kollar den hemma. Tycker det är lättare att koncentrera mig på så vis, men alla är vi olika 🙂

   Gillad av 1 person

 9. Tack, Anki! Jag är en nyfiken och trogen elev i din svampskolan och jag ser att vi är många i klassen. Namnet kunde jag. Men jag skulle inte på egen hand våga plocka den.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Såå roligt att du är med. Ja, det är många som vill lära sig lite mer 🙂 Bästa sättet är ändå att göra sällskap med någon svampkunnig i skogen, så det är synd att det är så långt mellan oss 🙂
   Kram

   Gilla

 10. Det här är helt perfekt, Anki! Lagom med information som lockar.

  P. S.
  Spanska posten har nog tagit semester eller skyller på pandemier. Har inte sett något efterlängtat kuvert från dig. Det kommer nog vad det lider. Hoppas jag. Anbars blir jag allt ledsen

  Gillad av 1 person

  1. Tack Emma – ja, det är kul att så många tycker det är intressant 🙂
   Vi får se om det dyker upp, annars provar jag att skicka igen! 🙂

   Gilla

 11. Mycket intressant och läsvärt plus väldigt fina bilder. Nej, att vi som följer dig skulle tröttna på dina svamplektioner tror jag inte på. Inte ens jag som inte har tillgång till några svampskogar. 😁

  Gillad av 1 person

  1. Om man kollar Artfakta, så ska den ju ändå finnas i dina trakter, eller i alla fall i Västra Götaland …
   Har sett din svampskola tidigare – intressant läsning 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Se där ja. Tack för den upplysningen!

    Min kunskap om svamp kan berättas som denna anekdot:
    En kvinna reser med en av skärgårdsbåtarna och går upp till kapten och frågar:
    ”Vet kapten var alla grund finns?”
    ”Nej, men jag vet var de inte finns!”

    Ungefär är det med mina svampkunskaper. Jag vet vilka som inte går att äta. Fast jag vet ju vad mykorrhiza är och att det är ett oerhört viktigt samarbete mellan svampar och växter.
    Och så vet jag väl lite till 😉

    /Skvitt

    Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.