Gott och blandat …

Trots en del regn så har svampen lyst med sin frånvaro här hos mig. Radio och tv har berättat att NU finns det hur mycket svamp som helst i skogarna! Jaha … det kan hända, men inte här!

Inte förrän nu, som igår!

Kantareller, blandade kremlor, ett par små karljohan, en snöbollschampinjon och några små mjölskivlingar …

Mina ”gamla” lokaler har inte levererat nästan någonting de senaste åren, men som sagt, idag fanns en del. Inga mängder, men det blev en god kantarellstuvning, som räckte både till middagen och till kvällsmackan … och så en del blandsvamp till frysen.

Grovrensningen fixad i skogen, nu upplagt för lite noggrannare …

Ännu är det tidigt på säsongen, så chansen finns att det kan bli ett riktigt bra år för oss som är lite svamptokiga. 🙂

60 reaktioner till “Gott och blandat …

 1. Fint att ni verkar få en del Svamp i år. Hos mig blir det mest att plocka bort dem i den del av gräsmattan jag klipper, för att de inte ska kladda ner gräsklipparen.
  Svante

  Gillad av 1 person

   1. Det är inte måttligt vad svamp, som kommer upp i en gräsmatta, så fort det regnar lite, och nu regnar det ju en hel del.
    Svante

    Gillad av 1 person

 2. Kantarellerna har kommit igång. Fast inte på alla ställen. Det finns väl en tidigare sort och en senare?Har sett några enstaka Karl-Johan. Och i och med det, så är det inte så många fler svampar som vi brukar plocka. Ha en fin torsdag!

  Gillad av 1 person

  1. Den tidiga,bleka kantarellen brukar man kunna hitta med ek och hassel redan från midsommar om det är bra med regn. De ”vanliga” gula som kommer först i löv/ blandskog och de som kommer senare i barrskogen … de är samma art.
   Hoppas på ett bra karljohanår i år!
   Tack detsamma!

   Gilla

 3. Har reflekterat över att det är relativt få svampbilder på Facebook i år men de kanske kommer. Känns som att förutsättningarna finns. Håller tummarna för en bra svamp-augusti.

  Gillad av 1 person

  1. Det är tidigt på säsongen, men när det finns svamp runt huvudstaden verkar media tro att så är fallet i hela landet 🙂
   Andra halvan av augusti och framåt är nog den ”klassiska” tiden för att plocka matsvamp.

   Gillad av 1 person

 4. Vi har i alla fall massor med svamp i gräsmattan vilket vi aldrig har haft tidigare så nog är det ett svampår hos oss 😉 Inget som plockas dock för mina kunskaper är absolut minimala. Dessutom så hör jag till den udda skaran som inte tycker om kantareller… Grattis till gårdagens skörd i alla fall. Något säger mig att du kommer att plocka mycket mer.

  Kram och god torsdag!

  Gillad av 1 person

  1. De små i gräsmattan ska man vara försiktig med, så det är klokt att avstå.
   Kantareller tillhör inte mina favoriter heller,, föredrar karljohan, champinjoner och en del kremlor 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Så läckert det ser ut, men här har jag inte sett till någon svamp på mina korta utflykter i skogen för att plocka blåbär.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 6. Mjölskivling, var tvungen att googla, nu förstår jag, jag plockar inga vita svampar pga förväxlingsrisken. Ja förutom röksvampen då, ler. Så även om den är god så avstår jag, känner mig inte säker på att artbestämma den. Kremlor har poppat upp här precis som sig bör i början av säsongen. Har slutat plocka dem också, Du har så mycket större kunskap, skulle behöva gå en kurs med dig! Kanske ett annat år…
  Torsdagskram

  Gillad av 1 person

  1. Jag plockar bara lite kremlor att ha som blandsvamp – ja, förutom sillkremlorna då 🙂 Det bästa med kremlorna är ju att du kan smaka på dem om de duger till mat eller inte 🙂 Mild = mat. Skarp= inte mat, men några giftiga finns inte. Inte ens giftkremlan är särskilt giftig 🙂
   Tror du kan mer än du själv tror!
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Ser härligt ut med så stor skörd. Ja det bästa är att ta sig tid att rensa varefter man plockar, det gör jag med. Jag får se om vi kommer ut i skogen något idag. Karljohansvamp väntar jag på. Det är bara den och Kantarell jag vågar plocka.

  Gillad av 1 person

  1. Väntar på att karljohan ska sätta igång – och hoppas på ett bra karljohanår. Den slår kantarellerna med hästlängder i smak!

   Gilla

 8. Du och svampen i sitt esse = Sant.
  Jag vill minnas att den svampskog som du hade blev fälld någon gång bakåt i tiden …du letade såklart upp nya ställen 🙂
  Kram i svampriket!

  Gillad av 1 person

  1. Svampjakten gör mig glad … och hittar jag sen något gott så blir jag ännu gladare 🙂 Mina närmaste skogar är borta, det finns lite små rester av skog kvar,men annars måste jag ta bilen och åka en bit, vilket inte är så roligt.
   Kram

   Gilla

 9. Godis! Här vet jag inte hur det är med svamp men däremot blåbär! Jonas har plockat så frysen är full och vi har gett vänner och bekanta massor av blåbär. Han har nog plockat närmare hundra liter sammanlagt! Så vi får äta blåbär i alla olika former hela vintern nu!
  Önskar dig en fin dag och en fin svampsäsong!

  Gillad av 1 person

  1. Här är uselt med blåbär – inga såna skogar kvar – om jag vill plocka, måste jag åka en bit hemifrån.
   Föredrar svampplockning 🙂
   Tack!

   Gillad av 1 person

 10. Ja, visst vattnas det i munnen! Jag gillar kantareller skarpt, tyvärr inte min man. Jag får köpa några när de kommer ut i butiken!
  Ha det gott!
  Kram

  Gillad av 1 person

 11. Det var en fin skörd. Är inte säker på kremlor så dom får stå kvar. Skall försöka gå in i skogen längre fram i augusti.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 12. Vad roligt och så gott. Bra start! Och säkert blir det än bättre. Jag som inte direkt kan så många svampar hänger öfrstås på och lär mig några nya efterhand. Ja, kantareller och karljohan kan jag. Och flugsvampar.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 13. Vilken skatt du fann 🙂 Det där är mer värdefullt än hjortron det, i alla fall tycker jag så 😀
  Jag hoppas att svamparna poppar upp här också men jag är inte så kunnig, så det blir bara några som jag verkligen är säker på….däremot är min son rätt duktig, han hittade faktiskt goliatmusseron i fjol!! Tro jag måste fjäska lite mer honom i år 😉
  Kram på dig, fina du!

  Gillad av 1 person

  1. Anki! Tack för länken du skickade, vet du vad?? Det namnet är ganska ovanligt och jag TROR att det kan vara en gammal klasskamrat till mig!! I så fall är världen verkligen liten 😀 ❤

   Gillad av 1 person

 14. Åh, vad roligt och jag blir också glad av att se alla dina fina svampfynd. Men visst var det så att min skog levererade svamp något tidigare än din under de år jag bodde i Mjölby? Lite längre startsträcka hos dig men säkert minst lika mycket svamp i slutänden 😀 Kul att dina gamla lokaler har bestämt sig för att leverera 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. En bra början, men den bästa svampskogen är borta för alltid. Kantareller är gott, men inte godast, men dem ser det ut att bli hyfsat gott om på både gamla och nya lokaler. Var svampen kommer först hänger mycket ihop med hur regnen faller …
   Minns fortfarande mitt besök hos dig i Mjölby … så trevligt!
   Kram

   Gilla

 15. Svamplycka! Det var en rejäl samling, och det är ju faktiskt tidigt på säsongen. Å efter dagens regn lär det nog poppa upp många fler imorgon:-)
  Tycker det är så kul att du och Paula är på svampjakt tillsammans, fast på två totalt olika ställen:-)

  Gillad av 1 person

  1. Absolut en lyckad dag! Det blir säkert mer svamp vartefter! hoppas på mycket karljohan! Haha … ja, vi gillar att plocka svamp 🙂

   Gilla

 16. Jag har inte heller sett några svampar (letar ju inte som du vet) men har hört och sett syster yter lagt upp bilder från Kronoberg med massor av trattisar. Så där finns tydligen. Du fick ändå ihop en del.
  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. Tidigt för trattkantarellerna, men naturen gör lite som den vill 🙂 Jodå jag är nöjd med skörden 🙂
   Kram

   Gilla

 17. Se där – en läcker blandning av svampar! Beundrar alla ni som ger er ut och plockar! Jag skulle gärna vilja gå med dig Anki… då skulle jag våga plocka och äta! 🙂 Kantareller vågar jag ju så klart! 🙂
  Kram.

  Gillad av 1 person

  1. En bra liten skörd … gott att ha i vinter 🙂 Skulle vara kul att lära dig några lätta svampar – synd det är så många mil mellan oss.
   Kram

   Gilla

 18. Grattis, äntligen svamp! 🙂 Hos oss på landet finns inte ett spår ännu. För kallt och för tidigt. Jag tar en ny vända om några veckor när vi är uppe. Då borde de gula kommit fram. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Den ”riktiga” svampsäsongen bruka vara från mitten av augusti … så än finns nog det bästa framför oss! 🙂

   Gilla

 19. Jag vet att det finns kantareller (eller kommer att finnas) i Västerbottensfjällen. Men det är långt dit, även för en som bor i Jämtland. Får leta mera här i trakterna.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.