Glad måndag …

… önskar jag dig denna dag!

Själv är jag jätteglad att det börjar visa sig lite läckerheter på svampfronten.

De första här, det är de som växte på stubben jag visade i fredags …

De här hittade jag igår … på gräsmattan nere vid garaget.

Stolt fjällskivling, Macrolepiota procera, en av mina favoriter.

Inspiratör till detta trevliga tema är bloggvännen Carita – ett tema för att sprida lite måndagsglädje – och alla som vill kan vara med!

47 reaktioner till “Glad måndag …

  1. Har nog aldrig hittat så många stolta fjällskivlingar på en gång, som den gången vi var på svampkonsulentträff på Gotland. 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 1. Förundras över er som ser svamp. När jag är i skogen ser jag bär men aldrig en svamp, jag har inte det rätta svampögat. Tänkte på turismvägen i fjällen, kanske det kommer en ny svampvåg i år med nykomlingar i skogen. Hoppas att de har med sig både karta och svampbok, och att ni vana får ha era favoritområden i fred.

  Gillad av 1 person

  1. Det där att se svampen, det beror nog mest på hur intresserad man är … jag är ju en svampnörd så jag brukar se dem 🙂
   Hoppas nybörjarna i naturen har karta och kompass, men också kunskap hur de används!

   Gillad av 1 person

 2. Glad måndag – 🙂 fjällskivling är gott, jag tycker den smakar stekt fläsk, men nu är det några år sedan jag åt dem. Jag ser inte mycket svamp när jag är ute, kanske beror det på att jag inte letar 🙂 någon måste se till så de som säljer svamp överlever – jag är en av dem som du vet. Fjällskivling kom ofta på vår gamla tomt då stekte jag dem (när någon väl lärd svampare garanterade att de var en fjällskivling, men här har jag aldrig sett någon.
  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. När vi var på Gotland för många år sen höll vi på att drunkna i fjällskivlingar – det fanns hur många som helst!
   Jag läste artikeln … får väl gå ut och plocka lite 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Grattis till en bra start på veckan! Själv fick jag göra en blixtutryckning på morgonkvisten, då syrrans bil lade av på vägen till jobbet. Efter jag lämnat av henne på US var jag och köpt reservdelar, så i em ska vi skruva bil på vägkanten.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, för mig är det ren glädje att hitta svamp – och då är det inte bara matsvamp, utan även annan 🙂
   Tack och kram.

   Gilla

 4. Vilken lycka att hitta svamp. Kan inte så många sorter men tycler om svamp. Hittade några champion liknande på en äng i går men vågade inte plocka.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är lycka! Klokt att vara försiktig, men om det är vit flugsvamp du är rädd för, så växer den aldrig på en äng!
   Kramar!

   Gilla

 5. Verkligen en glad måndag. Svampsäsongen är igång hos dig.
  Och nu lärde jag mig igår att det heter ostronskivling om jag köper denna svamp i butikerna. Stolt flällskivling känner jag till namnet. Men skulle inte våga plocka någon.
  Önskar dig en fin måndag. Kanske fler svampar väntar.
  Kram

  Gillad av 1 person

 6. Vilken glädje och vilken lyx! Att gå ut i nature och plocka av vad den har att erbjuda och sen göra något gott av det. Det var väl så man gjorde förr i tiden istället för att gå till livsmedelsaffären som då inte fanns 😉
  Förstår och delar din glädje med tanke på den svampälskare som du är, och dessutom så kunnig.
  Glad måndag Anki!!

  Gillad av 1 person

  1. Det är en härlig vardagslyx att fritt kunna plocka svamp och bär i skog och mark … antar att så inte är fallet på Malta.
   Tack Anita!

   Gillad av 1 person

   1. Det stämmer bra det, svamp och bär lyser med sin fråvaro här på ön men man får vara glad över annat 😉 När vi bodde i Stockholm åkte vi ofta till skogarna runt Nyköping för att plocka svamp. Kantareller, trumpetsvamp och höstkantareller kunde vi plocka flera kassar. Vi torkade det mesta så att de skulle hålla länge. Kantareller är verkligen gott, färska och stekta i smör 😀

    Gillad av 1 person

 7. Trots regn och tråkigt väder under större delen av juli har svamparna ännu hållit sig rätt frånvarande, kanske behöver svampen en solglimt ibland.
  Idag har vi åter igen regn och åska men vad gör det… om ett par timmar ska vi ha familjemiddag och grilla 😀 det ser jag framemot.
  kram

  Gillad av 1 person

  1. Egentligen så är det ganska tidigt på säsongen, så svampen kommer nog både till dig och mig så småningom 🙂
   Låter trevligt med grillmiddag tillsammans med familjen 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Stolt fjällskivling finner jag ibland. En av de få svampsorter jag ”vågar” plocka, eller i vart fall äta…

  Svampar som växer på träd o stubbar, dem har jag inte vågat testa… ska studera dina bilder… kanske gör jag ett försök i år, om jag finner RÄTT sort.

  Gillad av 1 person

 9. Fjällskivling har jag visserligen sett irl (utan att veta att svampen var en matsvamp), men aldrig ätit. Rätt så tidigt med svamp i år, eller? Å efter nattens regn, lär du nog hittar massvis med nya svampar idag:-)

  Gillad av 1 person

 10. Jag kan nästan känna dig glädje över de fina fynden 😀 Tänk att hitta stolt fjällskivling på sin egen tomt…vilken lycka! Hoppas svampsäsongen fortsätter med massor av fina svampfynd och sol och regn om vartannat 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag blev riktigt glad … och tänkte på dig 🙂 Svampsäsongen är ju bra i början, så vi får hoppas att den blir så bra som vi önskar 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 11. Här har jag inte ens sett någon sopp ännu men det kommer väl. Jag har fortfarande kvar lite torkade trattkantareller som jag ska ha när vi ska festa på den sista biten älgkött.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.