Flowers on Fridays # 51

Mest blommor och lite småkryp …

… och så en trevlig överraskning.

Stannade upp vid de nästan överblommade klöverblommorna … och upptäcker något trevligt där borta vid den röda pilen. ostonmussling – god matsvamp!

Det är bloggvännen Susan, som är skapare av denna utmaning – och alla som vill är välkomna att vara med!

Det här är hennes teman:

Trees on Tuesdays
Black and White on Wednesdays
Flowers on Fridays

44 reaktioner till “Flowers on Fridays # 51

  1. Goda matsvampar, samma som du kan köpa i affären! Då heter den ostronskivling 🙂
   Växer på död lövved, gärna björk- på stubbar och stammar …
   Det här är den bleka varianten, det finns en mörkare grå också (men med vita skivor under hatten) – det är ofta den man hittar i butikerna.

   Gilla

 1. Tistlarna är min favorit. Jag älskar deras blommor och dessutom är det Skottlands nationalblomma!
  Att det var en ätlig svamp hade jag aldrig gissat!
  Önskar dig en fin kväll!

  Gillad av 1 person

 2. Härliga sommarbilder och t.o.m. en fjäril. Här var det så grått att ingen vågar sig ut (gissar jag). Fast idag fick även vi solstrålar då och då.
  Äntligen! Ätbara svampar till Anki 😀 Nu tar det nog fart med svampväxtligheten. Ha en trevlig kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Det är inte alls lika många fjärilar som det brukar – och inte andra insekter heller.
   Jag tror det har regnat betydligt mer hos dig än här – men svampen har ännu inte kommit igång. Å andra sidan är vi bara i juli, så det är nog egentligen som det ska 🙂 Augusti och september är väl egentligen de bästa månaderna om man letar matsvamp … men såklart blev jag glad över mitt fynd! 🙂
   Ha en fin helg!

   Gillad av 1 person

   1. Ska värmeböljorna vara, som de är idag +14 grader, och regn, lär det inte bli många
    Fjärilar resten av sommaren heller.
    Svante

    Gilla

   2. Vi som bor norr om Stockholm, är inte så viktiga, så prognoserna blir därefter. Här regnar det fortfarande, och är +15 grader.
    Svante

    Gilla

   3. Inte jag heller. När jag bodde i Ljungdalen var prognoserna från SMHI inte så dåliga, men det berodde nog på att det var många från Stockholm, som turistade där.
    Svante

    Gillad av 1 person

  1. Svamp får mig alltid på bra humör 🙂
   Jag tycker det är betydligt mindre med småkryp än normalt och det oroar mig lite … men visst är det underbart med naturen!
   Kram

   Gilla

 3. Bra att du svarade i en kommentar att det är ostronskivling, för det var precis min fråga jag tänkte ställa. Ostronskivling är en väldigt god svamp som jag faktiskt köpt och ätit ett antal gånger. Roligt att du också har hittat din första svamp för året. Även Paula kom visst hem med ett ”fynd” också.

  PS. Nu har jag läst ikapp hos dig. Sorry igen att jag missade Dougal igår, men nu har jag kommenterat ikapp som sagt:-) DS.

  Gillad av 1 person

  1. Den odlade heter ostronskivling och den vilda heter ostronmussling … men är samma sort 🙂 Hoppas det sätter igång nu med svampen – än är det bara juli. 🙂
   Du behöver minsann i inte be om ursäkt alls! 🙂

   Gilla

 4. Blommor och småkryp är trevligt både att fota och att se. Jättefina bilder och fjärilen är urtjusig.
  Kul att du hittade god svamp. Men du berättar inte om du tog med den hem. Hade du något med dig att bära hem den i?
  Kram

  Gillad av 1 person

 5. Påfågelöga är en nästan tropisk upplevelse i vårt kyliga norden, läckert foto. Stirra mig blind på stubben och tyckte mig se ansiktet av en grävling bakom (till vänster om översta svampen) innan jag fattade att motivet satt på stubben.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Visst är de fina dessa påfågelögon.
   Haha … men det står ju i bildtexten vad jag överraskades av – och de som följt mig genom åren vet att jag är en ”svampnörd” 🙂

   Gilla

   1. Ja, så går det när man är bildnörd och dessutom brukar hänga bakom tubkikare för att försöka artbetämma stenar som inte rör sig, i tron att det är en sittande rovfågel (!?).

    Gillad av 1 person

 6. Kan tänka mig att du gladdes extra av svampen du såg. Had edu inte ringat in den är jag tveksam att jag med mina dåliga svampögon sett den. Säkert kommer du snart att finna fler.
  Nu har jag också ärt mig att det finns både vägtistel och åkertistel. Men båda är lila så det blir knepigt att skilja dem åt. Men kanske växer vägtisteln vid vägen…Kan ju hoppas. Fina bilder och nu kanske jag också kommer ihåg påfågelöga.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Svampen gjorde mig glad förstås – en god matsvamp, som i affären heter ostronskivling 🙂
   Tistlar är knepiga eftersom de även kan korsa sig mellan olika arter … Vägtisteln är mycket större och grövre med kraftigare taggar än t.ex. åkertisteln och den växer ofta just på vägkanter, men ses även ofta i beteshagar.
   Påfågelöga är lätt att känna igen med sina ”ögon” på vingarna 🙂
   Tack Ditte!
   Kram

   Gilla

 7. Helt okänd svamp för mig, tycker den borde vara rätt lätt att känna igen, Doftar den något? Nu har ju vi inte så mycket lövved där den trivs, men man kan ju hålla lite utkik. Steker du den eller torkar den? Grattis till svampfynden, kramen

  Gillad av 1 person

  1. Den har ingen utpräglad doft … och ingen giftig förväxlingssvamp. Den säljs som ostronskivling i affärerna. Den vilda formen ostronmussling, den odlade ostronskivling 🙂 Den finns två olika ostronmussling och blek ostronmussling – den jag hittade är den bleka – matvärdet är detsamma.
   Jag hittar den inte jätteofta, men när jag gör det, så brukar jag steka en del och torka resten.
   Hoppas nu det blir ett bra år för oss svampälskare 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Vilka vackra blommor. Oh svamp – den sorten har jag aldrig ätit. När jag tänker efter så äter jag mest champinjoner o mer sällan trattisar. Jag är ingen svamp jag inte.
  Go helg
  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. Inte mycket att hurra över i svampskogen än och då blir glädjen stor av en stubbe med ostronmussling 🙂 Grattis till lillebror!

   Gilla

 9. Vilken fantastisk bild på påfågelsögat! Ostronskivling är jättegott! Men jag plockar bara svamp i affärerna där det finns skyltar och etiketter som talar om vad det är för svamp 🙂

  Ha en fin lördag!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket!
   Spelar ingen roll om man plockar själv eller köper sin svamp i affären – gott är det i vilket fall som helst! 🙂
   Ha en fin fortsättning på dagen!

   Gilla

 10. Fina blomsterbilder, men påfågelöglebilden tar priset! De är verkligen vackra ute på ängen. Jag har inte sett någon sån i sommar, men hade en amiral boende i trägården i början på sommaren. Annars ganska gott om olika fjärilar, till nu, tycker jag. Grannbonden brutalröjde vägrenen så att det ser förfärligt ute med avfläkta träd och buskar och där rök mina fjärilslokaler. Nästan så att jag grät.

  Roligt att du hittade matsvamp!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Vi har gott om fjärilar just nu, mest påfågelögon och pärlemorfjärilar – härligt!
   Tråkigt när vägrenarna klipps vårdslöst – man blir verkligen ledsen …
   Hittade några fina kantareller idag också 🙂

   Gilla

Kommentarer är stängda.