Flowers om Fridays # 50

En växt som saknar klorofyll och därmed den gröna färgen.

Tallört (Monotropa hypopitys) heter den och HÄR kan du läsa mer om denna spännande blomma.

Det är bloggvännen Susan, som är skapare av denna utmaning – och alla som vill är välkomna att vara med!

Det här är hennes teman:

Trees on Tuesdays
Black and White on Wednesdays
Flowers on Fridays

55 reaktioner till “Flowers om Fridays # 50

  1. Om jag inte minns fel, så är det t..ex. skäggmusseron eller i alla fall någon bland de bruna … alla oätliga, tror jag.

   Gilla

 1. Kan inte påminna mig att jag har sett en sån blomma någon gång. Men nu ska jag hålla utsikt efter den när jag vet att den finns och hur den ser ut. Verkligen annorlunda blomma!

  Gillad av 1 person

 2. Nej, inte är den vacker men ändå spännande 😀
  Jag såg vetenskapens värld för någon dag sedan då det handlade om slemsvampar, bl a trollsmör som du lärde mig namnet på en gång. Du berättade även att den förflyttar sig men inte anade jag att den är så mystiskt spännande som jag fick veta i programmet. Jag tänkte på dig när jag såg det och det var kul att känna igen den konstiga encelliga saken, för svamp är det ju inte och jag kommer inte ihåg om de kallade den något mer än encellig och intelligent (trots att den saknar hjärna).
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det spännande med slemsvamparna! Fascinerande hur den kunde leta sig fram. Jag har sett programmet några gånger och det är lika intressant varje gång 🙂 Myxomyceterna anses numer vara en egen grupp och inte alls släkt med svamp. Encelliga som en jätteamöba … 🙂
   Ha en bra lördag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Den blomman har jag aldrig sett, och jag hade aldrig gissat att det var en växt. Den ser mera ut som en svamp eller en triffid. Men läcker är den.

  Gillad av 1 person

 4. Återigen en ny blomma för mig, tallörten. Den ser ut som något från en annan värld. Helt otroligt vad mycket som finns att upptäcka i Sveriges natur. För mig är svenska naturen ett relativt outforskat fält och därför blir varje bild du delar med dig av WOW (plus att de är så fina).

  Gillad av 1 person

  1. Roligt att du tycker det är kul med ny kunskap om naturen … det finns så mycket spännande! Stort tack för din kommentar som gjorde mig glad!

   Gilla

  1. Det finns många spännande saker i naturen. Den är vanligast i södra Sverige, men är rapporterad från Dalarna också … så den finns kanske även hos dig 🙂

   Gilla

 5. De var sannerligen en konstig växt, nästan lite skrämmande, trollbindande 🙂 Jag är ju i skogen varje dag men något sånt har jag aldrig sett. Men jag fotade och såg för första gången för lite sedan blomman Kärringtänder.
  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. Ja, naturen har många roliga saker att visa! För att se såna här bör du gå i tallskog 🙂
   Käringtand är fina blommor som växer i mängd här.
   Ha en fin lördag!
   Kram

   Gilla

 6. Tänk vad naturen är fantastisk! En utpräglad parasit, usch det låter ju inte så bra 😀 men naturen är oerhört spännande och har verkligen klurat ut hur allt ska leva och överleva 🙂 Tack för info, kram på’re

  Gilla

 7. Jag kan inte erinra mig att jag har sett en tallört och jag som hade en hel skog med tallar omkring mig i mitt fd hem i Blekinge. Nu har jag inte sökt efter växten. Väldigt intressant ❤
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Den är lite anonym i färgerna, så man kan kanske missa den 🙂
   Naturen har många intressanta saker att bjuda på 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Den har jag inte sett heller men det beror säkert på att den smälter in i sin omgivning, färglös som den är. Spännande och man har lärt sig nåt igen. Vi har många tallar här. Får kolla lite om den finns här också.

  Gillad av 1 person

  1. Tror inte de finns så långt norrut, så chansen är nog inte så stor att du ska se någon hos dig … ny lärdom berikar!
   Kram

   Gilla

  1. Inte jättevanlig – och som alltid gäller det att vara på rätt plats vid rätt tid – och de är ju knappast så de lyser upp sin närvaro 🙂

   Gilla

 9. Den roliga växten har jag haft i min grandunge men jag har inte sett till den de senaste åren. Får gå ner och kika efter den. Fina bilder på den!

  Gillad av 1 person

  1. Den anses bunden till tall, kanske har det funnits någon gammal tallstubbe eller rot där i dungen, men som försvunnit, Den är en parasit på vissa svampars mycel – spännande växt!

   Gilla

Kommentarer är stängda.