Glad måndag …

… önskar jag dig som tittar in denna dag.

Jag blev överraskad och glad när jag i helgen fick ett mejl från en för mig okänd tjej vid namn Elin Svensson. Hon hade genom att googla på lupiner hittat en bild som hon blev inspirerad av i sin akvarellmålning … och så här fin blev hennes tavla!

”Invasion” av Elin Svensson

Jag minns alla dessa lupiner som växte utefter vägen mellan Bräcke i Jämtland och Ljusdal i Hälsingland … km efter km …

Jag tog många bilder på blomsterprakten och just den här vet jag att jag hade på bloggen då det begav sig i juni 2014 – så jag tror detta är den hon lät sig inspireras av … och visst är titeln ”Invasion” perfekt!

Lupiner, lupiner!

För invaderar är ju just det de gör, lupinerna! Vackra … javisst, men … de dödar det som kommer i dess väg! De tränger undan och kväver våra inhemska växter, som har vägrenarna som sin sista utpost när alltmer ängsmark försvinner … och det är väl inte det vi vill – eller?

Glad är jag också för att vi i helgen fått lite regn, 23 mm från fredagsnatten tills nu – Härligt och välbehövligt!

Inspiratör till detta trevliga tema är bloggvännen Carita – ett tema för att sprida lite måndagsglädje – och alla som vill kan vara med!

54 reaktioner till “Glad måndag …

 1. Åhh, vad roligt att hon har fått inspiration från en av dina bilder, fin bild och vacker målning 🙂 Jag har verkligen dubbla känslor när det gäller lupiner, samtidigt som jag tycker dom är väldigt vackra, så vet jag ju att bakom den vackra fasaden döljer sig en otäck blomsterinvasion… Gillar visdomsordet 🙂 Ha en fortsatt Glad Måndag!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det gjorde mig jätteglad! Jag har också dubbla känslor om lupinerna – för visst är de vackra, men som sagt … de orsakar sånt som vi inte vill ha – utarmning av den svenska floran …
   Tack! 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Vad man än tycker om lupiner, så blir det vackra bilder om man fotar dem under blomningsperioden.
  Akvarell är jättesvårt, så Elins målning är riktigt bra.
  Så kul att hon hörde av sig och visade vad du inspirerat henne till att göra.
  Glad Måndag på dej!

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker också de är vackra, men … jag har tyvärr sett vad som händer där de får chansen att sprida sig ohämmat.
   Visst lyckades hon bra med sin tavla … och jag blev verkligen glad att hon hörde av sig 🙂
   Tack!

   Gilla

  1. Jag blev jätteglad att hon hörde av sig och visade hur tavlan blev … och jag tycker den blev fin!
   Visst är det viktigt att vi försöker stoppa lupinernas framfart! Tyvärr verkar inte folk förstå …

   Gilla

 3. Visst var tavlan vacker,och ditt foto ännu vackrare faktiskt!
  Ja lupiner är vackra men de tar över mer o mer tyvärr.
  Här har vi fått över 40 mm regn senaste dagarna,nu räcker det.

  Ha det gott……

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker hon lyckades bra med tavlan och blev glad att hon hörde av sig 🙂
   oj … har ni fått så mycket! Lite avis blir jag!
   Ha det gott!

   Gilla

 4. Så roligt att din vackra bild av lupinerna inspirerat till en tavla. Jag tycker att lupiner är väldigt vackert, men här ser man dem inte så ofta annat än i rabatterna.
  Ha en glad måndag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Visst var det … blev jätteglad 🙂
   Lupiner är jättevackra, speciellt när de uppträder i mängd … men det är tråkigt när de tar över våra inhemska växter, så som sker längs många vägar.
   Tack!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilken trevlig överraskning! Din bild på lupinvägen är ju bara så fin! Roligt med återkopplingen, hon lyckades bra med sin akvarell. Sen funderar jag över lupinerna och annat som man kallar invasivt. I vissa områden är t.ex. lupinen inte invasiv alls, den kanske behöver en viss jordmån för att bli det? Mina har försvunnit helt av någon anledning och alltså inte förökat sig.

  Gillad av 1 person

  1. Visst var det trevligt att hon hörde av sig och visade hur tavlan blev … jag tyckte den blev fin 🙂
   Jag tycker också lupinerna är vackra, men har också sett många vägrenar där de spridit sig ohämmat och alla prästkragar, olika klöverarter, vildmorot, fibblor och även nattvioler och orkidéer bara efter några år försvunnit helt.
   jag har några lupiner på ett ställe i min trädgård – och de fanns här när vi kom hit för över 20 år sedan och har inte spridit sig och inte ökat i antal heller.

   Gillad av 1 person

 6. Så fin akvarell det blev av Ditt fina foto på lupiner.
  Jag gillar lupiner och blir glad över dess mångfald och färgrikedom.
  kram

  Gillad av 1 person

  1. Visst blev det fint! Jodå, de är vackra den korta tid de blommar, men som sagt de utrotar våra inhemska växter …
   Kram

   Gilla

 7. Vad kul att få se sin bild på en tavla helt plötsligt! Jag älskar lupiner och hade önskat att man kunde ha dem i trädgården. Men eftersom de inte hör hemma här så får man avstå! Men vackra är de!
  Ha en glad måndag!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var jättetrevligt att kunna inspirera och visst blev det en fin tavla.
   Visst är de vackra den korta tid de blommar – och jag har några i min trädgård. De fanns här när vi flyttade hit för mer än tjugo år sedan och har inte spridit sig – tror det är högst 4-5 plantor, så de får vara där de är …
   Tack!

   Gillad av 1 person

 8. Vilken trevlig överraskning! Din bild är magiskt vackert och visst kan man se likheten i Elins målning. Lupiner är så vackra där de står längs vägrenen och på ängarna, men naturligtvis vill vi inte att de ska ta över landskapet fullständigt. Regn… har vi fått i massor nu!
  Kram Nilla

  Gilla

 9. Vilket fint Glad Måndag inlägg. Jätteroligt att ditt foto blev en så fin målning. 😀
  Är också splittrad när det gäller lupiner. Insekterna älskar dem och får massor med mat/pollen därifrån. Mitt problem är att de behöver lupinerna.
  Ha en fortsätt trevlig och glad måndag!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var kul ty mon bild inspirerade henne 🙂
   Insekterna behöver lupinerna … jovisst, de andra blommorna är ju bortmotade. Insekterna behöver inhemska växter, som klöver, ärtväxter, blåklockor, prästkragar och alla andra blommor som normalt ska växa på svensk ängsmark. Då ängsmarker blir alltmer sällsynta har många ängsväxter flyttat ut på vägrenarna, men när lupinerna tar över kväver de dem. Lupinerna blommar dessutom bara under en kort tid, medan insekterna behöver mat hela säsongen.
   Hoppas inte du blir sur över min utläggning, men de pollinerande insekterna ligger mig varmt om hjärtat, liksom våra svenska blommor.

   Gillad av 1 person

 10. Vad roligt! Vilken fin överraskning! En extra glad måndag.
  Och bilden med lupinerna är jättefin och extra roligt att någon hittat den och blivit inspirerad av den. Lupiner är fina att se på men betänker man all skada de för med sig så bleknar det fina för min del. De tar lätt över hela landskap.
  Kram

  Gillad av 1 person

 11. Tänk så många som kan inspirera varandra genom att dela med sig och vara öppen. Tekniken hjälper oss att nå varandra och gör vi det på rätt sätt så blir det så vackert som ditt foto och Elins akvarell vittnar om. Underbart, tycker jag som låter mig inspireras av er kreativitet.

  Gillad av 1 person

 12. Men vad roligt att få en sådan överraskning 😀 En jättefin tavla men jag tycker nog att verkligheten är vackrare den här gången. Det går inte att komma ifrån att lupiner är vackra men det märks på många sätt att medvetenheten om att de inte är så bra ökar. Här har återvinningsstationen märkt upp särskilda containrar med texten invassiva växter och där ska man slänga bl a lupiner i väl knutna, genomskinliga säckar. Sedan skickas de till förbränning.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var trevligt att kunna inspirera och jag tycker hon gjorde en fil tavla 🙂
   Ja visst är de vackra, men de förstör livsmiljön för andra. Bra att det uppmärksammas!
   Kram

   Gilla

 13. Vilken rolig överraskning! Det måste kännas otroligt kul att ha inspirerat Elin till att måla en så fin akvarell med ditt foto som förlaga. Hon lyckades alldeles utmärkt.
  Naturen har ju sina egna lagar, det gäller flora som fauna. Och än en gång gäller väl ”Survival of the fittest” här.
  Tänkte på dig både igår och idag. Din regnmätare borde svämma över vid det här laget, om den inte blåst bort vill säga;-)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var kul att jag kunde inspirera henne och visst blev det bra 🙂
   Det är just det, BP – starkast vinner – tyvärr i fallet med lupinerna!
   Tack för omtanken – om det vore så väl, men vi fick i alla fall en halvfull regnmätare – 25 mm av de 50, som den rymmer.

   Gilla

 14. 25 milimeter senaste dygnet här. Kallt och blåsigt och lupinerna som stod så vackra ligger som blöta disktrasor efter marken Inte mycket att glädjas åt idag möjligen att min Son kommer imorgon.

  Gillad av 1 person

  1. Vi fick också 25 mm, men det var sammanlagt under tre dygn – och mycket välbehövligt.
   Så trevligt att få hem sonen! 🙂

   Gilla

 15. Åh, så vackert hon målar. Vill också kunna måla! Blir allt lite avundsjuk.

  Lupiner är väldigt vackra när de blommar, sedan är de inte så roliga längre. Och hu så de sprider sig, kämpade med dem i trädgprden vi hade i Sverige.

  Gillad av 1 person

  1. Jag önskar också att jag kunde måla … och visst blev det bra!
   Ja, så är de – vackra när de blommar, men i övrigt bara till besvär.

   Gilla

 16. Men så roligt, vilken överraskning! Och hon var duktig på att måla också. Vet du, precis så där ser våra vägar ut…önskar jag kunde gå och rycka dem alla, funderar på om man kan göra en gemensam sak kanske nästa år. Läser och blir inspirerad av andra dalabyar där man går man ur huse och försöker utrota lupinerna längs vissa vägar. skulle gärna ställa upp och hjälpa till men önskar (förstås) att någon annan tar initiativ och är den drivande, haha. Ja vi får se hur det blir, jag ska rycka loss överblommade lupiner vid min uteplats när regnen är över. Kramen

  Gillad av 1 person

  1. En glad och trevlig överraskning … fint blev det och så roligt att hon berättade!
   Många älskar dess lupiner utefter vägarna … tror inte de förstått allvaret. Jag har ett par lupinplantor hos mig, men de har inte spridit si på mer än 20 år, så de får vara kvar – men jag tar bort fröskidorna varje år 🙂
   Ha det gott, Paula!
   Kram

   Gilla

  1. Ja, det var jättekul – och roligt att hon hörde av sig 🙂
   Visst är de vackra så länge som de blommar, men det är såå kort tid, sen är de bara fula. men såklart får man tycka vad man vill, men de hör inte hemma här och inte i Finland heller.

   Gilla

 17. Jag instämmer i det många skriver. Akvarellen blev jättefin och ditt foto är också väldigt läckert. Grattis till er båda, och kul hon hörde av sig så du fick kännedom om att du är inspiratör till tavlan!

  Gillad av 1 person

 18. Som många andra har mitt synsätt på lupiner också förändrats under de senaste åren. De är vackra , javisst, men så förödande för våra egna ängsblommor. Det är lite intressant att du skriver att du har tagit bilden i Jämtland för jag tycker inte att jag ser så mycket lupiner här. Inte alls samma mängd som i Dalarna där jag bodde förut.
  Här blommar vägrenarna underbart vackert av ängsblommor och jag njuter!
  Hoppas vi med gemensamma krafter kan hejda lupinernas framfart. Bilden är dock mycket vacker, tavlan nästan lika bra.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de vackra, men men … som sagt förödande för ängsblommorna. Jämtland är ett stort landskap och det varierar så klart mellan olika platser och bilden är tagen någonstans mellan Bräcke och Ljusdal … så det kan ju varit i Hälsingland. Vi åkte Inlandsvägen upp till Kiruna för några år sedan och njöt av många mil med fantastiskt artrika vägrenar norrut.
   Tack så mycket! 🙂

   Gilla

Kommentarsfältet är stängt.