Ormsafari …

… var jag på igår.

Träffade bästa kompisen vid Öby Kulle, en bit utanför Örebro och många bilder blev det. Tyvärr var jag och kameran inte riktigt överens – och ormarna var mycket snabbare än jag 🙂

Mest ringlade de ihop till stora ormnystan – oftast en bit bort och nästan alltid mer eller mindre dolda bland stenar, löv och ris … men här är några snokar som ändå fastnade på minneskortet …

… och så den enda huggormen som vi såg …

En liten vacker huggorm.

Det blev en bra dag … solig men så blåsig, att trots att vi befann oss ute på Närkesslätten, så lät det som om vi var vid havet!

Efter besöket hos ormarna fortsatte vi till Söröns Naturreservat … bilder kommer i morgon 🙂

Påskkäringarna verkar inte ha lyssnat på vare sig vår statsminister eller Folkhälsomyndigheten, utan tjuvstartade redan igår kväll …

Själv stannar jag som vanligt hemma …

Ha en fin fortsättning på skärtorsdagen!

60 reaktioner till “Ormsafari …

 1. Tänk att du fick se en livs levande påskkärring 🧹 Det är inte illa! Jag läste att man visst ska samlas på Blåkulla, det var bara ett virus som sagt att det inte blir så.
  Häftigt med ormsafari, så länge man slipper närkontakt med dem!
  Glad påsk!

  Gillad av 1 person

 2. Du fick bra bilder på ormarna. Så häftigt. En gång har jag sett en ormorgie med tre stora huggormar ringlade sig runt varandra. Det var så vackert. Det var vid Strandstuviken, det var en fin upplevelse.

  Gillad av 1 person

 3. Du lyckades väldigt bra med att fota de spännande ormarna. Jättefina bilder! Här runt Storsjön trivs inte ormarna så jag lär inte få möjlighet att se några. Men när vi bodde utanför Strängnäs såg vi ofta huggormar som låg och solade.
  Jag hoppas att påskkärringarna undviker stora folksamlingar i Blåkulla ;D
  Glad påsk!
  Kram

  Gillad av 1 person

 4. Hu, gillar ju inte ormar – men vilka bilder du tagit =) Ja tycker du ska var nöjd med dem. Skulle passa i vilken lärobok som helst.
  Nä något Blåkulla blir det inte här heller, det blåser om öronen så att det räcker ändå.
  Ha en lugn och skön påskhelg! Kram

  Gillad av 1 person

 5. Jag har lite ormfobi, men tål dock se dem på bild och kan gå med på att de är vackra. Förr vågade jag aldrig gå i skogen eller i högt gräs utan att ha gummistövlar.
  Då var det ormar, nu är det fästingar som skrämmer mig från att röra mig helt obehindrat i naturen.
  Vilka rackarns kärringar som är ute tjuvflyger!!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 6. Ingen safari i min smak även om bilderna är fin!
  Själv följer jag också gällande rekommendationer och håller mig hemma.

  Kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

 7. Ormar är vackra och dina bilder fantastiska. Påskkärringar lyder inte om dom flyger till Blåkulla.
  Jag stannar hemma och mina påsk kärringar har flygförbud.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 8. Är det en plats som ALLTID är ormrik? Spännande. Har stor respekt för huggormar, men ståen bit ifrån och beundra dem, det är ju helt ofarligt. Snabba djur, när de väl får upp farten. Så det är en konst att fånga dem på bild. Vilket du ju lyckades med! Ännu mera ovanligt att få in en påskkärring i sökaren! Glad Påsk!

  Gillad av 1 person

  1. Det är en plats där ormarna övervintrar. Efter parning beger de sig ut genom landskapet – kanske till närmaste lantgård med gödselstack, eller en trädgård med stor kompost och gärna en damm – ja snokarna alltså, som lägger ägg. Huggormarna föder ju levande ungar och drar nog bara iväg någonstans där det finns gott om mat och där de kan föda sina ungar.
   Trodde inte jag skulle få se någon påskkärring i år, men den här var olydig!
   Ha en fin Påskhelg!
   Kram

   Gilla

 9. Åhh, vad spännande med ormsafari 🙂 …och fina bilder! Jag har inte sett nån orm på evigheter, men ni verkar ha sett många på en dag. Måste vara ett populärt ormställe som ni varit på?

  Risken är ju stor att det är fler än 50 kärringar på Blåkulla, så det är bättre att ta det säkra före det osäkra… har redan parkerat kvasten i källaren igen 😀 Ha en fortsatt trevlig kväll, och Glad Påsk!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är ett bra ställe för att få se ormar, speciellt snokar. De övervintrar här och under ett par veckor i april så letar de sig fram, parar sig och beger sig sen iväg ut i landskapet …
   Bra val att skippa Blåkulla i år!
   Ha en fin långfredag och en glad Påsk!

   Gillad av 1 person

 10. Kvasten är inlåst denna påskhelg.
  Ormar är djur som jag inte är så förtjust i, stor respekt för dom och gillar inte ens att träffa på vanliga snälla snokar ute i naturen.
  Dina bilder var mycket fina.
  Var rädd om dig och hoppas att du får en fin Påskhelg.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Klokt val att avstå Blåkullaresan i år!
   Jag gillar ormar, men har förstås respekt för dem!
   Tack Wiolettan – roligt att du gillar bilderna!
   Var rädda om er! Glad Påsk!
   Kram

   Gilla

 11. Bilderna du tog på ormarna är alldeles FÖR bra! Har ormskräck – usch;-)
  Det är nog inte bara di påskkärring so du mötte igår kväll som inte lyssnar på rekommendationerna. Två bekanta åkte till Skåne respektive norröver, för att inte tala om alla som totalt struntar i att hålla avstånd på uteserveringarna.

  Gillad av 1 person

  1. Ojdå … förlåt om jag skrämde dig!
   Hänsyn verkar inte vara en del människors starka sida … otroligt korkat faktiskt,

   Gilla

 12. Har nästan aldrig sett en enda levande orm… men döda ormar jag jag sett.
  Min far hade ormfobi efter det vår hund, en stövare, blev ormbiten så han tog ihjäl all orm han mötte.
  kram

  Gillad av 1 person

  1. Tror det är vanligare med ormar här än hos dig. Förstår att din pappa inte gillade huggormar, men de bits ju inte av elakhet, så det känns lite onödigt att slå ihjäl dem. Dessutom är de fridlysta sedan tjugo år tillbaka …
   Kram

   Gilla

 13. Ormar är vackra, jag har ingen ormfobi men respekt för dem har jag! Vi ser orm ganska ofta, däremot är det svårare att få några bilder på dem 🙂 Du lyckades ju verkligen fint med det.

  Gillad av 1 person

  1. Självklart ska man ha respekt för dem … just vid denna plats har man chans att se dem under ett par aprilveckor varje år …
   Tack Ulla! Jag tog många bilder, men de flesta blev ganska dåliga … 🙂

   Gilla

 14. Vilka bilder du fick till. Så bra! Ormsafari här hemma har jag inte tidigare hört talas om men jag skulle nog hänga på om jag fick chansen. Har testat i Kina och Thailand. Men där var det inga snokar direkt. Ormar tillhör inte mins favoriter men jag tror det är bra att utsätta isg för sina rädslor.
  Vacker bild med påskkäring på väg.
  Kram!

  Gilla

  1. Tack! Det var ingen organiserad safari, utan jag och bästa kompisen som roade oss bara 🙂 Platsen är en känd övervintringsplats för både snokar och huggormar … och under ett par veckor i april har man stor chans att få se dem 🙂
   Ha en fin Långfredag!
   Kram

   Gilla

 15. Det blev ändå jättefina bilder på ormarna. Huggormen var verkligen snygg med sin fina teckning.
  Nej, häxorna har säkert bryggt ihop något som skyddar dem från viruset. De kommer att samlas som varje år. Det är jag helt säker på 😀

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ormar är vackra och fascinerande djur! 🙂
   Haha … ja säkert var det många häxor på plats även i år 🙂

   Gilla

  1. Man måste ha tur för att upptäcka dem … i alla fall huggormen som är kamouflerad med färg och mönster och gärna ligger stilla på en solig plats … snokarna är oftast betydligt rörligare och jag ser dem ofta när de ringlar över vägen på väg till sina jaktmarker i våtmarksområdet som jag passerar.

   Gilla

 16. Var det ett ”ormsäkert” ställe ni åkte på safari till? Här brukar jag ju stöta på dem ute på stora vägen, eller på gårdsplanen eller dylikt. Aldrig planerat dock,…Jag är imponerad över dina fina foton! Tycker safarin blev lyckad! Tror ormarna här inte visar sig på några veckor ännu. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Platsen är en känd övervintringsplats för främst snok, men även en del huggormar brukar vara där. Under ett par veckor så här i april brukar de lämna sina hålor , para sig och den försvinner de och återkommer till nästa vinter …
   Tack Paula!
   Kram

   Gillad av 1 person

 17. Ormsafari – ja, betyder det ett ”ormsäkert” ställe? Ja, jag gillar då inte ormar, men har ändå haft sinnesnärvaro att fånga dem på bild några gånger! Bra bilder Anki och jag tänka mig att det var ett spännande äventyr! Jag kikade efter snokar vid skogstjärnet i ”min skog” härom dagen, eftersom så många grodor hade vaknat! Då brukar även snokarna vara igång.
  Trevligt med en påskkärring! 🙂
  Kram Nilla

  Gillad av 1 person

  1. Tack Nilla! Några hyfsade bilder blev det, men de flesta blev usla och hamnade i papperskorgen 🙂
   Platsen är känd för att massor med ormar har sin övervintringsplats här … mest snokar, men även en del huggormar. Under ett par aprilveckor kommer ormarna fram, parar sig och beger sig ut i landskapet …
   Ska gå och se om grodorna vaknat i kärret idag – de var inte där för en vecka sen, men kanske nu 🙂
   Ha en fin Långfredag!
   Kram

   Gilla

 18. Tack för trevlig safari. Spännande att få vara med på ett hörn. Det händer här också men i mycket mindre skala. Några få vaknar till, parar sig och ringlar iväg mot sitt sommarviste på andra sidan vägen. Alltid lika spännande att få uppleva det.
  Grodor har vi inte sett på år och dag tyvärr. Ödlorna börjar åter, lite senare visa sig igen. Våra katter var duktiga på att äta upp dem. Livets gång. Nu finns inte katterna men ödlorna återkommer.
  Ha en fin Långfredag, njut av dagen!

  Gilla

 19. Vilka jättefina bilder på ormarna! Fast det ska erkännas… Ormar är inte mina favoritdjur.
  Rackarns kärring till att inte följa reglerna… 😀

  Gilla

   1. Måste be dig om ursäkt! Jag har inget svar på varför jag inte svarat dig! Jag har mått dåligt den sista tiden och ibland har jag läst och tänkt kommentera, men så har det bara ramlat iväg … inte med flit!
    Tack för din kommentar – roligt att du gillar!…

    Gilla

   2. Jag vet ju att du inte har mått bra, det har varit för mycket ledsamheter för dig och jag förstår precis hur det kan vara med att svara/kommentera. Jag tror ofta att jag faktiskt har kommenterat, men jag har bara tittat och läst och börjat fundera vad jag ska skriva. Kände bara att jag gärna ville ha svar.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.