Lite blandat …

… från veckan som nu nästan är slut.

Orgaån …

Jag hittade en ny lokal med scharlakansskålar!

… och några kochenillavar.

Här är några fler bilder från Norrköping, från dagen då barnbarnen och jag var där …

Här passerade vi genom Kärleksparken …

Bakom oss finns Bergsbron …

Vi gick över Holmentorget …

…  och Holmentornet, byggt 1750.

På väg tillbaka till parkeringen gick vi förbi ”Sista supen” …

…  så kallas det här huset, som byggdes omkring 1760 och inrymde laboratoriet som hörde till det intilliggande apoteket Östgöta Lejon. Enligt en relativt sentida förställning fick de dödsdömda här en sista sup på sin väg till Galgberget.

Inte långt därifrån, vid Skvallertorget  finns det här konstverket …

”Vår evighets fana” av Pye Engström från 1984.

HÄR kan du läsa mer om skulpturen.

Ha en fin lördagskväll!

52 tankar om “Lite blandat …

  • Scharlakansskålarna är inte så jättevanliga. Substratet är på marken liggande pinnar av lövträd, ofta sälg och oftast ligger pinnarna strax under markytan, gärna lite fuktigt. Jag hittade mina första för ca. 30 år sedan, men har sen dess bara hittat ytterligare tre lokaler.

   Gilla

 1. Andra bilden med speglingarna är så vacker. De röda skålarna är fina liksom laven med de små röda ”blommorna”.
  Norrköping har jag besökt för många år sedan.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

 2. Fina bilder från en fin vecka. Och roligt att komma med både till Norrköping och ut i naturen.Skulpturen har jag sett på plats men inte vetat något om den. Tack för länken dit så nu har jag läst på.
  Kram och trevlig helg

  Gillad av 1 person

 3. Mycket vatten under era broar oxå. Intressanta små parasiter/saprofyter? Man måste nog ha det rätta ögat för att se dem. Tänker på dina honblommor på hassel. Har letat på hasselbuske efter hasselbuske, men ser bara hanhängen . Måste ju komma blommor oxå, hittade ju lite nötter i höstas. Men hur hittar man dem ? Behöver experthjälp! : )

  Gillad av 1 person

  • Varken parasiter eller saprofyter, utan svampar och lavar. de röda skålsvamparna är inte så små, 2-5 cm i diameter, men kochebnillavens fruktkroppar måste man kika lite efter för att upptäcka.
   Jag har kollat många hasselbuskar … ibland finns det honblommor, ibland inte … men för att se de pyttesmå röda tofsarna kan man få stå en stund och stirra – ibland finns de bara på ena sidan av hasselbusken … och ibland finns det helt enkelt inga blommor på just den busken … sökrast hittar man dem när hanhängena är rejält utslagna … inte för nya och inte för gamla …

   Gilla

 4. Scharlakansskålarna är ju såååå fina. gillar bara inte namnet då jag tänker på scharlakansfeber, vilket ju absolut inte gör de fina ”smyckena” rättvisa.
  Har alltid gillat Norrköping, där jag varit några gånger i min ”ungdom”. Har spelat inomhusfotbollsturneringar där och följt med en kompis som spelade basket för Täby som mötte Norrköping.
  Stan är på något sätt gedigen och vacker i mina ögon. Den har karaktär. Dessutom verkar stadsarkitekterna vilja bevara gamla byggnader istället för att riva dom.

  Gillad av 1 person

  • Svamparna har fått namnet eftersom de är just scharlakansröda 🙂
   Tyvärr har de rivit väldigt mycket – tur att de lät det gamla Industrilandskapet finnas kvar!

   Gilla

 5. Har aldrig sett scharlakansskålar 🤔 visste inte ens att dom fanns 😅 man lär sig något nytt varje dag. 🙏 Tack för det 😊 ha en fin söndag 😄

  Gillad av 1 person

 6. Kul namn på hus och torg i Norrköping!
  Härlig header Anki och svampbilderna är ju fantastiska. Roligt att få veta namnet också. Omvärlden blir så mycket trevligare när man har namn på saker och ting tycker jag och svampar har en förmåga att halka ur minnet.
  Här stormar det vidare och jag hoppas få mycket gjort framför skärmen.
  Allt gott och kram
  /Anette

  Gillad av 1 person

 7. Ett fint inlägg om Norrköping, mina första 13 år tillbringade jag där. Holmentornet har jag dock aldrig sett. Sist vi besökte Norrköping var när de hade utställningen om Titanic. Jag har bara sett svampen en gång för mycket länge sedan. Du tar så fina bilder på just svamparna.

  Gillad av 1 person

 8. Du är verkligen hur duktig som helst på floran! Imponerade, både din kunskap och bilderna 🙂

  Fina bilder från Norrköping också. Fast jag känner knappt igen nånting… Får ursäkta mig med att det var typ 40 år sen jag bodde där och jag har bara varit på återbesök ett par gånger.

  Gilla

  • Tack! Jag har ju ett stort intresse av både blommor och svampar och en del har väl fastnat under åren 🙂
   Jag som är uppvuxen i Norrköping känner inte heller igen mig!
   Ha en fin söndag!

   Gilla

 9. Senaste gången jag var i Norrköping körde vi förbi på Gjuterigatan där vi bodde. Jag klev ur bilen, tittade upp mot vårt fönster och sa lite nostalgiskt:
  – Tänk… I den där lägenheten bodde jag och Nikki i två år.
  Anders knackade mig på axeln, pekade på grannhuset och sa:
  – Det var där ni bodde.
  Haha! Han hade rätt 😀

  Gillad av 1 person

 10. Du har mycket fint och många trevliga platser omkring dig. Naturen bjuder på små under i form av färglada svampar och lavar och du hittar dem och delar dem med oss. Det tackar jag för 😀 Jag tror att jag har underskattat Norrköping och inte insett att det är en fin stad med många vackra platser och sevärdheter. Under mina ungdomsår i Linköping kanske det fanns en känsla i LInköping av att Norrköping inte var lika bra och det är nog inte ovanligt städer emellan. Men jag ser ju hos dig att det var en orättvis bedömning och jag ändrar gärna uppfattning.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Visst finns det mycket fint att upptäcka i naturen 🙂
   Norrköping och Linköping har alltid konkurrerat med varandra – Linköping blev ju studentstad med Universitet mycket tidigare än Norrköping, som alltid ansetts so en ren arbetarstad. Nu finns ju en del av universitetsutbildningarna i Norrköping och alla de gamla industrierna är borta från centrum, som numer har det ganska unika Industrilandskapet istället 🙂
   Ha en bra dag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 11. Måste säga att naturens konstverk slår torgkonsten med hästlängder. Fantastiskt! Hur upptäcker du dessa?! Kryper du runt på alla fyra, eller? 😀 OK, du vet väl också var du ska titta, var möjligheterna finns. När jag ser allt det vackra du visar så undrar jag ju om det funnits även i ”mina” skogar. Och det är väl klart att det finns, jag har bara inte uppmärksammat dem.

  Gillad av 1 person

  • Naturen är verkligen fantastisk! Ja, man måste nog ha lite koll på var man ska leta … men de röda skålarna lyser lång väg 🙂 De är inte så vanliga, Mest rapporterad från södra halvan av Sverige …

   Gilla

 12. Fina foton, både från naturen och från staden. Här fastnar jag nog mest för de röda bilderna, på laven och svampen, så vackra. Den andra, på kochenillaven tar priset i mina ögon.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.