Hemma hos …

… näe, nåt sånt reportage tänker jag inte bjuda på, men ni får se vår pyttelilla järnspis som vi har i köket.

När vi flyttade hit för drygt 20 år sen så fanns ingen järnspis alls, eller jo, det gjorde det, men i småbitar …

… som den här luckan, som låg nedgrävd nedanför berget …

… men inte i köket, för där stod istället en diskmaskin!

”Man vill ju inte ha sämre standard än i sta´n”, så sa mannen som vi köpte av.

Den svarta grejen uppe på spisen (ja, inte stekpannan då) är en fläkt som drivs av varmluften från spisen och som sprider spisvärmen ut i hela köket … Ugnen är liten och saknat tyvärr plåtar, men en gjutjärnsform får duga som underlag för formen med en potatisgratäng.

Vi hade såklart gärna haft en stor järnspis, men det fanns det inte plats för, utan att vi kastat ut elspisen … och det ville vi ju inte, så när vi hittade den här lilla på ben så blev det en bra lösning.

Den värmer bra och vi kan fixa lite mat på den … och det första jag gör på morgonen, efter att jag satt på kaffebryggaren är att tända i spisen och njuta av eldens sprakande och värmen som sprider sig i köket.

Jag måste nog säga att det är den bästa investering vi gjort till huset!

Återkommer som vanligt med söndagens skyltar framåt eftermiddagen/ kvällen 🙂

57 reaktioner till “Hemma hos …

  1. När Gudrun skapade kaos för många år sen var vi verkligen glada att kunna laga mat på den – vi var utan el i fem dagar 🙂
   Kram

   Gilla

 1. Kan man tänka sig en gemytligare början på dagen? Nej knappast! Och till på köpet så är den så vacker! Diskmaskin? Jag baxnar…Ha en fin söndag, regnet står som spön i backen o temperaturen är i skrivande stund 6,6 grader. Ur led är tiden
  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. Precis … en perfekt start på dagen! 🙂
   +9,3 här just nu i skrivande stund – uppehåll, men regn är visst på väg – och blåst … vi får väl se …
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Vi byggde om vårt kök 1975 och då åkte vår vedspis ut och ersattes av en elspis. Tänk så dumma vi var som inte behöll vedspisen, eller åtminstone ersatte den med en lite mindre modell, så att vi kunnat ha både ved- och elspis. Men så var det på 70-talet; ut med allt det gamla och in med nytt. Det var tur att vi inte följde hemkonsulentens råd att ta bort skafferiet och sätta in en bardisk. Där gick gränsen för moderniteterna.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 3. En sådan underbar liten spis. Så söt där på sina ben. Älskar små runda kaminer också och jag tror att jag har en ståendes hemma hos mamma och pappa, om de inte slängt den. Den är inte komplett så elda går inte – men jag kan väl plantera något i den =) Mysigt att höra elden spraka speciellt nu när regnet piskar mot fönsterrutan. Ha en bra lördag!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är den fin! Jag gillar den mycket! Hoppas du kan ta med dig den lilla runda kaminen – den kommer att bli fin i trädgården!
   Ha en fin söndagskväll!

   Gilla

 4. Vilken fin pjäs i köket! Förstår att den är guld värd!

  Den typen av spis har jag behövt några gånger. Hur många strömavbrott i Stockholmstrakten har jag inte varit med om och särskilt har de kommit när man ska laga mat. Jag hade ett stormkök som användes en del ute på den inglasade balkongen. När vi flyttade till Spanien tog vi inte med det, bilen var så full, men här har vi också haft strömavbrott.
  https://solsomsol.blogspot.com/2015/09/stromavbrott.html
  När vi sedan åkte till Sverige så fick stormköket följa med. Inte en endaste gång har jag behövt använda det! 😀

  Gillad av 1 person

  1. Gillar verkligen vår lilla spis – tack för trevlig läsning i lite äldre inlägg 🙂
   Typiskt att ni inte behövt använda stormköket … men bra att ha kvar – i fall att! 🙂

   Gilla

 5. Men så söt!! Hade också önskat en vedspis när vi byggde 1980, men det fanns ingen plats för en sådan. Passar på att njuta när vi är i stugan, för där har vi en riktig järnspis. 😀

  Gillad av 1 person

 6. Utan möjlighet att elda med ved, på några ställen i huset, blir det fort kallt, när strömmen försvinner. Fin liten vedspis.
  Svante

  Gillad av 1 person

 7. Vacker spis! Så trevligt att ni bevarat den. Köksspis att elda i är fantastiskt. Jag har många gånger beskrivet våran. När jag byggde satt jag in både och under en stor spiskåpa. En trygg värmekälla om det blir strömavbrott också. Jag har faktiskt griljerat en skinka och bakat en sockerkaka i vår, för att inte nämna the och kaffekokning på björkved. Även kokat ägg. Jag minns en gång då jag kom hem ifrån -30 graders kyla och dottern bodde hemma och det stod som en vägg av värme när jag klev in i stugan, hon hade eldat upp till 30 grader + i köket.

  Gillad av 1 person

 8. Den bästa investering. Vi har järnspis, den ä jag stolt o glad för. Mycket bra när strömmen går, vilket händer här ute. Vi har också insats (öppen spis) och kamin uppe – alla är guld.
  Tänk på 70 talet när man rev ut sånt här från husen o kakelugnar mm, man skulle värma upp med billig ström- jo pyttsan. Tur man var för ung för att förstå då 🙂

  Kramiz

  Gillad av 1 person

 9. Nu sitter jag verkligen och blir avundsjuk!!! Vedspis är det bästa som finns, det önskar jag att jag hade i mitt kök, huset är gammalt så det har säkert funnits nån gång….tänk bara vid strömavbrott, då är en vedspis ovärderlig! Ha en fin söndag, Anki 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Vi hade stor nytta av den då när stormen Gudrun drog förbi och vi var strömlösa i flera dygn 🙂
   Ha en fin söndagskväll!

   Gilla

 10. Vi har oxå vedspis, men för nuvarande använder vi den icke då skorstenen måste göras vid.
  Det är härligt med eld 🙂 ja i organiserad form förståss.
  kram

  Gillad av 1 person

 11. Vad mysigt med en öppen spis som man kan elda i! När jag var liten så var jag ofta på mormors land och där hade de en vedspis, jag tyckte alltid det var så mysigt 🙂

  Gillad av 1 person

 12. En järnspis är guld värd! Och skulle vi tillbringat mer tid i Spanien skulle vi skaffat en här. Maken är uppvuxen med en ute i den åländska skärgården och jag har haft en på landet ute i Stockholms skärgård. Och mamma var en flitig användare av den. Hon bakade också i den och så gott brödet blev där.
  Förstår att du är glad för den. Och den är verkligen fin.

  Gilla

 13. En järnspis är guld värd! Och skulle vi tillbringat mer tid i Spanien skulle vi skaffat en här. Maken är uppvuxen med en järnspis ute i den åländska skärgården och jag har haft en på landet ute i Stockholms skärgård. Mamma var en flitig användare av den. Hon bakade också i den och så gott brödet blev där. Är det risk för stömavbrott är den ju än bättre.
  Förstår att du är glad för den. Och den är verkligen fin.
  Kram

  Gillad av 1 person

 14. Den är värd mycket när strömmen försvinner. Minns stormen Gudrun då strömmen försvann ett dygn och det blev iskallt i huset efter några timmar. Vi hade ett stormkök så kaffe värmde lite.
  Kramar

  Gillad av 1 person

 15. Såååå fin den lilla järnspisen är. Den fungerar inte bara som spis och värmespridare utan även som utsmyckning. Å vid strömavbrott är den ju räddningen om man vill laga mat och ha värme. Å varför diskmaskin i ett hushåll med bara två personer? Vi fungerar så bra som levande diskmaskiner så…;-)

  Gillad av 1 person

  1. Precis så resonerade vi – vi har större användning av en järnspis än en diskmaskin – och så rätt vi fick, den gången som stormen Gudrun rasade utanför – och vi hade strömlöst i flera dygn 🙂

   Gilla

 16. Förstår att du är glad för den. Det hade jag också varit. När vi köpte ett hus 1994 fanns ingen i huset som vi genast ändrade på. Var också det bästa vi gjorde med huset.

  Gillad av 1 person

 17. Har aldrig sett en sådan liten söt spis. Vi hade vedspis länge i mitt föräldrahem, tror den faktiskt finns kvar än! Men vi hade även elektrisk spis. Vid oväder när strömmen gick var det en välsignelse med vedspisen och framförallt med kakelugnarna vi hade i de andra rummen. I dag är jag betydligt mer sårbar om något skulle hända som slår ut elektriciteten.

  Gillad av 1 person

  1. Det är härligt med en vedeldad spis, även om den är liten … och jag minns när stormen Gudrun gjorde oss strömlösa i flera dygn … då var den – och kakelugnen verkligen guld värda!

   Gilla

 18. Det finns inget som ger så skön värme som en vedspis och den är inte bara väldigt fin och ger värme. Den ger också tryggheten i att veta att ni klarar er under långa strömavbrott 😀 En väldigt bra investering på många sätt.
  Kram

  Gillad av 1 person

 19. Vilken mysig liten spis! Det påminner mig lite om när vi var hos min mormor och morfar i Tyskland på somrarna när jag var barn. De hade också en liten järnspis innan de ”moderniserade” huset. Jag tyckte det var så mysigt med den och det blev inte riktigt detsamma sen när moster tog över och gjorde om allt. Och nu har jag ingen aning om vem som äger det huset eftersom nästan alla på min tyska sida av släkten, utom några kusiner, är borta.
  Önskar dig en fin dag!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.