Flowers on Fridays # 28

Hasselblommor … eller rättare sagt, det vi ser av dem, som egentligen bara är blommornas violetta märken (den delen som fångar upp hanhängenas pollen)

Man måste stanna upp och titta ganska noga innan man upptäcker dem …

På just denna busken såg jag inte några honblommor … stod länge och tittade innan jag gick vidare till nästa.

Där hade jag bättre tur!

Inne i knopparna sitter de fruktämnen som sen blir till hasselnötter och som oftast sitter i grupper om två eller tre …

Vet du förresten att hasselnötter inte ingår i vår Allemansrätt … och får alltså inte plockas utan markägarens tillåtelse!

Vill du veta mer om hasseln, så kan du läsa HÄR.

Det är bloggvännen Susan, som är skapare av denna utmaning – och alla som vill är välkomna att vara med!

Det här är hennes teman:

– Trees on Tuesdays
– Black and White on Wednesdays
– Flowers on Fridays

44 reaktioner till “Flowers on Fridays # 28

 1. WOW!!! Inte nog med att du är en fågelexpert, du är en växtexpert också. Det där hade jag verkligen ingen aning om. Och vilka fina bilder sen också – jag lägger till fotoexpert till ditt CV också 🙂

  Ha en fin fredag!

  Gillad av 1 person

  1. Haha … nix, någon expert är jag verkligen inte, men en del har fastnat under åren och vad gäller fotoexpert så är det en klar överdrift, men tack i alla fall!
   Ha en fin helg!

   Gilla

 2. Hade ingen aning om att man inte får plocka dem! Så bra att ha en expert att tillgå😉 Och jättefina bilder på de små blommorna blev det också! Måste hålla utkik efter dem nästa gång jag ser en hassel!
  Ha en fin helg!

  Gillad av 1 person

  1. Hm … någon expert är jag inte, men jag var ”mulleledare” en gång i tiden och då lärde vi barnen det 🙂
   Tack … titta noga – blommorna är små!
   Trevlig helg!

   Gillad av 1 person

 3. Jaha, ny kunskap igen. Nu måste jag ut och leta hasselblommor. Vi har tre ”hasslar” i trädgården. Jag kanske kan börja där. 🙂
  Tack för trevligt inlägg!

  Gillad av 1 person

  1. Sant … den som söker, den ska finna … eller hur var det?
   Bra att du håller fingrarna i styr – det är gott om hässlen på Gotland 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Håller helt med Ama! Har ju sett de gula hanblommorna, men aldrig tänkt på de söta röda sakerna som blir till hasselnötter. Har nog aldrig sett dom. Du är verkligen duktig på allt vad rör naturen:-)

  Gillad av 1 person

 5. Små röda blommor som piggar upp! Att man inte får lov att plocka nötterna hade jag faktiskt koll på – det lärde vi oss på mulleskolan och sedan så repeterads det väl i scouterna för 40 år sedan så där….. Du ha en fin helg!

  Gillad av 1 person

  1. Lärde mig också i Mulleskolan när sönerna var med där och jag var ”mulleledare” … för nästan 40 år sedan 🙂
   Trevlig helg!

   Gilla

 6. Har aldrig sett Hasselnötter i naturen, så jag har aldrig brutit, mot något förbud. Fina bilder fick du. Trevlig helg.
  Svante

  Gillad av 1 person

 7. Så fint! Har aldrig sett/ registrerat hasselblommor, trots mycket hassel med hängen. Får kolla i fortsättningen! Nötter har jag ju sett, och så måste ju blommorna finnas också.

  Gillad av 1 person

 8. Det är väldigt speciella blommor och om jag inte alltid fick associationer till fästingar skulle jag nog tycka att de är söta 😀 Det är tack vare dig jag upptäckte dem när jag bodde där nere så tack för det. Det är faktiskt kul att ha sett dem på riktigt, trots fästingassociationerna 😉
  Kram

  Gilla

 9. Åhh, vilken söt liten blomma, och tack för ditt bidrag till dagens utmaning, och tack för ett intressant inlägg, hade ingen aning om att man inte fick plocka hasselnötter.

  Gillad av 1 person

 10. Vilka vackra bilder d bjuder på även idag! Och vad gäller hassel så skulle jag nog inte känt igen det trädet. Nu när du visat bilderna så så ska jag försöka memorera dessa och det du berättat. Har nog heller inte sett hasseln i blom.
  Tack för ny kunskap-
  Kram och trevlig kväll

  Gillad av 1 person

 11. Åh, tack! Nu lärde du mig något nytt igen! 🙂 Nu ska jag ut på spaning… ja, inte idag, för då lär jag blåsa bort! men när jag går till ”min skog”, då ska jag spana efter honblommor!
  Kram Gunilla

  Gillad av 1 person

 12. Ja, det kände jag till, men jag har tjuvat några nötter ändå 🙂 De är söta de små röda blommorna. Härligt soliga bilder, här är det höstrusk och storm just nu.

  Gillad av 1 person

 13. De är så fina de där små tofsarna och skarpa klara bilder på dem har du tagit på dem också. Vår, eller bondens, hasselskog är historia tråkigt nog.

  Gillad av 1 person

  1. Så tråkigt med hasselskogen hos dig! Här finns inga skogar direkt, men en del fina hasseldungar i framför allt hagmark – vackra buskar året runt!
   Tack!

   Gilla

Kommentarer är stängda.