Paltbröd, blodbröd …

… blodpalt och blodpudding …

Det verkar lite rörigt med olika namn på samma sak – och olika rätter med samma namn. så nu har jag googlat lite.

När jag skriver om paltbröd, så är det den här sortens paltbröd jag tänker på …

Klicka på bilden för att läsa vad Wikipedia skriver om paltbröd …

Tunnpaltbröd … är ett tunnbröd bakat med blod,  som äts om jag fattat rätt som bröd.  Jag har sett det i min butik ibland, men aldrig smakat.

Läs mer på Kunskapskokbokens hemsida … klicka på bilden.

Blodpalt … är inget jag smakat …

Så här står det om blodpalt i Wikipedia … klicka på bilden.

… och så till sist blodpudding. Det äter vi ibland – stekt i skivor med knaperstekt bacon och lingonsylt blandad med strimlad vitkål.

Klicka på bilden för att läsa mer.

HÄR kan du läsa mer om blodmat … i Sverige och i andra kulturer …

37 reaktioner till “Paltbröd, blodbröd …

 1. Svärmor gjorde paltbröd och blodpudding. Paltbrödet var jättegott! Hon började med att steka fläsk, späntade sedan tunna strimlor av paltbrödet med en slidkniv, stekte skivorna i fläskflottet och hällde sedan på mjölk och så fick det koka ihop till en härlig stuvning. Det var jättegott med det stekta fläsket till. Det åt vi till frukost ibland.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 2. Blodmat avstår jag helst men det är roligt att känna till både likheter och skillnader mellan olika blodrätter.
  Tack för lite ny kunskap.
  Kram

  Gilla

 3. Jag fick Paltbröd, med fläsk rätt ofta, som barn, och det var jättegott med vitsås till. Jag har inte sett det i butikerna de senaste 10 åren.
  Svante

  Gillad av 1 person

 4. Tack för att du hjälper oss att förstå. Det är en sådan där sak jag har undrat över men aldrig själv sökt svaret på. Blodpudding har jag alltid gillat. Nu äter jag det inte längre men tillsammans med stekt korv och lingonsylt var det något jag gillade och det var även gott att ha i matlådan dagen efter. De andra blodprodukterna har jag aldrig smakat. Det låter inte särskilt lockande men jag vet ju att jag gillade blodpudding. Då borde jag kanske ha tyckt om de andra varianterna också.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Lite rörigt när lokala och regionala namn inte riktigt överensstämmer med det man själv har lärt sig … men kul att läsa alla svar 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Blodpudding, så GOTT!
  Blodpalt… eller blodpatt som svärmor kallade det. Har bara smakat den hon gjorde, och den var inte så god.
  Min mammas hemlagade blodpudding, från den hemmaslaktade grisen, den var mycket bättre. Serverades ihop med leverkaka, från samma gris.
  Paltbröd bakdes ocjkså. Hängde på tork i skafferiet. Fattade aldrig vitsen med den maträtten. Uppblött kokt bröd med vitsås och fläsk. Nej, det var inte min grej.
  Har sett tunnblodbrödet. Säger nej tack!
  Men blodpudding, det är GOTT! // Anna-Lena

  Gillad av 1 person

  1. Det är kul att läsa kommentarerna om den här sortens mat … och vad olika människor tycker. Jag har aldrig smakat hemlagad blodpudding, men jag tycker den färdigköpta är god 🙂 Leverkaka minns jag att mormor gjorde och jag minns att jag gillade den, men blodpalt eller tunnblodbröd har jag aldrig smakat – och tror inte jag kommer att göra det heller 🙂

   Gilla

 6. Har faktiskt (mig vetande) bara ätit paltbröd som jag i min enfald trodde var samma sak som blodpalt. Tunnpaltbröd har jag aldrig sett i butiken. Blodpudding har jag ätit en gång och inte mer. Gillade varken konsistensen eller sötman.
  Tyckte det var lite roligt att läsa att blodpudding har sitt ursprung i England. Det må den ha, men den sengelska blopuddingen är så långt ifrån den svenska varianten man kan komma, både till smak och utseende. Den brittiska ”black pudding” är matig och kryddstark. Har ätit den många gånger och gillat den. Här kan du läsa mer:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Black_pudding

  Himla kul med mera info om de olika ”blodiga rätterna”. Innan jag läste ditt inlägg såg jag för första gången i en frysdisk hos den lokala ICA en ”plastkorv” med nötblod. Där går gränsen;-) Men jag tyckte att det var ett roligt sammanträffande denna ”blodiga måndag”;-)

  Gillad av 1 person

  1. Kul att läsa allas tankar om blodmaten 🙂 Jag gillar vår svenska blodpudding, men skulle säkert gilla den engelska ännu mer! Efter att ha läst om den så tror jag den är jättegod! I min butik får man be personalen hämta både fryst blod och paltbröd i en frys som står inne på charkavdelningen 🙂

   Gilla

 7. Intressant. Paltbröd och blodbröd är tydligen detsamma över landsgränserna. Att äta blodbröd med vitsås har jag aldrig hört att vi gör på vår sida av gränsen. Blodpudding äter vi på samma sätt ser jag. Blodplättar är rätt vanligt det också, även om vi inte äter någon av dessa rätter hos Uffe o mig. Längre. Men gott är det.

  Gillad av 1 person

 8. Min farmor bakade ”blodbröd” när jag var barn, ja typ hårt tunnbröd å det är ju som Du vet det vi äter… någon annan form av ”blodbröd” har jag inte sett.
  Idag serverades blodpudding med baconsås på skolan, möjligtvis nyttigt men inget Elin äter.
  Jag brukar köpa blodpudding å ge Frost, tror han kan behöva lite extra tillskott.
  kram

  Gillad av 1 person

  1. Mattraditionerna skiljer sig efter var man bor … spännande att lära sig mer och roligt att läsa allas åsikter och vad man tycker om eller inte. 🙂
   Blodpudding är nyttigt, så det är klart Frost ska få lite ibland 🙂

   Gilla

 9. Blodpalt har jag ätir många gånger. Mn mamma gjorde den som man kan se på bilden med den gula tallriken. Alltså runda med fläsk i mitten, och som man äter med smör som smälter ( och lingonsylt). Gott… men leverpalt är ännu godare tycker jag. Jag är uppväxt i Norra Vösterbotten och min mamma var från norra Finland.
  De andra blodrätterna äter jag gärna också, förutom det översta paltbrödet. Den rätten fångade mig inte alls. Jag har testat en gång… det räcker.

  Gillad av 1 person

  1. Intressant och roligt att läsa om mat från
   andra delar av vårt avlånga land. Blodpalt har jag aldrig smakat och leverpalt visste jag inte om att det finns. 🙂
   Smaken är olika och det är roligt att läsa om andras tycke och smak 🙂

   Gilla

 10. Just så är det, förutom att här uppe äter dom blodbröd (tunnpaltbröd) i en maträtt som kallas blöta, dvs man låter det svälla lite i vatten eller mjölk som paltbröd ungefär. Jag bakar eget paltbröd eftersom det inte finns att köpa här, vi i huset är hälsingar, då vill man ha ordentligt paltbröd 😉 Himla kul att du skrivit det här inlägget, det gillar jag skarpt! 🙂 Tack och ha en fin vecka ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tack Mia! Så kul att du gillar inlägget 🙂 Det är intressant att läsa kommentarerna … och hur lika eller olika vi tycker … riktigt paltbröd ska det va´! Men blodpudding med bacon och lingon är också gott 🙂
   Kram

   Gilla

 11. Godmorgon, läser Mias kommentar om ”blöta”, tror det är det man rekommenderat för mig att börja med. Jag har ju ätit det tunna paltbrödet som vilket hårt bröd som helst, men ska testa att låta det svälla. Antingen blir det riktigt äckligt eller gott, haha
  Här väntar arbetsdag idag, o halleluja vi har några minusgrader så Säfsen kan starta snökanonerna inför sportloven. Daniel fick springa ut själv på baksidan imorse o göra första pinken, gick så bra, han kom som ett skott när jag visslade! Tisdagskram

  Gillad av 1 person

  1. Du får testa och se … kanske är det gott 🙂
   Härligt med Daniel och att han funnit sig så väl till rätta! 🙂
   Kram

   Gilla

 12. Idag ska brorsan och jag äta paltbröd med fläsk och vitsås. Det är det tunna paltbrödet som man kokar i saltat vatten och en vanlig vitsås och stekt fläsk Oj så gott

  Gillad av 1 person

  1. Jag har aldrig smakat det tunna paltbrödet, bara det som är som en hålkaka i tjocklek och form, men visst är det gott!

   Gilla

 13. Det hårda paltbrödet skulle jag gärna testa – såg gott ut! 🙂 Blodpalt var min storebrors favoritpalt när jag var liten. Själv ville jag ha kroppkakor.
  Blodpudding gillade jag, men det var mååånga år sen jag åt det nu. Gissar att det finns att köpa på vår skandinaviska affär tvärs över gatan, men tror inte att jag kommer att handla det där heller. Köper hellre falukorv där när suget efter svensk mat blir för stort 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.