Trees on Tuesdays # 25

Två bilder på samma allé …

kl. 07:30 på väg mot Grensholm …
Tre timmar senare … på väg hemåt igen.

När jag vrider på huvudet åt vänster …

… så ser jag att ännu en gammal fin skog är borta … suck …

Det är bloggvännen Susan, som är skapare av denna utmaning – och alla som vill är välkomna att vara med!

Det här är hennes teman:

– Trees on Tuesdays
– Black and White on Wednesdays
– Flowers on Fridays

64 reaktioner till “Trees on Tuesdays # 25

 1. Vacker allé! Vägen ser smal ut, två långtradare kan väl knappast mötas där? Det kanske inte finns anledning för långtradare att köra där…. Det är så skönt nu när solen börjar komma åter mer och mer.

  Gillad av 2 personer

  1. Grensholm har tagit ner mycket skog senaste året, vet inte när den här skogen höggs, men den fanns kvar i somras när jag senast åkte där … otroligt mycket mer som väl måste bort p.g.a. barkborrarna. Skrämmande.

   Gilla

 2. Så trist med skogar som försvinner! Vi har några sådana områden här också. Det blir sig aldrig likt igen och man blir nästan lite ledsen när man ser det.
  Vacker allé i alla fall 🙂

  Gillad av 2 personer

 3. Första bilden är magnifik! Och långt bort ser man ljuset i tunneln, och det är då inget tåg som kommer. Otroligt läckert!
  Ja, alla dessa kalhyggen… Undrar om/när moder natur tar en gruvlig revansch.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack så mycket BP!
   Moder natur gör väl det just nu … tar revansch på sitt sätt alltså. Inte just här … ännu … men på andra områden runt om på vår planet.

   Gilla

 4. Två väldigt fina allébilder. Så olika i de olika ljusförhållandena men ändå lika pampiga.
  Som tidigare gift med en skogsarbetare har jag lite dubbla tankar om skog som försvinner. Vi har ett skogsbruk i Sverige och klara regler om återplantering och skydd av viss skog. Men jag känner ändå precis som du när jag ser kalhyggen och särskilt om det är skog jag brukar vandra i. Då blir det sorgligt. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka.
  Kram

  Gillad av 2 personer

  1. Ja, visst är allén underbar!
   Jag har ju en son som kört timmer i flera år, så jodå jag vet att vi har ett skogsbruk med klara regler … tyvärr hjälper det ju inte – för hur det än är med den saken, så är det väldigt sorgligt när gammal fin skog försvinner och det istället blir trädplantager med bara en sort där alla träd är lika gamla.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Fina allebilder. Vi behöver naturskogarna för att överleva, men det kommer vi inse först när all skog är borta. Så länge vi värdesätter pengar högre än livet kommer skog fortsätta att huggas ner.

  Gillad av 1 person

   1. I Skogen – en bruksanvisning, en fortsättning på boken Trädens hemliga liv, står det att hackspetten livnär sig på granbarkborre. Undrar vad de ska äta nu? En del av dem är ju rödlistade. I boken står det också att granen blir svagare av klimatförändringarna. Granen gillar inte varmt väder. Den vill ha kallt. När den blir svagare har granbarkborre större chanser att angripa träden. Efter de torra somrarna har ju granarna vissnat i stor omfattning, så granbarkborren har ju sett sin chans. Att man tar ner granar i plantager är ju en sak. Det är ju annars förstörd gröda. Men varför man tar ner gran i naturskogar som inte omfattas av kommersiellt skogsbruk är för mig obegripligt. Då utsätter man skogen för ännu hårdare påfrestning. I boken jag refererar till står det att skogsmaskinerna pressar samman markskikten där massor av underjordsdjur lever. De klarar inte att luckra upp den sammanpressade jorden på många år. Det handlar om många generationers år. Så när man tror att man räddar skogar från granbarkborre dödar man samtidigt oräkneliga andra arter. Undrar om skogsskövlarna inser det?

    Gillad av 1 person

   2. Så är det tyvärr, och även om jag inte läst
    boken så vet jag allt detta, medan skogsskövlarna blundar med alla sinnen! Träffade en trevlig man i höstas, anställd på Länsstyrelsen – och vi pratade om bl.a. detta. Vi pratade också om dessa granplantager som vuxit fram – och han berättade att det gick ut allvarliga varningar redan för 20-30 år sedan om vad som skulle kunna ske med dessa monokulturer, men varken enskilda skogsägare eller de stora bolagen brydde sig – sorgligt nog så är det pengarna som styr! Suck …

    Gillad av 1 person

   3. Ja det är trist. Här är Länsstyrelsen på skogsägarnas sida, så naturen har inte mycket till skydd tyvärr. Sorgligt eftersom vi behöver våra skogar för att överleva.

    Gilla

 6. Herrejisses så fint det är med alléer!!! Där går det minsann inte att kalhugga….här uppe ser vi massor med skog som försvinner, jag önskar att det gallrades mer men vad vet jag om skogsbruk… Ha det fint Anki ❤

  Gilla

  1. Visst är det en vacker allé 🙂 Massor med skg som försvunnit och försvinner här nere också – och jag håller med dig ang, gallring – så som skogarna sköttes förr …
   Kram

   Gilla

 7. Jag har alltid älskat alléer . Här finns det egentligen bara en och den är där min vän AMV bodde som barn. I alla ljus, i alla årstider så är en allé vackert och liksom magisk precis som dina bilder. Däremot kalhyggen hatar jag. Här är det snart bara sådana där skogsbolagen skövlar allt dom kan få för att tjäna pengar. Det går inte att gå på gamla stigar och inte nog med det nu har dom börjat ploga omkring med väldiga maskiner så man kan inte ens försöka gå över ett kalhygge. Det har blivit svårare att leva i skogen.

  Gillad av 1 person

 8. Läckra bilder på Allen, och en rak väg genom en massa träd! men det göres väldigt fint på bild! och när jag hittar någon alle så försöker jag få med den på bild, och det synes vad annorlunda det ser ut atta bara vända på sig och några timmars annat ljus! härliga bilder som alltid, God kväll

  Gillad av 1 person

 9. Tänk vad olika motiv ter sig i olika ljus! Alléer tror jag fascinerar många, jag ser dem oftast när jag sitter i en bil på väg någonstans och försöker fånga dem från sidan i farten. Oftast något som hinner komma i vägen. Trist med kalhygget. Jättefina allébilder!

  Gillad av 1 person

  1. Alléer är verkligen speciella! Särskilt gamla alléer med stora, grova träd 🙂 Att fota genom sidorutan är inte lätt … många försök har det blivit, men sällan så bra i mitt fall. Kalhyggen är alltid trista!
   Tack så mycket!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.