Trees on Tuesdays # 17

”Det svenska bomullsträdet” … är ett träd/ buske i det stora släktet med viden som finns.

Jolster är det korrekta namnet, eller Salix pentandra på latin – och det är oftast på hösten, när man ser dess bomullslika frökapslar lysa, som man verkligen upptäcker den här växten … och blir nyfiken … ja, så var det för mig i alla fall.

Varje gång  jag åker vägen över Vånga så ser jag några såna här buskar – tyvärr på långt håll, med taggtrådsstängsel emellan … ja, förutom dessa vid fotbollsplanen – och de är knappast några praktexemplar, men jag tycker ändå det är lite roligt att visa dem.

De här bilderna visar tyvärr inte hur vackra de kan vara, men om du kikar in HÄR på Gnestads kommuns hemsida så finns både bilder och intressant beskrivning.

Det är bloggvännen Susan, som är skapare av denna utmaning – och alla som vill är välkomna att vara med!

Det här är hennes teman:

– Trees on Tuesdays
– Black and White on Wednesdays
– Flowers on Fridays

35 reaktioner till “Trees on Tuesdays # 17

 1. Tror det finns ett, och annat sådant i Kårböle också, men det blåser rätt bra här, så de blir aldrig vita på hösten. Det hinner aldrig spricka ut här, de blåser bort innan.
  Svante

  Gillad av 1 person

 2. Men så spännande! Såna buskar har vi också, jag brukar passa på att fota dem under senhösten. Det är ju så roliga bomullstussarna! Nu har jag åter lärt mig något fast fasen vilket svårt namn…jolster, inte lätt att komma ihåg ! Kram

  Gillad av 1 person

 3. Så fina bilder och vilken trevlig utmaning! Har sett trädet någonstans, men hade ingen aning om namnet eller att det ingår i ”videsläktet”. Fast det kan man förstå när man vet! 🙂
  Undrar om det är i Botaniska trädgården de finns?
  Kram Gunilla

  Gillad av 1 person

 4. Vad roligt med detta svenska bomullsträd! Jag hade härom veckan med några kapockträd/bomullsträd med både blommor, frukter och dessa när de spruckit. Har nog aldrig sett dem i Sverige.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 5. Jag tror inte att jag har sett en sådan buske någon gång men helt säker är jag inte. Tydligen en väldigt användbar buske i alla fall. Även fast det inte går att använda som bomul. En spännande ny bekantskap 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 6. Kan inte minnas att jag någon sett jolster, för dessa buskar/träd är ju något alldeles extra i grådasket. Dom kan man ju knappast missa.
  Intressant att läsa bad ”bomullen” användes för. Tänk så mycket man lär sig.

  Gillad av 1 person

 7. Vi har jolster lite här och var också. Har sldrig funderat på dem som bomullika, men det är klart de är. Får ta en närmare titt på frökapslarna, då jag passerar nästa gång. Tack för ett intressant inlägg!

  Gillad av 1 person

 8. Jolster, som bolster och joller ihopslaget, haha. Nog måste jag ha sett dem någon gång men inte så att har lagt det på minnet eller googlat på dem. Trevligt och informativt inlägg.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.