Trees on Tuesdays # 15

Det är såå sorgligt med vår fina gran … den var bara ett ”granbarn” när vi flyttade hit för 20 år sedan – och förra året var första gången den blommade och satt kottar … och nu är den död.

Det är bloggvännen Susan, som är skapare av denna utmaning – och alla som vill är välkomna att vara med!

Det här är hennes teman:

– Trees on Tuesdays
– Black and White on Wednesdays
– Flowers on Fridays

53 reaktioner till “Trees on Tuesdays # 15

 1. Nej, så trist! Vår gran fick också dekorativa kottar i år. Träd är viktiga, saknar fortfarande vår fina sälg som rämnade och vi var tvungna att ta bort.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är tråkigt och den kommer att vara saknad. Synd de växer så sakta – vi lär inte finnas kvar när nästa grangeneration når den storleken …

   Gilla

 2. Klickade på ”Gilla” eftersom jag alltid uppskattar dina inlägg, glada liksom mindre glada.
  Blev nyfiken på Granbarkborren och googlade på insekten. Fy för dessa små borrar men samtidigt ganska så imponerande att dessa formidabla småkryp kan döda ett helt träd!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din omtanke Anita! De är inte alls trevliga, dess skalbaggar! Jag kommer att sakna vår gran … men det är värre för de drabbade skogsägarna i trakten som nu måste avverka ännu mer.

   Gillad av 1 person

 3. Men, SÅ tråkigt! Träd är viktiga och vissa träd är viktigare än andra. Er gran var säkert ett sådant särskilt viktigt träd. Hur tänker ni nu göra på platsen. Plantera ett nytt träd som skadeinsekter inte gillar så mycket?

  Gillad av 1 person

  1. Inte alls roligt … och vi kommer att minnas just den här granen med saknad. Nej, vi kommer inte att plantera något nytt träd – det finns andra träd som kommer att få ta över på egen hand … naturligt urval … blir spännande att se vad det blir.

   Gilla

 4. Men så tråkigt!!! Inget att gilla egentligen men klickade på gilla av bara farten och gammal vana. Helt otroligt att granbarkborrarna kan göra så stor skada på så kort tid. Har aldrig sett det så här förut 😥

  Gillad av 1 person

  1. Jättetråkigt … jag kommer att sakna vår gran. Värre för skogsägarna runt omkring som nu måste avverka en del av de små skogsrester de sparat …

   Gilla

  1. Massor med granar är drabbade här! I skogen bakom vårt hus finns säkert minst tio döda granar och i en annan del av skogen minst det dubbla … såå tråkigt för grannen som nu måste avverka i den delen av skogen som han ville spara …
   Kram

   Gilla

 5. Men jisses! Så fort och så otroligt ledsamt! Jag förstår verkligen smärtan du måste känna. Lite chockartat, du var ju så glad över din fina gran!

  Jag har lite svårt att förstå kryp som helt förstör sin värd. En sak om de borrar och bygger ett bo, samspelar lite. Men som de där äckliga krypen som käkar upp mina pelargoner. Tror det slog slint i tillverkningen där någonstans.

  Jag förstår att ni nu måste ta ned trädet. Får jag föreslå att du tar hand om en bit och sparar den som ett minne? Som en pelare att sätta en blomkruka på, kanske någon händig kan göra en vacker skål av virket vid roten … Eller kanske du inte är lika sentimental som jag och bara eldar upp det och nöjer dig med att ni i alla fall fick fin värme av det.

  Hur som helst, så ledsamt det är när något älskat går bort även om det ”bara” är ett träd.

  Gillad av 1 person

  1. Trädet är dött och ”baggarna” har lämnat det och ligger nu i marken och väntar på våren … för att då angripa fler träd … såklart måste vi ta bort trädet och det kommer att bli tomt – och som du säger man blir ledsen även om det ”bara” är ett träd …
   Stubben får stå kvar som minne …
   Tack Emma!

   Gilla

 6. Så trist! Och som tanke att alla i naturen gör nytta så gäller det nog inte dessa granbarkborrar. Tyvärr! De och fästingarna. Men säkert finns det fler. Kom att tänka på pinjelarverna hr i Torreviejatrakten som kan utsätta hundar för en bråd död.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tråkigt, men det är förstås värre för grannen som drabbats hårt … och som nu måste avverka en del av det han sparade vid förra årets avverkning …

   Gilla

 7. Googlade granbarkborren – nej, fy vilken äcklig bagge. För en gångs skull kan man inte anklaga människan för att skövla skogen. Den här gången gjorde naturen skadan alldeles själv. Verkligen sorgligt.

  Gillad av 1 person

  1. Tråkigt för skogsägarna runt om i vår del av landet – de har drabbats hårt. Vår närmaste granne har fått tagit bort runt femtio granar i sin skog.

   Gillad av 1 person

  1. Förra sommarens torka kan ha orsakat att den kanske hade sämre motståndskraft mot granbarkborrarna, men det är konstaterat av ”skogsfolk” att det är skalbaggarna som tog död på den och flera andra granar runtomkring …

   Gilla

Kommentarer är stängda.