Veckan …

… som just passerat blev inte riktigt som jag tänkt, men gick som vanligt i en rasande fart!

Hade bara tre saker inplanerade – Lasses återbesök på vårdcentralen, träff med fotoklubben och så att vara hundvakt till Björn. De två förstnämnda blev som planerat – men ingen Björn den här veckan, då hans husse var hemma med en riktig förkylning.

Fick hämta en blek och illamående Casper på skolan i tisdags … och då han inte mådde bra de två följande dagarna heller, så åkte farmor gärna dit och var lite sällskap. Han börjar bli en stor kille, fyller snart 10 och klarar sig bra utan ”barnvakt”, men när man inte mår bra, så är det skönt att slippa vara ensam.

På hemväg från Ugglebo i torsdags eftermiddag svängde jag av och gick ett varv i mina gamla hemmatrakter vid Mårängen … och trots det tidvis grådisiga vädret, så var det en vacker promenad.

Följde Orgaån …

… och gick uppför berget …

Hala rötter på stigen uppför berget …

Utsikt mot udden …

… åt andra hållet …

Mårn med Finspångsvägen och Rödbrinken …

Nedanför berget ligger en av badplatserna …

En liten, men fin sandstrand – på sommaren finns här en lång badbrygga …

Hittade till min glädje några fina sillkremlor … min absoluta favoritsvamp!

Fick ligga och torka lite först … nu ligger de förvällda i frysen, färdiga att anrättas till en god svampstuvning med smak av skaldjur!

Till sist några svampbilder från veckan … bara en matsvamp – och det är den fjälliga bläcksvampen 🙂

Just nu, kl. 09:15 skiner solen och termometern visar +10 – så strax blir det en skogspromenad 🙂

Ha en bra lördag!

 

63 tankar om “Veckan …

 1. Underbara höstfärger och din nya header är så vacker. Fjällig bläcksvamp såg jag i går men visste inte att den gick att äta. Det fanns ca 20 st på en lite kulle vi passerar på våra promenader.
  Nu kom solen å det blir promenad.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket! Det är verkligen vacker ute nu!
   Den fjälliga bläcksvampen är jättegod, men måste plockas som ung och tillagas ganska omgående 🙂
   Ha en fin fortsättning på lördagen!
   Kram

   Gilla

 2. Det är nog väldigt bra att ha sällskap när man är nästan 10 år och sjuk. ❤
  Så skönt att du har möjlighet att fara till barnbarnet sådana stunder.
  Hoppas Björns husse också blir frisk så att du får träffa Björn men förstås också hussen 😉
  Jag måste erkänna att jag nog aldrig har plockat en sillkremla. Förmodligen finns de nog här men hur det nu har blivit så…men jag ska ut på skogvandring om en stund med svampkorgen med mig så då kanske, kanske det kommer sillkremlor med hem.
  I går hittade jag massor av riddarmusseron, mycket ovanligt i våra trakter. God blev middagen, vill jag lova.
  Så fin ide att titta sig bakom en vecka…kanske något att göra varje lördag?
  Trevligt!
  Ha en fin helg Anki!

  Gillad av 1 person

  • Ja, det känns skönt att kunna vara hos barnbarnen när de behöver – han mår bättre nu … och det gör Björns husse också 🙂
   Sillkremlor, eller som i det här fallet eksillkremlor – är såå underbart goda – hoppas du hittar några också.
   Riddarmusseroner och streckmusseroner plockade jag i veckan som gick – riktigt goda matsvampar – även om riddarmusseronen är lite omdiskuterad som matsvamp.
   Ha det gott Karin!

   Gillad av 1 person

   • Nej, ingen sillkremla alls blev hittad, däremot mängder av höstkantareller och fårticka. En skogsriska, några kantareller, en blodriska som dög till och en skogschampinjon. Vet du varför riddarmusseronen är omdiskuterad. Vi åt den med glädje,, för god var den, vi lever fortfarande och mår bra 🙂 Ha det gott du med Anki!

    Gillad av 1 person

   • Angående riddarmusseronerna, så var det för ca 10-15 år flera förgiftningsfall med dessa i Frankrike och några dödsfall! Jag minns inte riktigt vad som var orsaken … du får nog googla på det … I alla fall så har man beslutat att inte längre klassa den som matsvamp längre. Om man ändå vill äta den ska man göra det med måtta. Jag gillar den och äter den någon gång varje år, men har förstås påverkats av det som hände och plockar den inte så ofta numer, letar oftare efter streckmusseroner, som smakar ungefär likadant …
    Ha en fin söndag!

    Gillad av 1 person

 3. Vilka underbara bilder från din promenad! Även om veckan inte blev helt som planerat så var det bra att du kunde vara behjälplig med Casper. Även om han börjar bli stor så är det tryggt att inte behöva vara ensam hemma när man inte mår bra.

  Kram och ha en fin lördag!

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket! Ja, det känns bra att kunna finnas där – inte kul att vara ensam när man inte mår riktigt bra.
   Önskar dig detsamma!
   Kram

   Gilla

 4. Underbara höstbilder, så vackra färger, och härliga svampar. Även om man är stor när man är 10 år, så är det skönt med sällskap när man är sjuk. Hoppas det blev en härlig skogspromenad! Själv försöker jag komma i fatt efter en tuff vecka på jobbet, här skiner solen emellanåt, och temperaturen ligger på +12 grader, så det får nog bli en runda med kameran i eftermiddag!

  Gillad av 1 person

 5. Helt underbara höstbilder med fina färger och former. Fjärde bilden tittar jag länge på, träden och speglingen bildar en så vackert form, som ett blad av okänd art, Mycket lyckad bild. Och så lite svampkonst igen, så fina! Hättorna gillar jag här, de sirliga späda och så den eleganta rättikhättan, Närbilden är toppen.

  Bra att du kunde vara till hjälp när Casper var dålig. Påminner mig om häromveckan när tre små sovit över här. Det var höstpojkens födelsedag, men han ville inte ha någon kanelbulle till frukost. Sen kräktes han i soffan. Då fick han och vinterflickan stanna här, förskolan vill inte ha syskon till såna som kräks. Men sen var han pigg hela dan och kunde åka hem och fira sin födelsedag.

  Glömde rotbilden, rötter kan verkligen bilda läckra mönster. Vi gick en lång skogspromenad på Bornholm, backe upp och backe ner och nog fanns det gott om rötter. Och din header är verkligen vacker, en hösteloge!

  Gillad av 1 person

  • Stort tack för din fina kommentar! Glädjer mig åt dina ord! 🙂
   Bra att höstpojken blev bättre och kunde fira sin födelsedag!
   Bornholm har jag en dröm att komma till någon gång 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Oj, så höstvackert hos dig och vilken fin header!
  Så skönt för Casper att farmor kunde ställa upp och vara sällskap. Att han klarar sig utan barnvakt förstår jag. Det gör man ju när man är 10 år.
  Ha en skön lördag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 7. Helt fantastiska höstbilder och en härlig kavalkad med olika svampar. Sillkremlor!! Oj, det låter som en spännande svamp. Menar du att de har smak av skaldjur! Hoppas Lasse är lika förtjust i svamp som du, gissar att de används flitigt i köket.

  Förstår att Casper uppskattar ditt sällskap när han inte mådde så bra, för du var ju inte barnvakt, snart hela 10 år ju!! 😉

  Ha en fin fortsatt helg Anki!

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Anita!
   Sillkremlor, stuvade med dill smakar skaldjur … och svampen luktar som gamla räkskal!
   Lyckligtvis gillar vi svamp både Lasse och jag … och även sönerna 🙂
   Bra när man kan vara till nytta … åren går fort och snart behövs man inte 🙂
   Ha det gott!

   Gilla

 8. Nu har du en h eader som är helt förtrollande vacker. Här finns knappt ett löv kvar i träden, jo i de enstaka ekarna och några björkar. Trist att du inte fick vara hundvakt, men människovakt är ju inte sämre det! Är det i samma trakter du bodde förut eller långt emellan? Vackert är det hur som helst. Nu vila och fika efter jobb. Är inte på topp i kroppen så det tar på. Kramiz

  Gillad av 1 person

  • Tack Paula! Den allra sista färgglädjen i naturen – snart går allt i gråton, vilket också är fint, men inte alltid så vackert 🙂
   Fågelvägen högst 3 km … med bil 7,2 km … så det är ganska nära – bara några hundra meter från platsen där vi bodde innan vi flyttade hit till skogen 🙂
   Sköt om dig … ta det lugnt och var rädd om dig!
   Kram ♥

   Gillad av 1 person

 9. Vilka otroligt vackra höstbilder. Höstfärger och vattenspegel, gudomligt vackert. Speciellt med lite solglans. Men dis funkar också bra. Sillkremla, jaha, man kan använda den. Ser i och för sig kremlor allt mer sällan, så det är länge sedan jag tog till vara någon god tegelkremla. Känns som om svampsäsongen är över hos oss, om man nu inte letar trattkantareller och trumpetsvamp. Det gör inte jag, har burkar fulla med torkad svamp och även en del förvällda frusna. Tycker inte att det är så jättegott med den, för många, åtråvärda senhöstsvampen.

  Gillad av 1 person

  • Tack Anna-Lena! Det är en vacker tid just nu!
   Det finns många goda kremlor, sillkremlan är min absoluta favorit 🙂 Har nog inte märkt någon minskning av kremlor här … det är nog de som är bland de vanligaste i mina svampmarker … Trattkantareller är inte jag heller så förtjust i, men plockar lite varje år ändå – föredrar trumpetsvamparna, men tyvärr är mina bästa lokaler borta efter alla avverkningar. Plockade lite trattkantareller igår som jag tänker sylta … det är gott i alla fall 🙂

   Gilla

 10. Så fina bilder med härliga höstfärger! Och svamparna är så vackra. Den röda flugsvampen är ju helt perfekt och felfri!
  Hoppas grabben mår bättre nu, det är ju förkylningstider med allt vad det innebär just nu så det är inte lätt att komma undan tyvärr, Speciellt inte för skolbarn.
  Ha en fin lördag nu och hoppas Björn kommer på besök snart!

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket! Casper mår bättre … liksom Björns husse, så kanske kommer han, ja Björn alltså, någon dag i veckan 🙂
   Ha en fin söndag!

   Gilla

 11. Skönt för Casper att han har en farmor som kan rycka in å vara sällskap då han var sjuk,
  även om man är 10 och stor så är man ändå liten.
  Jättefina bilder.
  kram

  Gillad av 1 person

 12. Helt underbara höstbilder. Udden med den spegelblanka vattenytan är min favorit. Såg att du har den som header också.
  Här duggregnar det hela tiden. Finns inte en chans att gå en skogspromenad med kameran.
  Hoppas Casper mår bättre och att Björn snart kommer på besök. Hade varit kul att se bilder igen.
  Tack, önskar dig detsamma!

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Kristallina! Härligt väder igår … ösregn nu på morgonen, men +10 … Jag hoppas regnet slutar, det behövs inte mer just nu 🙂
   Casper mår mycket bättre … och Björn kanske kommer hit en dag i veckan 🙂

   Gillad av 1 person

 13. Vilken vacker höstlig ”header”. Den lyser verkligen upp med alla sina vackra färger. Härliga bilder i hela ditt inlägg. Njutbara! Nej, bland blir det inte riktigt som man tänker sig. Skönt att Lasses återbesök gick bra. Men trist att Björn inte kom och att Casper var sjuk. Men fint att du kunde rycka ut och sällskapa med Casper. Visst klarar ”juniorrena” sig själva men ändå skönt med sällskap.
  Har njutit av dina vackra bilder och hoppas hösten med alla sina färger pågår ett tag till. Jätteroligt att du också hittade svamp så här sent i oktober.
  Önskar dig en fin kväll.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket! Visst är det en vacker tid nu innan alla löv ramlat …
   Det känns bra att kunna åka till barnbarnen när man behövs 🙂
   Alltid roligt med svamp!
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gilla

 14. Vilken fantastisk nu header! Den är verkligen helt underbar precis om alla andra höstbilder med speglingarna.
  Fotona på svamparna är lika fina dom. Och nu vet jag ju till och med att man bara kan äta den fjälliga bläcksvampen så länge den är vit. Tänk att jag kom ihåg det;-)
  Åsså ett stort GRATTIS till sonen som har en så fin mamma som alltid ställer upp och hjälper till. Ja, du är helt enkelt bäst:-)

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket BP! Duktigt av dig att du minns 🙂
   Jag gör det som de flesta mammor gör för sina barn … och är verkligen inte ett dugg bättre än någon annan!

   Gilla

 15. Så fina höstbilder, och så skönt för ditt barnbarn att slippa vara själv när man inte mår bra. Å så hittade du matsvamp igen, perfekt att ha i frysen förstår jag.
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Skönt när man kan vara till hands när man behövs 🙂
   En del svamp i frysen … och massor med torkad svamp – det är bra att ha, när man som vi gillar svamp 🙂
   Ha en fin söndag!

   Gilla

 16. Underbara höstbilder och den fina headern fick mig att stanna kvar där ett bra tag. Solen behöver inte skina för att det ska vara fint i naturen och den här tiden, med både svamp och alla färger, är härlig. Jättekul att du hittade sillkremlorna. Jag kan fortfarande minnas hur den goda stuvningen smakade 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Ingrid! Ja, det är en fin tid nu … men tiden går fort och snart har alla löv ramlat …
   Kul att du minns sillkremlorna 🙂
   Ha en fin söndag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 17. Du är då en riktig pangfotograf som kan fånga allt fint i naturen!. Höst och svamp, det smakar så gott i munnen.
  Gå i skogen med alla dessa knotor det är kalas för mina fötter och balans. Man får använda sin fantasi.
  Lördagskram!

  Gillad av 1 person

 18. Vilka helt otrooooligt vackra och stämningsfulla speglingsbilder!
  Men sen blev jag lite förvånad. En otuggad flugsvamp? Trodde inte att det fanns såna… Har du ledsnat på smaken eller? 😉 😀
  Ha en toppendag! Som väl blir imorgon, antar jag 😀

  Gillad av 1 person

 19. Vackert runt sjön. Själv fotar jag gärna i dis och dimma, ger fina bilder särskilt på hösten.
  Jag undrar verkligen hur en sillkremla smakar. Måste ha smakat på många hundra kremlor i min dar och aldrig lyckats pricka in denna berömda svamp, men jag ger inte upp.
  Allt gott
  /Anette

  Gillad av 1 person

  • Tack Anette! Visst är det en ljuvlig tid just nu.
   Sillkremlan bör stuvas med dill … det är då den smakar skaldjur! Just nu finns de i ekbackarna … typiskt för den är att den får gulbruna fläckar där du tagit i den (på foten och skivorna) och när den får ligga en stund fullkomligt stinker den som gamla räkskal!

   Gilla

   • Aha, då borde det ju finnas massor av sillkremlor här. Finns i alla fall gott om ek.
    Tack för info ang WP också!
    /Anette

    Gillad av 1 person

 20. Njuter av dina vackra höstbilder! Frestande svampar – även om inte alla är ätbara.
  Här där jag bor är det snart inga löv kvar i träden. Aronian som brukar explodera i färger så här års är bara brun/grå. Undrar vad det beror på. Måste googla….
  Minus 10 denna morgon – tyvärr är nog svampsäsongen över också. Hittade några fina rimskivlingar förra veckan. Svamptorken har gått varm tidigare, så förrådet är fullt med framförallt Karl-Johan men också andra godsaker.
  Ha en bra dag 🙂

  Gillad av 1 person

  • Tack Beppan! Visst är det en ljuvlig tid på hösten innan alla löv ramlat – sen blir det lite gråare, men det finns en viss tjusning även i det.
   Konstigt med din Aronia …
   +10 här, mulet men uppehåll. Du bor ju väldigt långt norrut från mig, så det är kanske inte så konstigt att det skiljer så mycket.
   Här finns fortfarande en del att plocka, men jag har det jag behöver, så nu blir det mest svampjakt med kameran 🙂
   Ha en bra dag du också!

   Gilla

 21. Trivs du förresten med wordpress, för du hade väl blogger innan? Jag står i startgroparna att bygga om min blogg och har blivit föreslagen wordpress med enda argumentet att 75% av världens bloggare använder den. Vad fick dig att välja wordpress? Hur är den att administrera i jämförelse?
  Ha det gott och kram
  /Anette

  Gillad av 1 person

  • Anledningen till att jag bytte till WP var att några av mina bästa bloggvänner hade det och att de hade problem att kommentera på min gamla blogg. Jag är väldigt nöjd med bytet och tycker det funkar bra. Lite jobbig innan man kommer in i det hela, men övning ger färdighet. Jag hade först gratisvarianten, men för att få mer utrymme för bilder och slippa reklam har jag nu den billigaste av de betalda paketen – 36 EUR/år …
   Ha det gott du med!
   Kram

   Gilla

 22. Fina tider att vandra om temperaturen har varit behaglig Och det har den varit där jag varit fredag och lördag, men torsdagen var isande kall. Höstfärgernar är läckra i regel och du fångar dem fint, förstås. Fjällig bläcksvamp, den är jag säker på och plockat flera gånger, jättegod i regel. En gång plockade jag och den var inte alls god, Vet inte varför, måste berott på växtförhållanden, misstänker jag. Det är många år sedan så jag minns inte riktigt…

  Gillad av 1 person

  • Tack så mycket Mia! Jag gillar verkligen hösten … och njuter av promenaderna – med eller utan svampkorg 🙂
   Konstigt med den erfarenheten med bläcksvampen … något sådant har jag aldrig råkat ut för.
   Ha en fin söndag!

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.