På besök i vargreviret …

Östergötlands enda (vad man vet) vargrevir finns inte så långt från oss … det kallas Långbogenreviret efter sjön som finns där.

Igår gjorde jag ett besök vid Naturreservatet vid Strussjön – och det är inte så långt från Långbogen … och enligt Länsstyrelsen så ingår området i vargarnas revir.  Hade inga förhoppningar (eller farhågor) om att få se dem, men lite spännande var det ändå att gå där.

Vägen dit är smal och krokig …

Här lite bilder … klicka gärna upp dem i större format …

Nu ökade regnet och jag beslutade mig för att åka hem igen …

Det här är ett av mina finaste utflyktsmål och om du vill så kan du läsa mer om denna plats HÄR.

Hittade inte så många svampar … och hade det inte som mål heller. Bland många vackra flugsvampar så fotade jag bara denna 🙂

53 reaktioner till “På besök i vargreviret …

 1. Hur länge sedan är det sedan det var vargrevir där? Synd att det inte finns kvar. Fina foton som vanligt. Gillade skarpt de där fotona från skogen ut mot det spegelblanka vattnet. Vackert och lite vemodigt på något sätt.
  Men flugsvampen………ser nästan ut som någon tagit en tugga av den!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Vargreviret finns där just nu … och vargparet fick sina första valpar i år 🙂
   Det var inte jag i alla fall, men det finns de som gillar flugsvamp 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

   1. Men vad trevligt. Att det fötts vargvalpar samt att det inte är du som tagit en tugga av flugsvampen.
    Finns det t ex djur som kan klara av att äta flugsvamp? Tänker på t ex vildsvin, älgar…..eller är den giftig för oss alla?
    Kram

    Gillad av 1 person

 2. Väldigt fina bilder från din utflykt och kanske var det lugnast att inte möta någon varg. Även om flugsvampen är allt annat än ätlig så tycker jag att den är ett färggrant inslag i naturen!

  Kram och ha en bra dag!

  Gilla

 3. Du är en fantastisk fotoggraf. Att kunna se de små detaljerna som gör hela bilden som flugsvampen med droppar på. Vem lägger märke till det. Jo du och jag också men jag har så dålig kamera. Nu är förstugan full med löv som blåser in så fort man öppnar dörren. ute regnar det och jag är glad för det Regn är bättre än snö men för säkerhets skulle åker vinterdäcken på idag.

  Gilla

  1. En underbar skog … mycket varierande – och visst hade det varit mysigt att få se en varg … eller så hade jag blivit skräckslagen 🙂

   Gilla

 4. Vild Varg har jag bara sett en gång, och det utanför köksfönstret i Kårböle, han följde spåret efter min löptik. Hon, och jag hade varit ute på morgonpromenad. Jag har sett ett Lodjur på samma ställe, och det var det enda vilda Lodjur jag sett. Härliga skogsbilder lyckades du få med dig hem.
  Svante

  Gillad av 1 person

 5. Älskar bilderna med dimmslöjor vid vattnet och den gröna mossan. Känns som vargen skulle kunna dyka upp i diset. Har sett varg för många år sedan är jag besökte en väninna i Värmland hon bodde utanför Torsby ett par mil in i skogen.
  Kram

  Gillad av 1 person

 6. Tänk om du fått se en varg! Fast de håller sig väl undan antar jag. Fina bilder från den vackra skogen är det i alla fall och den sist flugsvampen är väldigt stilig.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Tack Bosse! Det skulle ha varit kul om jag fått se någon av vargarna, men chansen var minimal 🙂
   Jag trodde hela ön var ett reservat!
   Östergötland har 276 reservat (juni 2019)
   Kram

   Gilla

 7. Vilket vackert naturreservat! Gillar med bilderna med speglingarna i vattnet. Trolskt! Ja, det hade ju varit nåt att kröna dagen med en varg, men man kan ju inte få allt. Trodde förresten att vargar ofta visar sig på kvällen…
  Flugsvampen ser otroligt stor ut.
  Kul att läsa att det är fler som har upptäckt vilken mästerfotograf du är:-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP! Roligt att även du gillar naturen där! det hade varit en höjdare om jag hade fått se någon av vargarna 🙂
   Det gläder mig att mina bilder gillas, men någon mästerfotograf är jag inte – bara en vanlig amatör 🙂

   Gilla

 8. Vilka vackra bilder! Vad använder du för kamera? Vargrevir, nja, tveksam om jag begett mig dit. Fast…vargar har väl aldrig anfallit människor då de fått vara i frihet. Instängda vargar är nog betydligt meta farliga.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Tror vargarna är räddare för mig än jag för dem 🙂
   Min kamera är en Canon PowerShot SX50 HS – en lite större kompaktkamera med bra zoom och bra macro. Gillar den mycket, men den börjar bli gammal och sliten … och vill inte alltid som jag numer. 🙂

   Gilla

 9. Att få se en vild varg hade verkligen varit en höjdare! Även om man kanske inte vill stå öga mot öka med dem.
  Jag tycker det är lite kul att den illgröna mossan heter blåmossa!
  Många stämningsfulla bilder som verkligen speglar hösten fint!

  Gillad av 1 person

  1. Det hade varit en höjdare att skymta någon av vargarna där mellan träden 🙂
   Blåmossa är så där grön när det är blött – vid torka blir den mer blågrön 🙂
   Tack! Roligt att du gillar!

   Gilla

 10. Du beklagade dig lite över vädret. Men i dina bilder tycker jag bara att det tillför! OK, nu var det ju inte jag som gick där i vätan och rugget. Jag vet också hur det kan vara att gå i skogar som dessa och sedan försöka göra upp eld innan man kryper ned i sovsäcken under vindskyddet. Jäkligt ruggigt men attans mysigt!

  Synd att sonen inte är lagd åt scout-hållet. Hade gärna velat att han gick på det men det hade nog bara blivit tvång. Själv tycker jag det var suveränt!

  Gillad av 1 person

  1. Nix … jag beklagade mig inte över vädret alls! Jag konstaterade bara att regnet ökade 🙂
   Skulle gärna övernatta i ett sånt vindskydd igen, väldigt många år sen sist … verkligen mysigt!

   Gilla

 11. Jättefina, stämningsfulla bilder tack vare dis och dimma. Visst är det rogivande att gå där helt själv. Vargen håller sig nog borta från oss om den inte känner något hot.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket Kristallina! Jag var inte ett dugg orolig för att vargarna skulle komma nära … men det skulle ha varit häftigt om man skulle ha råkat se någon av dem 🙂

   Gillad av 1 person

 12. Just vädret gjorde att det blev en ännu mer intressant vandring. Och helt fantastiska bilder. Ja, de brukar ju vara det. Så levande och du fick fram stämningen och känslan av att gå här så fint. Jag väntade spänt på om du skulle få sen någon del av vargfamiljen. Men inte denna gång. Kanske nästa.
  Stort tack för den vackra rundan.
  kram

  Gillad av 2 personer

  1. Tack så mycket Ditte! Ja, det var riktigt mysigt höstväder, men när det fina duggregnet övergick i ösregn då var det läge att ge upp för dagen 🙂 Hade inga förhoppningar om att få se vargfamiljen, men man vet ju aldrig …
   Kram

   Gilla

 13. Jag tror inte jag fotograferat en enda svamp. Men jag njuter av dina i stället. Många vackra bilder…. vargtrakt, ja, vargen håller sig nog undan från otäcka människor. Det ska mycket till innan vilda djur anfaller mänskliga varelser. Men visst låter det spännande med vargrevir.

  Flugsvampar är tacksamma att fotografera, de har ett bra fotografiskt utseende 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Haha … alla kan ju inte vara lika knäppa som jag – du har säkert andra favoritmotiv 🙂
   Jag var inte rädd att de skulle angripa mig, men det skulle ha varit roligt att få se dem.
   Tack Mia!

   Gilla

 14. Vilket fint område och lite spännande är det allt att veta att man går i ett vargrevir. Även om det var en varg där samtidigt som du var där så gör de nog som björnarna, dvs håller sig undan när det kommer människor. Jättefina bilder från din sköna promenad 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är verkligen ett fint område 🙂 Vargparet fick valpar i våras … och tyvärr ställer det här paret till det lite för sig då de dödat både får och en kviga under året … och nu ropas det förstås på skyddsjakt!
   Trevligt att du var med på promenaden Ingrid!
   Kram

   Gilla

 15. Oj! Så fantastiskt vackert! Helt makalösa bilder 🙂

  Men det verkar som det finns nån som inte kan låta bli att gnaga på flugsvampar? Är det möjligen du? 😉 😀

  Gilla

 16. En fantastiskt fin vandring i vargreviret trots att du inte fick en varg på bild. Nattvandring nästa gång kanske? 😉 Badbryggebilden är suveränt vacker, bland alla de andra vackra, men den får mitt första pris!
  Ha en fin fredag Anki!

  Gillad av 1 person

 17. Vargrevir, modigt att vandra in där, kan jag tänka. Vargar har jag alltid haft en respekt för och vill inte gärna möta dom i skogen. Har dom ungar också, så är det ju lite farligt,
  Men, du fick uppleva en vacker natur, det kan jag se på de tjusiga bilderna. Roligt att du delar med dig.
  Ser att grusvägen kantas av höstfärger. Dimman över sjön, så vackert.
  Någon har tydligen tagit ett litet bett på svampen, hoppas att de klarade livhanken.
  Kram.

  Gillad av 1 person

  1. Tror de är räddare för mig än jag för dem … men de har valpar, födda i våras 🙂
   Ja, det är verkligen fin natur där … roligt att du gillar mina bilder!
   Någon har smakat svampen, men det är inte jag 🙂
   Kram

   Gilla

 18. Tack för en ljuvlig höstpromenad på för mig nya stigar. Otroligt vackert landskap och jag tycker den grå dimman känns ganska vilsam. Vargen traskar söder om vår by, en eller flera vet jag inget om. Hoppas den håller sig undan nu när älgjakten börjar på måndag. Trevlig helg/Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det här vargreviret är ganska nytt – ett ungt vargpar, som i år fått sin första valpkull 🙂 Tyvärr är folket som bor i trakten inte lika entusiastisk som jag …
   Trevlig helg till dig också!
   Kram

   Gillad av 1 person

   1. Nej, det finns inget som delar folket lika mycket som vargen. Tyvärr blir stämningen alltid hätsk när den kommer på tal, en saklig diskussion går aldrig att föra.

    Gillad av 1 person

 19. Fina och stämningsfulla bilder från din höstliga promenad. De med dis och dimma fastnar jag extra för och bilden på den vackra lummern. Att se en varg skulle verkligen vara häftigt. Kommer på nu att häromveckan såg maken en räv i vår trädgård i stan och det har aldrig hänt tidigare. Hoppas att den kommer tillbaka.

  Gillad av 1 person

  1. Det hade varit spännande att få se en varg, men chansen är inte så stor. Kul att ni hade besök av en räv – håller tummarna för att den återkommer!
   Tack så mycket!

   Gilla

Kommentarer är stängda.