Bland mulmholkar och häxägg …

… visst låter det mystiskt, men det är det egentligen inte alls.

När jag åkte in till stan igår f.m. stannade jag vid Klinga och gjorde ett besök i den den härlig ekbacken, som är en del av ett naturreservat med betande kossor och kalvar … och mitt bästa ställe för att plocka eksillkremlor. Tyvärr hittade jag bara en enda som var i ”ätbart” skick …

Jag hittade en del annat gott att lägga i svampkorgen …

Inte en full korg, men en halv … med champinjoner och en stolt fjällskivling 🙂

Ja, så var det det där med mulmholkar och häxägg …

Där  i ekbacken upptäckte jag flera mulmholkar – jag hade läst om såna, men visste inte var i kommunen de satts upp – men här fanns i alla fall flera stycken 🙂

… och häxäggen hittade jag vid en stubbe …

Stinksvamp, Phallus impudicus. Häxäggen är de vita ”äggen” – de spricker och upp växer svampen som verkligen stinker – kallas ibland liksvamp.

Så … ni som inte redan visste – nu vet ni vad det är – mulmholkar och häxägg.

Nu mot skogen igen!

 

59 reaktioner på ”Bland mulmholkar och häxägg …

 1. Tack för lektionen! Inte är dom vackra, mulmholkarna, men gör de nytta så spelar ju utseendet ingen roll! Stinksvamp vet jag inte om jag sett, o tur är väl det! Min nya granne älskar sillkremla , hade tänkt att hon kunde nosa fram några, få se om det finns några kvar då hon kommer hem från semestern. Lördagskram

  Gillad av 2 personer

 2. Åh vad du lär oss mycket. Mulmholkar! Håller med Paula om att inte är de vackra, men om de gör nytta är det väl bra. Har hört talas om liksvamp, men aldrig sett någon. Mycket intressant! Ha en skön stund i skogen och trevlig lördag!

  Gillad av 2 personer

 3. Roligt med lite svampkunskap. Hoppas på fler lektioner. Kunskapen gör mig dock ännu mer övertygad om att svamp är älgmat. De vilda grisarna slafsar gärna i sig den också. 😂
  Vad gör du om du får hela korgen full? Fryser in eller torkar?
  Kram

  Gillad av 2 personer

  1. Det beror på vad det är för svamp … karljohan, sandsopp, trattkantareller och trumpetsvampar torkas – kantareller, kremlor, champinjoner och strävsoppar fryser jag … och en del riskor saltas. Jag brukar även göra några burkar med syltade riskor … skogsriskor och/ eller pepparriskor.
   Kram

   Gillad av 2 personer

 4. Nej, det visste jag inte. Då har jag fått lära mig något nytt denna dag också.
  Tack för länken, tänk som mycket som jag inte vet. Mulmholkarna fyller en viktig funktion.
  Svampar är inte min starka sida, de enda som jag har plockat är murklor och dom är det ju lite speciellt med att anrätta.
  Trevlig lördag.
  Kram.

  Gillad av 2 personer

 5. Mulmholkar… har jag aldrig hört talas om.
  De där svamparna ser ju ut som om de kunde vara från Mumintrollen 😀 där C & R bodde tidigare fanns det en hel ”skog” eller rättare sagt församling av Hattifnattar 😉
  kram

  Gillad av 2 personer

  1. Mulmholkar är något ganska nytt – jag läste om dem första gången för bara något år sedan.
   Synd att de här svamparna stinker så förskräckligt – annars är de fina 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Har ju sagt det förut – du är en levande databas:-) Som du förstår hade jag aldrig hört talas om varken mulmholkar eller häxägg. Holkarna är ju en strålande idé, men har inte sett några här. Den där svampen ser verkligen ut som en ”phallus”, ett perfekt namn där, synd bara att den stinker. Å häxäggen är ju enormt stora. Usch!

  Gillad av 2 personer

 7. Så fiffigt med mulmholkarna, något man kanske borde få till själv med tanke på fladdermössen. Vi hade fladdermöss här tidigare men något hände med deras vinterviste, hit kom de för att föda sina ungar. Nu ser vi dem knappt alls längre, synd nog.
  Stinksvamp har jag sett några gånger.
  Tack för innehållsrikt inlägg som gav åtminstone mig en eftertanke till ev. byggande längre fram 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Mulmholkar är nog ett ganska nytt påfund – jag läste om dem första gången för bara något år sedan. 🙂
   Att lära sig nya saker är kul … och berikar livet 🙂

   Gillad av 1 person

 8. Tack för lektionen! Du kan så mycket om naturen och tycks också komma ihåg alla namn!
  Ja, mulmholkar – inte så vackra, men så betydelsefulla! Häxägg – så lustigt och ett spännande namn! Du borde gå ut och vandra med barn… kusligt värre! Ja, även för oss vuxna vill jag påstå.
  Kran Gunilla

  Gillad av 2 personer

  1. Jag har ju ett stort naturintresse – och är obotligt nyfiken på allt som finns där 🙂
   Det är roligt att kunna berätta om naturen för andra … kanske väcker det lite intresse för den 🙂
   Kram

   Gillad av 2 personer

 9. Tack för detta. Nu har jag ökat på allmänbildningen. Hade ingen aning om vad en mulmholk var. Hade inte ens hört namnet. Visst heller inte vad häxägg var. Men nu så- Du kan så mycket om naturen och jag försöker att skaffa mig lite vidgade vyer här hos dig-
  Lycka till med svampplockningen.
  Kram!

  Gillad av 2 personer

  1. Mulmholkar är ganska nytt … men intressant tycker jag – och funkar det som de tänkt så är det ju jättebra.
   Roligt att du gillar mina små ”lektioner” … och roligt om du lär dig något nytt 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 10. Mulmholkar har jag aldrig hört talas om förr och inte att det finns något som heter mulm heller. Man lär så länge man lever och har tillgång till bloggvänner och google.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 11. Phallus var ett träffande namn 😀 Aldrig sett varken svampen eller holken. Fast svamp letar jag inte efter och här finns nog inga mulmholkar. Det hade varit svårt att missa dem. Då har man lärt sig två nya saker igen, på en söndag!! 😀
  Tack för lektionen och har en fortsatt trevlig kväll!

  Gillad av 1 person

 12. Svampen har jag sett men det är längesedan och den luktade. Mulmholkar har jag varken sett eller hört talas om men allt som kan rädda något i naturen gör mej glad. Dina promenader och berättelser om allt du ser är en glädje för mej.
  Kramar

  Gillad av 1 person

 13. Stinksvampen är hemsk, innan jag fattade och hittade vad det var som luktade bortanför hallonlandet för några år sedan. Men nu har den lyst med sin frånvaro, gör mig inget. Bra när man kan hjälpa djuren med fusk ekar. Galet vad det blåser, känns nästa som om Gudrun är påväg in.

  Gillad av 1 person

 14. Så intressant med mulmholkarna! Mulm är ju ett så runt och trevligt ord att ta i munnen. Tänk vad folk kan fundera ut för att hjälpa naturens små kryp och djur. Snygg svamp den där stinksvampen men den kan tydligen vara utan i sin närhet.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.